Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #2565 dnia: 23 Kwietnia 2016, 23:10:18 »
5,1 z dzisiejszej jazdy  :grin: Jakby pooperować oszczedniej gazem, to może bym sie zbliżył do fabrycznych 4,6. drżyjcie hybrydy  :cheesy:

A parę postów wyżej nie wierzyli mi...  :cry: :cheesy:

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2566 dnia: 23 Kwietnia 2016, 23:18:33 »
Wczoraj wymienione oponki i mycie z woskiem. Zaraz potem szybki wypad do Wawy  :good:

Offline fallen_a99

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2567 dnia: 24 Kwietnia 2016, 12:18:30 »
Wczoraj wymieniłem moduł panelu nawiewów na panelu środkowym - wcześniej z nawiewem na szybę (jakoś nie sprawdzał się nam:P), teraz z półeczką. Dodatkowo wymiana osłony pod drążkiem skrzyni biegów. No i oczywiście pucowanie:)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2568 dnia: 25 Kwietnia 2016, 11:53:23 »
W sobotę, robota w sumie na 4h,  dokładne czyszczenie i woskowanie felg 17'  :cool:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2569 dnia: 25 Kwietnia 2016, 14:35:31 »
Nie ma chyba odpowiedniego tematu to napiszę tu. Moja ostatnia sytuacja. Są światła w Bielsku, gdzie są dwa pasy ruchu na wprost, a za 150m jeden z tych psów przechodzi w lewoskręt. Często cwaniaki jadące na wprost chcąc wyprzedzić kolejkę często jadą z lewoskrętu na wprost. Ostatnio zdarzył mi się taki cwaniak w seicencie i myślę sobie ch..a! Nie puszczę Cię, zielone, ja gaz, on też i co? I miałem biedę wyprzedzić stare seicento. tzn na tych 150m "wygrałem" o pół długości samochodu a to siecento nie było "rasowane" zwykłe granatowe stare 1.1. Muszę wam powiedzieć, że masakrycznie się czułem auto za prawie 40tyś, 132KM a nie może cintka wyprzedzić, tragedia :(
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2570 dnia: 25 Kwietnia 2016, 15:20:30 »
 :laugh: Przyspieszenie to nie same KM, ważny jest tu stosunek KM do masy, dlatego motocykl wypada generalnie lepiej a często nawet rower wygra z samochodem (do pewnej prędkości oczywiście). Ile waży saiek ? Pewnie z 700kg i ma 54KM to przy masie aurisa ok 1400kg i 132KM nie wygląda za różowo bo zostaje (przy prostym liczeniu) około 20KM w zapasie dla ciebie....), niuanse typu automat/maual i rzeczywista masa/moc saika i twoja (np.on pusty bak a ty zalany do pełna, graty w bagażniku itp.) nie jest ci znana bo może tylko wyglądał na zwyklaka  :grin:
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2016, 15:25:26 wysłana przez fazibazi »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2571 dnia: 25 Kwietnia 2016, 15:20:54 »
Jak kierownik ...  :-P

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2572 dnia: 26 Kwietnia 2016, 08:25:14 »
Z tym rowerem trochę Cię poniosło. Zgoda ale przyspieszenie od 0-100 ma gorsze o 3,5 sec. Sejol waży 735kg. Generalnie ciężko o wrażenia z jazdy tym samochodem, kurde chyba dozbieram i kupię tą mazdę 3 z silnikiem 2.0 165km.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2573 dnia: 26 Kwietnia 2016, 12:50:54 »
Z tym rowerem trochę Cię poniosło.

Trochę nie. Nie raz startowałem spod świateł i pierwsze 10m były moje  :cheesy: :cool:     Tak jak zaznaczyłem w nawiasie - do pewnych prędkości czyli tu do ok 20-25km/h  :grin: No i oczywiście nikt się nie spodziewa ścigać z rowerem, więc nikt nie cisnął ale..... 0,5KM na 100kg robi swoje :laugh: No ok ... tak na prawdę to gdzieś 0,1KM/100kg  :-(
A jak już chcesz mazdę 3 to bierz 2.2 w dieslu albo ..... MPS  :good:
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2016, 12:58:13 wysłana przez fazibazi »

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #2574 dnia: 26 Kwietnia 2016, 14:02:06 »
Też miałem kupić Mazdę 3. Niestety gdy zacząłem ją sobie konfigurować wyskoczyła cena powyżej 100 tys. zł :czerwona:. Wybór padł na Auris.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2575 dnia: 26 Kwietnia 2016, 14:23:09 »
Sam pisałem, po kupnie aurisa, że zakup motywowany był głównie bezawaryjnością i na tą dziedzinę użytkowania nie narzekam (wcześniej miałem Corollę E12 1,4) ale po tym seju to mnie całkiem zesmuciło a może się starzeję, że jednak trochę frajdy z jazdy chciałbym mieć.
A co do mazdy, to nie wiem dlaczego polecasz mi dieslela? Raczej klekoty staram się omijać ze względu na te turbiny, EGRy itd. Ten silnik 2.0 165KM z technologią SKYACTIVE wygląda całkiem nie źle. Chciałbym kupić używkę.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2576 dnia: 26 Kwietnia 2016, 15:11:05 »
Właśnie dlatego, że ten 2.2 wypada najlepiej z KM i Nm, dalej to tylko MPS i taki sajek wtedy mógłby ci naskoczyć. Osobiście też traktory i maszyny rolnicze mnie nie pociagają  :cheesy:

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2577 dnia: 26 Kwietnia 2016, 16:45:09 »
Idę o zakład, że spokojnie Auris HSD w trybie PWR takiego seja ze startu zatrzymanego zawsze wyprzedzi. Silnik elektryczny od samego "dołu" ma dużo korzystniejszy moment obrotowy.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2578 dnia: 27 Kwietnia 2016, 08:52:51 »
Ludzie podniecacie się wyprzedzeniem (z ledwością) Seicento  :wallbash: i proponujecie jeszcze auta za ponad 100 tys. aby "pewnie" pokonać fiacika  :thumbdown:

Chłopak napisał że Auris 1.6 jest nieco przymulony i mało co można na to poradzić ....

Wracając do tematu
Zalałem auto do pełna
Obi

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2579 dnia: 27 Kwietnia 2016, 09:25:59 »
Z całym szacunkiem do umiejętności prowadzenia samochodu ale jeśli Teodorcool pisze, że miał problemy z seicento przy starcie z pod świateł to ewidentnie świadczy o tym, że nie potrafi korzystać z wolnossących silników. Jedziesz spokojnie, na niskich obrotach to masz lekkiego muła ale jak chcesz przycisnąć to wystarczy wkręcić silnik na 4 tyś obrotów i idzie jak powinien. Tak działają silniki wolnossące, lubią wyższe obroty. Proponuje poćwiczyć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl