Autor Wątek: Reflektory ksenonowe - Ave T25  (Przeczytany 38887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
Odp: Reflektory ksenonowe - Ave T25
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Października 2006, 10:51:25 »
Ojciec pojechał ostatnio na przegląd rejestracyjny, 3 dni po upływie. Okazało się że jeden xenon świeci już dużo gorzej (jeden był niedawno wymieniany po stłuczce). Pojechał do ASO, bez bicia wymienili obydwa za friko.

Strusiek

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Października 2006, 18:43:05 »
Witam ponownie. Siedzę właśnie w ASO Toyoty i mili panowie szukają problemu. Zobaczymy jak będzie. Pracują nad autkiem już półtorej godziny...

Looke

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Listopada 2006, 08:43:00 »
Strusiek:

I jak? dalej siedzisz w ASO?  :grin:

Osobiście zgłaszałem ten problemik 2 razy no i panowie stwierdzili, ze podnieśli niby snop światła wyżej... ale czy napewno? musiałbym to zbadać jakąś aparaturą...

Strusiek

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Listopada 2006, 22:10:56 »
Witam wszystkich.

Sprawa zakończyła się tak: jeśli chodzi o kontrolki to problemem była duperela, mianowicie spalone obie główne żarówki od stopu i dlatego przestały działać systemy bezpieczeństwa!?! (chociaż dziwię się, że japończycy doprowadzili do tego, że z powodu żarówek odcina się ABS i wszystkie systemy towarzyszące).

Jeśli chodzi o światła to rzeczywiście padł czujnik obciążenia i teraz już świecą wyżej. Jednak dalej uważam, że coś jeszcze jest nie tak bo jasność tych świateł jest mało satysfakcjonująca (jadąc austostradą (mieszkam na śląsku i A4 mam pod nosem) samochód jadący za mną potrafi "przebić mnie swoimi światłami, to znaczy, że w stumieniu moich świateł widzę cień mojej Avki a auto za mną doświetla mi drogę). W Volvo S40, którym ostatnio jeździłem Xenony są o niebo lepsze więc wychodzę z założenia, że jeszcze coś nie gra. Może za niskie napięcie na przetwornicy??? Może coś innego??? Pomóżcie.

Offline szybki

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Listopada 2006, 13:46:34 »
Czy prubował ktoś montować xsenony do Ave II. Jakie koszty??
Uczulam właścicieli tychże ave że przy wymianie żarówki od świateł mijania można bardzo łatwo uszkodzić sobie reflektor (wyłamać gniazdo) mi tak się stało posklejałem spowrotem ale to już nie to. Zajrzałem także do drugiego reflektora bo coś słabo świecił i o zgrozo zobaczyłem wyłamane gniazdo z żarówką która wypaliła część plastikowego odblasku. dzwoniłem do serwisu i dowiedziałem się że to częsty problem w tych ave, a cena lampy to około 1000zł, i właśnie dlatego zaczynam się interesować xenonami.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Listopada 2006, 15:46:01 »
Witam wszystkich.
Sprawa zakończyła się tak: jeśli chodzi o kontrolki to problemem była duperela, mianowicie spalone obie główne żarówki od stopu i dlatego przestały działać systemy bezpieczeństwa!?! (chociaż dziwię się, że japończycy doprowadzili do tego, że z powodu żarówek odcina się ABS i wszystkie systemy towarzyszące).
Z tego co pamientam to Astra tez tak ma.

Czy probował ktoś montować xsenony do Ave II. Jakie koszty??

Jeśli były montowane jako standard to penie koszta nie powinny byc duże, jesli nie to montach lamp + system poziomowania + spryskiwacze to troszke bedzie. I nawet mi tu nie wspominaj o montowaniu xenonów bez tego osprzętu  :wink:

arczic

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Listopada 2006, 17:50:49 »
zakladalem tu podobny temat.... kilka wizyt w ASO w moim przypadku 3 albo 4 i ustawili swiatla tak, ze jestem nawet zadowolony. mialem problemy z czujnikami, regulacja itd... ale teraz jest ok

No wreszcic - dzięki arczic :icon_pray: - wiedziałem, że:
Był już taki temat na forum
ale nie mogłem go odnaleźć... A teraz już scaliłem! :wink:
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2006, 18:02:34 wysłana przez ayrsen »

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Listopada 2006, 00:07:42 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy prubował ktoś montować xsenony do Ave II. Jakie koszty??
Uczulam właścicieli tychże ave że przy wymianie żarówki od świateł mijania można bardzo łatwo uszkodzić sobie reflektor (wyłamać gniazdo) mi tak się stało posklejałem spowrotem ale to już nie to. Zajrzałem także do drugiego reflektora bo coś słabo świecił i o zgrozo zobaczyłem wyłamane gniazdo z żarówką która wypaliła część plastikowego odblasku. dzwoniłem do serwisu i dowiedziałem się że to częsty problem w tych ave, a cena lampy to około 1000zł, i właśnie dlatego zaczynam się interesować xenonami.

Zmieniłem sobie miesiąc temu , rewelacja , zapłaciłem za dwa kompletne reflektory xenonowe 800pln z żarówkami, wtyczki pasują bez przerabiania, regulacja ze srodka kabiny :). Lepsze światła i lepsze poważanie na drodze  :-)

Looke

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Listopada 2006, 12:00:01 »
Cytuj (zaznaczone)
Zmieniłem sobie miesiąc temu , rewelacja , zapłaciłem za dwa kompletne reflektory xenonowe 800pln z żarówkami, wtyczki pasują bez przerabiania, regulacja ze srodka kabiny :). Lepsze światła i lepsze poważanie na drodze  :-)

grrrrrr.....

:icon_police: Spryskiwacze masz??  :icon_police:

Montują, xenony, a poźniej brudne lampy i razi po gałach albo ręczną regulacje ma. :furious3:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Listopada 2006, 13:30:04 »
mam nadzieje ze te 'xenony' beda tylko do pierwszego przegladu.....
super masz ze widzisz lepiej, tylko ze jak kogos oslepisz tym gownem z rynku i wjedzie ci na czolowe to ciekawe co wtedy.....
ja osobiscie jak spotykam takie 'samochody' to czesto leca w ich kierunku plyty cd..... - a coraz wiecej tego dziadostwa jezdzi..... :furious3:
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 07 Stycznia 2007, 22:40:29 »
Spryskiwaczy właśnie szukam, jak znajde to wstawie.

Red_Point gdzie to wyczytałeś, że to gówno z rynku, kupiłem oryginalne ksenonowe reflektory od T25 czyli takiej jak moja.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 07 Stycznia 2007, 22:55:37 »
blackninja - Red pisał już o tym bardzo wiele razy ale powtórzę raz jeszcze - sam montaż lamp ksenonowych, soczewek czy jakiekolwiek inne rozwiązanie to nie wszystko - wymagane są również spryskiwacze reflektorów oraz system samopoziomowania reflektorów - nie manualna regulacja przy desce rozdzielczej...

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Stycznia 2007, 07:48:35 »
Cytuj (zaznaczone)
system samopoziomowania reflektorów

Ten system też ustawia się manualnie, w reflektorach więc panaceum na nie oślepianie to on nie jest.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Stycznia 2007, 08:23:06 »
Ten system też ustawia się manualnie, w reflektorach więc panaceum na nie oślepianie to on nie jest.
Niestety nie masz racji - auta wyposażone w oryginalne instalacje reflektorów ksenonowych są wyposażone w automatyczny system poziomowania świateł - czujniki są najczęściej zamontowane w zawieszeniu /przód i tył/ i ustawiaja swiatła automatycznie w zależności od obciążenia pojazdu. Jest to proces ciągły a nie, jak to ma miejsce przy tradycyjnych reflektorach halogenowych, manualny...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #74 dnia: 08 Stycznia 2007, 10:31:04 »
koledze czarnemu wojownikowi proponuje troche poczytac n/t druciarskich 'xenonow'.....

zycze szybkiego przegladu rejestracyjnego w razie takich super extra wypasionych modyfikacj - bo juz mi sie pisac o tym nei chce po raz 100tny...!

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl