Autor Wątek: silnik krokowy lpg  (Przeczytany 56024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
silnik krokowy lpg
« dnia: 03 Stycznia 2011, 11:46:16 »
Witam, jestem bardzo ciekaw jednej rzeczy w mojej carinie.Zastanawiam sie czy w zwyklej instalcji lpg (nie sekwencja) wystepuje takie cos jak silnik krokowy dla instalcji lpg ? Czy on tez podlega czyszczeniu ?
Carina 3s-fe!

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: silnik krokowy lpg
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2011, 11:52:07 »
oczywiscie. silnik krokowy odpowiada za regulację obrotów silnika na PB. Należy go czyścić. U mnie szarpało, wyczyściłem i jest ok.

LPG ma swój system dozowania paliwa i generalnie chyba nie wpływają one na siebie.
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//
Toyota Avensis 1.8 LPG 2007

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2011, 11:57:03 »
wystepuje i nie wystepuje <diabel> nie slyszalem zeby podlegal czyszczeniu.
co masz na wezu doprawdzajacym gaz z parownika do dolotu?
tzw. srube czy "taka wieksza kostke" do ktorej dochodza kabelki?

oczywiscie. silnik krokowy odpowiada za regulację obrotów silnika na PB. Należy go czyścić. U mnie szarpało, wyczyściłem i jest ok.

LPG ma swój system dozowania paliwa i generalnie chyba nie wpływają one na siebie.

krokowy przy przepsutnicy odpowiada obroty, a krokowiec lpg za dawke gazu.

ps. wplywaja na siebie. jesli padnie ci krokowiec pb to tez nie bedziesz miec obrotow na lpg
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2011, 12:05:43 »
http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/82/24/27/1382242772 to mam, ale dziwne bo sruba regulacyjna tez jest na przewodzie czyzby jakies przerobki ?
Carina 3s-fe!

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2011, 12:13:56 »
rzezba jakas komus wczesniej wyszla;]
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2011, 12:27:15 »
Mozliwe :D o dziwo jest podpieta nawet jakas kostka elektryczna :) ale czy to ma sens ? dzisiaj jade do gazownika na przeglad, popytam sie jego troche na ten temat
Carina 3s-fe!

rafa88

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:13:59 »
Witam, po zakupie mojej Cari chciałem wyregulować gaz. Co się okazało, silnik krokowy był ale ustawiony w jednej pozycji, do komputera gazowego nie był doprowadzony żaden sygnał TPS, postanowiłem to uruchomić, silnik krokowy zaczął pracować, według wskazań komputera gazowego ustawiłem spalanie na wolnych i na wysokich obrotach (płynna praca sondy lambda). Cari ładnie się wkręcała na obroty jakby "zyskała na mocy"  :-o  czar nie trwał długo kiedy na pełnym baku 32l lpg zrobiłem 150km, zamontowałem tzw "śrubę" i od tamtej pory wszytko wróciło do normy, czy to normalne? komputer lpg to prawdopodobnie jakieś padło słynny już z niejednego forum D.T Gas system...czy ktoś sobie z tym poradził? pzdr

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2011, 23:42:41 »
Jeśli centralka LPG nie ma opcji wyprzedzenia sygnału TPS to taki krokowiec mozna o kant d**y rozbić.Powoduje on mulenie się silnika i powolną reakcję na dodawanie gazu.Ja z tym badziewiem męczyłem się 1,5 roku aż w końcu zamieniłem go na zwykłą śrubę.Po takiej zamianie Carina odżyła ale lepiej tą śrubę ustawiać na obciążonym silniku bo można zapodać zbyt bogatą lub ubogą mieszankę gazu i zrobić kuku silnikowi.Ja miełem te szczęście ,że mogłem ją wyregulować wjeżdżając na rolki(nie mylić z hamownią) i uprzednio blokując pasami auto za tylne haki spokojnie to wyregulować.
Zabawy jest dużo ale później jest satysfakcja  z jazdy.
Co do czyszczenia to można go czyścić.Jast tam ruchomy bolec a brud powoduje jego zacięcie lub wolniejszy ruch.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2011, 14:14:10 »
U mnie ten silnik krokowy jest polaczony se sruba,jedna calosc.
Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2011, 14:28:40 »
A silnik masz podpięty jakimś kablem?Widziałem już kilka razy krokowca ze śrubą ale nie wiem jaki ma to sens.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2011, 17:00:06 »
Tak jest podpieta tam jakas kosta elektryczna, wspomnialem o jej  niej kilka postow wyzej :)
Carina 3s-fe!

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2011, 17:55:22 »
Ja trochę nie na temat ale wywaliłbym tą instalkę i włożył sekwencje- spokój i silnik normalnie pracuje....

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2011, 18:23:07 »
Hehe niestety to dla mnie sie nie bedzie oplacac.Pozatym jakos nie mam klopatow z lpg.
Carina 3s-fe!

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2011, 18:42:07 »
Też tak kiedyś myslałem ale cena PB idzie do góry a komfort z jazdy na LPG Bezcenne
tez kiedyś miałem 2 genereacje do 1 wystrzału w dniu zakupu cariny jak do domu nią wracałem( wtedy  przepustnice pokiereszowało) i 1600zł i mam sekwencje. Moim zdaniem czy się zwróci czy nie to i tak się opłaca.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2011, 21:39:48 »
Dobrze zestrojona instalka II gen też działa nie gorzej niż wtrysk.troche jezdziłem na zwykłej srubie zamiast krokowca,ale zawsze miałem w kabinie monitor odczytu sygnału z sondy lambda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl