Autor Wątek: Potrzebuję tej części  (Przeczytany 13353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ungox

• Gość
Potrzebuję tej części
« dnia: 22 Marca 2010, 21:51:29 »
Witam
Mam pytanie czy ktoś z Was nie ma do odsprzedania tego zaworka, który zakreśliłem na zielono, bo dzielni mechanicy zdejmując pokrywę zaworów go złamali, a jakby było tego mało to zakleili go poxipolem tak fachowo, że przestał być drożny.  Silnik 2.0 Pb 

Pozdrawiam         

Dagon

• Gość
Odp: Potrzebuję tej części
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2010, 22:29:11 »
Polecam zakup w ASO.

Numer katalogowy tego zaworka to:
12204-74020
Nazywa się on: "Valve Sub-assy, Ventilation"

Przy okazji możesz zamówić sobie uszczelkę zaworka:
90480-18001

Kup w ASO i zanieś rachunek mechanikom, którzy Ci to złamali.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2010, 23:32:15 »
Mniej fachowo niż Dagon mogę napisać ,że ów zaworek to jest zwykła odma lub też odpowietrznik ....

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2010, 00:51:05 »
Mniej fachowo niż Dagon mogę napisać ,że ów zaworek to jest zwykła odma lub też odpowietrznik ....
Tak... tylko tyle, że z zaworkiem zwrotnym :(

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2010, 22:27:38 »
Niestety od momentu kiedy Carinka była u "mechaników", a faktem stwierdzenia uszkodzenia tego zaworka minęło kilka miesięcy więc z odzyskaniem pieniędzy to raczej nie da rady  :-( Na razie pytałem w InterCarsie ale nie mają powiedzieli że tylko w Toyocie i koszt ~ 70-100zł  :cry:
Więc jeszcze raz pytam czy może ktoś ma na zbyciu ?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2010, 19:08:28 »
Taki sam jest w Camry,sam ulamalem niedalo sie sciagnac plastik zmurszal ze starosci.Pojechalem do Toyoty i kupilem to skore ze mnie zerzneli 430sek a jedna korona to 48 groszy. Przynajmniej dobrze chodzi.
Takze Twoja cena nie jest taka jeszcze zlodziejska za kawalek plastikuz mebranka.
Pzdr.Camry 2.2

Offline wolff

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2010, 10:59:50 »
zadzwoń do Kryspina, powinien miec coś takiego

lukko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwietnia 2010, 20:39:45 »
Pociągnę temat dalej...

Czy można całkiem wywalić odmę? W kolektorze zasklepiamy dziurkę a w deklu zaworów zostawiamy jak jest. Chyba powinno działać - ew. ciśnienie pod deklem będzie się wyrównywać do atmosferycznego.

Próbować ktoś z was takiego tuningu?  :-)

Ja odmę uszczelniam koszulką termokurczliwą, ale "opatrunek" trzeba zmieniać co ok. pół roku.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwietnia 2010, 20:56:25 »
Jeśli chcesz mieć syf pod maską to proszę bardzo....

Pomysł o wpasowaniu tam przewodu i zamontowaniu oil catch tank... Ale jeśli tam był zaworek zwrotny, to polecałbym jednak go zastosować...

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwietnia 2010, 21:39:12 »
Odma niby nie jest potrzebna,ale jak poczujesz spod maski smród wyziewu silnikowego to zmienisz zdanie.Nie wiem czy pozostawienie tylko odprowadzenia do atmosfery wystarczy by zlikwidowac spore ciśnienie w skrzyni korbowej i uniknąć przypadkowych wycieków oleju przez uszczelniacze.

lukko

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2010, 22:03:03 »
Jeśli chcesz mieć syf pod maską to proszę bardzo.....

Odma niby nie jest potrzebna,ale jak poczujesz spod maski smród wyziewu silnikowego to zmienisz zdanie.

OK, to jest odpowiedź. Dziękuję za oświecenie.

Ale jeśli tam był zaworek zwrotny, to polecałbym jednak go zastosować...

Zaworek jest - odma jest ułamana dalej.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwietnia 2010, 00:19:24 »
To proponuję naciągnąć tam jakiś przewód np. silikonowy (zakładam, że się da jeszcze coś na to naciągnąć) i odpowietrzenie skierować do oil catch tank. Nie będzie Ci syfiło, nie będzie śmierdziało gorącym olejem. Jeśli masz drugą odmę w tym silniku, bez zaworka, to ją też możesz poprowadzić do tego samego "zbiorniczka"... tylko wtedy kup taki z 2 wejściami (tylko uważaj, bo są takie z wejściem i wyjściem). Polecam opcję z małym filterkiem a nie z powrotem do dolotu, bo przy okazji obniżysz temperaturę zasysanych gazów.

Wcześniej pisałeś, że zaworek nie jest drożny. Udrożniłeś go?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwietnia 2010, 00:30:40 »
Odma niby nie jest potrzebna,ale jak poczujesz spod maski smród wyziewu silnikowego to zmienisz zdanie. Nie wiem czy pozostawienie tylko odprowadzenia do atmosfery wystarczy by zlikwidowac spore ciśnienie w skrzyni korbowej i uniknąć przypadkowych wycieków oleju przez uszczelniacze.

Do zapachu idzie przywyknąć  <diabel>

Póki co, wywalało tylko spod korka oleju, uszczelniłem, jestem na etapie sprawdzania, czy atmosferyczne wystarczy, czy jednak podepnę tzw. catch tank z powrotem do dolotu.

pzdr
3VZ.pl

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwietnia 2010, 09:47:11 »
Zazwyczaj wystarcza oil catch tank równający ciśnienie do atmosferycznego (filterek spokojnie broni kierowcę przed zapachami).
Rozumiem, że czekasz aż Ci olej przez jakieś uszczelki poleci i jeśli tak, to montujesz oil catch tank z wyjściem na dolot? :P

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwietnia 2010, 18:40:10 »
Witam
Kupiłem w salonie Toyoty zaworek + uszczelka 110zł. Podziękowania dla Dagon za info o uszczelce bo stara przy wymianie zaworka się rozsypała.
Pozdrawiam Ungox

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl