Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443271 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3480 dnia: 27 Marca 2021, 15:44:22 »
Fizyki nie zmienisz, jeśli dla Ciebie jazda na miękkiej mieszańce latem nie  jest ryzykowna  w stosunku do  dedykowanej do letnich warunków... sorry Winnetou.
Popatrz jacy debile w tych sportach motorowych, zmieniają gumy w zależności od warunków i tracą czas...
Jeśli chodzi o jazdę na zimówkach jak i całorocznych latem, prawo na to zezwala i dopóki rąk jest, to tu na pewno ubezpieczyciel może Cię "cmoknąć"

Ja nie piszę o tym co jest najlepsze ale o tym co jest dopuszczalne w/g przepisów.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3481 dnia: 27 Marca 2021, 16:22:46 »
Zgodnie z prawem indeks prędkości musi być dostosowany do tego co masz w homologacji auta lub wyższy, wyjątkiem  jest sytuacja gdy zimą  używasz opon z homologacją, zimową, wtedy mogą  być  o jeden stopień  mniejszy.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2021, 16:41:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Morsik2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3482 dnia: 27 Marca 2021, 17:26:25 »
Ale na słupku to masz jeden rozmiar. Do t27 mialem 16 a założyłem 17. Do aurisa mam 17 a teraz zimowki 16.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3483 dnia: 27 Marca 2021, 17:32:00 »
Ale na słupku to masz jeden rozmiar. Do t27 mialem 16 a założyłem 17. Do aurisa mam 17 a teraz zimowki 16.
Tak? No to zobacz jak to  wygląda w aucie mojej córki którego homologacja dopuszcza kilka rozmiarów
Chciałem kupić na zimę w Toyocie przy zakupie Rav4 na zimę 17", że względu na homologację kupiłem za radą dealera 18".

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #3484 dnia: 27 Marca 2021, 18:19:33 »
Wymieniłem na letnie opony goodyear 205/55/R16 i jakoś tymi oponami nie jestem zachwycony

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3485 dnia: 27 Marca 2021, 18:29:08 »
Zgodnie z prawem indeks prędkości musi być dostosowany do tego co masz w homologacji auta lub wyższy, wyjątkiem  jest sytuacja gdy zimą  używasz opon z homologacją, zimową, wtedy mogą  być  o jeden stopień  mniejszy.

Nieprawda.

W przypadku ogumienia zimowego (a dokładnie wszystkich z homologacją zimową) zasady jego stosowania regulują przepisy UE a dokładnie Dyrektywa 92/23/EWG oraz Polski Kodeks Drogowy. Najogólniej mówiąc, dopuszczalnym jest stosowanie niższego indeksu prędkości, jednak nie może być on niższy niż Q - 160 km/h.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2021, 18:31:50 wysłana przez bardos.1979 »

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 H
« Odpowiedź #3486 dnia: 27 Marca 2021, 20:11:26 »
A ja dzisiaj zdjąłem stalowe 15' zimówki i założyłem letnie 17' alu  :song: <taniec>
Toyota CHR 2.0 H

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3487 dnia: 27 Marca 2021, 21:22:47 »

Nieprawda.

W przypadku ogumienia zimowego (a dokładnie wszystkich z homologacją zimową) zasady jego stosowania regulują przepisy UE a dokładnie Dyrektywa 92/23/EWG oraz Polski Kodeks Drogowy. Najogólniej mówiąc, dopuszczalnym jest stosowanie niższego indeksu prędkości, jednak nie może być on niższy niż Q - 160 km/h.
Tak mówią (dokładnie mówią o zimowych, nie o wszystkich, ale ja również sądzę, że dotyczy to opon wielosezonowych skoro mają homologację zimową) pisałem z pamięci, stąd nie precyzyjny przykład "o jeden stopień", ale:
"W praktyce większość producentów i ekspertów zaleca różnicę indeksów nie większą niż o jeden stopień (czyli H zamiast V, T zamiast H). Absolutnym maksimum są dwa stopnie różnicy (czyli T zamiast V). Oczywista jest konieczność uwzględnienia warunków i sposobu użytkowania. W przypadku mocnych aut, czy częstej jazdy autostradowej najlepiej jak pisaliśmy wcześniej pozostać przy tym samym indeksie prędkości jaki jest oryginalnie.

Europejskie koncerny oponiarskie obecnie nie produkują w zasadzie opon zimowych o indeksach niższych niż T (190km/h)"...
https://www.opony.com.pl/artykul/indeksy-predkosci-i-nosnosci-w-oponach-zimowych/?id=1231

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3488 dnia: 27 Marca 2021, 22:19:35 »

Nieprawda.

Tak mówią (dokładnie mówią o zimowych, nie o wszystkich, ale ja również sądzę, że dotyczy to opon wielosezonowych skoro mają homologację zimową) pisałem z pamięci, stąd nie precyzyjny przykład "o jeden stopień", ale:
"W praktyce większość producentów i ekspertów zaleca różnicę indeksów nie większą niż o jeden stopień (czyli H zamiast V, T zamiast H). Absolutnym maksimum są dwa stopnie różnicy (czyli T zamiast V). Oczywista jest konieczność uwzględnienia warunków i sposobu użytkowania. W przypadku mocnych aut, czy częstej jazdy autostradowej najlepiej jak pisaliśmy wcześniej pozostać przy tym samym indeksie prędkości jaki jest oryginalnie.

Europejskie koncerny oponiarskie obecnie nie produkują w zasadzie opon zimowych o indeksach niższych niż T (190km/h)"...
https://www.opony.com.pl/artykul/indeksy-predkosci-i-nosnosci-w-oponach-zimowych/?id=1231

Nie rozmawiamy o zaleceniach tylko o przepisach.
Kończąc ten temat w/g przepisów można jeździć cały rok na oponach zimowych i całorocznych z homologacją zimową (oznaczenie 3PMSF śnieżynki na tle trzech szczytów) z niższym indeksem niż  jest w homologacji pojazdu nie niższym niż Q  - 160/h). I nikt nie ma prawa się doczepić - ani policja ani ubezpieczyciel.  Koniec kropka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3489 dnia: 27 Marca 2021, 22:41:30 »
Bzdura, kropka. W warunkach zimowych, nie cały rok z niższym indeksem.
§  172.
1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
...
2) w ogumienie pneumatyczne o dostatecznej elastyczności, przyczepności i wytrzymałości w stosunku do nacisku koła i maksymalnej szybkości pojazdu; rzeźba bieżnika opony powinna być widoczna;.

"Do rozważenia jest kwestia indeksu prędkości opon: latem bezwzględnie musi on być dopasowany do zaleceń producenta samochodu i maksymalnej prędkości auta. Zimą można zastosować opony z niższym indeksem prędkości, co w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo jazdy (oczywiście, mając na uwadze swoje bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo innych uczestników ruchu drogowego, nie należy jeździć szybciej, niż wskazuje na to indeks prędkości opon). Przepisy pozwalają na stosowanie opon zimowych z obniżonym indeksem prędkości, o ile w kokpicie auta w miejscu widocznym dla kierowcy umieszczone jest ostrzeżenie - np. w formie naklejki z maksymalną prędkością, którą mogą rozwijać opony. Jeśli latem stosujecie opony z ?zawyżonym? indeksem prędkości, a zimą z niższym, ale dopasowanym do maksymalnej prędkości samochodu, nie musicie na desce rozdzielczej umieszczać żadnej informacji.

« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2021, 22:45:56 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3490 dnia: 27 Marca 2021, 23:57:22 »
Bzdura, kropka. W warunkach zimowych, nie cały rok z niższym indeksem.
§  172.
1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
...
2) w ogumienie pneumatyczne o dostatecznej elastyczności, przyczepności i wytrzymałości w stosunku do nacisku koła i maksymalnej szybkości pojazdu; rzeźba bieżnika opony powinna być widoczna;.

"Do rozważenia jest kwestia indeksu prędkości opon: latem bezwzględnie musi on być dopasowany do zaleceń producenta samochodu i maksymalnej prędkości auta. Zimą można zastosować opony z niższym indeksem prędkości, co w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo jazdy (oczywiście, mając na uwadze swoje bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo innych uczestników ruchu drogowego, nie należy jeździć szybciej, niż wskazuje na to indeks prędkości opon). Przepisy pozwalają na stosowanie opon zimowych z obniżonym indeksem prędkości, o ile w kokpicie auta w miejscu widocznym dla kierowcy umieszczone jest ostrzeżenie - np. w formie naklejki z maksymalną prędkością, którą mogą rozwijać opony. Jeśli latem stosujecie opony z ?zawyżonym? indeksem prędkości, a zimą z niższym, ale dopasowanym do maksymalnej prędkości samochodu, nie musicie na desce rozdzielczej umieszczać żadnej informacji.

Bzdura.
Nie jest zabroniona jazda na oponach zimowych w lecie.
Żaden przepis tego nie zabrania i nic nie mówi kiedy okres zimowy się kończy a kiedy zaczyna.
"latem bezwzględnie musi on być dopasowany do zaleceń producenta samochodu i maksymalnej prędkości auta". DOTYCZY OPON LETNICH  BO ZIMÓWKI SĄ Z TEGO INDEKSU ZWOLNIONE !!!

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3491 dnia: 28 Marca 2021, 01:27:51 »
Wracając do kwestii wypłaty ubezpieczenia - aby ubezpieczyciel mógł zakwestionować stan pojazdu, musi być wykazany związek pomiędzy np. rodzajem zastosowanych żarówek a przyczyną kolizji.  Policja jeśli na coś zwróci uwagę, to na niesprawność techniczną, czyli np. że auto miało łyse opony albo przepalone żarówki, a nie na rozmiar lub typ.  Auto trafia do warsztatu, który robi wycenę szkód a przedstawiciel ubezpieczyciela nawet go nie ogląda.

Offline Robert1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3492 dnia: 28 Marca 2021, 17:10:38 »
Kupiłem takie oto aluski
https://allegro.pl/oferta/felgi-16-5x114-3-toyota-auris-avensis-rav4-c-hr-9890981532.
Teraz tylko zastanawiam się czy kupić całoroczne czy letnie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3493 dnia: 28 Marca 2021, 19:01:10 »
Kupiłem takie oto aluski
https://allegro.pl/oferta/felgi-16-5x114-3-toyota-auris-avensis-rav4-c-hr-9890981532.
Teraz tylko zastanawiam się czy kupić całoroczne czy letnie.

Całoroczne tak ale najlepiej Premium np. Continental albo Goodyear żeby miały krótkie drogi hamowania na śniegu i mokrym.

Offline Morsik2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3494 dnia: 28 Marca 2021, 21:46:48 »
Dokladnie
Wracając do kwestii wypłaty ubezpieczenia - aby ubezpieczyciel mógł zakwestionować stan pojazdu, musi być wykazany związek pomiędzy np. rodzajem zastosowanych żarówek a przyczyną kolizji.  Policja jeśli na coś zwróci uwagę, to na niesprawność techniczną, czyli np. że auto miało łyse opony albo przepalone żarówki, a nie na rozmiar lub typ.  Auto trafia do warsztatu, który robi wycenę szkód a przedstawiciel ubezpieczyciela nawet go nie ogląda.
[/quote

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl