Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1515 dnia: 03 Grudnia 2019, 00:20:39 »
olej na bazie PAO (syntetycznej) będzie zawsze lepszy od oleju na bazie HC (mineralna)
Bynajmniej tak nie jest.  Ani że zawsze lepszy ani że baza HC jest zawsze mineralna - wielokrotny zaawansowany hydrokraking z chemicznego punktu widzenia to syntetyzowanie tak samo jak otrzymywanie poliolefin.
mam sąsiada, który mieszka w Chicago na stałym pobycie, ma własną firmę, dom, rodzine itp często ze sobą telefonicznie rozmawiamy i własnie kilka dni temu go zapytałem o opinie o oleju Amsoil to powiedział że u nich to bardzo mało popularny olej cywilny i w jakimś tam ich rankingu ma dopiero 9 miejsce.
To jest jak na amerykańskie standardy mikrobiznes - zatrudnienie ok. 300 osób i obroty rzędu 100 M$.  Innowacyjni owszem byli, ale w latach 70-tych ubiegłego wieku. Szczerze wątpię czy mają w ogóle własną produkcję nie mówiąc o poważnym R&D.  Nie ta skala.  Gdyby mieli jakąkolwiek wartość jeżeli chodzi o know-how to by ich Exxon lub Chevron łyknął między śniadaniem a lunchem już dawno temu.
Witam, obserwuję wątek i jestem coraz bardziej skołowany. Właściwie jaki olej do mojego samochodu? Znalazłem taki artykuł https://motoroils.pl/dlaczego.html  Zakładam, że wybrałbym olej Millers - jest ich przynajmniej trzy (dedykowane) rodzaje (0W20) - tylko który z nich? Może ktoś podpowie?
Niestety czytając bełkoty marketingu bezpośredniego można ulec skołowaniu.  Jeżeli nie bierzesz udziału w wyścigach, nie bawisz się w chiptuningi i inne ekstrema, tylko po prostu płynnie jeździsz w całkiem przeciętnych warunkach starając się uzyskać przyzwoite spalenie, to znajdź olej spełniający w całości specyfikację podaną w instrukcji obsługi i nabądź go z pewnego źródła - korzystanie z nieznanych sprzedawców na allegro aby tylko zaoszczędzić parę złotych na litrze znacząco zwiększa ryzyko nabycia podróbki.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 08:23:27 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1516 dnia: 03 Grudnia 2019, 04:11:20 »
W tym wątku było kilku kolegów, którzy wiarygodnie oceniali oleje na podstawie parametrów i badań, pisali co dobre a co słabe.
Dobrze ,ok ale ty piszesz o samym oleju , nie wspominasz o tym jak dany olej może podziałać na silnik . Ja nie muszę badać niczego ,jeśli po zmianie oleju subiektywne odczucia podpowiadają mi że jest lepiej . Nie potrzeba mi badań , znajomości parametrów oleju ,jeśli praca silnika uległa zmianie na lepsze . Uwierz mi sam siebie nie oszukuję , silnik też nie skłamie ,szczylem nie jestem by tu pisać kłamstwa . Jeśli wiem ,że czegoś nie zrobię to od razu mówię że nie , nie obiecuje niczego bez pokrycia i nie kłamie jak z nut ,bo o każdym kłamstwie trzeba by pamiętać , by się w tym nie pogubić . Tyle ile ludzi i silników tyle przypadków , ja opisałem swój  na podstawie odczuć . Czy ze względu na to ,przysługuje innym prawo szydzenia z tego ? Jest demokracja ,wolność i każdy ma swoje "filtry" ,więc niech każdy wybiera co dla niego dobre ,ale bez podśmiehujek nie popartych niczym .  Czy experci mają przyzwolenie na szydzenie bezpodstawne ?   
Jeśli chcesz zabronić opisywać innym tego co się dzieje z autem/silnikiem po zmianie oleju ,bez badań ,to wątek będzie tylko do czytania niestety. 
W woli ścisłości Ty zaliczasz się do której grupy ekspertów ?
Spróbuj powyższe przyjąć z pokorą i nie ustosunkowuj się, bo nie zejdę do Twojego poziomu
Dobrze tatusiu już idę do konta ,ale potem dostanę cukierka ,tak ?  ;)
Dokładnie tak robiłem i to nie tylko po wymianie.
No ok , ale jeśli ścinasz czyjeś odczucia , to tak samo można ściąć twój post bez potwierdzenia .Dlaczego ktoś jest nie wiarygodny , ja nie znam Ciebie i dla mnie też możesz być nie wiarygodny ,ale włączam filtr i cedzę wiedzę a nie pisze pie.......lisz .
Ile silników/właścicieli/aut tyle przypadków , nie możliwe byś znał wszystkie przypadki lepiej niż właściciel auta . Jeśli więc ktoś opisuje swoją historię , to w dużej większości pisze statystyczną prawdę ,pisze tak jak czuje i widzi . Może ubiera myśli w nie te słowa , czy nie tą wiedzę . Ale na miłość boską , to nie jest powód do tigritekstów . Jeśli masz mega wiedzę to ucz a nie wywyższaj się .
Jak.bedziesz miał jakies konkretne pytania to zapraszam.
Nie mam pytań ,wszystkie były by może banalne dla Ciebie experta . Wiesz jestem zwykłym człowiekiem , jak coś wiem to powiem ,mylić się mogę oczywiście . Na tą chwilę nie potrzebuje pomocy ,jak jeszcze tu nie byłem to szukałem swojego pewniaka ,znalazłem no i trzymał go się będę .
Jeśli silnik w aucie innym lepiej pracuje ,to co mi jeszcze potrzeba . Ba zalewam tego pewniaka do Aurisa też , no ale nie wiem czy opisze co i jak bo wiesz ,znowu się ktoś może przy.......li . Kimkolwiek jesteś ,człowiekiem jesteś i nie szydź z innych ,nauczaj nauczaj lepiej po ludzku .
Byłem dziś w hurtowni i doradzili mi neste  NESTE PRO F 5W30 i taki zakupiłem. Mam nadzieje że będzie lepszy jak ten tgmo 5w30 a specyfikacje na bance ma identyczne
Niestety nie znam Neste ,wiesz mam swojego pewniaka ,jak go znalazłem i zweryfikowałem po swojemu tom szczęśliwy był ,że poszukiwań nadszedł kres . Do Aurisa teraz pewniaka zaleje i jak "odczucia " MOJE ,TYLKO MOJE będą plusować ,to pozostanę wierny na lata . Poszukiwania są męczące ,experymentów zbytnio nie lubię , a jak wybiorę to stały w wyborach jestem . Poszukiwania zawsze powoduje inna marka auta ,inne wymagania , no i wcześniej diesel a teraz PB95 ,poza tymi faktami nic innego nie powoduje poszukiwań .
A jak bańki nie otwierałeś to może zwrot wyjdzie co ?
Jak nie to zalej,przetestuj ,sprawdź i będziesz wiedział ,a jak coś to wiesz co roku lub 15000km można inny ;)
Za 3.8L Amsoil'a zapłaciłem 180zl
Ja za swego pewniaka 5x0.946 = 340PLN i nie płaczę .Kupiony u jedynego dystrybutora na Polskę bezpośrednio. By nie było że reklamuję to staram się nie wymieniać nazwy swego pewniaka .
przyjąć na klatę prawdę, że olej na bazie PAO (syntetycznej) będzie zawsze lepszy od oleju na bazie HC (mineralna).
Nie wiem co na to Experci ,ale ja też jestem tego zdania ,podczas moich poszukiwań pewniaka ,taka prawda sama wypłynęła na wierzch .
ze twój znajomy mieszkając w USA, jara się olejami i ich realnymi parametrami
Nie potrzeba fanatyka by sprawdzić w USA ranking ;) , wystarczy by ktoś umiał włączyć neta lub TV ;)
AMSOil'a już dawno przebadaliśmy na wszelkie możliwe sposoby.
No to przedstaw dane i rozwiej wątpliwości ,po co to ukrywać na wątku o olejach . Wiem nie powiem , powinno być nie wiem więc nie powiem .
Ubieracie innych w stwierdzenie, nie wiem to powiem ,a wasze motto to wiem nie powiem , kpina jakaś .
jak napiszemy tu kolejne 100 stron, to tak nikt dobrych rad do sobie nie weźmie
Jak przedstawicie te tajne dane to wszyscy je wezmą do siebie na pewno .Bo to bla bla mamy ale wam nie damy nic dobrego nie wnosi .
Natomiast nic nie zastąpi testów na swoim silniku
No tak ,tylko jak to opisać ,by szanowne gremium experckie nie zakwestionowało zwykłych odczuć bez badań . Ale zwykli ludzie tu nie są gorsi od was ,wy też nic nie przedstawiacie na potwierdzenie własnych wywodów , a wręcz ukrywacie . Nie wiem czemu ma to służyć ,własnej podbudowie . Zwykli ludzie mają dawać dowody ,a wy to już nie musicie , wszyscy mają na słowo wierzyć ,podczas gdy wy liczb chcecie .
Wszyscy tak żądają dowodów, badań, chooy wie jeszcze czego,
Jak i wy tak i my , a od experta to dowody powinny same wypływać . Wy ukrywacie swoją wiedzę ,chyba tylko po to by inni nie byli o nią mądrzejsi . Jakie wyciągać wnioski z tego forum jak experci ukrywają wiedzę i głośno to głoszą . Ktoś za was powinien się zabrać i przypomnieć do czego służy forum .
Jak ja cenie skromność u ludzi. Chciałem Ci przypomnieć że forum służy do pomocy i dzielenia się doświadczeniami i własnymi informacjami. Najwidoczniej ktoś nie wie po co tu pisze. Napisałeś długi post ale merytorycznie mniej niz zero
Dokładnie zero skromności ,chyba panowie experci samozwańcy za wysoko latają i zapomnieli po co tu są . Chyba by się przechwalać i innych ścinać grubiańskimi ,by nie powiedzieć chamskimi tigritekstami . Jeśli pan expert ma wiedzę i nie chce się nią podzielić , na domiar tego tak pisze ,to albo wiedzy/dowodów brak ,albo musi przejść na forum szyderców .
Jak dla mnie expert bez widocznej wiedzy ,to nie expert 
Ani że zawsze lepszy ani że baza HC jest zawsze mineralna - wielokrotny zaawansowany hydrokraking z chemicznego punktu widzenia to syntetyzowanie tak samo jak otrzymywanie poliolefin.
Paliolefiny otrzymuje się z etylenu ,a hydrokraki z ropy i gazu gdzie jakość ropy stanowi jakość późniejszego oleju . Oczywiście tak samo ,ale co innego jest syntetyzowane.
Gdyby mieli jakąkolwiek wartość jeżeli chodzi o know-how to by ich Exxon lub Chevron łyknął między śniadaniem a lunchem już dawno temu.
Mojego pewniaka już łykneła inna firma

« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 08:26:17 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1517 dnia: 03 Grudnia 2019, 07:17:25 »
Ani że zawsze lepszy ani że baza HC jest zawsze mineralna - wielokrotny zaawansowany hydrokraking z chemicznego punktu widzenia to syntetyzowanie tak samo jak otrzymywanie poliolefin.

Paliolefiny otrzymuje się z etylenu ,a hydrokraki z ropy i gazu gdzie jakość ropy stanowi jakość późniejszego oleju . Oczywiście tak samo ,ale co innego jest syntetyzowane.

W zasadzie prawie cały przemysł petrochemiczny opiera się na przetwórstwie ropy i gazu, czy to PAO czy inne HC.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1518 dnia: 03 Grudnia 2019, 08:07:06 »
A surowiec do PAO jest również w 100% otrzymywany metodą krakingu.  Stosowanie do normalnie eksploatowanego prywatnego auta jakichś superolejów to typowy overkill bez sensu.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1519 dnia: 03 Grudnia 2019, 08:22:22 »
ach szkoda strzępić ryja.  :wallbash: wychodzę  <kawusia>

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1520 dnia: 03 Grudnia 2019, 08:27:11 »
Dyskusja o oleju, jakby Wasze dupowozy startowały w formule F1. Dla tak wspaniałych aut wystarczy olej spełniający warunki określone przez producenta samochodu i to wszystko.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1521 dnia: 03 Grudnia 2019, 10:20:01 »
A surowiec do PAO jest również w 100% otrzymywany metodą krakingu.  Stosowanie do normalnie eksploatowanego prywatnego auta jakichś superolejów to typowy overkill bez sensu.

To miałem na myśli. Wiadomo, że w sprzedaży są lepsze i gorsze oleje w różnej cenie, ale jeśli stosujesz się do zaleceń producenta dla np. ACEA i SAE z uwzględnieniem klimatu i warunków eksploatacji samochodu, to silnik będzie dobrze smarowany. Przypominam, że jazda głównie po mieście to trudne warunki eksploatacji i zalecane jest skrócenie interwalu wymiany oleju do 7500 km dla chociazby 1ZR-FAE.
Oczywiście, że fajnie jak olej ma dodatki przeciwzuzyciowe, związki molibdenu, boru itp. zawarte w formule.
Więc, żeby mieć 100% pewności co do oleju, czy smaruje i nie zbliża się koniec jego żywota dla danego przebiegu, świeża próbkę oleju oraz takiego przepracowanego przekazać do laboratorium i wyciągnąć wnioski.
Czasami bez sensu przepłacać chociażby 15 zł za litr oleju.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1522 dnia: 03 Grudnia 2019, 11:03:27 »
A ja leję taki, jaki zaleca producent w instrukcji obsługi.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1523 dnia: 03 Grudnia 2019, 11:07:25 »
A właśnie choćby dlatego wleje swego pewniaka i spokojniejszy będę ,latając 3/4 po mieście .W USA nie ma nagonki na CO2 i inne pierdoły ECO jak w Europie ,dlatego tamtejsze oleje raczej chronią silnik niż środowisko . W Europie odchodzi się od diesli a w statkach zmiana ma być lub jest paliwa z mazutu na ropę . Jeśli praca i zachowanie silnika uległy poprawie to badania zbędne ,oczywiście coś by powiedziały . Jeśli po zmianie oleju nie ma różnicy w pracy silnika to oczywiście nie ma co przepłacać ,ale jeśli zmiany są na lepsze to dlaczego nie . No nie ma co robić z siebie takiego chytrusa w takiej sytuacji . Mój pewniak jest jak najbardziej zgodny z zaleceniami producenta , a do tego ma inne pochodzenie zaczynając od rodziny oleju ,a kończywszy na tym iż nikt po drodze nosa do jego butelek nie wsadzał i nie przelewał go u nas .
Ok ,nie wnikałem do końca co w moim nowym jest ,ważne że zmieniło się na lepsze . A pisałem już , jeśli bym dużo latał i co np. 3mc wymieniał olej to bym się zastanowił nad kosztami . Ale jeśli mało latam i zawsze rok wskazuje wymianę to wolę zalać coś super i nie oglądać się na 200pln , to nie jest koszt którego nie można znieść dla spokoju własnej świadomości . Takie moje zdanie jest ,inni mogą inaczej .
Dyskusja o oleju, jakby Wasze dupowozy startowały w formule F1. Dla tak wspaniałych aut wystarczy olej spełniający warunki określone przez producenta samochodu i to wszystko.
Niech każdy leje co chce ,a informacje i doświadczenia innych zostawi w spokoju . Mój olej spełnia warunki producenta i przy okazji jest lepszy niż poprzednik (lepiej działa na silnik) ,czego chcieć więcej.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:27:07 wysłana przez fazibazi »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1524 dnia: 03 Grudnia 2019, 12:37:44 »
I to jest cały rademenes, żąda badań i cholera  wie czego jeszcze a nazwę swojego oleju w temacie o oleju boi się napisać ;), ręce opadają.
Toyota Corolla SD 2018

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1525 dnia: 03 Grudnia 2019, 16:17:18 »
Miał ktoś doczynienia z olejem marki Penrite  Enviro+ 0W20 ? 

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1526 dnia: 03 Grudnia 2019, 17:13:56 »
Amsoil Signature ma w sobie do 5% domieszek w tym mineralnych  reszta to PAO syntetyczne nie wprowadzaj ludzi w błąd mechu
Już ci pisałem że olej mający 95% pao był by słabym i nietrwalym olejem. To że przeczytałeś jeden msds gdzie masz zakres 1-5% mineralna nie czyni Cię specjalista od olejów.
Email ma znacznie więcej m8nerala niż by się wydawało.
olej na bazie PAO (syntetycznej) będzie zawsze lepszy od oleju na bazie HC (mineralna).
I może jeszcze każdy olej gtl jest lepszy od hc.
Owszem pao daje wieksze mozliwosci (choc i ograniczenia)ale przecież takie generalizowanie to bzdura.
Ps. Testy na Youtube - to po co są całe laboratoria skoro jest ten gościu  - dokąd ten świat zmierza.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:27:29 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1527 dnia: 03 Grudnia 2019, 20:38:28 »
Co do testów z YT, to ktoś ostatnio tu podlinkował chyba z Amsoilem. Wyłączyłem po tym jak "PAN" nalał coś z otwartej już i odpieczętowanej butelki.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1528 dnia: 03 Grudnia 2019, 21:03:33 »
Media społecznościowe są obecnie jednym z głównych kanałów promocyjnych. Ogromna ilość "amatorskich" filmików i "niezależnych" opinii to w rzeczywistości starannie przygotowane i precyzyjnie pozycjonowane reklamy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1529 dnia: 04 Grudnia 2019, 01:48:30 »
No niestety świat prze w ten internet i my tego nie zmienimy . Ale jeśli w tych mediach coś powtarza się cyklicznie i wygląda podobnie , to myślę że wszyscy nie są przekupieni i coś prawdy w tym towarze jest . W internecie można wszystko i jest w nim zarazem wszystko i nic , bzdury też . To my ludzie musimy używać swoich filtrów jak sita ,aby odcedzić plewy od ziarna . Pewne jest jedno co w necie się zamieści to będzie tam wiecznie , oczywiście tam gdzie nie ma administracji , bez urazy .

żąda badań i cholera  wie czego jeszcze a nazwę swojego oleju w temacie o oleju boi się napisać ;), ręce opadają.

Nie no ty to się niczego nie nauczysz . Ja odbijam piłkę , nie ja zaserwowałem . Nie ja wyśmiewałem się z czyichś opisów ,podważając ich sens i podstawy,pisząc komentarze po niżej krytyki jak na experta . Więc nie pisz takich bzdur , bo nawet kolega nowy co jest tu od dwóch stron zauważył od razu dziwne zachowania expertów . Ja czy inni "młodzi " tu piszemy opisy autorskie,zgodnie z logiką forum ,ale jeśli to za mało dla panów expertów ,to niech merytorycznie się wypowiadają , bo bądź co bądź oni są do tego bardziej zobligowani .

Nazwa jest kilka stron wcześniej , po co mam ją pisać wszędzie , byś mógł powiedzieć że reklamuję ,albo że jakieś parcie tu jest na ten olej jednej osoby . Ten kto poczyta ,poszuka to znajdzie, a ja nie dam ci się rozkręcić ,wybacz .

Już ci pisałem że olej mający 95% pao był by słabym i nietrwalym olejem.

No tak jak czytałem ,to w pewnej fazie hydrokraki są równe lub ciut lepsze (chodzi o jeden czynnik) ,dlatego chyba przeciwutleniacze miesza się w jakiejś części minerała i dopiero dodaje do większej części PAO . Ponieważ minerał sam w sobie zawiera przeciwutleniacze naturalne a PAO musi je nabyć .Według Ciebie w takim razie jaki jest procentowy faktyczny podział składu,  olei z rodziny PAO ?

Owszem pao daje wieksze mozliwosci (choc i ograniczenia)ale przecież takie generalizowanie to bzdura

Na moją skromną wiedzę ,PAO mają mieć trwalszy film olejowy i to dużo trwalszy ,co ma iść w parze ze spadkiem spalania , wolniej się degradować , mniej zostawiać i bardziej wymywać , mają powodować mniejsze nagrzewanie się silnika . Powinny bardziej doszczelniać w cylindrach . Powinny lepiej chronić turbinę .

Z czym się zgadzasz ,a czego nie potwierdzisz ?

Osobiście porównałem swojego RP z Motulem w tej samej lepkości w różnych temp ujemnych . Czyli ta sama ilość olei , takie same próbówki , umieszczone w jednym mocowaniu identycznie , do zamrażalki a potem pod tym samym kątem około 45 stopni . No i tak ileś razy w różnych temperaturach ujemnych .Wynikiem tego jest fakt ,iż olej PAO miał lepszą płynność ,uśredniona różnica z ponad 10 prób przy różnych temp. dała średni wynik 5 sekund na korzyść PAO . Czyli przechylając obydwa oleje w tych samych naczyniach ,w tej samej ilości , pod tym samym kątem i potraktowanych jednakową temp. ujemną , wyszło że RP szybciej spływa o średnio 5 sekund od Motula hydrokraka   . Temperatury były od -17 do -26 stopni . Zauważyłem też ,że po pierwszym obrocie pierwotnym próbówek RP jest szybszy ,ale ponownie obracając próbówki w sytuacji kiedy spora część jeszcze jest na ściankach szkła , PAO wolniej wraca . Czyli tak jakby dłużej pozostaje na czymś ,na czym przed chwilą wylądował . Uwaga testy wykonane metodą chałupniczą .

« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2019, 01:51:50 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl