Autor Wątek: Lusterko wewnętrzne fotochromatyczne  (Przeczytany 28889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andrzejgdynia

• Gość
Lusterko wewnętrzne fotochromatyczne
« dnia: 23 Marca 2010, 06:40:29 »
Zastanawiałem się ostatnio nad wymianą lusterka wewnętrznego na fotochromatyczne.Trochę to dziwne, że w SOL jest manualne. Czy w swoich Verso macie fotochromatyczne? Jeśli tak, to wrzućcie jakąś fotkę. Czy ma własne zasilanie, czy potrzebna jest jakaś wiązka elektryczna? Jak jest mocowane do szyby?

Ciekawe ile kosztuje montaż w ASO? Może na allegro jakieś się znajdzie, choć na razie nie ma do Verso. Może jest takie samo jak w Corolli Verso lub Ave?

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Lusterko wewnętrzne fotochromatyczne
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2010, 23:21:51 »
Ja mam wersję wyposażenia SOL+, więc mam fotochromatyczne z kamerą cofania. Nie wiem jak z instalacją elektryczną. Bardzo dobrze się sprawdza i jedno i drugie. Jest przycisk którym można wyłączyć jedno i drugie. Kamera cofania to rewelacja, ale nie sprawdza się jak "oko" jest zachlapane, dlatego w bagażniku woże buteleczkę spirytusu i chusteczki higieniczne, którymi należy odczyścić obiektyw kamery. Lusterko fotochromatyczne też fajnie działa, bo w nocy nigdy nie rażą światła. Z tego co wiem to lusterka boczne są zwkłe. Wujek mówił że u niego w Avalonie lusterka boczne też są fotochromatyczne.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2010, 19:47:06 »
Pomyślałem sobie, że zakupie sobie to lustrko w ASO, ale jak podali mi cenę to odpadłem. Za lusterko fotochromatyczne życzą sobie 3150zł!!! A lusterko z wyświetlaczem kamery cofania 2650zł. O dziwo tańsze od tego bez wyświetlacza!!!

Muszę gdzieś podpatrzyć czy z corolli verso albo z avensisa da się zamontować. Na allegro można kupić już za 100zł, nie wiem tylko czy mocowanie jest takie samo. Może ktoś ma w wymienionych autach takie lustro, to proszę o pomoc.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2010, 22:21:22 »
możesz zamontować dowolne lusterko z allegro, podłączasz +12v i masę oraz w niektórych dodatkowy kabel do sygnału z wstecznego biegu (aby rozjaśniało się w trakcie cofania) ot i cała filozofia, aby jakoś mocowanie pasowało (w zasadzie nie ma to znaczenia bo większość jest klejona do szyby)
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2010, 18:26:10 »
możesz zamontować dowolne lusterko z allegro, podłączasz +12v i masę oraz w niektórych dodatkowy kabel do sygnału z wstecznego biegu (aby rozjaśniało się w trakcie cofania) ot i cała filozofia, aby jakoś mocowanie pasowało (w zasadzie nie ma to znaczenia bo większość jest klejona do szyby)

Właśnie w Verso nie jest klejone, na szybie jest przyklejony zaczep, a lusterko się na niego wsuwa. Chciałbym dokupić z takim samym systemem mocowania, żeby tylko przełożyć, bez klejenia.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2010, 08:25:03 »
W Toyota Anwa chcą 4500 zł za instalację kamery cofania razem z wymianą lusterka (wtedy zawiera ono zarówna panel LCD do kamery cofania jak i jest fotochromatyczne). Taki sam pakiet w Inter Car kosztuje 4151 zł. Ale rozumiem, że chcesz tylko lusterko fotochromatyczne bez kamery cofania, a takie opcji nie widzę.

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2010, 17:16:53 »
Lew2 a twoje lusterko jest przyklejone, czy wsunięte na zaczep?

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2010, 22:49:26 »
Wygląda to tak jak na dołączonym zdjęciu, więc chyba jest wsunięte. To na pierwszym planie to jest chyba wysięgnik do czujnika wilgoci szyby do sterowania automatycznie wycieraczkami.

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2010, 08:00:41 »
Dzięki Lew2, wygląda na to że zaczep na szybie jest taki sam, tylko że u ciebie jest wsunięte od dołu i przykręcone śrubką, a u mnie od góry bez śrubki, ale może będzie pasowało. Szkoda tylko, że na allegro nie ma używek, muszę jeszcze sprawdzić jak było w corolli verso albo w ave, bo te są na allegro już nawet za 100zł. Może ktoś z corolli verso wrzucić taką fotkę jak Lew2?

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2010, 09:17:30 »
Właśnie w Verso nie jest klejone, na szybie jest przyklejony zaczep, a lusterko się na niego wsuwa. Chciałbym dokupić z takim samym systemem mocowania, żeby tylko przełożyć, bez klejenia.

identyczne mocowanie (sposób mocowania - większość fotolusterek jest rozłączanych od podstawy), masz w fordzie scorpio i jaguarze. zresztą te lusterka to robi firma lilly dla wielu aut. kupujesz w komplecie z podstawką przyklejaną do szyby http://www.allegro.pl/item984767279_lusterko_wew_idealne_ford_scorpio_mk2_94_1998r.html
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2010, 09:24:45 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2012, 20:37:19 »
podepnę się:
mam Verso Sol z 2009 z "normalnym" lusterkiem
zastanawiam się czy instalacja i kostka jest pod tapicerką (otwory na kable są)
można kupić org na allegro ale czy będzie kabelek
poza tym czy jak jest 4 czy 5 pinów to czy po podłączeniu samych + i masy będzie działać?
drugi temat - może ktoś ma schemat instalacji elektrycznej
proszę o link lub na emaila

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpnia 2012, 11:23:32 »
Samo ściemnianie będzie działać. Reszta instalacji jest potrzeba np. do wyłączenia ściemnienia mimo samochodu z tylu podczas załączonego biegu wstecznego, ale tez do wysterowania lewego zewnętrznego lusterka elektrochromatycznego (jeśli takie występuje) , które własnego czujnika nie posiada tylko działa wspólnie w wewnętrznym.

Schematy elektryczne dostępne są dla wszystkich za niewielka oplata. Zaraz podam link.

EDIT. http://www.toyota-tech.eu/OnlineSubscriptions.aspx
Np. 3euro na godzinę. Bez problemu znajdziesz czego potrzebujesz.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2012, 11:30:07 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Września 2012, 07:49:31 »
trochę odświeżymy!
trzy pytania:
1 - czy w wersji Sol w podsufitce są kabelki do elektryki lusteraka.
chciałbym bezinwazyjnie podłączyć fotochroma. Boję się że po podpięciu dodatkowego odbiornika komp wywali "przepaloną żarówkę".
2 - może ktoś wie jak wyjąć cały panel oświetlenia wewnętrzego. Nie ma śrubek, zabezpieczeń a wyjść nie chce.
3 - nie dotyczy lusterka ale nie będę zakładał kolejnego posta:
Mam fabryczny alarm i nie mogę wyłączyć funkcji zamykania drzwi po przekroczeniu 20 km.
Opis w instrukcji nie pomógł. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Września 2012, 08:50:36 »
1 - czy w wersji Sol w podsufitce są kabelki do elektryki lusteraka.
chciałbym bezinwazyjnie podłączyć fotochroma. Boję się że po podpięciu dodatkowego odbiornika komp wywali "przepaloną żarówkę".

Nie wiem czy jest wiązka bo nie sprawdzałem jeszcze, ale komp nic Ci nie wywali bo nie ma takiej funkcji (sprawdzania żarówek). A jeśli nawet by była to i tak sugerowałbym poprowadzenie zasilania z zapalniczki.

2 - może ktoś wie jak wyjąć cały panel oświetlenia wewnętrzego. Nie ma śrubek, zabezpieczeń a wyjść nie chce.

Po prostu ciągniesz w dół. Najlepiej przyrządem - tam są zatrzaski takie jak przy tapicerce drzwi. Tu masz instrukcję montażu Homelinka ale na początku jest rozpisane jak wyjmować panel oświetlenia:
http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/%7B737347BD-3665-A964-3419-1989C6533665%7D/Verso_Homelink_LHD_PZ481_00290_AIM_001_587_0.pdf

3 - nie dotyczy lusterka ale nie będę zakładał kolejnego posta:
Mam fabryczny alarm i nie mogę wyłączyć funkcji zamykania drzwi po przekroczeniu 20 km.
Opis w instrukcji nie pomógł. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

Zerknij na ten wątek ;) :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,23595.0.html
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2012, 09:22:49 »
Ja mam aktywną i funkcję zamykania po przekroczeniu 20 km/h i jednocześnie po włączeniu jakiegokolwiek biegu (poza pozycję P - automat). Generalnie trzeba się stosować ŚCIŚLE do instrukcji. Jest ona prawidłowa, ale każda czynność jest ważna. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl