Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1680 dnia: 01 Stycznia 2020, 23:24:52 »
.
Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Zbig w Wczoraj o 02:45:06

Jak dla mnie oleje API III po wielokrotnym hydrokrakingu nie mają nic wspólnego z bazą mineralną. Z kolei oleje API IV muszą zawierać  domieszkę bazy mineralnej służącej jako rozpuszczalnik dla dodatków. .

Co innego jest ,jak coś powstaje z minerała ,a co innego jak zawiera go tylko jakąś część ,dodatki tu i tu mogą być inne .

A jak myślisz, skąd się bierze PAO?  Jest polimeryzowane z etylenu otrzymanego podczas przetwarzania produktów destylacji ropy naftowej, metodami pirolizy i krakingu.  Na koniec dochodzimy do tego samego czyli kompozycji węglowodorów o różnych długościach łańcucha, tyle że strasznie okrężną drogą.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1681 dnia: 01 Stycznia 2020, 23:45:19 »
Ta okrężna droga czemuś ma służyć , który chemicznie jest bardziej oddalony od minerała ?
Proces produkcji PAO jest droższy ,tak sobie myślę ,czy to coś zmienia w otrzymanym produkcie ?
Jedne są z ropy i gazu ,a inne z przetworzonej ropy i gazu już na początku procesu.
Nikt nie robi PAO tylko po to ,by więcej na jego produkcję wydać , są różnice a Ty starasz się je bagatelizować . Czy to znaczy że producenci PAO są naiwni i powinni robić HC bo to to samo ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1682 dnia: 02 Stycznia 2020, 01:49:45 »
Wchodząc na wcześniej podane forum ,już w jednym wątku można wyczytać różnic między PAO a HC.

Początki produkcji oleju HC w niczym się nie różnią od produkcji oleju mineralnego , produkcja oleju PAO zaczyna się od innego wyższego etapu .
Po prostu oleje PAO są bardziej przetworzone ,a co są tym idzie sporo dalej im do mineralnych niż  olejom HC .
PAO ma doskonałe własności antykorozyjne , nie ma związków siarki ,co do utlenia się ,wytrzymuje nawet pow. 300°C ,podczas gdy oleje III utleniają się już przy 130°C . Oleje z VI i V nie pozostawiają po sobie depozytów . Oleje PAO to kolejny etap po HC , dlatego oleje HC są mniej oczyszczone z siarki i azotu. HC nie osiągają wysokiej stabilności termiczno-utleniajacej, to znaczy że maja tendencje do tworzenia osadów i laków.   

Jeśli silnik z turbo i do tego lubimy pojechać to tylko oleje VI PAO , bo HC w tych warunkach zostawi dużo syfu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1683 dnia: 02 Stycznia 2020, 09:51:30 »
@fazibazi ,o ustosunkowanie się do przedstawionych zasad
Moderuje tylko działy Prius i Auris....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1684 dnia: 02 Stycznia 2020, 11:40:59 »
Dobrą alternatywą moim zdaniem dla olejów HC są oleje oparte na GTL . W kartach katalogowych są na podobnym poziomie co PAO . Np. Shell Helix ultra SN Ow20
http://www.epc.shell.com/docs/GPCDOC_Local_TDS_Poland_Shell_Helix_Ultra_SN_0W-20_(SN_GF-5)_(pl)_TDS.pdf
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1685 dnia: 03 Stycznia 2020, 00:00:18 »
Po tym czy olej ochronił silnik można wywnioskować wyłącznie badając stan silnika.  Analiza składu oleju to jedynie informacja pośrednia a silniki nie czytają analiz.  Dodatkowo, skąd wiadomo, czy uzyskane wyniki mają swoje pochodzenie we właściwościach oleju czy może z zaciągniętego syfu znajdującego się w paliwie albo w powietrzu?

No i oto mamy kolejne podważenie tego co ogólnie jest uznane za miarodajne , czyli kolega znowu bagatelizuje i to o dziwo wyniki badań nie odczuć . To znaczy tak , odczucia (na ucho ,na oko i pod nogą ) be , standardowe metody obliczeń na których wychowały się pokolenia  be , laboratoryjne analizy be , to co właściwie jest cacy  :wallbash:

To już jest szczyt ludzkich możliwości i znowu be , może zastosowanie nanorobotów w silniku podczas pracy ,będzie dopiero miarodajne  :song:.
Chciałbym tylko zauważyć ,że paliwa ,skroplin i jakichś syfów w oleju przepracowanym nigdy nie da się uniknąć . Nie rozumiem metody , negować wszystko , nic samemu nie przedstawiać i na pewno znowu nie doczekamy się przedstawienia lepszej metody oceny czy olej ochronił silnik   :o. W trzech zdaniach sens wszystkich na świecie forów olejowych i analiz oleju ,staje pod znakiem zapytania .Można zrobić rewolucje z niczego , można i to z gołymi rękami .

Ktoś mi tu zarzucał ,że oczekuję dowodów , a co trzeba by przedstawić po tych trzech zdaniach  <palacz>
I bądź tu mądry ,jednak najlepsze będą badania z NASA  :smartass:

Naprawdę coraz bliżej jestem myśli o braku obserwacji tego wątku , na forum olejowym więcej można się dowiedzieć ,poczytać i zobaczyć ,a nie gołosłowne wywody tutejszych expertów tu czytać .

Moderuje tylko działy Prius i Auris....

Ok, to już wiemy . Proszę o potwierdzenie wcześniej wymienionych zasad  <regulamin> . Bez potwierdzenia będą one dotyczyły tylko mnie , a tu chodzi o ich uwiarygodnienie dla kolegi  @yunira81 i ewentualnie innych . Tego faktu chyba się nie wypierasz ?
Nie chciał bym być gołosłowny w tej kwestii , tym bardziej że tak było  <kawusia> .

« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2020, 00:16:04 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1686 dnia: 03 Stycznia 2020, 01:33:04 »
No i oto mamy kolejne podważenie tego co ogólnie jest uznane za miarodajne
To pokaż mi test długodystansowy, gdzie stan silnika oceniano na podstawie stanu oleju a nie rozbierano jednostkę na części i dokonywano pomiarów i oględzin.

Cytuj (zaznaczone)
standardowe metody obliczeń na których wychowały się pokolenia
chyba te wywalone ze studiów za nieuctwo ;-)

Cytuj (zaznaczone)
To już jest szczyt ludzkich możliwości
wśród domorosłych ekspertów internetu zapewne tak ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Chciałbym tylko zauważyć ,że paliwa ,skroplin i jakichś syfów w oleju przepracowanym nigdy nie da się uniknąć .
Nie zauważyłem aby ktokolwiek to kwestionował.

Cytuj (zaznaczone)
Nie rozumiem metody , negować wszystko
Postawiłem prostą tezę i zadałem jeszcze prostsze pytanie, jak widać za trudne, bo w odpowiedzi jedynie pier... od rzeczy

Cytuj (zaznaczone)
nic samemu nie przedstawiać i na pewno znowu nie doczekamy się przedstawienia lepszej metody oceny czy olej ochronił silnik
Próbka ponad 100 pojazdów które w 3 lata przejechały ponad 200 tys km każdy Ci wystarczy?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1687 dnia: 03 Stycznia 2020, 01:44:37 »
Proszę o potwierdzenie wcześniej wymienionych zasad
Potwierdzam
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1688 dnia: 03 Stycznia 2020, 14:37:53 »
Cześć,

Zastanawiam się nad tym jaki olej wybrać do Toyoty Auris I 1.6 2007. Wiem, że musi to być olej 5W30. W egzemplarzu, który posiadam od samego początku zalewany był olej TOYOTA PREMIUM FUEL ECONOMY 5W30 C2, ale jego cena w ASO jest odstraszająca. Znalazłem ten sam produkt, na jednym z portali aukcyjnych w bardzo atrakcyjnej cenie (ok. połowa ceny ASO). Czy ktoś z was kupił ten produkt, u tego sprzedawcy i może wypowiedzieć się na temat jego jakości? Z góry dziękuję za pomoc. Poniżej dwa linki:
https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-fuel-economy-5w30-sl-cf-a1-b1-a5-b5-5l-7551173591
https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-premium-fuel-economy-5w30-c2-a5-b5-5l-7246070483

Ja jeżdżdżę na CASTROL MAGNATEC 5W30 C2  zresztą niektóre ASO Toyoty też go sprzedają.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1689 dnia: 03 Stycznia 2020, 14:57:42 »
Koledzy, nie bardzo rozumiem w jakim celu tak się "onanizujecie" tymi olejami. trzeba wlewać to co zaleca producent, przestrzegać interwałów wymiany i nie ma żadnego problemu z silnikami. Nie macie wiekszych problemów, żeby bić pianę i udowadniać wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy?  :o albo odwrotnie.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1690 dnia: 03 Stycznia 2020, 19:00:43 »
ja chce ogóra ! tzn chce zeby kazdy przyznał ze olej PAO jest lepszy od HC ;) ale to nie znaczy ze ten ktos musi wlewać PAO, albo nie może wlewać HC ;) pełna dowolność, ale ludzi trzeba uświadamiać

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1691 dnia: 05 Stycznia 2020, 03:42:08 »
trzeba wlewać to co zaleca producent, przestrzegać interwałów wymiany i nie ma żadnego problemu z silnikami. Nie macie wiekszych problemów, żeby bić pianę i udowadniać wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy?  :o albo odwrotnie.

No  nie było by tematu , gdyby była jedna rodzina , jedna firma i jeden rodzaj . A tak co człowiek to inny wybór , na szczęście tylko zdawkowo jest firmowo , raczej o rodziny olejowe chodzi . Lub co było pierwsze jajko czy kura  <kucharz>?

Trzeba wiedzieć co jest dobre a co lepsze ,co wymagane a co wskazane i wystarczające ,oraz kiedy trzeba stosować lepsze a kiedy można to dobre . Na pewno zawsze można lepiej . Ale to proste jest, im dalszy numer rodziny olejowej ,tym ta rodzina jest lepsza  :good:. Na pewno odwrotnie to nie idzie , III jest niżej od IV i tak dalej .

zeby kazdy przyznał ze olej PAO jest lepszy od HC
Powoli się przekonują ,ale każda taka zmiana wolno postępuje , bo przez lata co innego się ugruntowało  :wallbash:. No i nagle dowiadujemy się ,że to co w DE jest be, to u nas jest wszędzie , może nawet i w kujawskim ,tak się to HC rozpleniło , no bo co jak można taniej to taki robią i OK . Powinni takie przepisy wprowadzić i u nas  :police:, oj na półkach wtedy by zaszły zmiany radykalne . 

To pokaż mi test długodystansowy, gdzie stan silnika oceniano na podstawie stanu oleju a nie rozbierano jednostkę na części i dokonywano pomiarów i oględzin.

Nie chodziło o test długo dystansowy , tylko taki od wymiany do wymiany i to w jakim stanie jest olej , czy nadal spełnia warunki ochrony silnika . Mało kto tu coś pokazuje , czemu ja mam być inny  <taniec>. Jeśli masz taką wiedzę ,to powinieneś pisać na innym forum , tu się marnujesz .

chyba te wywalone ze studiów za nieuctwo ;-)
Te na których wychowano pokolenia techniczne  :cool:,a nie licealne dwie lewe ręce bez zawodu.

wśród domorosłych ekspertów internetu zapewne tak ;-)
Normalna kontrola oleju ,opiera się na analizie i nawet na forum olejowym też tak jest , czy oni za słabo to analizują  <regulamin>?
Wszyscy tam i tu piszemy na internecie ,ale nie wszyscy uważają ,że wszystko wiedzą .Są skromniejśi i mniej skromni w zaprzeczeniach .

Nie zauważyłem aby ktokolwiek to kwestionował.

Kwestionowałeś w kwestii analizy oleju .Nie ma co przesadzać , że w oleju przepracowanym coś będzie jeszcze w śladowych ilościach , co innego jak jakaś awaria . To normalny proces ,bez awarii trochę zależny od warunków , ale o to chodzi ,że właściciel chce się dowiedzieć jak to działa ten olej w jego bryce .  Tak jak u ludzi , badając krew, można wiele wykryć i nie trzeba operacji zaraz robić . Są jeszcze kamerki maleńkie i stetoskopy + inne testy . 

Postawiłem prostą tezę i zadałem jeszcze prostsze pytanie, jak widać za trudne, bo w odpowiedzi jedynie pier... od rzeczy

Nie nie nie , przesadzasz . Nikt normalny, kto chce zbadać olej ,nie będzie z tego powodu rozbierał silnika , bo to imcho przesada .

Próbka ponad 100 pojazdów które w 3 lata przejechały ponad 200 tys km każdy Ci wystarczy?

Nie obiecuj tylko wklejaj  <kawusia>.
Bo inaczej ja też mogę napisać (mam próbkę 200000 pojazdów ,które w 1 rok przejechały 1000000km , tylko z tym pendriva zjadł mój krokodyl , no i po czasie nic nie wyszło , został tam gdzieś w kiszkach . Więc sorry gregory)  :song:.

Potwierdzam

Dziękuję .
Więc Panowie proszę przyswajać , przynajmniej układ będzie git .

« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2020, 03:50:29 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1692 dnia: 05 Stycznia 2020, 09:51:57 »
Trzeba wiedzieć co jest dobre a co lepsze ,co wymagane a co wskazane i wystarczające ,oraz kiedy trzeba stosować lepsze a kiedy można to dobre . Na pewno zawsze można lepiej
A Ty dalej swoje  :o Nic nie trzeba wiedzieć, tylko trzeba mieć warsztat samochodowy w którym przestrzegają zaleceń producenta i są uczciwi, i nie tylko w sprawie oleju. Ale jak widzę uwielbiasz bicie piany  :thumbdown:

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1693 dnia: 05 Stycznia 2020, 17:57:26 »
Nic nie trzeba wiedzieć, tylko trzeba mieć warsztat samochodowy w którym przestrzegają zaleceń producenta i są uczciwi, i nie tylko w sprawie oleju.
Aby takiego znależć i zweryfikować trzeba posiadać odpowiednią wiedze i kółko się zamyka. :P
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1694 dnia: 05 Stycznia 2020, 18:12:58 »
Kolega który w  Hondzie Civic R( 300kM) był zmuszony przez producenta używać oleju 0W20 zauważył ciekawe sprawę dotyczącą temperatury oleju.

Olej 0W20 OEM HONDA  HYDROCRACK  przy jeżdzie autostradowej osiągał temperaturę +122C 
Olej  MILLERS CFS 5W/40 NT MOTORSPORT i Motul Motul 300V Power 5W/40 nigdy nie przekroczył +100C
Jeśli spojrzymy na opis Millers dla oleju z serii motosport, gwarantowana stała praca +125C chwilowa 150C.
Tak się zastanawiam jaką gwarantowaną stałą temperaturę pracy mają oleje 0w20 OEM.
Obecnie silniki są konstruowane żeby spełnić wymogi środowiskowe z największą oszczędnością paliwa.
Uzyskuje się takie wyniki przez stosowanie oleju o obniżonym HTHS + dodatkowe filtry katalityczne.
Czyli dobry olej trzeba odpowiednio wykastrować z dodatków które produkują popiół i obniżyć HTHS ( obecna norma dla 0w16 2.4 vs 3,7 > przy olejach 0w40,0w30 ACEA A3/B4 ) 
Producent  będzie zapewniał że 0w16 to najlepszy olej, TMP nigdy podczas korespondencji nie przyznała się do tego że oleje o wyższym letnim SAE lepiej chronią silnik w wysokich temperaturach. Mają sprawdzone silnik gwarancję wytrzyma, natomiast wlanie oleju o większej lepkości zmieni parametry środowiskowe silnika.
Obecnie producent dba o siebie, żeby płacić jak najmniejsze kary związane z przekroczeniem dopuszczalnej emisji spalin.

Czyli możemy zrobić dobrze sobie i dla silnika wlewając olej który zabezpieczy silnik lub zrobić dobrze producentowi wlewając olej ECO
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2020, 18:33:44 wysłana przez tabazagt »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl