Autor Wątek: silnik krokowy lpg  (Przeczytany 56049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: silnik krokowy lpg
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:48:37 »
Po to jest sterownik aby program współpracował z interfejsem.
Często jest tak,że wszystko będzie działało tylko pod tym portem na ,którym był podłączony kabel podczas instalacji sterownika.
Czy będzie na Com czy na Usb, nie ma różnicy i musi to działać.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:54:40 »
Tutaj jest opis programowania sterownika a poniżej schemat
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=8&sqi=2&ved=0CGoQFjAH&url=http%3A%2F%2Favtotemagaz.com.ua%2Findex.php%2Fcomponent%2Fdocman%2Fdoc_download%2F51-instrukcja-bingo-s-pl.html&ei=OAmLT9i9C8yM4gSHt42TCg&usg=AFQjCNGPP6qDWxkrpIsAduZT0sShyIPudA

Stary, ja mam ten schemat zarówno w oprogramowaniu centralki, wydruki itp. Ale kupiłem starszy sterownik Bingo S-4 i ma kolory czerwony, czarny, brązowy i biały (wtyczka jest ucięta). Takie kolorki miałem w Carinie ale też foto mam nie z tej strony, co trzeba :) W instrukcji KME są całkiem inne. Za choinkę w necie nie mogę znaleźć zdjęcia wtyczki w moimi kolorami.

Muszę się pochwalić, że zrobiłem sam przekładkę w Mondeo ze starej  instalacji LANDI (padł sterownik zarządzalny jeszcze pod DOS) na KME i wszystko działa, tylko mi ten p... attuator został :) . Ogólnie prosta robota, tylko mnóstwo kabelków. 
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2012, 22:00:50 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:58:52 »
Ja mam bingo s-4, jak dobrze pamiętam. Jutro zobaczę jakie mam tam kolory.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Kwietnia 2012, 22:01:45 »
Zadzwonie do teścia jutro ,żeby zrobił zdjęcie swojej instalki.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Kwietnia 2012, 22:02:24 »
Super, a jakbyś miał takie jak w instrukcji, to miałbym ogromną prośbę żebyś podejrzał z których pinów wychodzą ze sterownika. Na forum LPG czekam od wczoraj na odpowiedź, a Toyotowcy pomagają po 5 minutach :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Kwietnia 2012, 10:16:17 »
Super, a jakbyś miał takie jak w instrukcji, to miałbym ogromną prośbę żebyś podejrzał z których pinów wychodzą ze sterownika. Na forum LPG czekam od wczoraj na odpowiedź, a Toyotowcy pomagają po 5 minutach :)

Proszę bardzo

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Kwietnia 2012, 11:02:42 »
Jesteś WIELKI - nawet Ci się chciało PAINTa odpalić. Dziękuję!!!!

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Kwietnia 2012, 11:19:32 »
Jesteś WIELKI - nawet Ci się chciało PAINTa odpalić. Dziękuję!!!!

Noo, musiałem, nie chciało mi się po kabel do aparatu śmigać  :cheesy:
Dobrze, że Bingo jeszcze leży w piwnicy.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Kwietnia 2012, 21:59:20 »
Działa!!! Zobaczymy jutro na zimnym ale dziś kilkanaście km z laptopem w aucie i odczyty książkowe. "Będzie pan zadowolony" ;) Auto w rodzinie, to trzeba pomóc, co się będzie wujo włóczył po gaziarzach.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Kwietnia 2012, 08:51:46 »
Jak auto postoi z godzinę, to chyba krokowy nie podnosi się z pozycji 1. Wczoraj po kilkunastu minutach postoju po przełączeniu się przydusił, tak jakby miał małą dawkę ale po chwili poszedł. Dziś gaśnie za każdym razem. Był wymyty więc nie może się zaklejać dziad jeden. Znów grzebanie.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Kwietnia 2012, 09:11:36 »
W takich sytuacjach dobrze jest mieć drugi na podmiankę.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Kwietnia 2012, 13:23:34 »
Wydaje mi się że problem leży w tym, iż jest to LANDI. Zakładali inny i było to samo, ale też włoski.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Kwietnia 2012, 15:02:01 »
Dgolf, ustaw minimalną pozycję krokowca na 20 na początek. Przy ustawieniu na 1 silnik prawie nie dostaje LPG.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Kwietnia 2012, 21:06:47 »
Po przełączeniu na PB lub wyłączeniu silnika młoteczek spadał na sam dół. Po godzinie postoju już nie chciał się podnieść. Wujo kupił na szrocie inny attuator ze śrubą i auto śmiga. Z tym nie będzie problemu, gdyż w pozycji 0 młoteczek nie opada nigdy do końca i za nim jeszcze jest śruba. Wg opisu na stronie LECHO śrubą w silniczku wraz ze śrubą na parowniku ustawiamy lambdę na jałowym. Ja zawsze ustawiam prawię bogatą - auto trzyma wówczas stabilniej obroty. Ja jednak wolne obroty ustawiłem tylko na reduktorze,  a śrubę ustawiłem tak, żeby krokowy pracował przy 60-70 kroków. Poprzedni pracował na ok 90-115. Jak wykręcę śrubę, to automatycznie się przymyka i pracuje w okolicach 30 kroków. Pozostałem jednak przy okolicach 60-ciu PWA obliczone przez sterownik 75. Przy obrotoach 3000 odczyty sondy oscylują między ubogo - bogato czyli idealnie. Auto jeździ prawidłowo. Czekam na wyniki spalania i wtedy ewentualne poprawki. Dzięki.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Listopada 2012, 17:06:08 »
Mam podobny problem z krokowcem. Kupiłem nowy (*taki jak na fotce wyżej ale bez śruby), ponieważ poprzedni się zacinał (silnik dusił się, tłoczek się nie unosił). Po wymianie wszystko było O.k przez miesiąc. Teraz  znowu to samo. Jak auto trochę postoi, po przełączeniu na gaz silnik się dusi, po jakimś czasie wszystko wraca do normy i silnik śmiga z pełną mocą, dopóki znowu nie postoi wyłączony. czy to wina korkowców (w mojej instalce to już czwarty), czy może coś ze sterowaniem. Można jakoś sprawdzić napięcia na tych 4 pinach? Może tam coś nie halo?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl