Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1830 dnia: 21 Stycznia 2020, 09:06:52 »
Co do matiza, lalbym 5w40 A3/B4, ale to strzał w ciemno. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1831 dnia: 21 Stycznia 2020, 10:05:29 »
Pamiętam jak chyba na tym forum opisywany był przypadek Priusa z UK, którego właściciel jeździł nim jako taxi głównie po autostradach, olej 0W20 i przy 800kkm dopiero coś tam.robil poważniejszego w silniku.
I zdaje się nadal jeździ.  User Pawadam - znajdź sobie wyszukiwarką.  820 tys km w 8 lat, jazda głównie po autostradach, cały czas na TGMO 0W20.  Tak w ogóle, jak chcesz się czegoś sensownego dowiedzieć o olejach, to wejdź na BITOG, tutaj to głownie nawiedzeni i szemrany parketing, raczej szkoda czasu.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #1832 dnia: 21 Stycznia 2020, 10:49:34 »
Pamiętam jak chyba na tym forum opisywany był przypadek Priusa z UK, którego właściciel jeździł nim jako taxi głównie po autostradach, olej 0W20 i przy 800kkm dopiero coś tam.robil poważniejszego w silniku.
Hehe... Ten post "zdisował" wszystkich mądrali i tzw. ekspertów od olejów.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1833 dnia: 21 Stycznia 2020, 14:29:41 »
I zdaje się nadal jeździ.  User Pawadam - znajdź sobie wyszukiwarką.  820 tys km w 8 lat, jazda głównie po autostradach, cały czas na TGMO 0W20.  Tak w ogóle, jak chcesz się czegoś sensownego dowiedzieć o olejach, to wejdź na BITOG, tutaj to głownie nawiedzeni i szemrany parketing, raczej szkoda czasu.

Spoko, w wolnych chwilach czytam oilclub ru jak i de , a takze bobistheoilguy, jednakże nie traktuje wszystkich rewelacji tam pisanych jako wyrocznie.
W toyocie leje TGMO 5w30, w drugim aucie teraz Fuchs i oba żyją. Ale dzięki, bo tej strony nie znałem.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1834 dnia: 21 Stycznia 2020, 14:53:25 »
Ale dzięki, bo tej strony nie znałem
BITOG to skrót od BobIsTheOilGuy :-)

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1835 dnia: 21 Stycznia 2020, 17:56:21 »
Panowie ma ktoś może jakieś dane jakim momentem dokręcać śrubę spustową oleju w misce olejowej?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1836 dnia: 21 Stycznia 2020, 20:22:42 »
Tak , jest w dziale Priusa
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1837 dnia: 21 Stycznia 2020, 20:47:36 »
Panowie ma ktoś może jakieś dane jakim momentem dokręcać śrubę spustową oleju w misce olejowej?
Są tabele w necie tylko musisz ustalić typ i rozmiar gwintu.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1838 dnia: 21 Stycznia 2020, 21:58:54 »
[
Hehe... Ten post "zdisował" wszystkich mądrali i tzw. ekspertów od olejów.

Warto by poznać historię serwisową tego auta. Przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu taki przebieg jest całkiem możliwy, olej 0w20 w normalnych warunkach eksploatacji powinien wytrzymać. Pewnie nie dociskał do końca z pasażerami to nie TAXI z filmu Luca Besson.
 Jak jeszcze się okaże że  Prius w weekendy startował w Rallycross i zajmował pierwsze miejsca to zupełna rewelacja. Trzeba będzie zaprzestać produkowania innych olei niż 0w20.
Rozumiem że jak zalaliśmy 0w20 chcemy sobie udowodnić że to najlepszy i jedynie słuszny olej dla naszego auta. Niestety sam producent podaje w instrukcji że wyższe SAE lepiej chroni silnik w wysokich temperaturach pod obciążeniem...( może kłamie :)
Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwość to może warto zapytać jakiegoś niezależnego rzeczoznawcę motoryzacyjnego .... 

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1839 dnia: 21 Stycznia 2020, 22:44:34 »
Podając przykład z Priusem bardziej odnosiłem się do przewagi PAO nad HC. Oleje GTL też są godne polecenia, stosunkowo tanie.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1840 dnia: 21 Stycznia 2020, 22:54:50 »
Byłem dzisiaj w serwisie... zrobiłem im tam niezłą awanturę o ten olej. W samym wejściu oświadczyłem, że mają natychmiast wszystko spuścić i zalać nowym, podkreślając, że nie chcę słyszeć o żadnych zerach, ekodivingu, ani grecie. I oczywiście dałem jasno do zrozumienia, że nowy olej ma być na ich koszt, a serwis poza kolejką. Chciałem nawet auto zastępcze wydębić, ale okazało się, że formalności zajęłyby godzinę i musiałbym od razu zwrócić, więc odpuściłem...
Oczywiście kręcili nosem, coś tam przekonywali, że niby skośnoocy tak to wymyślili, że tak ma być, coś tam o instrukcji, specyfikacjach, zaleceniach producenta... nawet kierownik przyszedł z jakimś plikiem dokumentów?
W końcu nie wytrzymałem i powiedziałem o naszym wątku na forum - dyskusje natychmiast się skończyły, migiem stracili cały rezon, pokiwali głowami i zaczęli przepraszać. Kierownik chyba nawet rozważał popełnienie rytualnego seppuku, ale nie chciałem ich tam bardziej rozstawiać po kątach, więc bąknąłem tylko coś, że powinni się doszkalać, żeby częściej czytali forum. W końcu jeden z mechaników zaczął wymieniać olej... kierownik przybiegł z sake i atmosfera jakoś się rozluźniła, wszyscy zrobili się jacyś tacy weseli.  Takim to sposobem udało mi się dostać darmową wymianę oleju, i teraz mam świeżutki 40W80. Jutro jadę na ryby.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1841 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:08:33 »
Fake??? Chyba, że zapomniałeś dodać, że jesteś synem właściciela salonu... <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 23:10:17 wysłana przez JanB »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1842 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:14:48 »
Podając przykład z Priusem bardziej odnosiłem się do przewagi PAO nad HC. Oleje GTL też są godne polecenia, stosunkowo tanie.

Olej 0w20 OEM to czysty HC, przynajmniej tak pokazuje karta charakterystyki. Prius jeździł na Shell ?

Przy jeździe w mieście hybrydą jak najbardziej widzę sens tego oleju.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 23:26:38 wysłana przez tabazagt »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1843 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:21:31 »
W końcu nie wytrzymałem i powiedziałem o naszym wątku na forum

argument nie do przebicia :) Koniecznie mów zawsze w serwisie gdzie jedziesz, podobno jadać na grzyby trzeba zalać inny olej :) .....

« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 23:26:23 wysłana przez tabazagt »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1844 dnia: 22 Stycznia 2020, 00:45:27 »
Prius jeździł na Shell
Nie, na TGMO
Rozumiem że jak zalaliśmy 0w20 chcemy sobie udowodnić że to najlepszy i jedynie słuszny olej dla naszego auta. Niestety sam producent podaje w instrukcji że wyższe SAE lepiej chroni silnik w wysokich temperaturach pod obciążeniem...
Bo jest najlepszy, zwłaszcza do hybrydy.  Producent tak pisze aby się zabezpieczyć przed roszczeniami tych co będą usiłowali zajeździć auto.  0W20 po pierwsze jest lepszy, bo 75% zużycia silnika w wyniku tarcia powstaje podczas zimnego rozruchu i rozgrzewania.  Po drugie jest lepszy, bo ciasno spasowane silniki Toyoty będą ścinały grubszy film wytworzony przez oleje 5W30 czy 10W40.  Że jakoby 0W20 nie wystarczy na jazdę autostradową?  Póki co to jest bajka o żelaznym wilku.  Zapewne da się jeździć tak aby wyjść poza limity oleju, ale taki styl jazdy uprawiany na drogach publicznych w innych krajach spowoduje szybko mandaty liczone w tysiącach euro, utratę prawa jazdy a nawet możliwość odsiadki. W Polsce się jeszcze może upiecze ale już nie w przypadki stanu auta, które zanim się cokolwiek zacznie dziać z silnikiem, będzie w szybkim tempie miało doprowadzone do ruiny układy transmisji i zawieszenia.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2020, 01:01:53 wysłana przez Zbig »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl