Oj coś tu zimno i sennie się zrobiło , trzeba dorzucić do pieca 8-)
Olej już ma ciśnienie więc taki rozruch jest praktycznie nieistotnybpod względem zużycia przy starcie.
Czyli te ileś tam głosujących mechaników się myli ))))).
Tylko jeden ma rację 8-)
No no no .
Proszę jak jest rozkręcany to nie występuje tarcie ??
Oczywiście występuje ,im więcej rozruchów tym gorzej , jeden z nich sam pisał " i tak silnik najbardziej się niszczy przy rozruchu ".
Jeśli by w tych przypadkach nie był rozruch , to by tak tego nikt nie nazywał .
Kolego ,oni wszystko wiedzą lepiej i to zawsze i wszędzie .
Nawet jak wszyscy obywatele zagłosują ,że jest tak ,to oni stwierdzą że nie .
To jest dla nich dobry wątek do nabijania i nie zrezygnują z negowania ,choćby wszyscy widzieli że jest białe ,to powiedzą zielone .
Ten wątek dla nich jest jak wybieg dla psów w schronisku , a posty czyjeś to kiełbasa 8-)) , obojętnie jaka to i tak pogryzą 8-).
Tarcie czego o co?
Opon o asfalt 8-)
Skrajne warunki są raz na przejazd przy odpaleniu zimnego silnika i wtedy nie ma znaczenia czy PAO czy SRAO.
Czyli jak ciepły i przerwa ,a potem odpalanie to jest cacy tak jak by dalej pracował , ha no no nie wiedziałem .
różnice między olejami HC a PAO należałoby ograniczyć tylko do jednego stwierdzenia
A nie bo dwóch , wyższe temperatury HC się utleni a PAO nie .
W silnikach konwencjonalnych toyoty też ten problem jest mały
Ale jest i występuje , najwyżej mniej i wolniej degraduje .
Panowie, jak już koniecznie musicie promować
Jedni promują ,a tylko dwóch neguje i to wszystko poza kujawskim .
Nie ma bata że przejedziesz 15 000km na oleju i spuścisz z miski olej w takim samym kolorze w jakim był gdy go zalewałes..
No nie ma bata , jak się ogląda olej co jakiś czas to trudno zauważyć zmiany , chyba że fotosy i kronika będzie ,to może różnice się zobaczy .
Czy w obecnych warunkach klimatycznych to robi jakąkolwiek różnicę czy 0W, 5W czy 10W?
Wyjątkowe warunki to nie reguła , inna sprawa że skala idzie do góry już od chyba 4 lat ,jednak jaka zima będzie nigdy nie wiadomo .
Na razie tej pory roku nikt nam nie wymazał 8-)
Sam byłem i jestem nadal zaskoczony tym jak zmiana oleju z 10w40 na 0w20 pozytywnie wpływa na pracę silnika.
Gdyby to było latem ,to różnicę by były mało odczuwalne ,ale jak bliżej zera to są wyraźne . Dobrze że nie wpakowali tam 15W .
0W20 oczywiście , ale co to za 0W20 to już od Ciebie zależy (firma, rodzina olejowa) .
tak, cały czas ww firmy płacą mi za reklamę tylko na tym forum
A jednak przylepili Ci etykietę sklepu , mówiłem pisz bez nazw i firm , to nie będzie punktu zaczepienia ,do Twojej firmy założenia .
Długo jeszcze będziesz pisał takie bzdury? Jakie Ty masz doświadczenie? A badasz na węch czy na smak?
Pewnie takie jak inni , czy inni tu badają inaczej niż wzrokowo 8-)
Zastanawiam się jakie są reakcje ludzi z ASO, gdy ktoś przychodzi z wymianą co 5k km i do tego każe sobie lać jakiś wymyślny olej?
Raczej to zwyczaje olejowych maniaków , a tacy wolą sami wymienić , bo po co w ASO płacić dwa razy w roku ,lepiej lepszy olej za to kupić .
A tak normalnie , patrzą jak na byka , bo oni tam inaczej robią i ludzi to nie obchodzi , tych w krawatach celebrytów.