Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579492 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1470 dnia: 27 Listopada 2019, 23:12:05 »
A co chcesz napisz , byle prawda to była . Lania wody silniki nie lubią ;))

Moja bucząca bryka zwana Aurisem ma dopiero 50000 km i jest niemowlakiem ,bo poprzednik miał 318000km .
Jak twoja bryka ma dopiero tyle ,to chyba kupiłeś z promocji w 2019 ,ale nie wnikam .

Proszę poczytaj opisy płukanek ,albo tu https://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=13837.
Ja bez bicia przyznam nigdy nie stosowałem i raczej nie zastosuję , wolę dobry olej kupić i uważam że to max .
Olej ma za zadanie chłodzić , smarować i utrzymywać w sobie brudy . Jeśli szybko zmienia kolor ,to albo on jest do kitu ,albo poprzednik był z rodziny odkładających co nie co . 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1471 dnia: 28 Listopada 2019, 05:44:02 »
Wiesz, corollę nabyłem w październiku i tak serio to nie wiem czym zalewane są nowe silniki w Toyocie. Niemieckie samochody mam juz od dawna opanowane w tym temacie. Tak jak pisałem wcześniej, do Corolli wpadnie na 100% ams. To czy ktoś  stosuje czy zastosuje płukankę czy nie, to jest to indywidualna sprawa i wiedza. Ja osobiście uważam, ze w silnikach z rozrzadami łańcuchowym i ich specyficznym osprzętem należy stosować płukankę oleju z uwagi na to, żeby zapewnić poprawna prace wszelkim elementom rozrządu a przede wszystkim napinaczom. Dobrym olejem czy płukanka silnika nie naprawimy ale zdecydowanie przedłużymy jego żywotność.
Toyota Corolla SD 2018

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1472 dnia: 28 Listopada 2019, 07:32:36 »
Jeśli szybko zmienia kolor ,to albo on jest do kitu ,albo poprzednik był z rodziny odkładających co nie co . 
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/olej-silnikowy-co-mowi-jego-kolor/5c5vrn8

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1473 dnia: 28 Listopada 2019, 08:22:58 »
ja mam nalatane nieco ponad 30 tysi i zrobiłem płukankę przed zalaniem Amsoila, ale tylko dlatego, że auto miało dopiero drugi olej zalany od wyjazdu z fabryki... kolega z którym się babrałem z tym stwierdził po zlaniu, że takiego syfu dawno nie widział, olej czarny jak smoła, nawet jak delikatnie go po ściankach przelewał to czarny, zero transparentności...
tak jak piszą wyżej, nawet przy niskim przebiegu płukanka nigdy nie zaszkodzi, a na pewno pomoże zlać więcej starego oleju ;)

po dwóch tygodniach od wymiany na Amsoila mogę powiedzieć, że silnik pracuje ciszej, równiej, ustało takie delikatne rzężenie, które dostrzegałem wcześniej, mam wrażenie, że też zrobił się delikatnie żwawszy od dołu ;)

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1474 dnia: 28 Listopada 2019, 14:43:09 »
Zostaje mi w takim razie wymienić olej na coś lepszego. Odnośnie płukanki to chyba przy takim przebiegu mija się z celem. Przeglądam oferty tych olejów i powiem tak, zdurnieć można, każdy poleca coś innego. Wstępnie wytypowałem RAVENOL FDS SAE 5W30 USVO co sądzicie o tym oleju? może ktoś pomykał na nim i ma jakieś indywidualne odczucia?? Niewiem czy się pchać w 0w20 jak nieraz lubie pociągnąć silnik na czerwone pole, wiec chyba lepiej niech zostanie 5w30 dobrej klasy

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1475 dnia: 28 Listopada 2019, 14:45:49 »
Ravenol do skrzyń jest całkiem niezły ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1476 dnia: 28 Listopada 2019, 14:50:11 »
No ale tu ja mówie o silniku hehe
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 18:50:09 wysłana przez fazibazi »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1477 dnia: 28 Listopada 2019, 17:59:39 »
A zauważyłeś przymrużone oko ... ?:)
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 18:50:25 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1478 dnia: 29 Listopada 2019, 10:02:02 »
Zostaje mi w takim razie wymienić olej na coś lepszego. Odnośnie płukanki to chyba przy takim przebiegu mija się z celem. Przeglądam oferty tych olejów i powiem tak, zdurnieć można, każdy poleca coś innego. Wstępnie wytypowałem RAVENOL FDS SAE 5W30 USVO co sądzicie o tym oleju? może ktoś pomykał na nim i ma jakieś indywidualne odczucia?? Niewiem czy się pchać w 0w20 jak nieraz lubie pociągnąć silnik na czerwone pole, wiec chyba lepiej niech zostanie 5w30 dobrej klasy

Coś lepszego ,pewny pełny syntetyk ,o skłonnościach do czyszczenia a nie do pozostawiania po sobie czegoś , z pewnego miejsca . Spełniający literkowe normy dla twojego silnika . Tak na osiągnięcie zadowalającego pułapu wiedzy o olejach trzeba czasu , początkowo się durnieje , by potem wiedzieć co be co cacy i do czego zaufanie mieć będziemy . Ale po zmianie oleju odczucia kierowcy z obserwacji auta powiedzą najwięcej .  Musisz szukać dla swej bryki takiego pewniaka , któremu zaufasz i z którego będziesz zadowolony .

Oczywiście inni płukanki stosują , ale jak dla mnie jest to kolejny etap wiedzy ,zaraz po rozeznaniu się w olejach .

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1480 dnia: 29 Listopada 2019, 19:20:17 »
Założę się że nikt z tu obecnych nie sprawdził tak na prawdę co robi płukanka a jedynie opisuje swoje subiektywne odczucia.
Tak samo jak po zmianie z oleju x na y silnik się szybciej grzeje i ciszej pracują a pali o 1l mniej - nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1481 dnia: 29 Listopada 2019, 20:18:16 »
Zapomniałeś dodać, że moc wzrasta o min 4 konie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #1482 dnia: 29 Listopada 2019, 20:45:34 »
Tak na osiągnięcie zadowalającego pułapu wiedzy o olejach trzeba czasu , początkowo się durnieje , by potem wiedzieć co be co cacy i do czego zaufanie mieć będziemy . Ale po zmianie oleju odczucia kierowcy z obserwacji auta powiedzą najwięcej .
[...] - nie wiem czy śmiać się czy płakać.
@Mechu, nie masz wystarczająco dobrych sensorów, to i nie wiesz. Młodsi koledzy tak podstawowe sprawy po prostu "czują", w czasie jazdy rozpoznają jakość olejów po nagrzewaniu silnika, jakiejś głośności czegoś i innych odczuciach. Ich wiara w swoją doskonałość i rozumienie ważnych problemów jest tak duża, że jesteś na to za stary ;)
Wątek o olejach jest długi, padło wiele ciekawych spostrzeżeń i opinii ludzi kompetentnych (np. Paba), a na końcu i tak rządzi "urban legend" i odczucia osobiste. Taki teraz świat. Edukacja w d...., a wszyscy wszystko wiedzą.  Dyskusje o nielegalnych LED-ach to podobna sprawa, toż to takie "nowoczesne" i ładnie świeci. Luzik, damy radę.
Spalanie - Motostat.pl

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1483 dnia: 29 Listopada 2019, 21:11:04 »
Założę się że nikt z tu obecnych nie sprawdził tak na prawdę co robi płukanka a jedynie opisuje swoje subiektywne odczucia.
Tak samo jak po zmianie z oleju x na y silnik się szybciej grzeje i ciszej pracują a pali o 1l mniej - nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Było pisane, tylko wszyscy wiedza swoje ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1484 dnia: 30 Listopada 2019, 02:51:42 »

Najlepiej zejść ze sceny.
Dobra a ty zawsze po zmianie oleju , nosisz próbki do badań ?
W jaki sposób oceniasz olej po jego zmianie i pierwszym zastosowaniu ,no w jaki ?
Nie krytykuj ,powiedz jak to sam oceniasz ?

Oczywiście badania coś by powiedziały ,ale tylko o oleju raczej .
Nikt tak nie robi , na innych forach 99% to odczucia są opisane .
Jak udostępnisz swoje labo , to ja na pewno co zmianę wyślę coś na badania ,obiecuje .

Popadasz w skrajność absolutną , jeśli nawet tu ten co pisze miałby mieć badania oleju za sobą , to wątek miałby jedną stronę może . To tak jak zadać pytanie producentowi oleju ,podać numery z bańki i zadać pytanie to wasz oryginalny olej . A oni popadając w skrajność jak ty odpiszą , tylko badania mogły by na 100% potwierdzić autentyczność tego oleju .I dalej , tylko ważne powody mogą nas jako producenta skłonić do takich badań .   

Po za tym nigdy nie da się osiągnąć tych samych warunków dla oleju , nawet w identycznych samochodach . Za dużo czynników ma na to wpływ i za dużo różnic będzie ,to moja skrajność wychodząca na przeciw twojej .

Ja jestem dokładny do przesady ,ale ty kolego przesadzasz jak aptekarz/laborant ,który babę z nosa sobie zbada pod mikroskopem , bo tak .

Młodsi koledzy tak podstawowe sprawy po prostu "czują", w czasie jazdy rozpoznają jakość olejów po nagrzewaniu silnika, jakiejś głośności czegoś i innych odczuciach.

Podłączyłeś się i się podlizujesz . 
Same guru olejowe weszły na wątek i się mundrolą na potęgę . To powiedz kolego tym młodszym ,jak ty i po czym rozpoznajesz dobry olej ? W jaki sposób stwierdzasz ,że ten olej dobrze służy twemu silnikowi ? W jaki sposób wybierasz olej dla swego silnika ?

Jak wiecie wszystko , to napiszcie ,ja chętnie poczytam te wypociny i może czegoś się nauczę nowego. A może co zmianę oleju rozbieracie silnik na śrubki i sprawdzacie jak działał i pachnie . Jak na razie to przykładów nie podajecie ,same przemądrzałe pod śmie h...i . Proszę bardzo ci młodsi czekają na wiedzę od starszych . Brak konkretów sam powie za siebie , wymagacie konkretów to sami je teraz przedstawcie ,bo inaczej to te wasze wpisy nic nie warte .

Czekamy ?!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl