Jak się lubi przepłacać za coś co można mieć taniej
Wiesz ,szukałem ,znalazłem i potem dotarłem do jedynego u nas dystrybutora . A tam już takie ceny były (68-70pln za 0.946L) . Nie wnikałem w ceny bo przekonanie co do oliwy już było odpowiednie , u dystrybutora rabaty są możliwe ,po 3 zakupie już dostałem rabacik . Po za tym info u dystrybutora lepsze/pełniejsze , nie opłacało się za 3pln mniej od butelki w Petrostar kupować ,bo oni nie mają tej wiedzy . A tak ,jak dla mnie ,inaczej jest jak kupujesz tam gdzie pytasz . Po za tym jak mi się podoba/pasuje i produkt jak dla mnie jest ok ,to cena schodzi na dalszy plan (ale nie bez przesady, melony na olej nie wydam ), tandety w około jest mnóstwo .
Po prostu nie potrafię ,aby ktoś nalał do mego silnika coś tam co ma ,co w reklamach widać wszędzie ,nie wystarczają mi sugestie w sklepach i inne wskazania/nakazywania , sam muszę się przekonać a upierdliwy przy weryfikacji jestem do bólu . Prawda jest taka ,im firma mniej znana tym produkt pewniejszy oryginalności i własności . Te z reklam to nie muszą mieć koniecznie własności , bo reklamy napędzają ludzi na nie .
Kto nie szuka i nie weryfikuje , ten tandetę częściej kupuje 8-)
Bo zasady marketingu wobec Klientów szukających produktu premium są święte i niezmienne bez względu na branżę. Jakby obniżyli cenę to by sprzedaż spadła a nie wzrosła.
Poza tym, skoro kupują wysokiej jakości składniki na zewnątrz, dodają do tego magiczne cóś i sami to sprzedają ponosząc wszystkie koszty związane z małą skalą, to musi być drogo.
Producent globalny może sobie pozwolić na inne ceny , mniejsze firmy nie mogą iść po kosztach ,bo nie mają czym łatać dziur skoro obracają się w około jednego . Globalista co robi wiele różnych rzeczy ,nie zadba o szczegóły jak ta niszowa firma . Globalista jak mu to nie wyjdzie ,to weźmie się za co innego ,mała firma musi dbać, bo by nie przetrwała . Globalista ma straszne parcie na zyski , mała firma ma spore koszty i może się zadowolić naturalnej wysokości zyskiem . Globalista jest rozreklamowany i częściej podrabiany , nikt mniej znanego oleju nie będzie podrabiał ,bo na nie go nie ma takiego popytu . A podrabiający ze świeczką nie będzie szukał z orientowanych . Reklama jest dźwignią handlu ,ale w pewnym stadium zaczyna być motorem dla szarej strefy .
Przykład z życia , śruby zabezpieczające na koła .
Czy ten co spodobają mu się felgi ,przewidzi że są zabezpieczone wyrobem małej firmy z Polski ,czy raczej będzie przygotowany na wyroby globalne . Wzór klucza małej polskiej firmy nie znany ,a do globalnych produkują już odpowiedniki . Wyroby globalne są wszędzie ,a małej firmy trzeba poszukać . Po za tym materiał tych i tych to przepaść , nie zawsze to co się błyszczy jest dobre .
Najpierw się diagnozuje a potem naprawia a nie na odwrót.
No tak ale kolega nie opisuje jakiejś tragedii , po za tym większość tu jest za 0W i dziwi się tym z 5W . No ale 10W na zimę, to chyba przesada ,kolega zmieni na 5W i to będzie wstęp do diagnozy . Lotos sporo nie kosztował , to nie trzeba czekać do rok/15000km .
U mnie jest napisane, że można zalać 5W30, ale raczej tylko gdy nie da się 0W20, i przy kolejnej zmianie, żeby zalać 0W20
A to firma by tak chciała dla swoich zapewnień o eco autach , nie patrz na to , 5W będzie wszechstronniejszy .
a raczej minimalną emisję CO2)
Dziś słyszałem w radiu ,UOKIK zasądził w Polsce od VW za oszukiwanie w normach emisji spalin , to jeszcze nie jest prawomocne ,ale kwota 120 melonów ( nie wiem w jakiej walucie) to sporo . Teraz nawet Kowalski może w zgodzie z instrukcją auta pozywać VW , opierając się wyrokiem UOKIKU ,ale to będzie powodować proces osobisty . Zbiorówka by tu była wskazana .
Do kolegi @Zbig ,jeśli w takich cyfrach koncerny kłamią ,to jak wierzyć w cyferki o ich zarobkach ze sprzedaży aut . Raczej takie raporciki to przygotowany kicz przez "księgowych " by podatki były git i jakieś tam średnie dochody widoczne dla ogółu .
Ja się zastanawiam nad 0w20
5W czy 0W spalanie podobne ,a na pewno 5W wszechstronniejszy jeśli chodzi o ochronę . Możesz i 0W jak chcesz być w zgodzie z eco nakazami instrukcji . Ważne jest też ile latasz , jaki podział , jaka noga i inne osobiste uwarunkowania .