Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575739 razy)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #825 dnia: 08 Sierpnia 2021, 17:55:04 »
Ale ci się żyd już perfidnie :song: świecił bak już na drugą stronę się odwaracl  :shock:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #826 dnia: 08 Sierpnia 2021, 18:01:48 »
Ale ci się żyd już perfidnie :song: świecił bak już na drugą stronę się odwaracl  :shock:

To nie moje zdjęcie tylko z neta pierwsze lepsze.
Moje tutaj:

« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2021, 18:03:31 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #827 dnia: 08 Sierpnia 2021, 19:32:01 »
a czyli odwrotnosc <taniec>

Offline agevtoy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #828 dnia: 09 Sierpnia 2021, 07:05:55 »

Jak rozumiem to był żart. W trybie B hamujesz silnikiem i nie ładujesz akumulatora.

Widać że chyba nie jechałeś Hybrydą albo nie myślisz logicznie.

No to chyba to drugie... :/

Przy okazji zapytam, bo gdzie indziej nie uzyskałem odpowiedzi, jak włączyć poniższy wskaźnik?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #829 dnia: 09 Sierpnia 2021, 07:42:14 »

Jak rozumiem to był żart. W trybie B hamujesz silnikiem i nie ładujesz akumulatora.

Widać że chyba nie jechałeś Hybrydą albo nie myślisz logicznie.

No to chyba to drugie... :/

Przy okazji zapytam, bo gdzie indziej nie uzyskałem odpowiedzi, jak włączyć poniższy wskaźnik?

W menu (podczas postoju a nie jazdy) na małym wyświetlaczu widocznym na zdęciu w ustawieniach zmieniasz wskazanie chwilowego zużycie z liczbowego na wykres (lub cos koło tego - poszukaj w meny znajdziesz).
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2021, 07:44:08 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #830 dnia: 20 Sierpnia 2021, 09:40:29 »
Tryb B hamuje odzyskując energię dużo mocniej . Po pierwsze temperatura akumulatora osiągnęła co najmniej 58C, a poziom naładowania pokazał wszystkie zielone kwadraciki - pierwszy raz to widziałem a moc ładowania 7kW. Ci ciekawe wentylator akumulatorów jakoś nie chciał wejść na wyższe obroty... :(
Hamowanie zwykłe, np przed światłami to może być nawet 23 kW ale to jest bardzo krótkotrwałe i nie podgrzewa akumulatora tak bardzo jak długotrwały zjazd z góry w trybie B.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2021, 09:45:17 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #831 dnia: 20 Sierpnia 2021, 11:11:59 »
Hamowanie zwykłe, np przed światłami to może być nawet 23 kW ale to jest bardzo krótkotrwałe i nie podgrzewa akumulatora tak bardzo jak długotrwały zjazd z góry w trybie B.
Jak chcesz porównywać, to zjedź dwa razy z tej samej góry, raz w trybie B a drugi w trybie D hamując tak aby utrzymać się w strefie CHARGE.

Offline chewbacca

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #832 dnia: 09 Września 2021, 13:20:05 »
A ja polecam jeszcze zjazd ze stromej góry na tempomacie możliwie nisko załączonym (np. 41km/h). Wtedy samochód wyhamowuje tylko i wyłącznie rekuperacyjnie, bez używania silnika. Moim zdaniem wtedy akumulatory ładowane są możliwie największą mocą. Dopiero po naładowaniu akumulatora jadąc w takim trybie (D + tempomat, który hamuje samochód jadący z góry) następuje załączenie silnika, żeby samochód dohamowywać (czyli tak jakby efekt taki sam jak jazda w trybie B). Rekuperacja już nie może wyhamowywać bo energii nie ma gdzie odprowadzać (akumulatory naładowane do pełna).

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #833 dnia: 10 Września 2021, 20:03:43 »
Dziś zrobiony przegląd przy 81 000km. Hsd. Zrobilem przegląd jak przy 90 000km. Serwis specjalizujacy sie w toyotach i hondach na Ursynowie, Warszawa.
Wymiana oleju, wymiana oleju przekładni planetarnej, wymiana świec, czyszczenie hamulców, weryfikacja układów i płynów.
Koszta:
Świece kupiłem sam 150zł denso japan irydowe
Filtr kabinowy weglowy 18zl filtr powietrza silnika 24zl. Kupiłem kilka sztuk stąd dobra cena.
Filtr kabinowy i silnika wymieniłem sam.

W serwisie zostawiłem 770zł za:
przeglad, wymiane swiec i wymiane oleju przekładniowego, czyszczenie hamulców i smarowanie blaszek, olej Motul 0w20, Ravenol atf ws do skrzyni, filtr oleju i nową podkładkę.

Olej z przekładni był bordowy i miał metaliczny blask. Nowy olej wiadomo- ładny wiśniowy kolor. Po czyszczeniu hamulców samochód wolniej traci prędkość i nie słuchać szumów tarcz. Według mechanika hamulców starczy na drugie tyle.

Zamknąłem się w ok 1000zł za spory przegląd.

Na koniec jako wisienkę na torcie podam że jeden z ASO zażyczył sobie UWAGA 1500zl za wymianę oleju w przekładni planetarnej jako że nie jest to standardowa operacja toyoty przewidziana w czynnościach serwisowych....plus koszt oleju :D

Pozdrawiam i nie dajmy się nabijać w butelkę ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2021, 20:05:14 wysłana przez tomsan »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #834 dnia: 13 Września 2021, 10:04:53 »
A ja polecam jeszcze zjazd ze stromej góry na tempomacie możliwie nisko załączonym (np. 41km/h). Wtedy samochód wyhamowuje tylko i wyłącznie rekuperacyjnie
Nie byłbym taki pewien.  Jeżeli bez tempomatu nie dasz rady przy zjeździe utrzymać prędkości bez wejścia w strefę użycia hamulców to z tempomatem będzie tak samo.  W serwisie na moje pytanie dlaczego tylne tarcze zużywają się szybciej twierdzili że m.in. dlatego że ich system używa do dohamowywania.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #835 dnia: 15 Września 2021, 11:16:59 »
A ja polecam jeszcze zjazd ze stromej góry na tempomacie możliwie nisko załączonym (np. 41km/h). Wtedy samochód wyhamowuje tylko i wyłącznie rekuperacyjnie
Nie byłbym taki pewien.  Jeżeli bez tempomatu nie dasz rady przy zjeździe utrzymać prędkości bez wejścia w strefę użycia hamulców to z tempomatem będzie tak samo.  W serwisie na moje pytanie dlaczego tylne tarcze zużywają się szybciej twierdzili że m.in. dlatego że ich system używa do dohamowywania.

To fakt z tymi tarczami. Nie myłem auta dłuższy czas i tylne felgi były całe zapylone od klocków hamulcowych, gdy przednie czyste. Teraz rozumiem dlaczego. To o tyle ciekawe, że klasyczne auto mocniej hamuje przednimi hamulcami. HSD zaś z przodu ma hamulec elektrodynamiczny. :)

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #836 dnia: 15 Października 2021, 20:35:31 »
Świece kupiłem sam 150zł denso japan irydowe
Czeka mnie podobna operacja, może kolega dać namiar jakie świece, ile i gdzie kupić?

Offline waldisg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #837 dnia: 24 Października 2021, 23:31:25 »
Cześć, daj namiar na serwis z Ursynowa. Chętnie skorzystam.

Offline waldisg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #838 dnia: 24 Października 2021, 23:37:37 »
Serwis specjalizujacy sie w toyotach i hondach na Ursynowie, Warszawa.
Czy mógłbyś podać kontakt do serwisu ?

Offline bartolek2

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #839 dnia: 18 Listopada 2021, 17:46:22 »
to wkoncu ktos ma adres tego serwisu Toyoty na Ursynowie?

Pozdrawiam i nie dajmy się nabijać w butelkę ;)
[/quote]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl