Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578571 razy)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1440 dnia: 20 Listopada 2019, 11:22:51 »
Jaki jest sens przepłacać w ASO za wymianę oleju...
A taki, że wraz z serwisem olejowym jest przeprowadzany serwis wynikający z książki serwisowej, w tym wszystkie przewidziane interwałami lub zużyciem eksploatacyjnym wymiany części, podzespołów lub płynów. Każde swoje auto tak serwisuję i nie narzekam, a kupców mam mam bez wystawiana samochodu na serwis ogłoszeniowy. Fakt, tanio nie jest, ale wolę oddać samochód do ASO niż do jakiegoś mechanika, gdzie potem będę musiał udowadniać, że nie jestem wielbłądem. A takie sytuacje tez już przerabiałem
E18_Prestige_MultidriveS

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1441 dnia: 20 Listopada 2019, 11:31:53 »
Ciężko jest odzyskać kiedykolwiek bardzo wysokie koszta serwisu w ASO, nawet w wyższej cenie sprzedaży auta.
O jakości nie wspominam, bo jest bardzo różnie....
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 19:44:28 wysłana przez fazibazi »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1442 dnia: 20 Listopada 2019, 11:46:44 »
Takie te ASO cudowne ze nie raz słyszę że leją tego syfiastego Castrola albo jak już to ten oryginal Toyoty też przecież podrabiany syntetyk...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #1443 dnia: 20 Listopada 2019, 14:37:53 »
Takie te ASO cudowne ze nie raz słyszę że leją tego syfiastego Castrola albo jak już to ten oryginal Toyoty
najlepiej a priori przyjąć, że ASO jest ch...., a Heniek ok. Wasze samochody, Wasze pieniądze. Ja nie neguję Waszych wyborów, nie negujcie moich. Jest demokracja. Jeszcze.
ASO cudowne ze nie raz słyszę że leją tego syfiastego Castrola a
Nigdy nie korzystałem z oleju ASO. Zawsze dostarczałem swój. Najpierw Mobil1, teraz Amsoil. Nikt nie robił mi w ASO z tego powodu wyrzutów.
Ciężko jest odzyskać kiedykolwiek bardzo wysokie koszta serwisu w ASO, nawet w wyższej cenie sprzedaży auta.
To prawda. Jednakże cenię sobie spokój, a ASO mi to zapewnia. Nigdy nie musiałem się z nimi kopać. Widziałem także "świetnych" i polecanych mechaników w akcji. Dlatego wolę ASO, ale to mój wybór i nikogo na siłę nie będę przekonywał, że jeżeli dla mnie jest to optymalne rozwiązanie to i dla wszystkich także.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1444 dnia: 20 Listopada 2019, 15:13:59 »
na szczęście są też tacy jak ja którzy są pasjonatami motoryzacji i zazwyczaj w aucie wszystko robię sam lub czasem z pomocą zaprzyjaźnionego mechanika ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1445 dnia: 20 Listopada 2019, 15:40:46 »
dlatego zawsze lepiej samemu robić takie proste rzeczy
Jak miałem kanał to zawsze sam , a teraz muszę z taką głupotą się umawiać, w kolejce czekać i płacić :( Normalnie jestem na to zły .
Jaki jest sens przepłacać w ASO za wymianę oleju..
Filtrów wymiana to łatwizna dla dzieciaka i nie ma potrzeby wymiany filtra paliwa jak w ON, a w ASO kiedyś myślałem że można przepłacać dla tych ptaszków na liście innych sprawdzeń i kontroli , ale wyleczyłem się z tego . Nowy nabytek , nie wiadomo co i jak ,to do ASO pojechałem na pierwszy .Jak zweryfikowałem listę to wyszło ,że chyba rentgenem zaglądali do skrzyni biegów i do bębnów . Po prostu nie odkręcali korka oleju od skrzyni i nie były zdejmowane tarcze zaciski na tyle , ba nawet koła . Więc popieram ,za stawianie ptaszków płacić nie będę ,odptaszkuję sam . Mam płacić i zastanawiać się czy im wszędzie chciało się posprawdzać , to bez sensu . Nasłuchałem się i naczytałem co w ASO może wystąpić , no i po weryfikacji z większością się zgodzić trzeba .
zawsze jak ktoś ma inne zdanie
Jedno pytanie , zweryfikowałeś kiedyś listę przeglądową , choć raz ?
Tylko nie mówimy tu o czytaniu papierka , tylko o sprawdzeniu czy zgodnie z ptaszkami ktoś w te miejsca choć zaglądał , może i sam kurz ,brud przetarł rękawem .Różnica może być taka , że jeden klient ubrudzi kolanko ,pochyli się nad tematem i dowie prawdy , natomiast inni czytają i czytają . Od którego opinia będzie wiarygodna bardziej ?
O jakości nie wspominam, bo jest bardzo różnie..
Swego trzeba pilnować , jak się tylko oddaje ,płaci i nie weryfikuje to jest pięknie i kolorowo . W pewnym wieku auta ,książki są już nie istotne
najlepiej a priori przyjąć, że ASO jest ch...., a Heniek ok. Wasze samochody, Wasze pieniądze. Ja nie neguję Waszych wyborów, nie negujcie moich. Jest demokracja. Jeszcze.
Nie u Pana Heńka , nie ma cenniejszego jak samemu się własne auto obsłuży. Dobra powiedz co sam zrobiłeś przy aucie , te swoje extremalne wykony . Wymieniłeś filtry , olej , wywoskowałeś brykę na 3 warstwy przez cały dzień
Nigdy nie korzystałem z oleju ASO. Zawsze dostarczałem swój.
No chociaż o tym pomyślałeś , to masz + .
To prawda. Jednakże cenię sobie spokój, a ASO mi to zapewnia. Nigdy nie musiałem się z nimi kopać. Widziałem także "świetnych" i polecanych mechaników w akcji. Dlatego wolę ASO, ale to mój wybór i nikogo na siłę nie będę przekonywał, że jeżeli dla mnie jest to optymalne rozwiązanie to i dla wszystkich także
Spokój jest ( jak nic ) nie widać na kawie w poczekalni . Nikt nie piszę tu o mechanikach tylko o własnych ubrudzonych rękach w oleju i smarze ,po pracy z własną bryką . 95% ludzi z forum jest zadowolona jak coś samemu zdziała przy swoim aucie . Wybór twój jest też ok , ale głoś opinie dopiero jak sprawdzisz co jakiś czas te serwisy konkretnie . Niestety czy stety ,większość ma złe doświadczenia i jesteś jak jednorożec wśród stada koni .
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 19:44:05 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1446 dnia: 20 Listopada 2019, 19:42:11 »
Do brzegu, mamy wątek o ASO i ich przeglądach, widzę że trzeba podwiesić  :roll: :

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25094.660.html
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1447 dnia: 21 Listopada 2019, 09:48:43 »
Wracając do tematu... Ostatnio zalałem silnik fuchsem 5w30 C2 ( 1.4 D4D z DPF) i powoli zbliża się następna wymiana oleju.
Zostać przy Fuchs, czy kupić np. Neste (50 zł droższy)? A może coś innego?
Amsoil niestety nie ma oleju spełniającego normę C2, a jedynie C3 (wg mądrzejszych ode mnie muszę mieć C2 i nic innego).

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1448 dnia: 21 Listopada 2019, 10:00:00 »
Zalej to samo na czym jeździsz obecnie, jesteś zadowolony to nie zmieniaj.
Toyota Corolla SD 2018

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1449 dnia: 21 Listopada 2019, 10:03:44 »
Jako kierowca ciężko nam ocenić czy olej jest ok, pewne rzeczy wyjdą po latach... Dlatego pytam co dobre, żeby nie żałować

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1450 dnia: 21 Listopada 2019, 10:52:31 »
Amsoil, Liqui Moly.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1451 dnia: 21 Listopada 2019, 15:29:46 »
Dlatego pytam co dobre, żeby nie żałować
Zostaw to co masz - jeden z lepszych olejów na rynku

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1452 dnia: 21 Listopada 2019, 20:42:30 »
pewne rzeczy wyjdą po latach... Dlatego pytam co dobre, żeby nie żałować
Nikt odpowiednich badań nie zrobi po latach ,a co silnik i właściciel będzie inaczej , takich samych warunków nie będzie ,za dużo czynników ma na to wpływ . Lej to do czego masz zaufanie ,pewne pochodzenie . Lecz jeśli zmienisz na coś innego , po czym odczujesz wiele na plus to dobrze , polepszać sobie i bryce warto jak nic . Jeśli nie zmieniasz lepkości lub rodziny pochodzenia oleju , to o tych samych parametrach możesz lać co chcesz i sam zobaczysz ,przetestujesz co i jakiej firmy ma lepszy odczuwalny wpływ na twój silnik . Byle co roku lub 15000tyś.km to wymienić na nowe.   

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1453 dnia: 21 Listopada 2019, 20:46:07 »
Dzięki Panowie, od nowości był 5w30 Toyoty, teraz Fuchs.
Ja różnicy żadnej nie odczuwam, auto jeździ jak jeździło

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1454 dnia: 21 Listopada 2019, 20:58:47 »
W moim też od nowości 5W30 toyoty(w papierach),a teraz będzie RP ,bo po zmianie na taki z Motula jest dużo odczuwalnych plusów w innym aucie . Możemy po tych zmianach cieszyć się z tego ,że nowy olej będzie miał bardziej syntetyczne pochodzenie , mniej i wolniej się będzie degradował ,oraz mniej zostawiał . To tak na początek przed lub po zmianie .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl