Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1620 dnia: 15 Grudnia 2019, 23:08:44 »
    W tym kontekście różnica pomiędzy olejem gęstym i rozrzedzonym jest ogromna.  Sama gęstość to parametr statyczny który w modelu dynamicznym traci znaczenie.

Albo ja zle interpretuje albo jedno wyklucza drugie
No nie wiem które to jedno a które drugie?  Policz sobie, ile energii potrzeba na podgrzanie tych ok. 4 litrów oleju silnikowego np. od 0 do 100 stopni C.  I zestaw to ilością energii traconej na ciepło w silniku spalinowym.  Gdyby olej nie oddawał zaabsorbowanego ciepła to przekroczyłby dopuszczalną temperaturę w kilkadziesiąt sekund po rozruchu. A to jak szybko jest w stanie oddać zaabsorbowane ciepło nie zależy od jego masy właściwej.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1621 dnia: 16 Grudnia 2019, 21:16:02 »
Dyskusje może i burzliwe ale dzięki temu tematowi troszke zajrzałem głębiej w specyfikacje danych marek i przy najbliższej okazji zmienie z TGMO Ow20 na   Shell Helix Ultra SN 0w20. Auris 1,6 - 132km
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1622 dnia: 18 Grudnia 2019, 08:21:38 »
ciach [...]
A płynność oleju coś ci mówi .
Płynność oleju czyli lepkość?
Obi

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1623 dnia: 18 Grudnia 2019, 09:18:12 »
silnik wolniej się nagrzewa na oleju RP ,w porównaniu do tego kiedy był Motul . Czyli patrze na wskazania kreskowe na zegarach ,gdzie widać stan temp. płynu chłodzącego .
Chcesz nam wmowic że te 3kg oleju mają tak wielki wpływ na nagrzewanie silnika o masie ok 100kg
  Ma za zadanie smarować i chłodzić silnik
Olej nie chłodzi silnika a jedynie tłoki.
Tylko tam jest problem z ciepłem i problem rośnie wraz ze spadkiem przepływu. A przepływ spada wraz ze wzrostem lepkości (upraszczajac)
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2019, 10:32:47 wysłana przez fazibazi »

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1624 dnia: 18 Grudnia 2019, 09:47:20 »
Olej nie chłodzi silnika a jedynie tłoki.
I znów czepialstwo. Chłopak dobrze napisał a ty się czepiasz, ja zrozumiałem o co mu chodzi a ty nie albo zrozumiałeś ale szukasz zaczepki. Jedynie co to może nie doprecyzował wypowiedzi. Olej jest pierwszym który ma styk z tarciem się nagrzewa a ciepło to odbiera od niego płaszcz wodny i olej jest ciągle schładzany przez co chłodzi silnik, czy ty uważasz że tylko tłok wydaje ciepło w silniku, a gdzie wał korbowy łożyska, panewki ??? No do licha wezcie się douczcie zasady działania silnika spalinowego a potem piszcie swoje wywody. Najlepiej złapać kogoś za słowo to wtedy jest atrakcja
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2019, 09:49:58 wysłana przez Darecki2005 »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1625 dnia: 18 Grudnia 2019, 10:31:47 »
Cytat: yunior81 w 14-12-2019, 07:17:47
    japońskie samochody są tak mega dopracowane, ze zapomnieli z sobie znanego powodu, umieścić kontrolkę temp. oleju.
Nie wymagam tego ,takie bajery to standard w jakichś ścigaczach autowych raczej ,chodziło tylko o to by nie mylić jednego z drugim.
Jesteś w błędzie. To nie jest bajer, większość samochodów z grupy VAG posiada taką w standardzie. Uważasz, że podgląd temp. (specjalnie dla ciebie: temp. - to jest skrót od temperatury) to jest bajer a nie konkretna sprawa ? W takim razie skąd wiesz, jak olej pracuje w silniku tj. np. jak chłodzi go, czy jak szybko osiąga temperaturę roboczą oleju tj. min.90 *C lub delikatnie wyższą ? Skąd wiesz bez tego czujnika, kiedy można wykorzystać maksymalne możliwości silnika, bez skutków ujemnych jak "pałowanie na zimnym" ?
Cytat: yunior81 w 14-12-2019, 07:17:47
ze temperatura cieczy chłodzącej ma juz od jakiegoś czasu 90*C, termostat jest otwarty a temperatura oleju wynosi dopiero ok 55/60*C. Wiec skoro olej pełnie swoich parametrów uwydatnia w silniku przy temp. roboczej to powinien ja złapać jak najszybciej czy jednak wolniej z uwagi na cholera wie co.....?
Ten przykład temperaturowy widziałeś gdzieś , czy to abstrakcja przykładowa ?
To jest kolejny dowód na to, że po 1 nie miałeś nigdy samochodu z czujnikiem oleju, wtedy byś wiedział/widział jak rośnie jego temp. względem tem. cieczy chłodzącej i nie  pisał byś bzdur.
Nie wymyślili jeszcze takiego oleju , który leci na łeb na szyje do temp. roboczej ,a potem odpiera temp. powyżej . Ja pisze o tym że w innym aucie ,po odpaleniu do czasu jazdy ,silnik wolniej się nagrzewa na oleju RP ,w porównaniu do tego kiedy był Motul . Czyli patrze na wskazania kreskowe na zegarach ,gdzie widać stan temp. płynu chłodzącego . Obecnie kreski po odpaleniu wolniej przybywają , jak się już jedzie to jest postęp kreskowy odpowiedni . Wcześniej po odpaleniu na postoju kreski szybciej przybywały i silnik wcześniej schodził z obrotów/ssania . Parametry parametrami ,a trwałość filmu olejowego inną drogą chodzi , moje zdanie . Po za tym olej od 1 sekundy ma działać parametrami , a nie dopiero przy temp. roboczej , czyż nie .
Kompletnie nie zrozumiałeś co napisałem ale postaram ci się to w prosty sposób wyjaśnić. Wstajesz rano, idziesz do samochodu wyposażonego w bajer zwany czujnikiem/wskaźnikiem temperatury oleju, wsiadasz, zapalasz ruszasz, włączasz sobie podgląd temp. oleju i jedziesz, jedziesz, jedziesz, obserwujesz i twoim oczom ukazuje się następujący obraz: temp. cieczy chłodzącej rośnie w jakimś tam tempie, wskazówka się podnosi po skali a wskaźnik temp. oleju nic nie pokazuje. Temp. wody dochodzi do ok. 80*C a olej ma dopiero ok 50/60*C (wskaźnik pokazuje temp. oleju od ok. 50*C w góre), jedziesz dalej silnik się "rozgrzewa", wskażnik temp. wody pokazuje 90*C, ogrzewanie daje jak cholera a temp. oleju to dopiero 70 parę stopni i powoli rośnie. Po jakimś czasie olej osiąga temp. roboczą tj. 90*C w górę i już ją utrzymuje, a temp. cieczy chłodzącej silnika została osiągnięta duuuuuużo wcześniej. Prościej już ci nie wytłumaczę.

W związku z tym, że jesteś ignorantem, oczekujesz na wszystko dowodów, badań, homologacji, testów etc. składam ci na forum  propozycję: umawiamy się w konkretnym miejscu, przyjeżdżam samochodem wyposażonym w czujnik temp. oleju, studzimy samochód, wsiadamy i sam się przekonasz jak rośnie temp. oleju do temp. cieczy chłodzącej silnika. Odpowiada ci taki test ? Oczywiście możemy z tego faktu jakiś filmik nagrać, bo "dowodu badania" lub jakiegoś dokumentu na tą okoliczność, ode mnie nie dostaniesz ;)
Czekam na twoją męską odpowiedź.

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2019, 10:45:04 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1626 dnia: 18 Grudnia 2019, 12:40:59 »
I znów czepialstwo.
To nie czepialstwo tylko brak zrozumienia szczegółów prowadzi do pisania takich internetowych bzdur o olejach.
Założe sie że nikt nie otwierał silnika po godzinnej jeździe na torze / OS-ie na oleju klasy 50 lub 60.
W takich warunkach ochrona pierścieni ma drugorzędne znaczenie a wału pierwszorzędne.
My mówimy o cywilnych autach gdzie o wał nie ma się co martwić a o pierścienie tak - już pisałem że właściciele pierwszych vvti dobitnie się o tym przekonali.

Temp. wody dochodzi do ok. 80*C a olej ma dopiero ok 50/60*C (wskaźnik pokazuje temp. oleju od ok. 50*C w góre), jedziesz dalej silnik się "rozgrzewa", wskażnik temp. wody pokazuje 90*C, ogrzewanie daje jak cholera a temp. oleju to dopiero 70 parę stopni i powoli rośnie.
Zgodzę sie pod warunkiem że to jakiś silnik z turbiną.
W toyotach bez wodnej chłodnicy oleju nagrzewa się on dużo wolniej - niestety nie mam logów ale z tego co pamiętam to w misce temperatura rosła ponad 3 razy wolniej niż woda i bardzo dużo zależało od temperatury i prędkości (im szybciej bez większego obciążenia tym wolniej się grzał a czasem chłodził)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #1627 dnia: 18 Grudnia 2019, 13:15:30 »
Czy do Torque jest PID na temperaturę oleju w hybrydowym Aurisie/Priusie? Czy Auris HSD posiada w ogóle czujnik temperatury oleju ?
Pozdrawiam
Wojtek

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1628 dnia: 18 Grudnia 2019, 13:38:32 »
Cytat: yunior81 w Dzisiaj o 10:31:47

Temp. wody dochodzi do ok. 80*C a olej ma dopiero ok 50/60*C (wskaźnik pokazuje temp. oleju od ok. 50*C w góre), jedziesz dalej silnik się "rozgrzewa", wskażnik temp. wody pokazuje 90*C, ogrzewanie daje jak cholera a temp. oleju to dopiero 70 parę stopni i powoli rośnie.

Zgodzę sie pod warunkiem że to jakiś silnik z turbiną.

Podałem tylko przykład dla zobrazowania. Czynników wpływających na dochodzenie oleju do temp. roboczej jest wiele, natomiast jest to moim skromnym zdaniem, bardzo ważna informacja i szkoda, że tylko Niemcy pomyśleli o tym wskaźniku.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2019, 13:42:11 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1629 dnia: 18 Grudnia 2019, 14:24:56 »
natomiast jest to moim skromnym zdaniem, bardzo ważna informacja i szkoda, że tylko Niemcy pomyśleli o tym wskaźniku.
W niemieckich autach jest to istotna sprawa. W toyotach które badałem jest nieistotna z punktu przegrzewania oleju (bo nie występuje) ale mogła by być - tylko kto by to sprawdzał.
Sam miałem w jednej toyocie (przełączałem wskaźnik temp wody na temp oleju) ale po czasie przestałem obserwować.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1630 dnia: 18 Grudnia 2019, 15:07:38 »
Cytat: Zbig w 14-12-2019, 08:55:35
W tym kontekście różnica pomiędzy olejem gęstym i rozrzedzonym jest ogromna.
Zależy od temp w silniku i tej na zewnątrz .
Stwierdzenie trywialne, nic nie wnoszące do dyskusji.
Cytat: Zbig w 14-12-2019, 08:55:35
Olej nie służy do tego aby ciepło zaabsorbować bo jego pojemność cieplna jest żadna
Ma za zadanie smarować i chłodzić silnik ,nie siebie . A jeśli chłodzić to musi absorbować ciepło jak nic , do jakichś ustalonych granic . Pomaga mu w tym układ chłodzenia , który dodatkowo nie działa na ślepo ,tylko utrzymuje odpowiednie temp.
Proponuję abyś spróbował przeczytać ze zrozumieniem całość mojego wpisu w kontekście odpowiedzi na wpis kolegi Dareckiego2005.  Zaoszczędzi Ci to czasu na tworzenie komentarzy całkiem nie na temat.
Temp. wody dochodzi do ok. 80*C a olej ma dopiero ok 50/60*C (wskaźnik pokazuje temp. oleju od ok. 50*C w góre), jedziesz dalej silnik się "rozgrzewa", wskażnik temp. wody pokazuje 90*C, ogrzewanie daje jak cholera a temp. oleju to dopiero 70 parę stopni i powoli rośnie. Po jakimś czasie olej osiąga temp. roboczą tj. 90*C w górę i już ją utrzymuje, a temp. cieczy chłodzącej silnika została osiągnięta duuuuuużo wcześniej.
Co przy okazji wyjaśnia, dlaczego do chłodzenia silnika używa się płynu bazującego na wodzie a zasadniczym celem oleju jest nie chłodzenie tylko smarowanie.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2019, 16:16:11 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1631 dnia: 27 Grudnia 2019, 03:44:30 »
Mnie nie obchodzą internetowe pseudo zasady.
Do momentu gdy mam trwały film i nie przegzany olej absolutnie nie martwię się o silnik.

A po czasie z domieszką paliw ,wody i przepracowania ,który olej bardziej zamieni się w wodę 5W czy 0W ?
0W to można zalać ,jak ciągle miasto ,silnik nie dogrzany ,krótkie odcinki . No ale nie na rajdy . Nie wiem ,jak ty sprawdzasz ten film i przegrzanie oleju, co tydzień na badania ,częściej niż samemu .

To może podaj jakie elementy trą w silniku

Już wiemy ,tylko tłoki ;)

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1632 dnia: 27 Grudnia 2019, 17:24:13 »
do oglądnięcia dla wszystkich krytykantów
https://www.youtube.com/watch?v=BDeFFHszSaU

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1633 dnia: 27 Grudnia 2019, 20:56:27 »
Panowie macie jakieś sprawdzone źródełko z olejami Motula??

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1634 dnia: 27 Grudnia 2019, 21:40:09 »
Kup Lotosa. Niepodrabiany i nasz, a klasa ta sama co Motul

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl