W tym wątku było kilku kolegów, którzy wiarygodnie oceniali oleje na podstawie parametrów i badań, pisali co dobre a co słabe.
Dobrze ,ok ale ty piszesz o samym oleju , nie wspominasz o tym jak dany olej może podziałać na silnik . Ja nie muszę badać niczego ,jeśli po zmianie oleju subiektywne odczucia podpowiadają mi że jest lepiej . Nie potrzeba mi badań , znajomości parametrów oleju ,jeśli praca silnika uległa zmianie na lepsze . Uwierz mi sam siebie nie oszukuję , silnik też nie skłamie ,szczylem nie jestem by tu pisać kłamstwa . Jeśli wiem ,że czegoś nie zrobię to od razu mówię że nie , nie obiecuje niczego bez pokrycia i nie kłamie jak z nut ,bo o każdym kłamstwie trzeba by pamiętać , by się w tym nie pogubić . Tyle ile ludzi i silników tyle przypadków , ja opisałem swój na podstawie odczuć . Czy ze względu na to ,przysługuje innym prawo szydzenia z tego ? Jest demokracja ,wolność i każdy ma swoje "filtry" ,więc niech każdy wybiera co dla niego dobre ,ale bez podśmiehujek nie popartych niczym . Czy experci mają przyzwolenie na szydzenie bezpodstawne ?
Jeśli chcesz zabronić opisywać innym tego co się dzieje z autem/silnikiem po zmianie oleju ,bez badań ,to wątek będzie tylko do czytania niestety.
W woli ścisłości Ty zaliczasz się do której grupy ekspertów ?
Spróbuj powyższe przyjąć z pokorą i nie ustosunkowuj się, bo nie zejdę do Twojego poziomu
Dobrze tatusiu już idę do konta ,ale potem dostanę cukierka ,tak ?

Dokładnie tak robiłem i to nie tylko po wymianie.
No ok , ale jeśli ścinasz czyjeś odczucia , to tak samo można ściąć twój post bez potwierdzenia .Dlaczego ktoś jest nie wiarygodny , ja nie znam Ciebie i dla mnie też możesz być nie wiarygodny ,ale włączam filtr i cedzę wiedzę a nie pisze pie.......lisz .
Ile silników/właścicieli/aut tyle przypadków , nie możliwe byś znał wszystkie przypadki lepiej niż właściciel auta . Jeśli więc ktoś opisuje swoją historię , to w dużej większości pisze statystyczną prawdę ,pisze tak jak czuje i widzi . Może ubiera myśli w nie te słowa , czy nie tą wiedzę . Ale na miłość boską , to nie jest powód do tigritekstów . Jeśli masz mega wiedzę to ucz a nie wywyższaj się .
Jak.bedziesz miał jakies konkretne pytania to zapraszam.
Nie mam pytań ,wszystkie były by może banalne dla Ciebie experta . Wiesz jestem zwykłym człowiekiem , jak coś wiem to powiem ,mylić się mogę oczywiście . Na tą chwilę nie potrzebuje pomocy ,jak jeszcze tu nie byłem to szukałem swojego pewniaka ,znalazłem no i trzymał go się będę .
Jeśli silnik w aucie innym lepiej pracuje ,to co mi jeszcze potrzeba . Ba zalewam tego pewniaka do Aurisa też , no ale nie wiem czy opisze co i jak bo wiesz ,znowu się ktoś może przy.......li . Kimkolwiek jesteś ,człowiekiem jesteś i nie szydź z innych ,nauczaj nauczaj lepiej po ludzku .
Byłem dziś w hurtowni i doradzili mi neste NESTE PRO F 5W30 i taki zakupiłem. Mam nadzieje że będzie lepszy jak ten tgmo 5w30 a specyfikacje na bance ma identyczne
Niestety nie znam Neste ,wiesz mam swojego pewniaka ,jak go znalazłem i zweryfikowałem po swojemu tom szczęśliwy był ,że poszukiwań nadszedł kres . Do Aurisa teraz pewniaka zaleje i jak "odczucia " MOJE ,TYLKO MOJE będą plusować ,to pozostanę wierny na lata . Poszukiwania są męczące ,experymentów zbytnio nie lubię , a jak wybiorę to stały w wyborach jestem . Poszukiwania zawsze powoduje inna marka auta ,inne wymagania , no i wcześniej diesel a teraz PB95 ,poza tymi faktami nic innego nie powoduje poszukiwań .
A jak bańki nie otwierałeś to może zwrot wyjdzie co ?
Jak nie to zalej,przetestuj ,sprawdź i będziesz wiedział ,a jak coś to wiesz co roku lub 15000km można inny

Za 3.8L Amsoil'a zapłaciłem 180zl
Ja za swego pewniaka 5x0.946 = 340PLN i nie płaczę .Kupiony u jedynego dystrybutora na Polskę bezpośrednio. By nie było że reklamuję to staram się nie wymieniać nazwy swego pewniaka .
przyjąć na klatę prawdę, że olej na bazie PAO (syntetycznej) będzie zawsze lepszy od oleju na bazie HC (mineralna).
Nie wiem co na to Experci ,ale ja też jestem tego zdania ,podczas moich poszukiwań pewniaka ,taka prawda sama wypłynęła na wierzch .
ze twój znajomy mieszkając w USA, jara się olejami i ich realnymi parametrami
Nie potrzeba fanatyka by sprawdzić w USA ranking

, wystarczy by ktoś umiał włączyć neta lub TV

AMSOil'a już dawno przebadaliśmy na wszelkie możliwe sposoby.
No to przedstaw dane i rozwiej wątpliwości ,po co to ukrywać na wątku o olejach . Wiem nie powiem , powinno być nie wiem więc nie powiem .
Ubieracie innych w stwierdzenie, nie wiem to powiem ,a wasze motto to wiem nie powiem , kpina jakaś .
jak napiszemy tu kolejne 100 stron, to tak nikt dobrych rad do sobie nie weźmie
Jak przedstawicie te tajne dane to wszyscy je wezmą do siebie na pewno .Bo to bla bla mamy ale wam nie damy nic dobrego nie wnosi .
Natomiast nic nie zastąpi testów na swoim silniku
No tak ,tylko jak to opisać ,by szanowne gremium experckie nie zakwestionowało zwykłych odczuć bez badań . Ale zwykli ludzie tu nie są gorsi od was ,wy też nic nie przedstawiacie na potwierdzenie własnych wywodów , a wręcz ukrywacie . Nie wiem czemu ma to służyć ,własnej podbudowie . Zwykli ludzie mają dawać dowody ,a wy to już nie musicie , wszyscy mają na słowo wierzyć ,podczas gdy wy liczb chcecie .
Wszyscy tak żądają dowodów, badań, chooy wie jeszcze czego,
Jak i wy tak i my , a od experta to dowody powinny same wypływać . Wy ukrywacie swoją wiedzę ,chyba tylko po to by inni nie byli o nią mądrzejsi . Jakie wyciągać wnioski z tego forum jak experci ukrywają wiedzę i głośno to głoszą . Ktoś za was powinien się zabrać i przypomnieć do czego służy forum .
Jak ja cenie skromność u ludzi. Chciałem Ci przypomnieć że forum służy do pomocy i dzielenia się doświadczeniami i własnymi informacjami. Najwidoczniej ktoś nie wie po co tu pisze. Napisałeś długi post ale merytorycznie mniej niz zero
Dokładnie zero skromności ,chyba panowie experci samozwańcy za wysoko latają i zapomnieli po co tu są . Chyba by się przechwalać i innych ścinać grubiańskimi ,by nie powiedzieć chamskimi tigritekstami . Jeśli pan expert ma wiedzę i nie chce się nią podzielić , na domiar tego tak pisze ,to albo wiedzy/dowodów brak ,albo musi przejść na forum szyderców .
Jak dla mnie expert bez widocznej wiedzy ,to nie expert
Ani że zawsze lepszy ani że baza HC jest zawsze mineralna - wielokrotny zaawansowany hydrokraking z chemicznego punktu widzenia to syntetyzowanie tak samo jak otrzymywanie poliolefin.
Paliolefiny otrzymuje się z etylenu ,a hydrokraki z ropy i gazu gdzie jakość ropy stanowi jakość późniejszego oleju . Oczywiście tak samo ,ale co innego jest syntetyzowane.
Gdyby mieli jakąkolwiek wartość jeżeli chodzi o know-how to by ich Exxon lub Chevron łyknął między śniadaniem a lunchem już dawno temu.
Mojego pewniaka już łykneła inna firma