Autor Wątek: Camry 2.6 V6. Problem z benzyną  (Przeczytany 8845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzegoll666

• Gość
Camry 2.6 V6. Problem z benzyną
« dnia: 02 Marca 2010, 21:48:32 »
Witam Wszystkich:). Jestem szczęśliwym posiadaczem Camry 2.5 V6( LPG IIgen.).
Mam nadzieję że ktoś tutaj mi bd w stanie pomóc, mam wielki problem z jazdą na benzynie. Samochód od nowości był w mojej rodzinie więc znam jego przeszłość, gaz ma ponad 10 lat i ostatnio nagle na benzynie zaczęły się problemy, otóż( wymienię te objawy, bo jest ich kilka :grin:)
- obroty są nie równe( 400-800)...( silnik krokowy odpada- sprawdzałem)
-na biegu jałowym przy nagłym dodaniu gazu silnik wkręci się maks na 3tys-4tys i dusi go( po dodawaniu delikatnie gazu zamykam obrotościomierz)
-podczas jazdy strasznie szarpie, jeśli chce jakoś toczyć się na benzynce muszę delikatnie operować pedałem gazu
-spaliny śmierdzą benzyną
-strasznie ubywa tej benzyny z baku, na same odpalania rano na mrozach na benzynie( zanim się nagrzeje parownik i zmieni pracę na LPG)to 20 litrów na w przybliżeniu maksymalnie 2 godziny pracy na biegu jałowym
Tyle z objawów. Wóz ma 21 lat ale jak na naszpikowanego elektroniką japońca ma złącze diagnostyczne. Robiłem kody błędów i miałem następujące błędy
-Bogata mieszanka paliwowo-powietrzna
-Czujnik spalania stukowego
-czujnik temperatury zasysanego powietrza( nie wiem czy dobrze zapamiętałem)
-czujnik położenia przepustnicy
Jeszcze jedna ciekawostka. Benzyna popsuła się gdy wóz był jeszcze mojego taty i On twierdzi że stało się to po tym gdy brakło mu pod hurtownią benzyny a gaz był uszkodzony( przebijały przewody) Przewody wymienili, ojciec odpalił na krótko czyli na lpg , zatankował benzyny i od tego momentu benzyna świruje. Sorki za rozpisanie się, ale ten problem dosłownie mi spać nie daje :grin:... Jeśli ktoś mial podobny problem w swoim jakimkolwiek samochodzie to proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam :-)

Dodam jeszcze że na LPG silnik pracuje idealnie. Przebieg to 293tys, na 10tys dolewam maksymalnie 0.3l oleju...

Przypominam o opcji edycji postów Scaliłem

Eddie
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2010, 22:21:18 wysłana przez eddie »

AGILESS

• Gość
Odp: Camry 2.6 V6. Problem z benzyną
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2010, 22:00:46 »
Nie pamiętam dokładnie czy tam masz przepływomierz. Jeśli jest to warto go sprawdzić. Być może przytrafił się jakiś strzał na LPG i przepływka jest uszkodzona.

grzegoll666

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2010, 22:07:43 »
Silnik w mojej Camry to 2.5 V6( 2VZ-fe) ten sam silnik co 3VZ-fe . Tak jest przepływka, silnik na pełnym wtrysku.
Przepływkę sprawdzałem tak, że odłączałem ją i odpalałem auto, wyglądało to tak że zaraz silnik gasł, więc ona raczej dobra powinna być, no i nie miałem błędu przepływomierza...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2010, 22:11:54 »
Jeśli wywala takie, a nie inne kody, to na pewno nie robi tego bez powodu, bo mu się coś przywidziało.

Który czujnik SS, bo jak na V-kę przystało powinny być dwa.

Być może masz uwaloną przepływkę, trzebaby pomierzyć parametry, i ewentualnie podmienić.

Najpierw doprowadzić auto do ładu na benzynie, a potem dopiero kombinować z gazem. W sensie : wywalić mikser, założyć uczciwą instalację.

A może tylko pompę paliwa ktoś ugotował ?

Masz jedną z lepiej brzmiących, toyotowych V6, więc dbaj o nią, a nie katuj mikserem, i nie jeździj z błędami.

Tak możemy gdybać do rana, po raz kolejny powtórzę, że nikt takiego auta przez internet nie naprawi, trzeba się udać do kogoś, kto 2VZ ogarnia, albo ( jeśli czujesz się na siłach ) próbować szczęścia samemu.

I nie pisz, proszę, że to jest "to samo", co 3VZ, bo te silniki łączy sporo, ale zbyt mało, żeby mówić o "tym samym".

Nie zawsze, jak przepływka jest uwalona, to wyrzuca błąd. Poza tym wyrzuciło Ci błąd IAT, więc po czym wnosisz, że przepływka jest w porządku ?

pzdr

3VZ.pl

grzegoll666

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2010, 22:21:46 »
Dzięki za sugestie. Z tym 3VZ to trochę zawaliłem aczkolwiek silniki na pewno podobne budową:). A jeśli chodzi o przepływkę hmm... Nie jestem mechanikiem ale mam wrażenie że silnik zalewa benzyną, śmierdzą spaliny benzyną, i gdy nagle otworze przepustnicę jakby nie dawał rady przepalać tego paliwa dławi go, w sumie możliwe że przepływka daje na maksa powietrze, komputer głupieje i steruje wtryskami nie odpowiednio.

A co do mechaników, nie sądzę żebym u siebie w okolicy takowego znalazł;/ Miałem problem z odpalaniem, mianowicie rozrusznik nie kręcił nikt nie potrafił tego naprawić, nawet zdiagnozować:D, Problem rozwiązałem sam kupnem rozrusznika używanego za 100zł,od 6 miesięcy problem z głowy:D
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2010, 23:07:23 wysłana przez eddie »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2010, 21:00:06 »
To tylko sugestia.
Stalo sie  to w momencie braku benzyny. Wyglada na to ze masz brudy pomiedzy wtryskami a filtrem,albo szlag trafil pompe benzyny i niedaje wlasciwego cisnienia paliwa w instalacji. Pompa benzynowa jest bardzio przcyzyjnym urzadzeniem wystartowanie jej na sucho bez paliwa powoduje trwale uszkodzenie.
Zmien wszystkie fitry paliwa,nastepnie wlej srodek do czyszczenia wtryskow do zbiornika benzynowego i sprubuj wystartowac, a swiece zmieniane?Dobrze wy bylo pomierzyc cisnienie paliwa w instalacji. Wyglada ze jest za niskie i nie wystepuje rozpylenie paliwa.
To tyle co przyszlo mi namysl.
Pzdr.Camry 2.2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2010, 21:22:47 »
A może rozrząd sobie przeskoczył? Miałem to w Camry I gen, objawy podobne,
Tylko w tam nie ma za dużo elektroniki, za to jest setka gumowych wężyków przy gaźniku.

grzegoll666

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2010, 21:35:40 »
Jak tylko zrobi się cieplej sprawdzę Wasze sugestie na ten temat i dam znać jak się cokolwiek z tych opinii okaże;)
---------------------------------

Witam.
Z nudów dzisiaj wpadłem na pomysł by sprawdzić w Camry przepływomierz, czy aby on nie jest przyczyną niesprawnej pracy na benzynie. Zdemontowałem przepływkę, odkręciłem pod spodem dekielek i me oczy ujrzały przepływkę od wewnątrz. Klapka w kształcie litery L, która otwiera się lub zamyka dzięki przepływowi powietrza nie ruszała się płynnie, prawdopodobnie kiedyś po strzałach na gazie ją trochę pokrzywiło. Krótki zabieg pilnikiem w miejscach które ocierały o obudowę, skręciłem klapka lekko się porusza, więc skręcam wszystko. Przy montażu przepływki wymyśliłem sobie, że załozę ją bez miksera od LPG, tak jak fabryka dała. Wsiadam do wozu odpalam na benzynie. Odpalił jak zawsze za pierwszym strzałem,tylko z tym, że trzyma obroty i co najważniejsze kręci się do 8 tys obrotów na benzynie <brawo>.
  Wyjechałem sobie bez szarpnięć na drogę ruszam i omało mi koła nie ruszyły z pod ramy <diabel>. Na benzynce śmiga jak kiedyś, spaliny nie śmierdzą i taka jakby jej z 20 Hp przybyło <diabel>.

Gaz odłączyłem, od dziś jeżdżę na benzynce, o ile nie pójdę z torbami...
 Dzięki Wszystkim za swe sugestie, które mi na pewno pomogły.
Temat uważam za zamknięty, a Wszystkim posiadaczom zacnego wozu Camry życzę szerokości. Dzięki :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2010, 21:39:52 wysłana przez SZYMON14 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2010, 22:34:32 »
Zawsze możesz pozbyć się miksera i wstawić IV gen gazu.

grzegoll666

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2010, 16:02:04 »
Sekwencja byłaby idealna, tylko montaż instalacji za cenę może większą niż ten wóz jest wart mija się z celem. Jeszcze jakoś pojeżdżę tak jak jest. W planie mam kupić nowszą Camry, a tą zostawić sobie na zabytek, odrestaurować, wywalić gaz, i jeździć sobie co niedzielę na przejażdżkę latem a w zimie udomowić w garażu:)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2010, 16:18:21 »
Może znaleźć kogoś czającego takie przeróbki i może wyjdzie taniej  :-)

Offline Maxciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2010, 02:22:55 »
pozwolę sobie dołączyć do wątku, jako że mam podobne objawy, a nie chcę zaśmiecać forum nowymi wątkami.

Toyota Camry V6 3.0 1997 - na gazie wszystko jest w porządku (instalacja sekwencyjna). Po przełączeniu na benzynę po około 2 minutach od odpalenia zimnego silnika zaczyna się szarpanie na niskich obrotach. Towarzyszy temu odgłos 'pykania' przy wydechu. Różnica pomiędzy opisywanymi w innych wątkach przypadkach, jest taka, że nie jest to objaw ciągły - początkowo działo się tak raz na tydzień i przechodziło, teraz dużo częściej, ale są momenty, że silnik na PB pracuje prawidłowo.  Ja z moją małą wiedzą i lekturą poprzednich postów obstawiam wtryskiwacz. Podjęcie jakich kroków zalecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2010, 12:10:20 »
A kontrolka "Check Engine" nie wywala błędów przypadkiem?

Offline Maxciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2010, 13:05:24 »
nie, nic się nie świeci na desce

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpnia 2010, 14:04:25 »
To, że nie świeci to nie znaczy, że nie ma błędów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl