Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578548 razy)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2145 dnia: 25 Kwietnia 2020, 13:14:29 »
oilspa.pl

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2146 dnia: 26 Kwietnia 2020, 06:21:21 »
oilspa.pl , tam zawsze zakupy ?

to generalnie polecany sprzedawca, nie czytałem, żeby ktoś sugerował podrabiane oleje.

Mam nadzieję ,że to nie jest to samo co kolegaberlin .

To jak porównanie jabłka do gruszki - zupełnie bez sensu.

Nie to porównanie jabłka z biedry ,do jabłka bezpośrednio kupionego w sadzie od rolnika .

Czy tani olej z marketa może być nie odchudzany ?
Znam przypadek , ktoś w markecie kupił markową kabinę prysznicową taniej niż w sklepach . Po czasie stłukła się szyba , w markecie szyb brak , kupił w sklepie do tego modelu . No i w domu zonk , okazało się że szyba za gruba , bo modele na markety miały cieńsze szyby i pewnie nie tylko to .

Znaczna cześć ceny oleju to nakłady na marketing. Ponadto popularność marki powoduje, że ceny produktów rosną nieproporcjonalnie do ich jakości.

To co powiesz o olejach Royal Purple ,reklam brak ,drogie jak pies ,a nieznane w Polszy ,nawet na forum olejowym .
Jak nie znane ,to powinno być logicznie ,że kosztują ile są warte, bo reklam brak ino coś tam w necie ,ale bez nachalności .

No coś z tymi Polskimi markami masz rację , tu nikt do teraz o tym nie pisze . Utarło się że liche są , bo w marketach stoją .

Znam wiele innych olejów które nie sa gorsze jakościowo a kosztują nawet o połowe mniej.

Przez takie coś nie jeden może mieć mętlik w głowie ,prosto by było gdyby za jakością szła cena ,a tak to z czapki jest zagadkowo .

Dla mnie osobiście najważniejszym kryterium jest stosunek cena/jakość a nie sama cena oraz oczywiście częsta wymiana oleju.

No tak tylko jak potwierdzić jakość , to co producenci piszą czasem jest bujaniem ,a i tak wszystkiego nie napiszą .

Z mojego doświadczenia wynika że najwięcej osób narzeka na olej zaraz po zakupie samochodu i po spuszczeniu starego oleju którego barwa była ciemna, jak to często określają "miał sporo syfów" i cała wina leci na zastosowany olej.  Czy taki stan oleju wynikał z jego jakości (stosowanego rodzaju oleju) a na ile z innych przyczyn jak styl jazdy czy stan jednostki to już osobna sprawa. Jednak po zmianie na "lepszą markę" samochód "od razu lepiej przyśpiesza, jest ciszej i mało spala"  :grin: to nie ma się co dziwić, ze kupi droższy olej i nawet nie chce słyszeć o niczym tanim i często nawet nie ma sensu namawiać go na tańszy ale nie gorszy jakościowo zamiennik.

Sytuacje są składowe ,ogólnie ludzie są niedbaluchy ,czasem to wina warsztatu lub nieznajomości właściciela . Zawsze łatwiej jest myśleć źle o poprzedniku ,a dobrze o sobie i swoich wyborach . Trzeba by zrobić test i do innej butli wlać Polski jakiś olej i dać napalonemu ,zobaczyć co się zadzieje . Jeśli ktoś krótko po zakupie wymienia olej i ma odczucia to raczej nie możliwe . Ale jak już rok się polata i zmiana oliwy to wybacz ,ale różnice już można jakieś wyłapać .Ja zaczynam się przekonywać ,że po zakupie powinno się raczej przy wymianie oleju popłukać w silniku ,tym bardziej jak było coś lane niezgodnego . A i zaczynam myśleć ,że obojętnie jaki olej był lany ,to co któryś raz popłukanie też powinno być . Ot taka zmiana poglądu , myślę że po każdym oleju coś zostaje ,po gorszym więcej ,po lepszym mniej i po butowaniu też więcej .Pomijając jakieś markowo/modelowe predyspozycje ku temu .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2147 dnia: 26 Kwietnia 2020, 09:12:01 »
Znam przypadek , ktoś w markecie kupił markową kabinę prysznicową taniej niż w sklepach . Po czasie stłukła się szyba , w markecie szyb brak , kupił w sklepie do tego modelu
Każdy produkt ma swój kod, nawet w ramach tego samego modelu. Dlatego kupuje sie po kodzie. Lakier czarny też ma kod i nikt w sklepie nie kupuje na zasadzie poproszę puszkę czarnego oleju. Dlatego ten przykład jest od czapy.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2148 dnia: 26 Kwietnia 2020, 12:03:16 »

To co powiesz o olejach Royal Purple ,reklam brak ,drogie jak pies ,a nieznane w Polszy ,nawet na forum olejowym .
Jak nie znane ,to powinno być logicznie ,że kosztują ile są warte, bo reklam brak ino coś tam w necie ,ale bez nachalności .

Tak jak każdy olej ma swoje plusy i minusy. Biorąc pod uwagę cenę to w swojej klasie nic ponadprzeciętnego (poza trwałym filmem olejowym), dobre właściwości detergentowe, dobre właściwości w niskich temperaturach, sporo dodatków siarkowych, AW, EP, pakietów LPSI oraz modyfikatorów tarcia. Wysoki NOACK. Na BITOGu nie cieszy się jakąś dużą fascynacją.

Widmo IR Fouriera sugeruje, że większość oleju na VHVI + to lekko PAO w celu poprawy właściwości. Ma to swoje potwierdzenie w karcie charakterystyki oleju (baza olejowa HC 50-75%, PAO 10-25 %, dodatki do 10%).

Na forum rosyjskim (po analizach przepreacowanego oleju)  ktoś sugerował że najmniej nadaje sie do ruchu typowo miejsciego (w korkach), a najlepiej będzie zachowywał sie w silnikach pod dużym obciążeniem (wyścigi, drifty).

W sumie bardzo dobry olej, mało popularny w europie stąd mało testów i małe prawdopodobieństwo podróbek.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2149 dnia: 26 Kwietnia 2020, 14:34:34 »
No właśnie ideału nie ma ,są predyspozycje ,rodziny ,a warunki i silniki są różne ,temat nie rzeka tylko ocean .

RP niby nie wychyla się do góry ,a cena górna ,brak u nas reklam poza testami na necie ,ale ich trzeba poszukać ,zwykłych reklam (banery, tv i inne ogólnie widoczne brak ) które tłumaczyły by ceny . W USA na pierwszym miejscu nie jest ,chyba że miejscowo w miejscu produkcji ,brak fascynacji gdzie indziej . Można powiedzieć taki wyjątek od zasad które piszesz ?

No właśnie ten film i to ,że nie ma tego na rogu w sklepie ,kolor zniechęcający do podrabiania ,możliwość pewnego zakupu bezpośrednio u przedstawiciela na Polskę mnie zachęciła . Do tego mają dwie podgrupy ,w których oleje mają więcej dodatków i przekraczają normy API , to kolejne możliwości w przyszłości .  Dobre właściwości detergentowe , właśnie się o tym przekonuje , jest zupełnie inaczej niż z Motulem HC . Są symptomy ,mówiące że więcej te oleje myją niż zostawiają . W niskich temp. sam sprawdziłem ,przy tych samych oznaczeniach ,RP był szybszy w takich samych warunkach ,od wcześniejszego Motula o średnio 5 sek. w zakresie -26C -18C . No właśnie mają sporo siarki ,czy to jest dobrze względem LSPI ,bo Amsoil ma sporo mniej .

A tego to nigdzie nie znalazłem " (baza olejowa HC 50-75%, PAO 10-25 %, dodatki do 10%) " ,nawet wszechwiedzący tu inaczej pisali ,a producent na takie pytania kończy odpowiedzi . Na ile te liczby masz potwierdzone ?

No nie wiem zawsze myślałem ,że jeśli olej daje rade w extremalnych warunkach , to zwykłe będą dla niego pikuś . Obecnie mam standardowe spełniające API . Dalej jeśli , to najwyżej HPS o XPR nie myślę .

No tak podróbek brak , bawić się z kolorem fioletowym nie opłacalne ,szybciej te brązowe/słomkowe idzie podrobić . Ceny API czy HPS lub XPR podobne , nadal nie rozumiem cen , nigdzie nie jest na topie , nie jest rozreklamowany , w większości nieznany ,z czego to wynika . Czyżby prawdziwe koszty dobrej jakości tych olejów z nie napompowanym zyskiem ? No ale dalej zagadka niczego nad przeciętnego ?     

Każdy produkt ma swój kod, nawet w ramach tego samego modelu.

Aż tak nie wnikałem , no i nie wiem może inna litera była ,albo jej brak . Ja jak kupuje lakier ,to mówię poproszę lakier ,a jak olej to mówię poproszę olej 8-0 8-)

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2150 dnia: 19 Maja 2020, 09:25:25 »
Panowie jeszcze takie szybkie pytanie.
Czy dla silnika 1.33 w Aurisie który czasami lata autostradą 1200km do Niemiec lepszy będzie olej 0w20 czy 5w30 chcąc zapewnić odpowiednią ochronę dla silnika przy takiej eksploatacji autostradowej.

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2151 dnia: 19 Maja 2020, 13:11:40 »

Czy dla silnika 1.33 w Aurisie który czasami lata autostradą 1200km do Niemiec lepszy będzie olej 0w20 czy 5w30 ...

5w30

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2152 dnia: 19 Maja 2020, 15:22:31 »
Taki jak zaleca producent - 0w20

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2153 dnia: 19 Maja 2020, 15:30:32 »
Taki jak zaleca producent - 0w20
Też tak uważam, ale niektórzy są mądrzejsi od producenta. Pewnie lepiej znają silniki od inżynierów , którzy je skonstruowali.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2154 dnia: 19 Maja 2020, 17:31:04 »
czasami

A poza tymi "czasami" będziesz zmieniał na 0w20? Pewnie na autostradę w lecie ten 5w30 byłby korzystniejszy, ale poza autostradą już niekoniecznie. Myślę, że nie ma co kombinować i zostawić fabryczną specyfikację. Toyoty raczej nie mają problemów ze zuzyciem oleju, są dobrze przemyślane przez konstruktorów.
Generalnie wymieniaj zgodnie z interwałem i będzie ok. Toyota tutaj nie uległa modzie na LL i chyba dzięki temu nie ma takich problemów jak VW, BMW i inne podobne marki, z silnikami (a własciwie to ich użytkownicy).

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2155 dnia: 19 Maja 2020, 21:17:39 »
dobry olej w pełni syntetyczny oparty na bazach PAO taki jak Amsoil czy Ravenol 0W20 i żadnych problemów nie będzie
swoją drogą dla tych którzy tu zalecają 5W30 zamiast 0W20 ogłaszam konkurs o podanie konkretnych przykładów uszkodzeń silnika toyoty przez jazdę autostadą na oleju 0W20 polegających na zatarciu silnika czy innym uszkodzeniu polegającym na "zerwaniu filmu olejowego"

Takich doradców typu wlej gęstrzy olej bo ci filmu nie zerwie to ja kiedyś znałem, kończyło się na "zalepieniu" pierścieni olejowych, zwiększoną kompsumpcją oleju i zanagarowaniem jednostki, nie zawsze potem da się wypłukać te pozostałości po "dobrych radach"

gęstszy olej tak  - dla upalania jednostki, przy "zakuciu" silnika, wyczynowo ale wtedy zmiana oleju co 2-3tyś, w sporcie, ale nie w cywilnej eksploatacji

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2156 dnia: 20 Maja 2020, 00:10:22 »
Ja widziałem kiedyś jak zerwało taki film. Niestety było to dość dawno i nie mogę tego dokładnie udowodnić. Nie było to w silniku Toyoty, ale film był japoński o mechagodzilli chyba. Jak sie zerwał to ze 3 minuty operator próbował cos zrobić i w końcu się udało, ale wątek się troche rozjechał.
Ale czemu piszesz "olejowy"? Hmmm  :o

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2157 dnia: 20 Maja 2020, 01:34:13 »
Ja bym powiedział tak ,wszystko zależy od analizy słowa "czasami" . Powinieneś określić jakoś to ,ile miasta a ile autostrady . Prędkość jaką rozwijasz na autostradzie też coś znaczy.

To co producent zaleca w manualu ,to od tego nic się nie stanie . Zaleca 0W ,ale dopuszcza 5W . Gdyby 5W było be ,to nie było by takiej sytuacji ,że co kraj i miejsce leją to albo tamto . Ja mam auto z DE i od początku 5W . Między 0W a 5W niewielka różnica lepkości ,ale 5W bardziej uniwersalny . O przykłady może być ciężko , bo z 0W na max gazie to proces powolny i nie natychmiastowy . To jest proces większej degradacji w jakimś sporym czasie . Trzeba by mieć dwa auta z tymi olejami ,latającymi po autostradach i wynik zużycia w środku pewnie by coś powiedział . Jeśli by 5W był be , to dlaczego w DE ASO Toyoty leją od nowości 5W ,w naszych ASO jest podobnie różnie .

Jeśli dużo miasta i czasami autostrada z umiarkowaną prędkością ,to może być 0W ,da radę i nic się nie stanie .
Jeśli średnio miasto, a częstawo autostrada z prędkościami Niemca (gaz do podłogi) ,to lepiej 5W . 

Jeśli od zawsze oliwy HC ,a teraz takie z PAO lub większą ilością PAO ,to proces wtedy taki występuje ,że początkowo może oliwy PAO ubywać , a po czasie ta sytuacja się normuje . Moje zdanie jest takie ,że każdy olej coś pozostawia ,jeden mniej inny więcej . Olej może jedynie zapobiegać pozostawianiu i mniej pozostawiać , wymyć nie wymyje ,ewentualnie częściowo np. przy zmianie z HC na PAO . Nagar powstaje powoli ,w dłuższym czasie .

Takie jest moje zdanie ,nikomu go nie narzucam , wolna wola i swawola  .
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2020, 01:36:54 wysłana przez Rademenes »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2158 dnia: 20 Maja 2020, 08:36:27 »
Od siebie dodam, że leje to co producent zaleca w 1.33 czyli 0w20 i do tego czyste PAO Amsoil Signature poprzedzone płukanką (w tej chwili mam nalatane 38tys.).
Głównie jeżdżę po mieście, raz w tygodniu gdzieś dalej za miasto, no i na wakacje itp.
ale ale...
Zgodzę się, że gdybym większość czasu katował długie trasy itp.. to wlałbym 5w30...
ale tu dochodzi pytanie... kto kupuje Aurisa 1.33, żeby większość czasu spędzać nim w trasach? To jest coś takiego jak "wyrosłem z roweru, jest już na mnie za mały, ale jeździć się da, choćby na stojąco" xd

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2159 dnia: 20 Maja 2020, 09:30:01 »
Może już było.. ale ten wątek ma tyle podstron że ciężko odnaleźć. Na jakich bazach i jakiego producenta jest olej 0W20 wlewany w Aso? Jest on okej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl