Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579554 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1770 dnia: 15 Stycznia 2020, 01:44:11 »
Znalazłem ostatnio fajny olej RAVENOL 5w40
Znaczy się lubisz nowocześnie zarządzane marki :-)
https://www.dol-oil.de/en/private-label.html
Ciekawe czy kolega też te odpowiedzi podważy
A co tu do podważania?  Przecież też napisali, że wszystko sprowadzają z zewnątrz i tylko dosypują swojego magicznego białego proszku i dolewają purpurowej farbki.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 09:07:12 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1771 dnia: 15 Stycznia 2020, 09:19:56 »
Ja po powrocie z ferii leje to co zwykle Shell 0w20 SN
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1772 dnia: 15 Stycznia 2020, 09:58:49 »
Witam, Posiadam Toyote Auris Touring Sports 1.6  w kwietniu zbliża mi się pierwszy serwis i zastanawiam się nad wymiana oleju na olej

AMSOIL 0W20

I teraz mam pytanie | ale chciałbym aby wypowiadały sie tylko te osoby które jeżdżą na tym oleju |
Czy olej polecacie ,
czy coś was zaniepokoiło w nim,
czy poprzez zmianę oleju na ten zaczęło się dziać coś z obrotami,
jak kultura pracy silnika
czy w ogóle nie widzicie różnicy po wymianie oleju ,

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1773 dnia: 15 Stycznia 2020, 12:57:16 »
Ja za 5kkm zmieniam testowo z TGMO 5w30 (taki był zalewany od poczatku) na Ravenol VST 0W20 kupiony okazyjnie bezpośrednio z niemieckiego oficjalnego sklepu. Porównam pracę silnika i zadecyduje jaka lepkosc zalać przy kolejnej wymianie.

Auto użytkowane 90% po mieście. 

https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-usvo/5666-RAVENOL-VSE-SAE-0W-20-USVO-1L-4014835862036.html

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1774 dnia: 15 Stycznia 2020, 13:00:47 »
Jaki masz przebieg i jaki wiek auta?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 18:53:40 wysłana przez fazibazi »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1775 dnia: 15 Stycznia 2020, 13:21:15 »
Ja się już nie wypowiadam bo tutaj sami "specjaliści" i jak powiem że używam Amsoil'a Signature 0w20 to każdy mądry że i tak nie odczuje różnicy.. a różnica jest taka że mam wrażenie że silnik ciszej chodzi jak jest zimny i ogólnie mam świadomość że leje dobry olej który względnie utrzymuje czystość w silniku i kwestia tego też że nie uznaje olejów podrabianych HC tylko prawdziwe syntetyki PAO.
I niech nikt ze mną w dyskusję nie wchodzi bo z doborem oleju jest jak z gustem, każdy na swój bo w zasadzie nawet zalewając najtańszy olej silnika nie zarżnięcie (od razu..xd)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1776 dnia: 15 Stycznia 2020, 15:37:43 »
Jak się lubi przepłacać za coś co można mieć taniej

Wiesz ,szukałem ,znalazłem i potem dotarłem do jedynego u nas dystrybutora . A tam już takie ceny były (68-70pln za 0.946L) . Nie wnikałem w ceny bo przekonanie co do oliwy już było odpowiednie  , u dystrybutora rabaty są możliwe ,po 3 zakupie już dostałem rabacik . Po za tym info u dystrybutora lepsze/pełniejsze , nie opłacało się za 3pln mniej od butelki w Petrostar kupować ,bo oni nie mają tej wiedzy . A tak ,jak dla mnie ,inaczej jest jak kupujesz tam gdzie pytasz . Po za tym jak mi się podoba/pasuje i produkt jak dla mnie jest ok ,to cena schodzi na dalszy plan (ale nie bez przesady, melony na olej nie wydam ), tandety w około jest mnóstwo .

Po prostu nie potrafię ,aby ktoś nalał do mego silnika coś tam co ma ,co w reklamach widać wszędzie ,nie wystarczają mi sugestie w sklepach i inne wskazania/nakazywania , sam muszę się przekonać a upierdliwy przy weryfikacji jestem do bólu . Prawda jest taka ,im firma mniej znana tym produkt pewniejszy oryginalności i własności . Te z reklam to nie muszą mieć koniecznie własności , bo reklamy napędzają ludzi na nie .

Kto nie szuka i nie weryfikuje , ten tandetę częściej kupuje 8-)

Bo zasady marketingu wobec Klientów szukających produktu premium są święte i niezmienne bez względu na branżę.  Jakby obniżyli cenę to by sprzedaż spadła a nie wzrosła.

Poza tym, skoro kupują wysokiej jakości składniki na zewnątrz, dodają do tego magiczne cóś i sami to sprzedają ponosząc wszystkie koszty związane z małą skalą, to musi być drogo.

Producent globalny może sobie pozwolić na inne ceny , mniejsze firmy nie mogą iść po kosztach ,bo nie mają czym łatać dziur skoro obracają się w około jednego . Globalista co robi wiele różnych rzeczy ,nie zadba o szczegóły jak ta niszowa firma . Globalista jak mu to nie wyjdzie ,to weźmie się za co innego ,mała firma musi dbać, bo by nie przetrwała . Globalista ma straszne parcie na zyski , mała firma ma spore koszty i może się zadowolić naturalnej wysokości zyskiem . Globalista jest rozreklamowany i częściej podrabiany , nikt mniej znanego oleju nie będzie podrabiał ,bo na nie go nie ma takiego popytu . A podrabiający ze świeczką nie będzie szukał z orientowanych . Reklama jest dźwignią handlu ,ale w pewnym stadium zaczyna być motorem dla szarej strefy .

Przykład z życia , śruby zabezpieczające na koła .
Czy ten co spodobają mu się felgi ,przewidzi że są zabezpieczone wyrobem małej firmy z Polski ,czy raczej będzie przygotowany na wyroby globalne . Wzór klucza małej polskiej firmy nie znany ,a do globalnych produkują już odpowiedniki . Wyroby globalne są wszędzie ,a małej firmy trzeba poszukać . Po za tym materiał tych i tych to przepaść , nie zawsze to co się błyszczy jest dobre .

Najpierw się diagnozuje a potem naprawia a nie na odwrót.
No tak ale kolega nie opisuje jakiejś tragedii , po za tym większość tu jest za 0W i dziwi się tym z 5W . No ale 10W na zimę, to chyba przesada ,kolega zmieni na 5W i to będzie wstęp do diagnozy . Lotos sporo nie kosztował , to nie trzeba czekać do rok/15000km .

U mnie jest napisane, że można zalać 5W30, ale raczej tylko gdy nie da się 0W20, i przy kolejnej zmianie, żeby zalać 0W20

A to firma by tak chciała dla swoich zapewnień o eco autach , nie patrz na to , 5W będzie wszechstronniejszy .

a raczej minimalną emisję CO2)

Dziś słyszałem w radiu ,UOKIK zasądził w Polsce od VW za oszukiwanie w normach emisji spalin , to jeszcze nie jest prawomocne ,ale kwota 120 melonów ( nie wiem w jakiej walucie) to sporo . Teraz nawet Kowalski może w zgodzie z instrukcją auta pozywać VW , opierając się wyrokiem UOKIKU ,ale to będzie powodować proces osobisty . Zbiorówka by tu była wskazana .

Do kolegi @Zbig ,jeśli w takich cyfrach koncerny kłamią ,to jak wierzyć w cyferki o ich zarobkach ze sprzedaży aut . Raczej takie raporciki to przygotowany kicz przez "księgowych " by podatki były git i jakieś tam średnie dochody widoczne dla ogółu . 

Ja się zastanawiam nad 0w20

5W czy 0W spalanie podobne ,a na pewno 5W wszechstronniejszy jeśli chodzi o ochronę . Możesz i 0W jak chcesz być w zgodzie z eco nakazami instrukcji . Ważne jest też ile latasz , jaki podział , jaka noga i inne osobiste uwarunkowania .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1777 dnia: 15 Stycznia 2020, 19:56:32 »

0W20 po mieście sprawdzi się idealnie, a im niższa temp. tym bardziej pokaże swojego pazura ;) ale jak mam być szczery, to są jeszcze lepsze oleje 0W20 od AMSOila, który i tak jest z górnej, jakościowo półki....

Wiesz ,szukałem ,znalazłem i potem dotarłem do jedynego u nas dystrybutora .

Słabo szukałeś, można kupić taniej z pewnego źródła.....

,im firma mniej znana tym produkt pewniejszy oryginalności i własności .

Im mniej ma firma fabryk i rozlewni tym olej pewniejszy, Castrola w Polsce rozlewają już wszędzie, choć pewnie nie wszędzie oficjalnie....

Toyota Corolla SD 2018

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1778 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:18:03 »
Jaki masz przebieg i jaki wiek auta?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

5 lat i 85kkm.

0W20 po mieście sprawdzi się idealnie, a im niższa temp. tym bardziej pokaże swojego pazura ;) ale jak mam być szczery, to są jeszcze lepsze oleje 0W20 od AMSOila, który i tak jest z górnej, jakościowo półki....

Wiesz ,szukałem ,znalazłem i potem dotarłem do jedynego u nas dystrybutora .

Słabo szukałeś, można kupić taniej z pewnego źródła.....

,im firma mniej znana tym produkt pewniejszy oryginalności i własności .

Im mniej ma firma fabryk i rozlewni tym olej pewniejszy, Castrola w Polsce rozlewają już wszędzie, choć pewnie nie wszędzie oficjalnie....

Jaki olej masz na myśli?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1779 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:19:58 »
Jaki olej masz na myśli?

zmieniam testowo z TGMO 5w30 (taki był zalewany od poczatku) na Ravenol VST 0W20
Toyota Corolla SD 2018

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 23:55:23 wysłana przez tabazagt »

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1781 dnia: 15 Stycznia 2020, 23:22:36 »
To kto uzywa tego olejnu

Olej silnikowy AMSOIL 0W20 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil

a moze jest osoba która już miala silnik tym olejem zalany i ponownie to zrobiła to by mi napisala czy warto itp swoje sugestie odczucia

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1782 dnia: 15 Stycznia 2020, 23:58:44 »
Warto jak chcesz maksymalnie oszczędzać paliwo.
Olej powstał z myślą o ekologii....chroni środowisko, sprawdzi się w hybrydzie.
Dlaczego nie jakiś 5w30 lub 5w40 ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1783 dnia: 16 Stycznia 2020, 08:14:51 »
Warto jak chcesz maksymalnie oszczędzać paliwo.
Olej powstał z myślą o ekologii....chroni środowisko, sprawdzi się w hybrydzie.
Dlaczego nie jakiś 5w30 lub 5w40 ?

rozumiem, że jeszcze 5w30... ale za polecanie mu 5w40 do Valvematic'a... powinieneś stąd wylecieć na zbity pysk !!!  :czerwona: :czerwona: :czerwona:
Ja Ci powiem w ten sposób... zgodzę się, że ekologia ekologią... ale jakbyś się tak troszkę bardziej zagłębił od technicznej strony silnika i gdybyś troszkę więcej wiedział na temat budowy silników, zrozumiałbyś dlaczego głównie polecają teraz oleje 0w20... otóż Valvematic i nowe Dual VVT-i są dość mocno "spasowanymi" silnikami ze stosunkowo wąskimi kanalikami i rewizjami olejowymi... niestety przez coraz to wyższe normy wydalania spalin.. silniki są coraz bardziej wyżyłowane, przy czym coraz mniej spalają paliwa, co wymusza właśnie minimalny zakres "luzów" co skutkuje tym, że dzisiejsze generacje silników mają tendencję do odkładania nagarów, dlatego zaleca się dziś właśnie oleje 0w20, które minimalizują to ryzyko ponieważ względnie dobrze płuczą silnik.

Osobiście jeżeli już bym się uparł na 5w30 to szukałbym tylko olejów PAO (w pełni syntetycznych) ponieważ przynajmniej będzie to olej, który zadba o czystość przede wszystkim, ale ja osobiście trzymam się 0w20 właśnie AMSOIL Signature. Po 5 tysiącach sprawdziłem olej, nie ubyło ani grama, kolor jak nowy... gdzie wcześniej miałem zalewane oleje Toyoty TGMO też 0w20 i po kilku tysiącach już te oleje były czarne na bagnecie...
i prosze nie wchodzić ze mną w dyskusje bo następnym razem polecę grubo!  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 08:22:13 wysłana przez TheMrSkiBar »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1784 dnia: 16 Stycznia 2020, 08:44:49 »
i prosze nie wchodzić ze mną w dyskusje bo następnym razem polecę grubo!
Uprzejmie informuję, że celem forum jest między innymi wchodzenie w dyskusje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl