Autor Wątek: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.  (Przeczytany 201488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.
« Odpowiedź #270 dnia: 28 Sierpnia 2018, 18:34:06 »
z tyłu się wkręca 9chyba bo nie wymieniałem z tyłu).

Wiem, że to nie do mnie :) Z przodu cofnąłem oba zwykłym ściskiem stolarskim, nie trzeba kręcić.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #271 dnia: 28 Sierpnia 2018, 19:57:03 »
I co do wciskania tłoczków to tu kolega sie myli, Auris I, tylne zaciski niestety trzeba wkręcać ( i równocześnie wciskać jeśli nie ma się specjalnego klucza)
Będę robił to przekonam się, czy rzeczywiście trzeba wkręcać. To byłaby jakaś dziwna nowość dla mnie. Tłok dociska klocki bez kręcenia się, to i wciska się go normalnie, bez kręcenia. W Aurisie tłoczki się obracają w czasie hamowania? To niemożliwe raczej. Chyba że to jakiś patent Toyoty. Oświećcie mnie
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #272 dnia: 28 Sierpnia 2018, 20:48:49 »
tylne tłoczki się wkręca...

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 29 Sierpnia 2018, 10:40:41 »
Cytat: fynooh
[...]To byłaby jakaś dziwna nowość dla mnie. Tłok dociska klocki bez kręcenia się, to i wciska się go normalnie, bez kręcenia. W Aurisie tłoczki się obracają w czasie hamowania? To niemożliwe raczej. Chyba że to jakiś patent Toyoty. Oświećcie mnie
Jeśli to jest dla Ciebie nowość tzn że w motoryzacji zatrzymałeś się w czasach Poloneza...
W powyższej dyskusji co jest bardzo istotne mowa o tylnych zaciskach hamulcowych. Kiedy hamujesz hamulcem nożnym tłoczek wysuwa się bez obracania, ale co kiedy zaciągniesz hamulec ręczny? Pociągasz linkę, która pociąga dźwignię w zacisku, która wykręca i wysuwa tłoczek. Dlaczego wykręca? Bo linka nie wytwarza ciśnienia w układzie hamulcowym i nie może wypchnąć tłoczka.
Nadrobiliśmy 30 lat zaległości w 3 zdaniach. Nie ma za co ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #274 dnia: 29 Sierpnia 2018, 18:33:33 »
Jeśli to jest dla Ciebie nowość tzn że w motoryzacji zatrzymałeś się w czasach Poloneza...
W czasach poloneza to raczej nie. Nie każdy wszystko od razu wie. W poprzednich autach nie miałem hamulców tarczowych z tyłu. Nawet obecnie są nowe auta z bębnami z tyłu. Dzięki za cenne informacje ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2018, 18:37:05 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jedrul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 30 Sierpnia 2018, 12:26:30 »
W zacisku nic nie kręci się  podczas hamowania ręcznym. W tłoczku jest mechanizm rególujący stały skok dzwigni hamulca niezaleznie od grubości klocka. W innym przypadku trzeba regulować długość linek w zależności od grubości klocka hamulcowego.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #276 dnia: 30 Sierpnia 2018, 19:15:41 »
Cytat: fynooh
[...]To byłaby jakaś dziwna nowość dla mnie. Tłok dociska klocki bez kręcenia się, to i wciska się go normalnie, bez kręcenia. W Aurisie tłoczki się obracają w czasie hamowania? To niemożliwe raczej. Chyba że to jakiś patent Toyoty. Oświećcie mnie
W powyższej dyskusji co jest bardzo istotne mowa o tylnych zaciskach hamulcowych. Kiedy hamujesz hamulcem nożnym tłoczek wysuwa się bez obracania, ale co kiedy zaciągniesz hamulec ręczny? Pociągasz linkę, która pociąga dźwignię w zacisku, która wykręca i wysuwa tłoczek. Dlaczego wykręca? Bo linka nie wytwarza ciśnienia w układzie hamulcowym i nie może wypchnąć tłoczka.
Nadrobiliśmy 30 lat zaległości w 3 zdaniach. Nie ma za co ;)
Akurat w Poldkach mechanizm działania tylnych zacisków jest analogiczny, i też tłoczek trzeba wkręcać i wpychać przy wymianie okładzin.
@jedrul, brawo Ty!
Spalanie - Motostat.pl

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #277 dnia: 20 Stycznia 2019, 09:51:30 »
Stary wątek, ale może komuś się przyda...
Montowałem kilka dni temu komplet przód i tył TEXTAR.

Zarówno tarcze, jak i klocki pracują wzorcowo, zobaczymy jak z trwałością, ale skoro tylne tarcze toyota - oryginał - wytrzymały zaledwie 50 kkm, to wolałem wziąć innej firmy.

Offline bania

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 22 Stycznia 2019, 15:38:34 »
sebastiw, jaki koszt kompletu na przód?

Offline panas

• Początkujący
« Odpowiedź #279 dnia: 19 Marca 2019, 13:20:43 »
Wymieniłem wczoraj klocki tylnej osi po 77tys.km zastosowałem trw gdb3480 ( cena 120pln). Odkręciłem koło, następnie odczepiłem linkę ręcznego, odkręciłem dwie śruby kluczem 13, zsunąłem zacisk następnie przy pomocy przyrządu do wciskania tłocków (zakup + przesyłka 58pln) wcisnąłem tłoczek wkręcając lewe koła w lewo, a prawe w prawo. Zdemontowałem stare okładziny wraz z blaszkami, oczyściłem jarzmo wąską szczotką drucianą nie za twardą (4,5pln). Następnie zamontowałem nowe blaszki + klocki i resztę w odwrotnej kolejności, jak demontowałem. Na koniec wdusiłem parokrotnie pedał hamulca, aby ułożyć klocki w pozycji optymalnej, a także ruszałem parokrotnie lewarkiem ręcznego. Na koniec sprawdziłem poziom płynu i w drogę. Mam nadzieję, że komuś pomogłem.
TOYOTA AURIS II 1,8 TSH LPG 2017R

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 19 Marca 2019, 20:58:31 »
sebastiw, jaki koszt kompletu na przód?
Wybacz, umknęła mi Twoja wypowiedź.

Komplet - przód i tył -> klocki i tarcze wyszedł 760 zł - z wysyłką.
Hamulce działają zdecydowanie ciszej (tył w ogóle nie szura) niż oryginały Toyoty. Hamowanie bdb.

Offline miki

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #281 dnia: 07 Maja 2019, 21:12:43 »
sebastiw, czy mógłbyś podać kody tarcz i klocków które zamontowałeś?
Nie wiem jak tarcze, ale Textar produkuje oryginalne klocki dla Toyoty na pierwszy montaż w Aurisie.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #282 dnia: 08 Maja 2019, 09:28:06 »
Wcześniej miałem oryginały tarcze i klocki, ale nie sprawdziłem, czy to Textar był, jednak pracowały znacznie gorzej i głośniej niż obecnie założone.

Kodów nie pamiętam, ale kupowałem w hamulcesklep.pl   i dobierane były wg VINu

Offline Palio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #283 dnia: 02 Września 2020, 13:26:28 »
W wątku tym przez ostatnie 9 lat padało wiele różnych propozycji odnośnie tarcz i klocków. Wielu producentów nie trzyma wysokiego poziomu przez cały czas, pojawiają się nowi. Może więc warto zaktualizować wątek? Jak sprawa wygląda na ten moment? Co najlepiej założyć?
Czy klocki BOSCHA będą dobre?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 02 Września 2020, 19:52:48 »
Ja mam sprawdzone długodystansowo tarcze Ferodo i klicki ATE i Textar. Tarcze i klocki BOSCH to niższa półka jakościowa na ten moment.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl