Dziś zrobiony przegląd przy 81 000km. Hsd. Zrobilem przegląd jak przy 90 000km. Serwis specjalizujacy sie w toyotach i hondach na Ursynowie, Warszawa.
Wymiana oleju, wymiana oleju przekładni planetarnej, wymiana świec, czyszczenie hamulców, weryfikacja układów i płynów.
Koszta:
Świece kupiłem sam 150zł denso japan irydowe
Filtr kabinowy weglowy 18zl filtr powietrza silnika 24zl. Kupiłem kilka sztuk stąd dobra cena.
Filtr kabinowy i silnika wymieniłem sam.
W serwisie zostawiłem 770zł za:
przeglad, wymiane swiec i wymiane oleju przekładniowego, czyszczenie hamulców i smarowanie blaszek, olej Motul 0w20, Ravenol atf ws do skrzyni, filtr oleju i nową podkładkę.
Olej z przekładni był bordowy i miał metaliczny blask. Nowy olej wiadomo- ładny wiśniowy kolor. Po czyszczeniu hamulców samochód wolniej traci prędkość i nie słuchać szumów tarcz. Według mechanika hamulców starczy na drugie tyle.
Zamknąłem się w ok 1000zł za spory przegląd.
Na koniec jako wisienkę na torcie podam że jeden z ASO zażyczył sobie UWAGA 1500zl za wymianę oleju w przekładni planetarnej jako że nie jest to standardowa operacja toyoty przewidziana w czynnościach serwisowych....plus koszt oleju :D
Pozdrawiam i nie dajmy się nabijać w butelkę