Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1442803 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3690 dnia: 08 Kwietnia 2022, 12:00:45 »
Mam jakieś obawy o te szpilki gwintowane, czy aby w warsztatach przy przecinaniu tych stożków nie polatają tam po gwincie. No ale to rzadko będzie, więc może nie warto się martwić na zapas.

Tak czy inaczej będą polować, czaić się, podniosą i zonk. Nie wiadomo co lepsze, może informacja na aucie, niweczyła by nawet spojrzenia. Bo warsztatu i tak nie zabiorą, a przynajmniej nie szarpali by się i może coś przy tym niszczyli.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #3691 dnia: 08 Kwietnia 2022, 13:28:51 »
Ucięcie tych śrub nie spowoduje żadnych szkód ponieważ są one włożone w fabryczne otwory 6mm ,w które wchodzą spinki mocujące cienką aluminiową osłonkę.
Polować mogą na wszystko,to ma tylko utrudnić,zniechęcić,a nie uniemożliwić.
Na tej samej zasadzie działają alarmy samochodowe,czy inne zabezpieczena,mają zniechęcić i utrudnić.
Zasadajest prosta:
to nie my pilnujemy złodzieja,tylko on nas.
lewy

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3692 dnia: 08 Kwietnia 2022, 19:32:46 »
Nitem byłoby taniej i tak samo.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #3693 dnia: 08 Kwietnia 2022, 21:24:12 »
Można i nitami ,zgadza się.Z tym taniej,bez przesady.
lewy

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #3694 dnia: 09 Kwietnia 2022, 15:48:20 »
Dzisiaj zająłem się  czyszczeniem koł aluminiowych po starych sladach od odwazników.Niestety było ich naprawde duzo.Moim zdaniem wulkanizatorzy powinni to zrobic.Potrzebujemy spray do kleju i krązek gumowy do usuwania pozostałosci kleju.Wtedy fajna robota.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3695 dnia: 10 Kwietnia 2022, 17:41:56 »
Wulkanizatorzy wiele powinni, ale im się nie chce, albo akurat mają przewał sezonowy i szybko szybko. Nawet na resztki gąbek z klejem po poprzednich naklejają nowe odważniki, to co tu gadać. Tak krążek fajna sprawa, jest dostępny wszędzie, najlepiej na wiertarce. Na pozostałości kleju używam benzyny ekstrakcyjnej, taniej jest i stale obecna w garażu. Polecam jeszcze przylgnię felgi przelecieć papierem drobnym na wkrętarce. Wszystkie strupy spadną i będzie pięknie. Po tym zapyleniu mycie i całość wypada przelecieć miękką szmatą z benzyną, bo usuniemy również kropki z asfaltu, które są mało widoczne. Normalnie siwe, po benzynie robią się czarne i widoczne. 

Przed.

Po.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #3696 dnia: 11 Kwietnia 2022, 11:41:51 »
Dokladnie taka procedura powinna towarzyszyc przy kazdej zmianie koł.Niestety fotek u siebie nie robilem ale felga wewnatrz jak i zewnatrz wygladala jak nowa.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3697 dnia: 11 Kwietnia 2022, 20:23:00 »
Po czasie wszystko co występuje pomiędzy piastą/przylgnia felgi, tworzy warstwy syfu. Piach, ruda, utlenione aluminium, resztki smaru.     

Taka procedura jest dla siebie tylko, jako mocno chcących zrobić coś na 100%. W wulkanizacji to ani przylgni nie oczyszczą nawet czymkolwiek, ani nie posmarują delikatnie. Normalnie co by tam nie było, to założą i z głowy. Dlatego mam kompresor i podnośnik bałwankowy, omijam sezonowe szarpaniny, ale zmian opon czy wyważenia nie ominę, z tym już tam bywam poza sezonami kiedy jest spokojnie.

Moje felgi raczej zawsze miały wielosezony, po zdjęciu pierwszy raz, było jeszcze widać fabryczną warstwę jakiegoś zabezpieczenia/smaru na piastach. Wiedziałem że tam jest mega syf, bo felgi non-stop na aucie, widziałem też stare resztki gąbek i kropki asfaltu. Dlatego robiłem foty, by zobaczyć różnicę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3698 dnia: 11 Kwietnia 2022, 22:43:00 »
Matko jedyna,  ile ciężarków. Jakaś masakra z wyważeniem tej felgi. Pierwszy raz coś takiego widzę

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3699 dnia: 12 Kwietnia 2022, 01:05:08 »
Prośba do administracji, proszę uszczelnijcie zasady ignorowania. Będąc na forum, nie widzę wpisów ignorowanych, ale na skrzynkę email mimo to przychodzą powiadomienia o wpisach (z niechcianą treścią) osób ignorowanych. Albo niech automat to jakoś oznacza. Da się to wykonać ?

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #3700 dnia: 19 Kwietnia 2022, 18:05:52 »
Szybka akcja, nie wziąłem telefonu więc zdjęcia się pewnie pojawią później w moim wątku, dzisiaj i ostatnio:
- znalazłem pod podsufitką wtyczkę do wspomnianej wcześniej lampki oświetlenia lusterka pasażera, może przy wymianie żarówki komuś uciekła
- nakleiłem nakładkę na próg załadunkowy (jak kupowałem, tu była najtaniej: https://allegro.pl/oferta/toyota-auris-kombi-2013-2015-nakladka-na-zderzak-11462182085, montaż bez problemu) - zderzak był strasznie porysowany
- wymieniłem lampki podświetlenia tablicy rejestracyjnej na LED z homologacją (https://allegro.pl/oferta/oswietlenie-tablicy-rejestracyjnej-led-homologacja-11418197669)
- wymieniłem tylną lampę przeciwmgłową na cofania od anglika (linku nie dam, bo kupiłem używkę na Allegro) - tym sposobem mam dwie lampy cofania, dzięki temu widzę cokolwiek cofając do garażu (zupełny brak światła) - muszę pomyśleć czy dołożyć lampę przeciwmgłową w jakimś innym kształcie, czy odpuścić temat, bo nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek musiał jej użyć. I zarazem wypadałoby dołożyć pstryczek włączający lampy cofania niezależnie od "R", bo żeby otworzyć garaż i cokolwiek widzieć muszę zostawiać samochód na wstecznym, co jest trochę ryzykowne.
Na najbliższe dni zostało włożyć kabelki do peszla, owinąc taśmą i założyć plastiki.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2022, 18:08:45 wysłana przez sliwma »
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3701 dnia: 19 Kwietnia 2022, 19:59:40 »
Tylnej przeciw mgły też w życiu użyłem 1x ale przeglądu auto już bez niej nie przejdzie.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3702 dnia: 19 Kwietnia 2022, 20:00:11 »
wymieniłem tylną lampę przeciwmgłową (....)  - muszę pomyśleć czy dołożyć lampę przeciwmgłową w jakimś innym kształcie, czy odpuścić temat, bo nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek musiał jej użyć.
Przecież jest obowiązkowa!
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3703 dnia: 19 Kwietnia 2022, 21:01:07 »
ja jakie barany XD tylne przeciwmgielne jest obowiązkowe XD

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **