Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #405 dnia: 01 Lutego 2017, 10:21:06 »
No i podzwonilem po okolicy. Wyglada, ze moze byc ponad 200zl taniej. Do pokonania niecale 60km.
Czyli warto poszukac.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #406 dnia: 03 Lutego 2017, 11:43:22 »
Możesz bardziej szczegółowo, przecież to nie tajemnica a warto wiedzieć gdzie jest taniej

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #407 dnia: 03 Lutego 2017, 14:32:23 »
Widzę jakie są podawane ceny. Nie wiem co o tym myśleć. Czasami ktoś rzuci kwota która mocno odbiega od tego co mi podano. A bywam co jakis czas w Warszawie i w Poznaniu. Przy okazji mógłbym wykonać przegląd. A zaoszczędzone pieniądze przewalić na głupoty :)

robiłem w grudniu też serwis po 30 tys., niecale 1200 wyszło - Chodzęń Czerniakowska Warszawa. Wg mnie normalna cena, szczególnie olej uczciwie cenowo traktują. Mam porównanie z ASO Skody. 
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #408 dnia: 08 Lutego 2017, 23:26:59 »
Carter Gdansk po 1 roku, przeglad, olej/filtr, odgrzybianie klimatyzacji rachunek na 810zł minus punkty z Toyota more ostatecznie wyszło 546zł

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: 09 Lutego 2017, 00:33:23 »
Widzę, że kwoty za serwis mocno odbiegają od niemieckich. Jak już wspomniałem pierwszy 159 Euro po 12 mieś od pierwszej rej ( przebieg 14 tyś ), drugi przegląd 280 Euro ( przebieg 29 tyś ) naturalnie z obu przypadkach check hybrid. Ładnie serwisy w Polsce kroją klientów.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #410 dnia: 09 Lutego 2017, 07:58:30 »
Przegląd 60kkm zrobiłem pierwszy raz poza ASO i nie żałuję. ASO wyceniło sprawę na 1100 złotych z rabatem 15% po znajomości. Olej, wszystkie filtry, świece i płyny do skrzyni kupiłem sam (łączny koszt: około 400 zł) + stówka dla zaufanego mechanika, który wszystko pozmieniał na moich oczach w dwie godziny. Dodatkowo zmieniłem klocki hamulcowe z przodu bo strasznie piszczały przy każdym hamowaniu, mimo, że stare nie były zużyte - prawdopodobnie były zbyt twarde.

Offline other_exception

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #411 dnia: 09 Lutego 2017, 12:34:54 »
Wysłąłem zapytanie tam gdzie kupiłem auto i odpowiedzieli:
Cytuj (zaznaczone)
W odniesieniu do przesłanego zapytania informujemy, że cena pierwszego standardowego przeglądu dla Aurisa hybrydowego to 781 zł brutto.
W cenie przeglądu znajduje się olej silnikowy, filtr oleju, uszczelka, sprawdzenia najważniejszych podzespołów i układów pojazdu oraz zostanie wykonany test hybrydy.
Jest również możliwość wykonania takiego przeglądu w wersji minimum (tańszej ok. 200 zł)

Robicie zwykły przegląd czy w wersji minimum?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #412 dnia: 09 Lutego 2017, 14:44:02 »
W moim serwisie jest opcja standard i opcja standard bez mycia auta ;) Innych opcji nie miałem.

Pierwszy przegląd hybrydy: 1050zł (Piaseczno)
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 14:47:44 wysłana przez mariuszs »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #413 dnia: 09 Lutego 2017, 16:27:07 »
Other jeżeli zrobisz przegląd bez check Hybrid nie masz szans na 10 letnią gwarancję na baterię.
Mariuszs - potwornie drogo jak na 1 serwis

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #414 dnia: 09 Lutego 2017, 18:32:33 »
No nie wiem, ja dostałem certyfikat baterii dopiero na trzecim przeglądzie - jak zmieniłem ASO.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #415 dnia: 09 Lutego 2017, 18:54:19 »
A to by trzeba było wreszcie wyjaśnić do końca. Czy jest tak, że ze względu na 5 letnią gwarancję na system hybrydowy, to Ciebie nic nie interesuje, a dopiero potem w 6 roku i dalej robimy przegląd baterii za 200zł, aż do 10 lat. Czy od razu trzeba robić.

Jest jakieś oficjalne stanowisko TMP?

PS. Zadałem pytanie, zobaczymy co odpowiedzą.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 19:00:23 wysłana przez Mystik »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: 09 Lutego 2017, 19:29:21 »
Mystik: dobre pytanie, bo faktycznie w cenniku jest jak opcja dodatkowa (check hybrid), ale na rachunku widnieje jako pozycja wspólna i jest niższa niż katalogowa Toyoty ( certyfikat dostałem za każdym razem ). Jeżeli nie żądać będą za to pieniędzy to mam to gdzieś. Może to jest płatne po 5 latach ( jak minie nasze 3+2 wykupione ). Dobrze, że zapytałeś - zobaczymy.
Faktem jest, że jakoś dziwnie dużo hybryd na rynku wtórnym w wieku 3-5 lat bez gwarancji już na nic. Czyżby ludzie nie robili przeglądów i
 faktycznie olewali, a potem niespodzianka.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 19:31:57 wysłana przez F_20.0 »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #417 dnia: 09 Lutego 2017, 19:29:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Aby skorzystać z nowej oferty gwarancyjnej należy przed upływem pięcioletniego okresu gwarancji lub osiągnięciem przebiegu 100 tys. km, przeprowadzić krótki, pięciominutowy test hybrydowego zespołu napędowego. Należy go wykonać u dowolnego dilera Toyoty. Pozytywny wynik testu zostanie potwierdzony certyfikatem Hybrid Battery Extra Care na kolejny rok lub 15 000 km na akumulatory niklowe-wodorkowe.

https://pdf.sites.toyota.pl/gwarancja_owu_hybrid.pdf

Czyli mam rozumieć że kasują nas przy przeglądzie na dodatkowe 200zł, mimo że nie ma takiej potrzeby? U mnie nie było pozycji na rachunku na hybrid-check.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 19:31:29 wysłana przez mariuszs »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #418 dnia: 09 Lutego 2017, 19:35:56 »
No ja to tak właśnie rozumiałem do tej pory. Do 5 lat nic nie musze extra robić, a potem musze przyjeżdżać na super turbo test 5 minutowy za 200zł :/.

Zobaczymy co mi odpowiedzą i czy potwierdzą to co przytoczyłeś.Mam nadzieję.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #419 dnia: 09 Lutego 2017, 19:39:14 »
"Program przedłużenia gwarancji na akumulator układu hybrydowego firmy Toyota obejmuje wyłącznie pojazdy:
a) których gwarancja na akumulator układu hybrydowego udzielona przez producenta wygasła;
b) których pozostały okres ważności gwarancji na akumulator układu hybrydowego udzielonej przez producenta wynosi mniej niż 1 rok; c) których wiek nie przekroczył 10 lat."
"Program rozszerzonej gwarancji nie obejmuje:
a) Konserwacji (części oraz usługi) = okresowe przeglądy klienta — koszty robocizny oraz części zamienne wykorzystane w ramach okresowych przeglądów; b) Kosztów badań, pomiarów i regulacji wykraczających poza zakres usterek objętych programem rozszerzonej gwarancji;
c) Zużycia materiału;
d) Wszelkich części niewymienionych powyżej."

Tak na szybko, bo zbieram się do pracy. Widocznie jest tak jak pisałem w cenniku jest, ale płatne po okresie gwarancyjnym!!! Mi robi serwis za każdym razem, ale widocznie nie kasuje. Nie mam pojęcia co o tym myśleć.

Do mariuszs: tutaj można logicznie do tego podejść, że dostałeś dopiero po trzecim roku certyfikat baterii.
"przed końcem wygaśnięcia okresu jednego roku gwarancji na baterie" , ale to też nie pasuje, chyba, że Twoje autko jest wiekowo 1 rok starsze ( tak jak moje - kupiłem w styczniu, ale przegląd musiałem robić po 6 mieś, bo miało już 6 miesięcy od rejestracji salonu) .

Do Mystik: tylko trzeba uważać, na pierwszą datę rejestracji, bo jeżeli wóz był zarejestrowany przez salon, a potem Tobie sprzedany to okres się skraca o czas pomiędzy Twoją rejestracją,a pierwszą, nawet po wykupieniu dodatkowych 2 lat.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 19:54:03 wysłana przez F_20.0 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl