Autor Wątek: silnik krokowy lpg  (Przeczytany 56023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
Odp: silnik krokowy lpg
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Stycznia 2011, 14:10:02 »
Dobrze zestrojona instalka II gen też działa nie gorzej niż wtrysk
Trudno się z tym zgodzić, skoro mikser wybitnie zmniejsza średnicę kanału dolotowego!

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Stycznia 2011, 17:45:44 »
Trudno się z tym zgodzić, skoro mikser wybitnie zmniejsza średnicę kanału dolotowego!

chyba ze masz blos'a :-P
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Stycznia 2011, 19:29:54 »

Nie miałem mixera,nic mi nie zmniejszało przelotu.Na poczatku był co prawda mixer ale jego srednica wynosiła 46-52mm.Proszę nie mylić działania z osiągami.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Stycznia 2011, 17:41:38 »

Nie miałem mixera,nic mi nie zmniejszało przelotu.Na poczatku był co prawda mixer ale jego srednica wynosiła 46-52mm.Proszę nie mylić działania z osiągami.
Jak nie miałeś miksera, to miałeś sekwencję, chyba nie ma innej możliwości! No, chyba, że BLOS, jak ktoś przede mną napisał.
A jeśli wreszcie mikser, bo sam już nie wiem, co tam miałeś, to 46 mm jest IMO mniej niż 62 mm, a tyle zdaje się wynosi średnica wewn. tej gumowej rury na dolocie.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Stycznia 2011, 20:45:23 »
Nie miałem sekwencji,nie miałem blosa i nie miałem typowego mixera.Miałem eżektor.Srednica poprzedniego małego mixera 46mm i tak jest kosmicznie większa niż przecietna wielkość Waszych mieszalników,która oscyluje w granicach 28-32mm.

lukko

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2011, 22:27:38 »
A silnik masz podpięty jakimś kablem?Widziałem już kilka razy krokowca ze śrubą ale nie wiem jaki ma to sens.

Były takie wynalazki - np. komputerki STAG-L i STAG-L plus. Śruba była wbudowana w obudowę krokowca. O ile dobrze pamiętam, to poniżej progu TPS (wolne obroty) komputer nie regulował składu. Wtedy ustawiało się śrubą. Na wyższych obrotach krokowiec mógł regulować mieszankę w ograniczonym zakresie.
Ot, takie pierwsze komputerki.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Stycznia 2011, 08:53:38 »
A silnik masz podpięty jakimś kablem?Widziałem już kilka razy krokowca ze śrubą ale nie wiem jaki ma to sens.

Były takie wynalazki - np. komputerki STAG-L i STAG-L plus. Śruba była wbudowana w obudowę krokowca. O ile dobrze pamiętam, to poniżej progu TPS (wolne obroty) komputer nie regulował składu. Wtedy ustawiało się śrubą. Na wyższych obrotach krokowiec mógł regulować mieszankę w ograniczonym zakresie.
Ot, takie pierwsze komputerki.
Sruba ograniczenia przepływu nigdy nie może być używana do regulacji składu na wolnych.Takie rozwiązania były stosowane często i gęsto w prymitywnych sterownikach dla zawężenia zakresu działania krokowc, który bez tej sruby dosyc mocno schodził w położenie zamknięcia przepływu.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Kwietnia 2011, 23:33:29 »
Tak czy siak na attuatorze (krokowy na wężu) gromadzi się maź i czasami się zakleja. Tak miałem w Cari. Miałem też sondę 0 - 1V zamiast oryginalnej i LPG śmigało. 
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Kwietnia 2012, 18:58:51 »
Witam. Mam prośbę - jeśli ktoś ma wtyczkę do silniczka krokowego z kolorami jak na fotce, mógłby mi napisać kolejność podłączenia tych kabli? Pilna sprawa. Kupiłem wiązkę z innymi kolorami niż jest w instrukcji KME.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2012, 19:00:30 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwietnia 2012, 20:45:46 »
Wytłumaczcie mi, proszę, jak to jest z tym gazem. Ja mam BRC, a jak jadę do gazowników po podłączenie do kompa, to mają takie właśnie oprogramowanie BINGO-S. Do czego to jest oprogramowanie? Myślałem,że od producenta instalacji gazowej w aucie...
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//
Toyota Avensis 1.8 LPG 2007

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:20:15 »
Na instalację gazową w Twoim aucie składają się różne podzespoły.
Oprogramowanie musi być odpowiednie do producenta sterownika, czyli puszka plastikowa lub aluminiowa z której wychodzi wiązka przewodów elektrycznych.

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:29:08 »
Znalazłem taki program, ale jak zrobić wtyczkę? Na alledrogo są gotowe interfejsy do mojego BRC - najczęściej na usb, a program obsługuje chyba tylko COM? Wystarczy taki interfejs i program?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2012, 21:39:13 wysłana przez adamno »
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:36:36 »
Com to port a USB to tylko rodzaj wtyczki.

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:41:33 »
Com to port a USB to tylko rodzaj wtyczki.

Tylko że usb tworzy dodatkowy port USB, który nie jest obsługiwany przez program.
Czy wystarczy taki interfejs? I czy faktycznie wersja com się różni od usb? Bo nie wiem czego szukać.
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl