Autor Wątek: Rav4 - II - 1.8vvti - bierze olej - gaz  (Przeczytany 13478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

byczasty

• Gość
Rav4 - II - 1.8vvti - bierze olej - gaz
« dnia: 07 Kwietnia 2010, 22:23:01 »
witam. Jak w temacie Toyota Rav4 II > rok 00, 1.8vvti - przebieg realny w tym momencie 126kkm / gaz sekwencja założona przy przebiegu 119,5 kkm/ Gdy ją kupiłem miała 109 kkm i przez te pierwsze 10 tys nie spaliła nic oleju, przed założeniem gazu wymieniony olej przy przebiegu 118 kkm na mobil super 2000 10w40 no i teraz okazuje sie ze bierze i to sporo bo juz 2 litry wlałem i jest na min. wiec juz kolejne 0,5 bede musial dolać. Czy to normalne ze po zagazowaniu tak zaczęła brać olej ?? a może zmienić olej na coś lepszego ?? tylko jaki ?? proszę o pomoc !! autko ogólnie zadbane i nie katowane, przy przebiegu 118 wymienione wszystkie filtry oleje plyny itd itd. wiec dziwi mnie to ze teraz tak sobie popija hmmmm ????

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Rav4 - II - 1.8vvti - bierze olej - gaz
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2010, 22:58:14 »
a jak wygląda styl jazdy ?? dłuższe dystanse czy krótkie trasy ?. Na jakim oleju jeździłeś wcześniej ?
Focus II 1,6 :)

byczasty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2010, 10:16:19 »
styl jazdy b.spokojny, ogólnie krótkie trasy (prędkość to tylko max.90) i miasto, a sporadycznie większe , olej poprzedni nie znany ale typ raczej taki jakim go zalewali w serwisie a właśnie jaki był od nowości w tym modelu ?? , zastanawiam się nad innym olejem, co dobrego wlać jak dobije do 130 kkm na nowy sezon ????? gdyż wakacje planuje dłuższą trasę. ponadto jaki jest koszt wymiany uszczelniaczy i czy można to zrobić podczas wymiany oleju i filtra ??? jutro zrobię 500km wiec zobaczę ile ubyło
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2010, 10:58:18 wysłana przez byczasty »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2010, 13:42:05 »
Witam.
To że po zagazowaniu bierze olej uważam że to normalne zjawisko.
To że bierze w ilości ponad 2 l po niespełna 7 tys km to jest nienormalne.
Chyba czeka Cię wizyta u jakiegoś mechanika który by Ci sprawdził luzy zaworowe oraz stopień sprężania na poszczególnych cylindrach.
Przebieg 126 tys. takiego auta wydaje mi się trochę zaniżony .........
Obi

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2010, 14:33:21 »
Spróbuj zalać olejem Valvoline MaxLife 10w40 u mnie objaw opisywany przez Ciebie ustąpił, tyle że ja jeżdżę bardziej agresywnie.

byczasty

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2010, 21:59:03 »
Witam.
To że po zagazowaniu bierze olej uważam że to normalne zjawisko.
To że bierze w ilości ponad 2 l po niespełna 7 tys km to jest nienormalne.
Chyba czeka Cię wizyta u jakiegoś mechanika który by Ci sprawdził luzy zaworowe oraz stopień sprężania na poszczególnych cylindrach.
Przebieg 126 tys. takiego auta wydaje mi się trochę zaniżony .........

tez tak mysle, choc na początek chcialbym zalać silnik czymś inny co może by pomogło, moze jakąś płukanke jakims antykoksem, a przebieg realny gdyz autko pochodzi ze skandynawii itd. Auto trase 2 500kkm przy przebiegu 114kkm pokonało bez najmniejszego ubytku oleju a teraz tak nagle zaczęła popijać a pojawiło sie to mniej wiecej po zalaniu nowym olejem (po 118) i zagazowaniu (przy119,5) gdy przy okolo 123kkm zaświecił check engine bylem w szoku ze bagnet suchy. dzis zalałem 0,7 a jutro mam 500km i dam znac co sie dzieje, ale wiem ze muszę działać bo to moje oczko w głowie :) 

Spróbuj zalać olejem Valvoline MaxLife 10w40 u mnie objaw opisywany przez Ciebie ustąpił, tyle że ja jeżdżę bardziej agresywnie.

przestala żłopać olej ?? :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2010, 14:56:38 wysłana przez Red_Point »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2010, 08:04:56 »
A jakie Ci błędy wywalił Check ? Czy przypadkiem nie P1420 lub coś podobnego?
Podaj je będziemy dalej myśleć..
Obi

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2010, 10:57:51 »

Zużycie spadło do 1-2 litry ale na 15 tyś.

Dziwne u Ciebie jest to że jak moja furka jeździ stylem opisanym przez Ciebie to nie łyka oleju. Ja często kręcę silnik do 4-5 tyś obrotów wiec powiedziałbym że przy takiej eksploatacji to normalne.

byczasty

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2010, 18:51:44 »
A jakie Ci błędy wywalił Check ? Czy przypadkiem nie P1420 lub coś podobnego?
Podaj je będziemy dalej myśleć..

wrocilem z krk, checka wywaliło mi w drodze powrotnej, do gazownika wybiorę się jutro badz na tyg. bo dzis go juz nie zastałem wiec spytam o kod błedu. Z checkiem to on sie nie moze uporać od dluzszego czasu, ostatnio jak wywaliło checka to niby miala za ubogą mieszanke gazu na luzie i wywalało checka, jednak ja zauwazylem ze jesli auta nie gasze (nie przeskakuje z benzyny na gaz i na odwrót) to checka nie wywala, np. ostatnio trasa  rzeszow - wwa z przerwami i po kilku przeskokach check zaświecił, zresetowalem poprze odpiecie klem, w drodze powrotnej z wwa na rzeszow bez przystanków (gaszenia silnika) i checka nie wywaliło. Dzis tez zauwazylem ze troche dymka puszcza ale moze powodem jest to ze nie ma kata. stan oleju sprawdze jak padaka ochłonie bo dopiero wróciłem :). dzieki za pomoc pozdrawiam

Zużycie spadło do 1-2 litry ale na 15 tyś.

Dziwne u Ciebie jest to że jak moja furka jeździ stylem opisanym przez Ciebie to nie łyka oleju. Ja często kręcę silnik do 4-5 tyś obrotów wiec powiedziałbym że przy takiej eksploatacji to normalne.

A ile Ci paliła wczesniej oleju ???  dzis jej troche dalem mocniej - by zobaczyc co bedzie jak dobije do 1tys, ile ubedzie, ale w 1.8vvti miedzy min. a max. na bagnecie jest 1 litr ??
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2010, 14:55:22 wysłana przez Red_Point »

byczasty

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2010, 11:45:26 »
mam pytanie czy da rade napewno w tym silniku 1.8vvti wymienic uszczelniacze zaworowe bez sciagnia głowicy itd. ????

byczasty

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2010, 13:51:14 »
dobry olej i wszystko wróciło do normy :) temat zamknięty pzdr
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2010, 13:53:28 wysłana przez byczasty »

maajaaost

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2019, 13:05:09 »
Witam , mam podobny problem ale z silnikiem 2.0 . Obecnie używam 10w40 .
Wcześnie dolewałem przy przekroczeniu prędkości 130km/h . Teraz już robię to częściej .
Od zakupu auta jest to druga wymiana oleju. Auto jeździ od 700 do 1350 km w ciągu 5 dni.
Poruszam się głównie autostradami.
Jaki musiałbym poprawny olej zalać abym mógł zmieniać jedynie co 10tys km ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl