a cari waży od ca. 1100kg do ca. 1200 kg GTI - 1270kg
U mnie bez zapasówki z klimą na standardzie i SRS waży z ćwierć baku benzyny 1200kg.Wiem,bo ważyłem.
One maja tylko inna charakterystyke przebiegu momentu i mniejsza moc oraz mniejszy stopien sprezania co daje im mniejsza sprawnosc niz SGE.
Niższa sprawność 3S-GE przy niższych obrotach poprzez niższy moment obrotowy równa sięwiększemu jednostkowemu zużyciu paliwa.Jęzeli wykres momentu niejest w miarępłaski(jak u mnie ,z dwoma górkami),to wykres średniego zużycia paliwa niejest idealnie linią prostą,która wznosi sięwraz z ze wzrostem V.Ogólnie sądze,że jest to poniekąd też kwestia egzemplarza,bo napewno ty carinus niemasz seryjnego przebiegu momentu i masz go w różnych partiach obrotów inny niż seria,tak samo ja.Niesądze,aby przy seryjnym wydechu i filtrze powietrza był dwa razy max.moment obrotowy.Najlepszym bajerem jest to jak ktoś wejdzie na stronęMr. Przemo.Z i porówna sobie z tabeli spalanie różnych silników i dyskusja będzie zakończona,bo silnik 3S-GE(175KM) na trasie pali mniej niż 3S-FE.
Zgadzam sięz tym iż 3S-GE poprzez wyższy stopień sprężania ma wyższą sprawność,to normalne.Są to dane producenta,których podważanie niema sensu.Natomist przebieg momentu i jego wartość mają duży wpływ na spalanie przy danych obrotach.No,chyba dobrze prawie..... :cidea