Autor Wątek: Pęknięta szyba.  (Przeczytany 23751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafik

• Gość
Odp: Pęknięta szyba.
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Stycznia 2005, 04:10:41 »
Jak wiesz przednia szyba jest z dwóch warstw,Jeżeli pęknięcie jest w miarępłytkie to znaczy w pierwszej warstwie, to da sięnaprawić. Są warsztaty gdzie naprawiają szyby samochodowe. W środku uszkodzenia wiercona jest mała dziurka do głębokości do drugiej warstwy szyby i tą dziurką pod wysokim ciśnieniem jest wtłaczany specjalny klej (tworzywo sztuczne na bazie polimerów z którego min. robione są szyby), po takim wypełnieniu mało tego że naprawia uszkodzenie przed dalszym pogłebianiem sięwady to jeszcze światło sięjuż nie załamuje na tym "pajączku" innymi słowy nie widać już go.
A koszta naprawdęniewielkie, zależy od uszkodzenia ok 20zł , a na wymianęszyby zawsze jest czas jak to nie pomoże. Mi pomogło, polecam.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:14:58 wysłana przez Swoop »

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Stycznia 2005, 10:29:43 »
Nie napisałeś tylko, że trzeba to robić zanim wycieraczki albo co innego wbiją w szczelinęzanieszyszczenia. Później jest po pticach. A pęknięcie jest pewnie na wylot.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:15:16 wysłana przez Swoop »

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Stycznia 2005, 12:06:10 »
Cytat: Hicks
Nie napisałeś tylko, że trzeba to robić zanim wycieraczki albo co innego wbiją w szczelinęzanieszyszczenia. Później jest po pticach. A pęknięcie jest pewnie na wylot.
Jeżeli nie ma zanieczyszczeń uszkodzenie praktycznie znika, a jeżeli są zabrudzenia to trochębędzie to widać, natomiast nie ma to wpływu na sam fakt naprawy szyby przed dalszym pękaniem.
No ale wiadomo zawsze jest lepiej wymienić szybęna nową za 1600zł!!!

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:15:27 wysłana przez Swoop »

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Stycznia 2005, 18:38:34 »
dostałem centalnie na wprost oczu
gwiazdka niewielka (ok 1 cm średnicy), na szczęście sięnie rozchodziła, ale jeździłem z tym przez chyba miesiąć
powbijało sięsyfu i facet od naprawy szyb od razu powiedział, że idealnie nie będzie, ale zrobił
obecnie jest pęknięcie nadal dostrzegalne (3mm) ale szerzej sięnie rozchodzi i na jakiś czas wystarczy ...
... pewnie do końca gwarancji a potem za cirka 400 - 500 PLN nowy Piklington albo Norglas

Swoją drogą miękkie te szyby w Yarkach, jak diabli (moja po 50 kkm wygląda jak w mojej poprzedniej corolce po 150 kkm)

Chociaż chyba nie tylko w Yarkach - Ernet (Rolka) też narzeka, że sobie plastikową skrobaczką porysował.

Pozdrawiam,
Kwieczor.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:15:36 wysłana przez Swoop »

adi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Stycznia 2005, 08:49:36 »
ja mam pare dziurek w szybie po kamieniach :?  pozatym zmuga po wycieraczka zostala juz chyba na stale... :?
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:15:56 wysłana przez Swoop »

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Stycznia 2005, 10:23:45 »
Dżiz, Kwieczor tym plastikowym badziewiem do skrobania to porysujesz szyby nawet w Maybachu. Tylko odszraniacze w szpraju i zapominasz o porysowanych szybach.
No i warto też wymienić raz na rok, półtora wycieraczki.
Wychodzi taniej niż nowa szyba.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:16:06 wysłana przez Swoop »

jami

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2005, 19:43:01 »
jeśli jest tylko mały pajązek to warto na razie szybkępodkleić ja ostatnio łatałem uderzenie po kamieniu kosztowało to 50PLN, nie zatrzymało procesu pękania ale go spowolniło i może do wiosny wytrzyma
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:16:16 wysłana przez Swoop »

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Stycznia 2005, 08:54:22 »
Cytat: Hicks
Dżiz, Kwieczor tym plastikowym badziewiem do skrobania to porysujesz szyby nawet w Maybachu. Tylko odszraniacze w szpraju i zapominasz o porysowanych szybach.
No i warto też wymienić raz na rok, półtora wycieraczki.
Wychodzi taniej niż nowa szyba.

.... tiaaaa
w teorii - owszem, tylko pytanie Hicks - jak wytłumaczysz to, że w poprzedniej Toyce (corolla 1,4 Wagon 96') szyby były skrobane różnymi rzeczami - nawet kluczykami (auto było "służbowym pożyczakiem" w firmie więc niczyje) a mimo to szyby przy 225 kkm jak ją sprzedawałem - nadal były przeźroczyste i rys było niewiele ?????
K.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:16:27 wysłana przez Swoop »

Smok

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Stycznia 2005, 09:03:11 »
Cytat: Kwieczor
jak wytłumaczysz to
bo kiedyś robili szybki z porządnych materiałów a teraz oszczędzają i robią z g...a
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:16:38 wysłana przez Swoop »

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Stycznia 2005, 10:38:05 »
to raz, dwa może tak na to nie zwracałeś uwagi - sam napisałeś nie Twoje.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:16:47 wysłana przez Swoop »

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Stycznia 2005, 10:54:24 »
Cytat: jami
jeśli jest tylko mały pajązek to warto na razie szybkępodkleić ja ostatnio łatałem uderzenie po kamieniu kosztowało to 50PLN, nie zatrzymało procesu pękania ale go spowolniło i może do wiosny wytrzyma

U Mnie zatrzymało narazie....

A co do jakości szyb - to miałam okazjęjechać nową Corollą i teraz ktoś inny produkuje szyby - może te będą trwalsze :chmmm  :chmmm  :chmmm
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2008, 10:16:57 wysłana przez Swoop »

aga1987

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Września 2013, 19:59:22 »
Mam na szybie już prawie 1 cm pajączka, z początku mi to nie przeszkadzało, ale zaczął on się powiększać. Zaczynam więc myśleć o jakim serwisie naprawczym. Jaka jest cena naprawy ( zalania pajączka ) bądź wymiany szyby ? Co lepsze ? 

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Września 2013, 20:56:20 »
Jeśli pajączek nie przekracza powierzchni monety 5zł i nie znajduje się w bezpośrednim polu widzenia kierowcy, można go nawiercić i wypełnić.

www.FotoSzopa.pl

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Września 2013, 22:15:37 »
Koszt ok. 100 zł. Niektóre firmy dają gwarancję polegającą na tym, że jak pajączek znów się pojawi, to na swój koszt wstawiają nową szybę.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Września 2013, 23:43:56 »
Oprócz wielkości i umiejscowienia ważna jest także odległość od krawędzi szyby, o ile się nie mylę to minimalnie 5cm. Jeżeli chodzi o gwarancję to taką daje NordGlass.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl