Autor Wątek: E12 1.6 i wolno spadajace obroty  (Przeczytany 46178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NIUNIO

• Gość
E12 1.6 i wolno spadajace obroty
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lutego 2005, 10:57:46 »
Efekt podtrzymywania obrotów jest jak najbardziej przwidłowy dla tych silników i występuje w wszystkich egzemplarzach. Dla jego występowania istotny jest sposób użytkowania samochodu. Mamy w firmie 50 corolli

sokol11

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Lutego 2005, 15:57:28 »
Moja małżonka jest szczesliwym posiadaczem E12stki 1.4 (ja osobiście furmanie astrzanką) wiec w czasie okazyjnych przejazdow objawy wymienione powyzej doprowadzaja mnie do pasji. jestem w stanie przyjac bzdurne tlumaczenie o podtrzymywaniu obrotow aby utrzymac temperature spalin ale jednoczesnie moim zdaniem wplywa to na zwiekszenie spalania. Czy ktos kto ma tojke bez tych obiawow moglby napisac jakie ma spalanie?

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Lutego 2005, 16:06:40 »
Zastanawia mnie jakie są powody wrzucania na luz przy prędkości 120-130. Oszczędności żadne bo zdjęcie nogi z gazu powoduje zaprzestanie podawania paliwa. Wrzucenie na luz powoduje "wstrzykiwanie" niewielkiej dawki paliwa. Względy bezpieczeństwa przemawiają za nie wrzucaniem na luz. Odłączony od kół silnik może zgasnąć i pozbawić nas wspomagania siły hamowania.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Lutego 2005, 16:37:09 »
Cytat: zbyszekp
Zastanawia mnie jakie są powody wrzucania na luz przy prędkości 120-130. Oszczędności żadne bo zdjęcie nogi z gazu powoduje zaprzestanie podawania paliwa. Wrzucenie na luz powoduje "wstrzykiwanie" niewielkiej dawki paliwa. Względy bezpieczeństwa przemawiają za nie wrzucaniem na luz. Odłączony od kół silnik może zgasnąć i pozbawić nas wspomagania siły hamowania.

Ale nikt nie mowi o wrzucaniu na luz  :cwhat. Zeby sie zdenerwowac, wystarczy sprobowac hamowania silnikiem... Albo hamulcem bez wysprzeglania.

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Lutego 2005, 16:39:36 »
i wtedy przyśpiesza?

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Lutego 2005, 16:48:52 »
i wtedy przyśpiesza?

Dosc skutecznie podtrzymuje stala predkosc.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Lutego 2005, 19:58:58 »
Cytat: Kroket
Dosc skutecznie podtrzymuje stala predkosc.

czyli rozumiem, że efekt jest taki, jakby gaz zaciął sięw jednym położeniu. czyli przyhamujesz np na sekundę, zdejmujesz nogęz hamulca - a on przyspiesza? Cos tu komp za bardzo miesza z tymi obrotami. Tak czy owak, może niech zresetują Ci kompa i zobacz, czy to siępowtarza.
U mnie wystepuje wzwyżka obrotów ale tylko przy wysprzęglaniu i zmianie biegów - można oczywicie wczesniej zdjąć nogęz gazu i to zjawisko wtedy nie jest dokuczliwe, ale tak ma być

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Lutego 2005, 20:41:29 »
Cytat: NIUNIO
Dla jego występowania istotny jest sposób użytkowania samochodu. Mamy w firmie 50 corolli

Co masz na myśli ? Jak należy uzytkowac toyote aby nie było takiego zjawiska ? I co w takim razie robie żle ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Lutego 2005, 20:50:30 »
Zastanawia mnie jakie są powody wrzucania na luz przy prędkości 120-130. Oszczędności żadne bo zdjęcie nogi z gazu powoduje zaprzestanie podawania paliwa. Wrzucenie na luz powoduje "wstrzykiwanie" niewielkiej dawki paliwa.

Wrzucanie na luz to efekt przyzwyczajenia. Owszem na trasie nie rozpędzam auta tylko po to aby przy wspomnianej prędkości wysprzęglić bo jest to bez sensu, ale zblizając siędo świateł lub jadąc prostym odcinkiem gdzie wiem, że za około 1km sięskończy lub widząc z daleka ograniczenie prędkości - wolędać na luz niż hamować silnikem. Co do oszczędności to nie do końca masz rację. Prawdą jest, że zdjecie nogi z gazu powoduje odcięcie dopływu paliwa i wskazania komputera są 0.00, a przy jeździe na "luzie" około 0,5 do 0,75 l/100km ale hamując silnikem od 140 do 80 przejedziesz dwukrotnie lub trzykrotnie mniej niz wysprzeglając przy powyższej prędkości i toczac sięaż do osiagnięcia 80 km/h
E18_Prestige_MultidriveS

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Lutego 2005, 21:06:59 »
Cytat: YogiBabo
Prawdą jest, że zdjecie nogi z gazu powoduje odcięcie dopływu paliwa i wskazania komputera są 0.00, a przy jeździe na "luzie" około 0,5 do 0,75 ...

Chyba jednak nie masz racji - jakby paliwo zostało odcięte to by Ci silnik staną. Moim zdaniem po prostu komputer źle wskazuje.

Tak na chłopski rozum to czy jesteś na luzie czy hamujesz silnikiem to nadmiar paliwa, który normalnie spala silnik wraca z powrotem do baku.

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Lutego 2005, 21:08:02 »
Ja jeżdżętrochęinaczej. Raczej nie zdarza mi sięprzy tych prędkościach wrzucać na luz. O tym zjawisku, które u mnie też występuje dowiedziałem sięz tego wątku. Nie zauważyłem braku hamowania silnikiem. Owszem jak wrzucęna luz to obroty utrzymują sięprzez jakiś czas. Dzieje siętak przy dłuższej jeździe 120-130. Czy jest to wada – moim zdaniem nie.

tunix

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Lutego 2005, 00:06:58 »
Cytat: Sanctrum

Chyba jednak nie masz racji - jakby paliwo zostało odcięte to by Ci silnik staną. Moim zdaniem po prostu komputer źle wskazuje.

Silnik dostaje zero paliwa. Jak niby miałby sięzatrzymać skoro auto jedzie a sprzęgło jest spięte? :) Hamowanie silnikiem polega na tym, że energia kinetyczna samochodu jest zużywana do sprężania powierza w cylindrach. Doświadczenia uczestników rajdu o kropelce pokazują, że bardziej opłaca sięwyrzucić na luz i dawkując niewiele paliwa (by silnik nie zgasł) pozwolić samochodowi swobodnie siętoczyć. To tyle OT.

IMHO cała ta sprawa wygląda podejrzanie. Wydaje sięconajmniej dziwne i niebezpieczne by samochód z manualną skrzynią nie hamował silnikiem w pewnych warunkach. Do tego nie wszystkie 1.6 mają takie objawy. W czerwcu przejechałem autostradami prawie 3 tys. km z różnymi prędkościami i tamta corolka na 100% takiego objawu nie prezentowała. Jeśli rzeczywiście pojawia sięon w pewnych (jak sięokazuje nie tak rzadkich) warunkach jest to kolejna (IMHO poważna) pozycja na liście niedociągnięć E12.

tx

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Lutego 2005, 09:05:25 »
Cytat: p_flori
czyli rozumiem, że efekt jest taki, jakby gaz zaciął sięw jednym położeniu. czyli przyhamujesz np na sekundę, zdejmujesz nogęz hamulca - a on przyspiesza? Cos tu komp za bardzo miesza z tymi obrotami. Tak czy owak, może niech zresetują Ci kompa i zobacz, czy to siępowtarza.

Samochod nie przyspiesza ale i nie zwalnia tak jak powinien. Wyobraz sobie, ze hamujesz stopniowo puszczajac pedal gazu (tak stopniowo, ze zejscie z 4000 do 3000 trwa ponad te 5 sekund).

TMP twierdzi, ze reset kompa powinien zlikwidowac to zjawisko na jakis czas. Dokladnie, do czasu kiedy komputer znow "nauczy" sie Twojego stylu jazdy. Ale dla mnie to nie jest rozwiazanie.

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Lutego 2005, 11:26:30 »
Cytat: tunix
Silnik dostaje zero paliwa. Jak niby miałby sięzatrzymać skoro auto jedzie a sprzęgło jest spięte?  Hamowanie silnikiem polega na tym, że energia kinetyczna samochodu jest zużywana do sprężania powierza w cylindrach. Doświadczenia uczestników rajdu o kropelce pokazują, że bardziej opłaca sięwyrzucić na luz i dawkując niewiele paliwa (by silnik nie zgasł) pozwolić samochodowi swobodnie siętoczyć. To tyle OT.

Może i tak ale spróbuj sobie wyłączyć stacyjkępodaczas jazdy przy 120Km/h to od razu odczujesz różnicęw sposobie hamowania silnikiem gdy naprawdędo cylindrów nie dostaje siępaliwo (to tak jakby przestała działać pompa paliwowa).
Jak normalnie hamujesz silnikiem to paliwo też jest pobierane - i moim zdaniem pewnie tyle samo co na luzie. Ale jak poprzednio nie jestem tego pewien - tylko jakoś nie mogęuwierzyć, że silnik wcale nie pobiera paliwa podczas hamowania silnikiem bo jak np. po chwili wciskasz sprzęgło i dajesz na luz to silnik powinien stanąć - przecież nie ma paliwa.

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Lutego 2005, 11:28:42 »
P.S.  :-DD lepiej nie wyłączaj stacyjki podczas jazdy przy 120km/h bo to sięmoże skończyć wypadkiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl