Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579422 razy)

emigrant i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1725 dnia: 09 Stycznia 2020, 14:46:33 »
Ja po prostu napisałem
To napisałeś "  Nic nie trzeba wiedzieć, tylko trzeba mieć warsztat samochodowy w którym przestrzegają zaleceń producenta i są uczciwi, i nie tylko w sprawie oleju. "
 No nie wiem ,ale popadasz w skrajności od nic niewiedzy do wszechwiedzy . A ja piszę o środku , co umiem zrobię sam ,a co nie zlecę i zweryfikuję .
Odpowiedz na pytanie , jaki masz cel pisania tu na forum ?
Zdobyć wiedzę ,czy no nie wiem ,nawet nie potrafię wymyślić innego powodu .
Bo zapewne by się w żadnej klasyfikacji nie zmieściły.  Przebieg oleju wyczynowego to jeden rajd - 300-400 km.  Sprzedawanie olejów do normalnej eksploatacji pod marką wyczynową ma wyłącznie wymiar marketingowy.
Nie wiem ale HPS RP ,pisze że mają więcej dodatków AW, mają związki cynku i fosforu ,przeciwko zatarciu i zużyciu .
Takie oleje są sprzedawane , nikt na siłę ich nie wciska , ktoś chce taki ,to kupi i tyle . Sprzedający nie określają ,że to do normalnej eksploatacji ,w opisie RP pisze jedynie " dla pojazdów nie objętych gwarancją , oraz dla tych co poszukują wyższej jakości,wydajności i ochrony ". Przecież taki olej nie zaszkodzi w normalnym użytkowaniu ,kupić może każdy  .
Oleje złożone z baz należących do grupy I i II oraz baz grup wyższych w określonej ilości nazywane są olejami półsyntetycznymi. O zaliczeniu oleju do półsyntetyków decyduje minimalna zawartość baz grup III, IV i V w bazie oleju (bez dodatków) zależna od norm obowiązujących w danym kraju ? zazwyczaj jest to 25% lub 30%; oznacza to, że jest możliwa sytuacja, że olej zawierający w swej bazie 74% grupy II i 26% grupy III w jednym kraju zostanie zaliczony do półsyntetycznych (min. 25%), a w innych do mineralnych (min. 30%).

Bardzo ważne jest to, aby zwrócić uwagę na pochodzenie oleju (kraj produkcji). Wśród państw europejskich tylko w Niemczech prawo ściśle reguluje nazewnictwo oleju, tzn. oleje, które maja tylko 100% bazy PAO mogą być nazywane jako w stu procentach syntetyczne. W innych krajach niestety jest różnie; zdarzają się sytuacje, że olej z grupy III lub III+ nazywany jest olejem syntetycznym.
Tym Hydrocrackiem to będą zaraz dzieci w przedszkolu straszyć ;-)
Jedni tu chcą o tych HC zapomnieć a inni ich , nie wiadomo czemu bronią 8-)
przy współpracy z księgowymi
Uważaj ,słowo księgowy posłużyło już tu do drwin. 
Księgowi to są z zasady od rozliczania faktur. 
Przykładu daleko szukać nie trzeba , no masz ci los .
A samochód ,koszty wytworzenia i materiałów to w koncernach sprzątaczki liczą chyba .
Po gwarancji jeżdżę do znajomego, który ma warsztat i podnośnik, za usługę bierze 20 zł, chyba taniej niż w ASO.
Więc jednak kolega nie chce wydać 100 więcej na filtr , numer potrzebny do szukajki w necie ,aby cenowo znaleźć taki przystępnie. 
No pewnie u kolegi lepiej , piwo można wypić i pod autem pozglądać , popieram .
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2020, 18:02:06 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1726 dnia: 09 Stycznia 2020, 16:41:42 »
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 09:50:41
Księgowi to są z zasady od rozliczania faktur.
Przykładu daleko szukać nie trzeba , no masz ci los .
A samochód ,koszty wytworzenia i materiałów to w koncernach sprzątaczki liczą chyba .
No tym razem pudło, ale próbuj dalej.  Może za którymś razem trafisz :-)

Pisanie, że księgowi zajmują się planowaniem kosztów i decydują o cięciach budżetowych to jest szczyt obciachu i ignorancji.
Bardzo ważne jest to, aby zwrócić uwagę na pochodzenie oleju (kraj produkcji). Wśród państw europejskich tylko w Niemczech prawo ściśle reguluje nazewnictwo oleju, tzn. oleje, które maja tylko 100% bazy PAO mogą być nazywane jako w stu procentach syntetyczne.
To prawo zdaje się dotyczy sprzedaży na rynku niemieckim a nie produkcji.  Poza tym pojęcie produkcji jest cokolwiek płynne, nomen omen.  Bazę olejową możesz wyprodukować w kraju A, pakiet dodatków w kraju B, blending zrobić w kraju C a konfekcjonowanie w kraju D, i co wtedy?
Nie wiem ale HPS RP ,pisze że mają więcej dodatków AW, mają związki cynku i fosforu ,przeciwko zatarciu i zużyciu .
Takie oleje są sprzedawane , nikt na siłę ich nie wciska , ktoś chce taki ,to kupi i tyle . Sprzedający nie określają ,że to do normalnej eksploatacji ,w opisie RP pisze jedynie " dla pojazdów nie objętych gwarancją , oraz dla tych co poszukują wyższej jakości,wydajności i ochrony ". Przecież taki olej nie zaszkodzi w normalnym użytkowaniu ,kupić może każdy 
Ja nie mam nic przeciwko tzw. pełnym syntetykom, jednak wszechobecne marketingowe wciskanie kitu nt. ich magicznych właściwości połączone ze zwykle grubymi nićmi szytymi próbami deprecjonowania produktów konkurencyjnych, jest cokolwiek irytujące, zwłaszcza dla kogoś kto ma pojęcie nt. realiów rynku i potrafi zweryfikować te rewelacje.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2020, 18:02:51 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1727 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:50:07 »
Ha ha trafiłem , tylko ty oczywiście nie przyznasz się 8-))
Reszta to widzi ,więc w sumie nie musisz .
A kto tak potrafi do maximum odchudzić auto , aby koncern zarobił i auto do gwarancji starczyło ?
W sytuacji kiedy spore sumy w grę wchodzą ,nie ma miejsca na dyrdymały typu obciach i ignorancja .
Niby wiesz jak jest w 100 koncernach autowych pewnie , ale odpowiedz w takim razie kto wedle ciebie tak tnie na wszystkim ,aby tylko auta do gwarancji wystarczały ? Tylko wyraź się jasno ,no z ą ę może być .

No i to wtedy ,że obojętnie co i gdzie to w DE wedle prawa 100% to 100% , ja chcę takiego prawa u nas .
Nie istotne gdzie co robione ,bo i tak na koniec jeśli ma 100% to tak pisze jeśli nie ma 100% to nikt tego nie napisze ,bo srogo zapłaci .
My musimy być kolejni , którzy tą normalność liczbową wprowadzą . Tak państwo powinno chronić obywateli , przed badziewiem okłamanym .
No jeśli wjechać tylko 100 albo nie mogą , to raczej produkcja w DE tego samego się trzyma , chyba że do Polszy wysyłają ,to mogą trochę spartolić skład.

Nie można twierdzić ,że ktoś się narzuca jeśli tak nie jest . Jakieś info w necie jest , opisy produktów i to za ladą z towarem . Wchodzi kto chce i kupuje, do czego chce . Jak z autami , jeden Matizem po mieście lata ,a drugi Lambo bo mu się podoba i go stać , to nic że obydwa po 70km/h latają . Nikt nikogo nie zmusza ,ani nakłania ,wszystko ma swoje reklamy . No tak ,trzeba było napisać ,jestem mądrzejszy i wiem więcej niż wszystko w internecie razem wzięte . A najlepiej się weryfikuje jak oleju się nie widziało, zalewało i wąchało ,słowem analiza na odległość .Nigdy bym się tak analizować nie podejmował .

Gdyby nie Twoja obrona HC , to dzieci już dawno by zapomniały co to HC  8-(

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1728 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:21:27 »
No tym razem pudło, ale próbuj dalej.  Może za którymś razem trafisz

Pisanie, że księgowi zajmują się planowaniem kosztów i decydują o cięciach budżetowych to jest szczyt obciachu i ignorancji.

tak się potocznie mówi, więc sorry.

Cały sztab ekonomistów pracuje nad optymalizacją zysku  ( to chyba normalne ). Toyota to nie Bentley
Kolejna grupa pracuje nad trwałością części, nie można przecież jeździć autem bez awarii przez 20 lat. Mają wytrzymać określony przebieg
ostatnia grupa Ekologowie którzy pracują, żeby narazić nas na spore koszty przy współpracy z działem technicznym który zachwala wszystko co ECO.
Ostatnio czytałem kilka artykułów o emisji spalin w hybrydzie, wcale nie jest tak kolorowo chociaż marketing mają dobry.

Krąży anegdota o tym, jakoby Henry Ford miał zlecać swoim pracownikom wyszukiwanie na złomowiskach starych części modelu T, które następnie poddawane były oględzinom. I tak odkryto, że jeden z elementów układu kierowniczego w wielu przypadkach nadawał się do dalszego użytkowania. Na tej podstawie Ford miał stwierdzić, że w przyszłości należy tę część tworzyć z gorszego i zarazem tańszego materiału. Ciekawostka ta wpisuje się ładnie w barwny życiorys Forda, ale została prawdopodobnie wymyślona, by zobrazować przemysłowy proces produkcyjny i takie pojęcia jak wydajność i optymalizowanie korzyści.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1729 dnia: 09 Stycznia 2020, 22:09:44 »
Cytat: Przemo w Dzisiaj o 07:20:11

Cytat: demonoman w Wczoraj o 18:07:50
    Napiszę konkretnie - chcę kupić oryginalny filtr, taki jaki sobie życzy producent, niech kosztuje i 100 zł więcej, problem w tym, że w instrukcji nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat, a Google wypluwa głupoty. Czy ktoś zna i może poratować pisząc wprost napisać nazwę konkretnego modelu tego filtra?

Nie pamiętam oznaczeń, ale w ASO kosztuje około 45 zł.

Nie lepiej skorzystać z Serwisu dobrych cen (wymiana oleju z filtrem - olej przywozisz swój) ?
Tak zrobiłem, 87zł + własny olej (kujawski)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1730 dnia: 10 Stycznia 2020, 00:53:20 »
O to jednak piwka u znajomego nie było , szkoda .

tak się potocznie mówi, więc sorry.

Ja wiem , tylko źle zacytowałeś ,bo ja tej wypowiedzi nie pisałem ,pisał kolega Zbig ,sprawdź.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1731 dnia: 10 Stycznia 2020, 01:38:10 »
Cały sztab ekonomistów pracuje nad optymalizacją zysku  ( to chyba normalne ).
Chyba nad maksymalizacją.  No i akurat dla ekonomistów nie ma tam zbyt wiele zajęcia.

Cytuj (zaznaczone)
Toyota to nie Bentley
Bentley nie ma być zyskowny? To dziwne bo marki premium z reguły maja wyższe marże.

Cytuj (zaznaczone)
Kolejna grupa pracuje nad trwałością części, nie można przecież jeździć autem bez awarii przez 20 lat. Mają wytrzymać określony przebieg
Owszem, pracują, tylko dokładnie w odwrotnym kierunku - jak przy budżecie ograniczonym z jednej strony przez rosnące koszty surowców a z drugiej przez trwająca w branży już chyba od 30 lat nieustającą wojną cenową sklecić coś co wytrzyma jak najdłużej.

Cytuj (zaznaczone)
ostatnia grupa Ekologowie którzy pracują, żeby narazić nas na spore koszty przy współpracy z działem technicznym który zachwala wszystko co ECO.
Pierwsze słyszę żeby jakieś działy "ekologiczne" funkcjonowały w branży, od tego jest Legal i Compliance

Cytuj (zaznaczone)
Ostatnio czytałem kilka artykułów o emisji spalin w hybrydzie, wcale nie jest tak kolorowo chociaż marketing mają dobry.
  To zamieść linki, na pewno inni chętnie poczytają i ocenią wiarygodność tych rewelacji.  Emisja może być różna w zależności od przyjętego standardu, wiadomo że np. test WTW da o ok. 50% wyższy wynik - dla każdego typu napędu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1732 dnia: 10 Stycznia 2020, 08:34:03 »
OT
Chłopaki wy spać nie możecie?
Jeden pisze wątek o 0:50 a drugi odpowiada o 1:40.
Chyba że u Was jest inna strefa czasowa ;)
Pozdrawiam
Obi

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1733 dnia: 10 Stycznia 2020, 15:18:59 »
Chyba nad maksymalizacją.  No i akurat dla ekonomistów nie ma tam zbyt wiele zajęcia.

Napisałeś kolego @tabazagt kluczowe słowa 8-) (księgowi i jeszcze inne) ,no to masz teraz wykład ;-)
Księgowi nie , ekonomiści nie ,to w takim razie moje sprzątaczki wygrały .
Czasem potocznie dla kogoś jest nie zrozumiałe , wszyscy w koncernach mają przykaz oszczędzania , na koniec księgowi im mówią ,ile udało im się ugrać kosztem klientów .

Bentley nie ma być zyskowny? To dziwne bo marki premium z reguły maja wyższe marże.

Nie o to kaman , Bentley jest zyskowny ,ale mniej tam kombinują , raczej wszystko jakościowo musi być ok . Co innego w innych ,czasem na łeb na szyję za wszelką cenę i nie myślę tu o Toyocie . Bentley nie zejdzie na poziom niektórych koncernów .

Owszem, pracują, tylko dokładnie w odwrotnym kierunku - jak przy budżecie ograniczonym z jednej strony przez rosnące koszty surowców a z drugiej przez trwająca w branży już chyba od 30 lat nieustającą wojną cenową sklecić coś co wytrzyma jak najdłużej.

Poprawka ,raczej do gwarancji . Nie wspominasz o parciu na zyski , czasem z tym przesadzają ,a gdzie indziej trzymają jakiś poziom .

Pierwsze słyszę żeby jakieś działy "ekologiczne" funkcjonowały w branży

Działy są techniczne i w związku z cudo normami wymyślają niby ECO cuda ,za które kto płaci ?
Czyli są działy ,które nad tym pracują , oni nie są Zieloni ,mają wymyślić coś dzięki czemu dopiszą do aut wyższą normę.

To zamieść linki, na pewno inni chętnie poczytają i ocenią wiarygodność tych rewelacji.

Kolego @tabazagt nic nie linkuj , to podpucha . A w tym wątku jest trend taki , jak wiem to odnośnika ,ani czegoś nie zamieszczę ;-)
Kolega Zbig podpuszcza Cię ,a sam też nic nie zamieszcza .

Chłopaki wy spać nie możecie?
Jeden pisze wątek o 0:50 a drugi odpowiada o 1:40.
Chyba że u Was jest inna strefa czasowa

Gorący wątek ,gorący temat to i myśli spać nie dają 8-))
W tym wątku zaczyna być modne pisanie w nocy , byłem pierwszy .
A tak może być , że każdemu o innej godzinie wena mondralowania przychodzi ;')

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1734 dnia: 10 Stycznia 2020, 16:32:38 »
Jeszcze zacznijcie się sprzeczać na której stacji paliwo najlepsze i jak to świadomie wybieracie jedną stację vs 2 :-)
Olejową homeopatię wprowadzacie na forum...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1735 dnia: 10 Stycznia 2020, 17:24:36 »
Jeszcze zacznijcie się sprzeczać na której stacji paliwo najlepsze
I z którego dystrybutora, oraz jak istotna jest godzina tankowania. Ważny jest jeszcze smak hot-doga na danej stacji a jakość oleju w zalażności od półki na której stoi.  :good:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1736 dnia: 10 Stycznia 2020, 17:32:39 »
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 01:38:10

Napisałeś kolego @tabazagt kluczowe słowa 8-) (księgowi i jeszcze inne) ,no to masz teraz wykład ;-)
Księgowi nie , ekonomiści nie ,to w takim razie moje sprzątaczki wygrały .
Czasem potocznie dla kogoś jest nie zrozumiałe , wszyscy w koncernach mają przykaz oszczędzania , na koniec księgowi im mówią ,ile udało im się ugrać kosztem klientów .
Tak tak, sprzątaczki w ogóle wszystko wiedzą najlepiej, rozumiem że jesteś specjalistą w tym temacie? ;-)

Cytuj (zaznaczone)

Nie o to kaman , Bentley jest zyskowny ,ale mniej tam kombinują , raczej wszystko jakościowo musi być ok . Co innego w innych ,czasem na łeb na szyję za wszelką cenę i nie myślę tu o Toyocie . Bentley nie zejdzie na poziom niektórych koncernów .
Bentley to tylko marka, należąca do Volkswagena od ponad 20 lat.  Obecne Bentleye to Phaetony i Q7 w innej budzie.

Cytuj (zaznaczone)

Poprawka ,raczej do gwarancji . Nie wspominasz o parciu na zyski , czasem z tym przesadzają ,a gdzie indziej trzymają jakiś poziom .
Marże w automotive są jednocyfrowe od lat, także mowa nie tyle o parciu co o zaparciu ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Pierwsze słyszę żeby jakieś działy "ekologiczne" funkcjonowały w branży

Działy są techniczne i w związku z cudo normami wymyślają niby ECO cuda ,za które kto płaci ?
Czyli są działy ,które nad tym pracują , oni nie są Zieloni ,mają wymyślić coś dzięki czemu dopiszą do aut wyższą normę.
No pięknie. A gdzie zniknęli ci ekolodzy o których pisałeś? LOL
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2020, 17:54:07 wysłana przez Zbig »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1737 dnia: 10 Stycznia 2020, 19:21:19 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1738 dnia: 11 Stycznia 2020, 03:01:01 »
A kto był pierwszy ,nocny Marek ?
na której stacji paliwo najlepsze
Nie myślałem nad tym , tankuję lub się staram tylko na stacjach jednej marki , bo jestem z nią związany ,na pewno nie tankuję u prywaciarzy .
Tak tak, sprzątaczki w ogóle wszystko wiedzą najlepiej, rozumiem że jesteś specjalistą w tym temacie? ;-)
No pewnie , jak krawaty już w domu to one sprzątają i czytają sobie papiery na biurkach ha ha, wcinają kanapkę i analizują durnoty nowe  . Tak jeśli chodzi o sprzątanie jestem specjalistą ,ale u siebie w domu ,garażu i autach . Na manowce ze sprzątaniem się nie zapuszczam ,za mało płacą . A ty jaką masz specjalizację , ogarniacz flot & dyspozytor ,analizator olejowy ?
Marże w automotive są jednocyfrowe od lat, także mowa nie tyle o parciu co o zaparciu ;-)
Napisałeś wcześniej tak ładnie , jakbyś chciał bronić koncerny , że niby oni chcą z dobrych materiałów i aby auta jeździły jak najdłużej  . A jest tak ,że konstruktorzy ,mają podane cyfry w jakich mają się zmieścić . No i wtedy zastanawiają się z jakiej "gumy/plasteliny" tańszej od metalu np. w VW zrobić wybierak czy koła zębate ,aby to dotrwało co najmniej do gwarancji ,a dalej to zagadka klienta będzie 8-).  No i te gwarancje ,które nie obejmują pewnych elementów eksploatacyjnych , niedługo to tylko podsufitka będzie się w tym mieścić .Kampanie nie biorą się z niczego , tylko ze złej konstrukcji ,wad i złych rozwiązań ,słabych materiałów, za szybko wprowadzanych zmian/nowości . Jeśli balansuje się na krawędzi opłacalności ,to tak niestety jest i będzie . Jedne koncerny są dalej od krawędzi ,a inne bliżej ,ale tendencja u wszystkich jest podobna . U nas miała wejść ustaw fajna , aby tandeta nas nie zalewała , miało być tam określone ile razy nowe może być naprawione i potem wymiana na całkiem nowe . Miało to też dotyczyć aut , co się stało z tą ustawą , nie wiem .
Nie gadaj ,znasz marże koncernów , przecie nikt o tym głośno nie mówi . Ty to musisz mieć info. tajne przez poufne , chyba hakujesz na necie i stąd te tajne ciekawostki . Albo pracujesz w jakimś koncernie autowym (Tata Motors) .
No pięknie. A gdzie zniknęli ci ekolodzy o których pisałeś? LOL
Nie no znowu ktoś twierdzi że coś napisałem , to nie ja pisałem ,sprawdź dobrze ,jedynie podłączyłem się do tego zdania . Co innego zielony co wchodzi na drzewo by go nie ścieli ,a co innego jak ktoś w pracy wymyśla ustrojstwa ,dzięki którym koncern i jego auta będą bardziej zielone . Niby podobny cel zielony ,a jednak są różnice .
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2020, 15:41:44 wysłana przez fazibazi »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1739 dnia: 12 Stycznia 2020, 17:45:28 »
dzisiaj sprawdziłem stan oleju (Amsoil Signature 0w20 - PAO Pełny syntetyk)
przejechane trochę ponad 5 tys. km. - oleju od wymiany nie ubyło, kolor substancji - klarowny złoty/miedziany  (rzekłbym wygląda 8/10 gdzie 10 to świeży olej)
dodam tylko, że przed wymianą robiłem jednorazową płukankę ;) obecny przebieg auta - 34 tys. km.
Poprzednie oleje, dwa razy Toyota TGMO 0w20, gdzie przy zlewaniu wyglądały gorzej jak smoła...
Tutaj spodziewam się, że po 10 tysiącach jak kolor dalej będzie ładny to dobije do 15 tys. km i przy wymianie założę się, że dalej będzie klarowny.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2020, 17:48:16 wysłana przez TheMrSkiBar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl