Autor Wątek: E12 1.6 i wolno spadajace obroty  (Przeczytany 46155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
E12 1.6 i wolno spadajace obroty
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Lutego 2005, 20:26:03 »
Cytat: Kroket
Co nowego w sprawie?

Jak juz pisałem wyżej na razie odpuszczam. W marcu prawdopodobnie będzie przegląd i wtedy to zgłoszęponownie z prezentacją podczas jazdy testowej (bedzie juz mozna szybko jeździć) + mam nadziejęopinia z AŚ (jak na razie cisza) + pismo to TMP (mam dostać namiar na odpowiednia osobę).
E18_Prestige_MultidriveS

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Lutego 2005, 17:58:38 »
TMP zajela stanowisko w opisywanej sprawie.

Otoz, jak ktos juz pisal, podtrzymywanie obrotow jest wedlug nich sposobem na przedluzenie zywotnosci katalizatora. Fakt, ze nie we wszystkich samochodach ono wystepuje jest spowodowany tym, ze to ponoc silnik dobiera do niego parametry na podstawie danych o stylu jazdy indywidualnego kierowcy. Reasumujac, tak ma byc i TMP nie uwaza by bylo to niebezpieczne (sytuacje opisane w poczatkowym poscie) oraz nie zamierza dzialac na rzecz wyeliminowania tego zjawiska w przyszlych wersjach oprogramowania.

Jak dla mnie: TMP belkocze lub maskuje zawalony requirements engineering  :?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Lutego 2005, 12:12:40 »
TMP zajela stanowisko w opisywanej sprawie.

Czy możesz podac wiecej szczegółów - co kokretnie TMP napisała.
E18_Prestige_MultidriveS

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Lutego 2005, 13:13:14 »
Cytat: YogiBabo

Nie mam zadnego pisma. To co przytoczylem, przekazal mi gosc z serwisu. Nie wygladal na zachwyconego tym co mial do powiedzenia...
Tak wiec pozostaje chyba gnebic TMP przez prase (bo nadal twierdze, ze ta "cecha" silnika stwarza realne zagrozenie dla bezpieczenstwa).

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Lutego 2005, 17:41:08 »

Nie mam zadnego pisma. To co przytoczylem, przekazal mi gosc z serwisu. Nie wygladal na zachwyconego tym co mial do powiedzenia...
Tak wiec pozostaje chyba gnebic TMP przez prase (bo nadal twierdze, ze ta "cecha" silnika stwarza realne zagrozenie dla bezpieczenstwa).

Przepraszam o jakie niebezpieczeństwo Ci chodzi . Czy jak zdejmiesz noge z gazu przy włączonym biegu to samochód nie zwalnia?. To co opisujesz dzieje siętylko przy rozłączonym silniku. Nie będędyskutował czy to jest dobrze wrzucać na luz przy tej prędkości. Myśle, że to niebezpieczeństwo sam prowokujesz.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Lutego 2005, 19:59:29 »
Cytat: zbyszekp
Przepraszam o jakie niebezpieczeństwo Ci chodzi . Czy jak zdejmiesz noge z gazu przy włączonym biegu to samochód nie zwalnia?. To co opisujesz dzieje siętylko przy rozłączonym silniku.

Nigdzie nie napisalem, ze dzieje sie to TYLKO po wyrzuceniu na luz. Chodzi wlasnie o brak mozliwosci zahamowania silnikiem powyzej 3500rpm. Puszczasz gaz a auto jedzie dalej. I do tego nacisniecie hamulca nic nie zmienia.

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Lutego 2005, 20:20:18 »
Sprawdzęjeszcze raz, ale nie zauważyłem żeby nie zwalniał. Sprawdzęto za tydzień. Jadęna nartki to będe miał okazjęprzetestować.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Lutego 2005, 00:48:44 »
Czy jak zdejmiesz noge z gazu przy włączonym biegu to samochód nie zwalnia?.

Do tej pory wydawało mi się, ze to zjawisko wystepuje tylko po wysprzęgleniu. Ale w ubiegłym tygodniu miałem okazjęprzejechać odbyc trasęŁódź-Katowice i z powrotem, bardzo często powyzej 130 km/h i zaobserwowałem, ze przy hamowaniu silnikiem też tak siędzieje !

Oto moje obserwacje :
1 Puszczając gaz przy predkości 130 km/h (4 tys. obrotów ) auto tylko nieznacznie hamuje, strasznie wyje (a może buczy?) silnik  i po kilkunastu sekundach obroty spadaja do około 3 tys. i wszystko wraca do normy.
2 Po wysprzęgleniu jest tak samo.
3 Powyzej 130 km/h i 4tys obrotw( w granicach 4,5-4,7 - 140-145) w aucie jest ciszej niż przy poprzednich wartościach ! Wtedy było tylko słychać pomruk silnika i szum wiatru.
Nic już ztego nie rozumiem... :cry:
E18_Prestige_MultidriveS

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Lutego 2005, 10:10:41 »
Czy jak zdejmiesz noge z gazu przy włączonym biegu to samochód nie zwalnia?.

Do tej pory wydawało mi się, ze to zjawisko wystepuje tylko po wysprzęgleniu. Ale w ubiegłym tygodniu miałem okazjęprzejechać odbyc trasęŁódź-Katowice i z powrotem, bardzo często powyzej 130 km/h i zaobserwowałem, ze przy hamowaniu silnikiem też tak siędzieje !

Oto moje obserwacje :
1 Puszczając gaz przy predkości 130 km/h (4 tys. obrotów ) auto tylko nieznacznie hamuje, strasznie wyje (a może buczy?) silnik  i po kilkunastu sekundach obroty spadaja do około 3 tys. i wszystko wraca do normy.
2 Po wysprzęgleniu jest tak samo.
3 Powyzej 130 km/h i 4tys obrotw( w granicach 4,5-4,7 - 140-145) w aucie jest ciszej niż przy poprzednich wartościach ! Wtedy było tylko słychać pomruk silnika i szum wiatru.
Nic już ztego nie rozumiem... :cry:

Przy 130 jest zdecydowanie mniej niz 4000 obr/min i jednak troche hamuje. Jezeli piszesz, że po kilku sekundach jest 3000 czyli jedziesz ok 100. Buczenie niestety występuje przy ok 120, a potem przechodzi. Taka uroda.

henchl

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Lutego 2005, 22:35:40 »
Witam serdecznie wszystkich jako nowicjusz na Forum.
Jeżdżę"turkiem" z silnikiem 1.6 i zaobserwowałem także w swojej Rolce opisywane objawy. Również i mnie p***li w serwisie tym razem coś o "ochronie katalizatora przed przegrzaniem". Co do wpływu na bezpieczeństwo to nie mam wyrobionego zdania. Często natomiast pokonuję85km odcinek autostrady i po takiej jeździe często silnik "rozbiega się" po wciśniściu sprzęgła, ale z czasem też nie :?:  Dzieje siętak napewno wtedy gdy:
1) przed wjazdem na autostradęzatankujępaliwo
2) podczas jazdy zmieni siępogoda (temperatura, ciśnienie)
3) jazda była pod wiatr.
Nie mogędać głowy czy tylko wtedy, ale zastanawiam sięczy to przypadkiem nie kiepskie paliwo nie ogłupia tak komputera, że "olewa" poprzednie nastawy biegu jałowego i mija dobre kilka sekund zanim wypracuje nowe?

tunix

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Lutego 2005, 00:21:27 »
Ja już siętrochępogubiłem - czy ktoś widział ten objaw w autach innych niż tureckie sedany?

tx

Peek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Lutego 2005, 04:24:38 »
Witam

Mam Japońca sedan (kupiony w 2004). Nie ma takiego objawu.

pzdr.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Lutego 2005, 08:57:05 »
Cytat: henchl
1) przed wjazdem na autostradęzatankujępaliwo
2) podczas jazdy zmieni siępogoda (temperatura, ciśnienie)
3) jazda była pod wiatr.
Nie mogędać głowy czy tylko wtedy, ale zastanawiam sięczy to przypadkiem nie kiepskie paliwo nie ogłupia tak komputera, że "olewa" poprzednie nastawy biegu jałowego i mija dobre kilka sekund zanim wypracuje nowe?

1) i 2) nie zaobserwowalem.
3) jest jak zrozumiale. Komputer najwyrazniej bierze pod uwage obciazenie silnika - inaczej na IV biegu przy 4000rpm dzialoby sie to samo, a nie dzieje sie.
Podczas jazdy pod wiatr obciazenie sie zwieksza a wraz z nim temperatura spalin. Stad pewnie potrzeba efektywniejszego schlodzenia katalizatora.

A co dzieje sie u Ciebie gdy zaistnieje 2) bez 3) ?

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Lutego 2005, 08:59:01 »
Cytat: tunix
Ja już siętrochępogubiłem - czy ktoś widział ten objaw w autach innych niż tureckie sedany?

Ja... Hatchback 3d.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Lutego 2005, 09:22:51 »
Cytat: henchl

Myślę, że nie . Ja u siebie zaobserwowałem ten objaw późną jesienią, latem tego nie było, gdyż napewno jeździłem z prędkościami 130-140 km/h i wyrzucałem na luz kiedy była taka okazja. Tak więc zastanawiam sięczy wiosną i latem ten objaw dalej będzie miał miejsce.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl