Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575514 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #885 dnia: 13 Lipca 2022, 19:26:27 »
Przegląd Corolla 1.8 HSD dla przebiegu 30 000km/2 LATA
Zamiast 0W16 wlano 0W20 (podobno takie mają zalecenia od producenta).

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #886 dnia: 14 Lipca 2022, 01:38:56 »
Nie chcę szydzić ale, cena oleju powala, tym bardziej że z beki lany. Wątpię też, by wylali starego tyle by weszło 4.2L nowego, to tylko taka dana do kosztu jest. Mi nawet z płukaniem nie wylatuje tyle ile pisze w książce z filtrem, no chyba że przelali profilaktycznie. Dziwi mnie wojenka o oczko w klasie lepkości, skoro tylko po słowie "podobno" jest już zgoda na inną lepkość. Wiara czyni cuda. Ciekawe jakby wlali 5W30 i powiedzieli to samo. Lista ptaszkowa za 8 paczek prosi się o pochylenie i weryfikację, choćby ujrzenia śladów działań w odpowiednich miejscach z listy. Sprawdź a dowiesz się z jakim ASO/mechanikiem miałeś przyjemność. DOT-4 z mauzera 20L i koszt jak 1L ATE. Na gwarancji mus, poza fanaberia kosztowna, każdy robi jak chce, ja widzę same minusy niestety.    :-( 
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 01:41:53 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #887 dnia: 14 Lipca 2022, 08:23:56 »
Trudno się nie zgodzić.
Po gwarancji się zastanowię czy wogóle jechać do ASO.
A jak pojadę to przegląd minimum żeby tylko dostać pieczątke do książki serwisowej i ze swoimi materiałami.
Przegląd duży - lista czynności to 2 strony A4 i każda czynność odhaczona.
Olej 4.2L to jest ich standard przy każdej wymianie i na pewno nie przelewają bo zawsze na bagnecie jest stan na max.
Gdy by mi wlali 5W30 to napewno bym nie odjechał z tamtąd.
Musieli by przy mnie zmienić na swój koszt na 0W20. Przy 0W16 się nie upierałem.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #888 dnia: 16 Lipca 2022, 01:40:38 »
Filtry to raz samemu i bez problemu, warunki tylko aby nie kapało. No i warto co rok, bo w ASO to dłużej trzymają, jak się nic nie powie. Olej to już jakieś warunki trzeba mieć. Jeśli ASO ze swoim materiałem, to trzeba ustalić wcześniej, czy da się wykluczać te ich dodatki listowe, tak zwykłe jak i duże. Miałem też listę, wszystko odhaczone, ale okazało się, że dwie ważne sprawy bez dotykania rentgenem chyba sprawdzili. Olej w skrzyni i okładziny w bębnach tył. Pisałem o choćby weryfikacji odznaczenie- miejsce wymacane czy coś takiego, bo odznaczone będzie zawsze, to najprostsze. Pomyśl, jeśli nie wylewają tyle co w knidze, a tyle wpisują, to musieli by zawsze robić nad stan. Oni tam nie płukają, ani za wiele czekają, rachu ciachu i gotowe. Np. wylewają 3.9L, piszą wlali 4.2L, to powinno być 300ml nad stan, bo te 300ml starego zostało w silniku. Czyli mechanik leje z konewki, po przelewce, może patrzy ile bierze, ale bankowo nie patrzy ile zostało, a pan z krawatem wpisuje 4.2L. To jest ich mechanizm naciągania ilościowego, kto coś wie to rozumie, że to jest nie logiczne. Kto się nie zna tyci, śpi spokojnie w nieświadomości. A oni z beczki 208L zrobią jakieś 230L. Ich olej jest cenny jak złoto, więc warto i setkami się przejąć. Co do 5W30, raz się zgodziłeś, mogą znów spróbować. A jak widać wlali i basta, a nie pytali klienta o zgodę przed. 0W16 może nie mieli, może zysk z 0W20 lepiej im wychodzi, albo tylko mają 0W20 bo uniwersalniejszy jest i tyle z zaleceń, jak im pasuje akurat.       

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #889 dnia: 16 Lipca 2022, 16:42:42 »
Wyraźnie im mówiłem że chcę olej 0W16 bo taki był fabryczny, taki jest w instrukcji i taki wlali rok temu w ASO Kraków.
Powiedzieli że mają - nie ma problemu.
W protokole było napisane 0W16 i metka pod maską napisana nowa że olej 0W16 a na fakturze widnieje olej 0W20.
Na pytanie o to powiedzieli że zmieniły się zalecenia producenta i mają wlewać olej 0W20 a pod maską źle zapisali bo z rozpędu i z przyzwyczajenia.
I teraz są 2 warianty. Albo wlali tak jak chciałem 0W16 ale przy pisaniu faktury się ktoś pomylił i wypisał 0W20 i po moim pytaniu już nie chcieli się przyznawać do błędu i przepisywać albo co bardziej prawdopodobne jest im na rękę wlewać wszystkim 0W20 a pod maską zapisali 0W16 żebym się nie czepiał.
Nie będę już robił z tego dymu bo mnie zapamiętają i następnym razem mi piasku po złości dosypią.  :grin: :grin: :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #890 dnia: 16 Lipca 2022, 16:48:15 »
Wyślij zapytanie do TMP czy faktycznie zmieniły się zalecenia, to dość ważna informacja o ile prawdziwa. Będziesz miał odpowiedź czy ktoś próbuje Cię zrobić w bambuko.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #891 dnia: 16 Lipca 2022, 17:07:29 »
Znając życie ręka rękę myje i TMP odpisze że oba oleje są dopuszczalne dla tego silnika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #892 dnia: 16 Lipca 2022, 18:03:12 »
Jak nie napiszesz, to się nie dowiesz. Zresztą wystarczy nie sugerować zaistniałej sytuacji, a zapytać który olej rekomendują jako pierwszy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #893 dnia: 17 Lipca 2022, 00:02:49 »
wlali rok temu

Piszemy o tym roku, czyli foto wyżej.

W protokole było napisane 0W16 i metka pod maską napisana nowa że olej 0W16 a na fakturze widnieje olej 0W20.
Na pytanie o to powiedzieli że zmieniły się zalecenia producenta i mają wlewać olej 0W20 a pod maską źle zapisali bo z rozpędu i z przyzwyczajenia.
I teraz są 2 warianty. Albo wlali tak jak chciałem 0W16 ale przy pisaniu faktury się ktoś pomylił i wypisał 0W20 i po moim pytaniu już nie chcieli się przyznawać do błędu i przepisywać albo co bardziej prawdopodobne jest im na rękę wlewać wszystkim 0W20 a pod maską zapisali 0W16 żebym się nie czepiał.

No nie sam coś takiego przerabiałem. Wymiana świec, na pudełku jedno, na fakturze co innego, a centrala jeszcze coś innego. Reklamacja i żegnaj ASO. Faktycznie były te z faktury, dali mi inne pudełko, a centrala potwierdziła, że to nie te.

Papier na zmianę zaleceń powinni dać, bo inaczej kardynalny błąd ich dokładności super. Chyba mechanik lepiej wie co wlewał, ale może nie patrzył. Komunikacja też może u nich zawodzi, leją to a doradca pisze jak zwykle. Drugi wariant to jawne oszustwo. Pierwszy to oczywiste rozbieżności przy inwentaryzacji. Miejmy nadzieję, że w numerach części nie idzie im to tak lotto. Ty tam wrócisz i ze spokojem uwierzysz ponownie co zalali niby, podziwiam.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #894 dnia: 17 Lipca 2022, 08:50:08 »
No jak bym się obrażał na każdy serwis ASO to bym za chwile do Gdańska musiał jeździć (600Km) a później do Szczecina.  :grin:
Wkurza mnie to ich podejście ale nie będę z nimi wojował bo tak jak pisałem zapamiętają mnie i następnym razem mi piasku dosypią do silnika.
Oczywiście jak przesadzą z czymś to im nie odpuszczę ale i już na mnie nie zarobią i będę musiał zmienić serwis na inny jeśli ASO to 100Km dalej.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #895 dnia: 17 Lipca 2022, 15:57:20 »
Nie na każdy, tylko na te co kardynalne/dziwne byki walą. Może im to lotto, większości klientów też, ale Ty wiesz więcej i ja tu tracę zaufanie niestety. Leją na to co leją i piszą na tyle, że sami w tym zgrania nie mają i co przypuszczeń może być kilka, a to już świadomość w głowie zaboli.  Raz nie zapytali, a potem zamieszali i tylko jakieś badanie może powiedzieć prawdę. Albo doradca mechanika mógł zawołać na dywanik przy Tobie.

Bez papieru zmiany zaleceń cienko wyglądają. No i ciekawe jak cenowo 0W16 i 0W20, skoro im lotto co do płacenia wpisują. Ja bym się bał tam wracać z 2 powodów, brak pewności, kiepskie podejście które można skwitować, aby coś wsadzić i wlać. Chyba za bardzo się przyzwyczaili, że klient w nic nie wnika, pod maskę nie zagląda, robią co chcą i widać takie efekty. 

Lepkość można sprawdzić samemu, przez porównanie. Ale między 0W16 a 0W20 może być statystyczna różnica, co innego odróżnić 0W20 od 5W30. Więc nie wiem, czy coś by z tego wyszło.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #896 dnia: 17 Lipca 2022, 16:55:41 »
W sumie jest mi to obojętne czy wlali 0W16 czy 0W20. Sam się zastanawiałem czy nie przejść z 0W16 na 0W20.
Na 5W30 w Hybrydzie to na pewno bym się nie zgodził.

Co ciekawe na stronie głównej Toyoty w dziale serwis podają tylko 2 typy oleju 5W30 do benzyny i Hybrydy i 0W20 do benzyny i Hybrydy nowej generacji.

https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/wymiana-oleju-i-filtra

I chyba faktycznie serwisy ASO mają zalecane wlewać 0W20 do wszystkich hybryd 4 generacji i nowszych zamiast bawić się w dobieranie do każdego 0W20 czy 0W16 czy 0W8.
Może się ktoś dowie jak to wygląda w innych ASO ?
Był tu kolega MasterBula co w ASO we Wrocławiu chyba pracuje !

PS. Chyba faktycznie ASO mają zalecenia wlewać olej do Corolli Hybrydy 0W20 bo jak się wybiera na stronie zakres przeglądu dla mojego silnika to zniknął olej 0W16 jako rekomendowany i jest tylko do wyboru 0W20 jako rekomendowany. A jeszcze pół roku temu jak sprawdzałem to był do wyboru 0W16 jako rekomendowany i 0W20 jako dopuszczalny to chyba ASO miał rację że się zmieniły zalecenia.

« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2022, 17:50:16 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #897 dnia: 17 Lipca 2022, 18:22:41 »
Robisz jak chcesz, wybory i postępowanie różnicują trwałość, pomiędzy tymi samymi silnikami w przyszłości tej czy innej. Gdybym miał Hybrydę, to bankowo bym sprawdził za i przeciw zalecenie, kontra coś innego bo nikt w tym nie widzi różnic warunków jednostki osobowej. Wtedy było by bardziej wiadomo, co w moich warunkach lepiej się sprawdzi.

Zawsze może wygrywać to co w ASO im lepiej wychodzi. Lepiej im z jedną lepkością, niż z trzema. Upraszczają sobie problemy i zaokrąglają do tego co u wszystkich może być wpisane.

Możesz zapytać kolegi TomekWawa, robi w częściach w ASO jak zczaiłem.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53213.0.html

To dziwne odejście od 0W16 na rzecz 0W20, kłuci się z tendencjami, tym bardziej w Toyocie z jej doświadczeniem. A może właśnie ich doświadczenia podpowiadają im, że 0W16 to już przesada, nie wiem głośno myślę.

Fajne zdanie o 0W20. "Zapewnia znakomitą ochronę w niskich temperaturach" dodał bym jeszcze, jak również w wysokich, skoro zalecenie i basta na wszystko lekiem.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #898 dnia: 18 Lipca 2022, 09:12:37 »
Trudno się nie zgodzić.
Po gwarancji się zastanowię czy wogóle jechać do ASO.

Nie zgodzić się jest akurat bardzo łatwo.  W szczególności w hybrydzie, gdzie gwarancja jest 5-letnia a potem nadal wpadasz do ASO na test baterii.  Koszty serwisu to drobny ułamek całości (paliwo, utrata wartości, ubezpieczenie, eksploatacja).  Oczywiście, możliwe oszczędności są wymierne, tylko że wtedy dochodzi konieczność doktoryzowania się z kilku dodatkowych dziedzin, takich jak jaki olej jest lepszy, który dostawca jest wiarygodny i nie ma ryzyka nabycia podróbki, który niezależny serwis ma pojęcie o serwisowaniu hybryd i adekwatny sprzęt, itp.  Kluczową kwestią jest czy i jak wyceniasz swój czas.

Co ciekawe na stronie głównej Toyoty w dziale serwis podają tylko 2 typy oleju 5W30 do benzyny i Hybrydy i 0W20 do benzyny i Hybrydy nowej generacji.

https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/wymiana-oleju-i-filtra
Troszkę co innego podają niż napisałeś.  Tak czy inaczej, nie przywiązywałbym nadmiernej wagi do tego co ta czy inna firma zamieszcza na stronie internetowej...

W sumie jest mi to obojętne czy wlali 0W16 czy 0W20. Sam się zastanawiałem czy nie przejść z 0W16 na 0W20.
Na 5W30 w Hybrydzie to na pewno bym się nie zgodził.
Aby się zastanawiać, potrzebne są konkretne przesłanki, w dodatku takie dające się odnieść do własnego przypadku.  Wydaje się, że w przypadku hybrydy kluczowe jest aby było 0Wxx.  Druga liczba w przypadku w przypadku typowej eksploatacji zapewne wpłynie jedynie na zużycie paliwa.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 09:43:06 wysłana przez Zbig »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #899 dnia: 18 Lipca 2022, 18:41:24 »
Pytanie czy da się zauważyć tą różnicę w spalaniu między 0W16 a 0W20.  A może ochrona silnika lepsza na 0W20. Ale to tylko teoretyczne rozważania bo oczywiście w prasie motoryzacyjnej nie ma w ogóle testów porównawczych porad i analiz różnych olejów. Zresztą nigdzie nie ma. Tajemnice producentów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl