Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1442993 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3780 dnia: 21 Listopada 2022, 03:55:21 »
miejmy nadzieję że wystarczy na trochę

Tak jak ze wszystkim ruchomym, wskazane jest ruszyć/poskładać lusterka co jakiś czas. Organoleptycznie miejsca ruchome, narażone na syf, muszą mieć ochronę i poślizg. Czyli z braku tam poślizgu, syf blokuje ruchomość lub zakres. Samo posmarowanie to pudrowanie syfu, wyczyszczenie i posmarowanie = sukces na dłużej. 

Co do pompowania opon, zapas nadmierny nie jest wskazany, bo kosztem jest komfort. Po policjancie auto bardziej skoczy, jak i po nierównościach. Na świecie wielu nie sprawdza, chyba jak kapeć zobaczy. Więc panowie na nasze częstotliwości kontrolne wystarczy przypadku nominał. 

wymierzyłem sobie karę

Taka kara to przyjemność raczej, samobiczowanie wskazane.  :-)

mówił że jak nie zmieniamy opon co pół roku

Tak mówił, bo ma w zamyśle, że co te pół roku przy zmianie jest sprawdzane też ciśnienie. Kluczem jest przynajmniej co sezon w odpowiednich warunkach sprawdzić. Jeśli komuś znacząco schodzi co sezon, to raczej jest/może być jakiś problem. Jeśli latem było OK, to mogło być ciśnienie podniesione przez temp. zew. i coś dopiero wychodzi zimą kiedy wartości spadną pod nominał. Jak czasem z czymś przesadzam, lub za bardzo się wtapiam, tak w kontroli ciśnienia nie przesadzam. Wystarczy raz na tydzień zerknąć, porównać na dole kół i powinno być widać znaczące sprawy. Reszta to statystyka apteki.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3781 dnia: 21 Listopada 2022, 11:31:22 »
Organoleptycznie miejsca ruchome, narażone na syf, muszą mieć ochronę i poślizg.
Organoleptyczny – to przymiotnik używany głównie w odniesieniu do cech produktów spożywczych oraz ich oceny – znaczy 'wzrokowy, smakowy, węchowy. To tak w kwestii formalnej. Przed używaniem mądrych słów warto poznać ich znaczenie. Jest też takie słowo jak empirycznie
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2022, 11:35:01 wysłana przez pireus »

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #3782 dnia: 21 Listopada 2022, 11:45:36 »
Tak czy inaczej, wyczyściłem mechanizm przy użyciu zmywacza do hamulców i ręczników papierowych przed nałożeniem nowego smaru. ;d

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline sewos

• Początkujący
    • https://snkancelaria.pl/
  • Samochód:: toyota
« Odpowiedź #3783 dnia: 22 Listopada 2022, 19:57:56 »
u mnie dzisiaj kolejny raz montowana osłona od silnika... kiedyś coś raz odpadło i tak mi się chce zgubić... dobrze że istnieją trytytki

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3784 dnia: 26 Listopada 2022, 02:32:54 »
@sliwma prawidłowo, raz, porządnie, z pewnością i kolejne coś już u nowego właściciela w tym temacie. :-)

@sewos na spokojnie poszukaj spinek, druciarstwo ma krótkie nogi, co może tłumaczyć te kolejne razy.  :|

https://www.spinkisamochodowe.pl

https://autohurt24.pl/pol_m_TOYOTA_TOYOTA-AURIS_SPINKI-SRUBY-WKRETY-3412.html

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3785 dnia: 26 Listopada 2022, 10:08:26 »
Póki co podpisaliśmy umówę dożywocia, więc się nie zapowiada. ;)

Jak już o spinkach, wie ktoś może jakie są potrzebne by zamocowac zaślepki siatki bagażowej (TS)? Nie mam ani jednej na wzór. :|

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3786 dnia: 03 Grudnia 2022, 02:18:36 »
Jak dożywocie, to sam zobaczysz na ile wystarczy. Przed śmiercią czy złomowaniem tak czy inaczej każdy stara się obronić jakoś. Strata kasy mniejsza.  :-) Mam hathback, siatkę dokupiłem, zaczepy mam stałe takie haczyki. Musisz poszukać foto jakiegoś, może w częściach, albo w ogłoszeniach sprzedaży aut. Może tam będzie widać co potrzeba, no ale tu bankowo ktoś ma i wie o co chodzi. 

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3787 dnia: 03 Grudnia 2022, 08:40:28 »
hehe póki co ja też mam dożywocie z moim Aurisem...xd wiadomo kiedyś coś się kupi lepszego większego ale zostanie chyba już na zawsze jako drugie auto

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3788 dnia: 03 Grudnia 2022, 17:11:41 »
No wiesz, jak dbasz tak masz - mechanicznie jest póki co bez zarzutu, wszystko robione na czas przez poprzedników. Blacharsko mam w planach w przyszłym roku oddać podwozie do zakonserwowania, ale to zobaczymy jak z budżetem będzie, bo na wiosnę i na zimę trzeba kupić nowe koła (opony+felgi). A w rodzinie to jest w tym momencie piąta Toyota i trzeci Auris, a ogólnie to ciężko policzyć ile łącznie było, i problemów nigdy nie było (no, poza tym że cośtam gnije w zawieszeniu w Corolli '06 u rodziców i trzeba po zimie tam zajrzeć). ;d

Póki co nie mam potrzeby i miejsca na posiadanie drugiego samochodu, ale tak samo, nawet jak kupię coś innego to Arłis zostanie.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3789 dnia: 17 Grudnia 2022, 00:26:16 »
Ja też jestem zadowolony z mojego Aurisa, poprzednicy nic nie zaniedbywali, problemów brak, mało nalatane. No normalnie trafiona sztuka i też szkoda mi go sprzedawać będzie. Ale zawsze 1:1 było i nie wiem, trzeci w domu na ten czas niepotrzebny, ale zawsze ten może zostać a drugi do sprzedania. Tak zadowoleniowo wszystko na to wskazuje. Jednak wydatki idą, świece, olej skrzyni, malowanie felg, opony, tarcze, klocki bo już te specjalne blaszki czasem brzęczą i rant spory. Na raty jakoś ujdzie jeszcze. No to Panowie może ktoś 700kkm dobije może :) 

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3790 dnia: 31 Grudnia 2022, 16:13:22 »

@bardos.1979 a używki ori nie szukałeś ? Kurde to ja w 1.6 to mam, chyba Toyota w nowych czasach czyni takie odchudzanie. 

Oryginalne wygłuszenie maski po wizycie kuny (nie moje - ja mam zamiennik za 225 zł).
Podobno oryginalne wygłuszenia mają domieszkę mączki kukurydzianej, którą lubią gryzonie a przypomnę w ASO kosztuje 1000 zł.

« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 16:41:19 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3791 dnia: 02 Stycznia 2023, 22:11:49 »
Kurczaki było jej zimno. Dostawała się od tyłu, albo od aku i chciała legowisko zrobić na plastiku maskującym z góry silnik, tam gdzie najcieplej.  :-) Cena kosmos za takie chipsy kukurydziane.  :-(
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2023, 22:14:09 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3792 dnia: 02 Stycznia 2023, 22:22:38 »
Kuny wbrew obiegowej opinii, nie próbują robić w autach swoich gniazd, ale mogą je traktować jako np. magazyny jedzenia czy "place zabaw". Dla kuny samochód nie jest miejscem, żeby się osiedlić ponieważ porusza i parkuje w różnych miejscach.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3793 dnia: 07 Stycznia 2023, 18:14:19 »
przez 3 lata jeździłem na podróbkach led'ów philipsa (z wyglądu 1:1 jak philips) na diodach ZES (też philipsa) ostatnie pół roku zauważyłem, że nie świecą już dość mocno, mocno osłabły.
Co ciekawe, po demontażu i sprawdzeniu okazało się że wszystkie diody były sprawne... czyżby jednak led'y miały jakąś określoną żywotność? może by się nie spaliły ale tak jak wyżej mocno osłabły ostatnio...
Namówiony po radach z zagranicznych forum kupiłem te oto cudeńka, różnica kolosalna na plus, gdyby ktoś się zastanawiał to wrzucam link, pasują idealnie i wszystko się mieści pod deklem.
ostatni komentarz w ofercie w recenzjach ode mnie, razem z kilkoma fotami
https://www.aliexpress.com/item/1005004358495049.html

Offline Luvrin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.8Hybrid
« Odpowiedź #3794 dnia: 19 Marca 2023, 13:17:09 »
Wczoraj w końcu wziąłem się za wymianę oleju w przekładni. Robota szybka i prosta, ale jakież było moje zdziwienie gdy spuściłem tylko 2,3l oleju. Oczywiście wszystko suchutkie a weszło jakoś 3,2l.
Panowie z Aso już drugi raz dali pupy. Wcześniej zapomniało im się wymienić filtra kabinowego (o dziwo bez problemu wymienili po reklamacji) a teraz się okazuje, że nie sprawdzili poziomu oleju co tez było w pakiecie za który płaciłem.
Tak poza tym stary olej przy prawie 90 tyś jeszcze był lekko czerwony także prócz tego, że było go o litr za mało wymiana nie była konieczna. Nawet nie chce wiedzieć jakby się to skończyło na tym stanie nadal jeździł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl