Autor Wątek: Yaris - rozrusznik  (Przeczytany 47349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MJ

• Gość
Odp: Yaris - rozrusznik
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Stycznia 2005, 12:00:32 »
ADRES TOYOTY:
http://www.toyota.com.pl/u235/navi/98077/

Toyota Motor Poland
ul. Konstruktorska 5
02-673 Warszawa
tel.: 0-prefix-22-449-05-00
fax: 0-prefix-22-449-05-05
e-mail: klient@toyota.pl

Mario

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Stycznia 2005, 12:19:48 »
Cytat: MJ
Odpisali jednak na maila i podali telefon (22) 449-05-00. Dzwonilem, po przelaczeniu mnie gdzie indziej otrzymalem adres:
TMP
Konstruktorska 5
02-673 Warszawa
Powiedzieli ze na pismo odpowiadaja w ciagu kilku dni.

Oczywiscie napisze, tylko boje sie tego, ze nie mam jak im z gory wmowic ze smarowanie nie pomaga (bo po 1. go nie mialem a po 2. nie ma zimy)

Poza tym oni chca zebym powiedzial w ktorym ASO to zalatwialem a w sumie ja nic nie zalatwialem tylko uslyszalem ze smarowanie pomaga.

Myślę, że zrozumieją jak im powiesz, że z wielu źródeł wiesz (TKP), że po smarowaniu brzęczy jak brzęczało. Wiesz także, że jak przesmarują teraz to zabrzeczy za rok jak będzie po gwarancji. Z moich kontaktów z ASO Toyoty i TMP wynika, że oni tak jak każda firma chcą wymieniać jak najmniej ale jeśli sięich delikateś przyciśnie to robią wszystko (mi wymienili wszystko co chiałem nie licząc nieszczęsnego rozrusznika, którego dałem sobie przesmarować i zaczął mi brzęczeć już po gwarancji). Przeciwieństwem ich były ASO Fiata i FAP, który był głuchy na moje pisma i argumentacje.

Je jestem pewien, że jak dobrze "marketingowo" poprowadzisz z nimi rozmowę/pisma to oni Ci to wymienią. Musisz być stanowczy ale jednocześnie kulturalny. Co do ich prośby to moim zdaniem mozesz im powiedzieć w jakim ASO usłyszałeś, że smarowanko pomaga.

MJ

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Stycznia 2005, 12:49:10 »
Cytuj (zaznaczone)
[...] że z wielu źródeł wiesz (TKP) [...]

Czy TKP ma FORMALNIE cos wspolnego z TMP ?
Rozumiem ze moge sie powolac na TKP ?

Mario

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Stycznia 2005, 13:21:58 »
Cytat: MJ
Cytuj (zaznaczone)
[...] że z wielu źródeł wiesz (TKP) [...]

Czy TKP ma FORMALNIE cos wspolnego z TMP ?
Rozumiem ze moge sie powolac na TKP ?

TKP to nasz klub  :wink: więc formalnie to nic ale to jest jedyne źródło skąd można zaczerpnąć wiedzę, że ustarka Twojego Yarka nie jest odosobniona. Tak naprawdęto zależy dużo od ich dobrej woli ale moim zdaniem TMP (przynajmniej w moim przypadku) wykazywało dobrą wolę.

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2005, 18:04:19 »
Ja z rozruszniekiem sie uporalem.nie takie hopsiup bylo...reperacja 6miesiecy potem znow..i tak wkolko...doszlo do tego ze mi caly lańcuch wyminili !! tak dlaczego!? bo zjebali przy napinaczach łańcucha rozrzadu...wpierw wymienili je..potem za luźno byly..i łańcuch sie rozciągnął...ozgrozo  potem texty wstylu ten typ tak ma bo z poczatku nie ma smarowania to taki suchy dzwiek wystepuje...po ostatniej naprawaie i zmianie stacji na shell...błoga cisza :-DD

MJ

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Stycznia 2005, 22:31:17 »
Czyli wymienieli Ci rozrusznik czy nie ?

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Stycznia 2005, 12:20:48 »
napinacze łańcucha i łańcuch. :-DD

krzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Stycznia 2005, 19:23:55 »
Jak już gdzieś wcześniej napisałem, na dwa dni przed umówionym przeglądem po 30 tys. km, zaczął mi zgrzytać rozrusznik. W ASO powiedzieli mi, że trzeba go przesmarować, bo zgrzytanie powodują resztki smaru fabrycznego. Gościu pieprzy, ale do końca gwarancji mam jeszcze 1,5 roku, więc pewnie jeszcze z kilka razy powalczą w ASO z tym zgrzytem.

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Stycznia 2005, 10:11:42 »
haha  a mi mowili na odwrot... :abadgrin ze zgrzyt moze wystepowac z powodu braku smaru na poczatku :wink:

MJ

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Stycznia 2005, 07:21:34 »
Dzis specjalnie zostawilem autko na dworze i rozrusznik rano nie marudzil, tyle ze w nocy bylo tylko -3 stopnie :/ Teraz tez go postaie na dworze tylko zeby bylo zimniej :) W sumie jak mi dali gwarancje na to smarowanie to nie wiem czy ma sens walczyc o ta wymaine rozrusznika.

alan03

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2005, 20:50:10 »
MJ przesmarowali i dali na to gwarancję?? jaki okres czasu??
a marudzili przed smarowaniem?? czy tylko wymieniać im sięnie chce...??

MJ

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Stycznia 2005, 21:50:03 »
Proponowali mi (ta gwarancje) w dwoch lub trzech ASO, w jednym bylem i przesmarowali. Specjalnie zostawiam teraz auto na dworze i nic nie zgrzyta (co prawda slabe mrozy mamy). Tzn, to jest tak ze rozrusznik chyba dalej sie dziwnie zachowuje ale nie zgrzyta, tak jakby smarowanie to wyciszylo. Mam roczna gwarancje wiec jakby co to bede ich meczyl. W innym nie chcieli mi dac gwarancji, u nich z reszta wymienialem w ramach gwarancji silinik wycieraczek, dlatego zapytalem TMP o kwestie napraw gwarancyjnych. Oto co odpisali:
"Kazdorazowa naprawa wykonywna na gwarancji posiada roczna rekojmie bez
wzgledu na fakt, czy stacja wyda Panu dokument potwierdzajacy naprawe.
Kazda naprawa rejestrowana jest w centralnej bazie danych."
W tym ASO gdzie smarowalem powiedzieli mi ze to jest gwarancja wydawana przez ASO, a wiec wazna tylko w tym gdzie ja dali.
Pozdrawiam.

alan03

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Stycznia 2005, 22:15:07 »
aha, dzięki
czyli nie jest źle, bo jak już sięto nie powtórzy to będzie sięmożna tylko cieszyć, a jak problem sięponowi to będzie można znowu przesmarować lub wtedy domagać sięwymiany.
chyba i ja przejadęsiędo ASO z tym problemem tak na wszelki wypadek :wink: bo co prawda wydaje mi sięże i u mnie występuje ten problem ale nie jestem pewien... jednak smarowanie chyba nikomu jeszcze nie zaszkodziło :roll:  :lol:

alan03

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lutego 2005, 18:37:37 »
dzisiaj byłem w ASO i przesmarowali mi rozrusznik... a przynajmniej powiedziałem żeby to zrobili, ale na ręce im nie spoglądałem... cała robota trwała niecałe pół godziny... jakie będą efekty to zobaczy siępo kilku dniach...
kurde przez to wszystko zresetował mi sięzegarek i radio :evil: - ale to normalka...
przy okazji przesmarowali mi pedał sprzęgła... i jest OK bo jak wiadomo bez smarowania nie ma jazdy ;)

wwwoland

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Grudnia 2005, 09:03:41 »
Witam,
Wraz z ochłodzeniem pojawiło sie zgrzytanie rozrusznika przy zapalaniu - wczesniej nie było tego problemu. Gwarancja niestety skonczyła sie w sierpniu. W ASO Toyoty w Nowym Sączu krzykneli mi 180 PLN za smarowane (80 smar + 100 usługa). Czy ktos moze robił to poza ASO lub sam? i jaki smar powinno sie zastosować?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl