Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2220 dnia: 13 Lipca 2020, 14:07:40 »
Pewnie jest tak jak mówisz...tylko jaki to ma związek z dyskusją? Że niby dopiero po tak dużych przebiegach można coś powiedzieć o oleju i kondycji silnika? Samochody które miałem jeżdżą do dziś (a przynajmniej dwa, które sprzedałem w mojej okolicy i widzę je na ulicach co jakiś czas).
No ale chyba zgodzisz się, że aby wyciągać wnioski, trzeba dysponować odpowiednią liczbą reprezentatywnych danych?

Podaj te reprezentatywne dane z wyciągniętych wniosków....
A o to musisz poprosić tych co tu co chwila wnioski wyciągają.  Uważaj bo się doczekasz ;-)

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2221 dnia: 13 Lipca 2020, 18:10:01 »
Widzę Zbig że wszystko wiesz najlepiej a mądrego to dobrze posłuchać.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2222 dnia: 13 Lipca 2020, 23:10:12 »
taa..xd dużo wie..xD  <zalamka>

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2223 dnia: 14 Lipca 2020, 01:41:10 »
Panowie szukam ale bezskutecznie. Krótko i na temat. Jakim olejem na rynku znanych firm można zamienić olej Toyoty 0W20? Chodzi mi tylko i wyłącznie 0W20.

Warunki jakie serwujesz silnikowi , nie są bez znaczenia dla wyboru oleju .

Piotr Tester na YouTube

Też byłem zdziwiony ,ale ci co się na oliwach znają ,uznają te testy za nic nie mówiące , bo takie warunki nie występują w silnku , obrazuje to tylko jeden parametr . Dzięki takiemu testowi , ale nie u Piotra ,zbłądziłem w kierunku Royal Purple .

Ojojoj  widzę ,że tutejsi wszechwiedzący na Oil-Club poczytują , douczanie i korki chyba   :o

tylko jaki to ma związek z dyskusją? Że niby dopiero po tak dużych przebiegach można coś powiedzieć o oleju i kondycji silnika?

To jest takie forumowe umniejszanie , by wydawało się że gu... wiesz . Za jakiś czas sam to wyłapiesz . Tacy co niby dużo wiedzą , muszą to jakoś zaznaczyć , trzymaj się  :song:.

Nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć

To jest wyczekany i bezpardonowy atak tych co niby wszystko wiedzą  :bash:. Oj odechce Ci się tu pisać ,odechce . Już jesteś namierzony i do wgniatania . Wyobraź sobie ,wszedłeś do wąwozu a na szczytach sępy już czekały ,ale pomogę Ci  :cool:.

Nie na jakimś tylko na polskim forum olejowym

No gratuluję lektury ,korki jak nic  <regulamin>.

pewnie w internecie przeczytałeś.

Helow , czy to forum to nie jest też na internecie . To by znaczyło ,że nawet to co tu pisze to bzdury ,ha  :cry:.

to firma, która nie ma własnego zaplecza technologicznego ani produkcyjnego?

A mało to takich na tym świecie , co nie znaczy że ich oleje to ostatni shit , gorzej nabrać się na reklamę ,niż kupić olej od firmy co produkcję zleca innym .

Niestety sam żart nieśmieszny

Wystarczy zamienić na sok z buraka i będzie ok .
No ale chyba zgodzisz się, że aby wyciągać wnioski, trzeba dysponować odpowiednią liczbą reprezentatywnych danych?

Poproszę o spis danych , bo to przypomina ble ble papkę  :shock:.
No a komu wystarczy życia ,jak będzie wnioski co auto po 200-300tyś. wyciągał bzdura . Wystarczy napisać na Oil-Club i wnioski same się utworzą ,ja wyleczyłem się tam będąc z zabobonów i stereotypów które tu jeszcze panują .

A o to musisz poprosić tych co tu co chwila wnioski wyciągają.  Uważaj bo się doczekasz ;-)

Nie chodzi o wnioski ,tylko o dane do wniosków . Jeśli ktoś o danych pisze ,to powinien znać listę tych danych ,bo inaczej zmyśla . Jak z jednej tak i z drugiej nikt się nie doczeka , ale taka sytuacja powoduje blokadę w wątku i brak rozwoju . Ten co niby dużo wie , powinien kolegów nakierować ,aby wnioski były bardziej wiarygodne i miarodajne  :good:.

Widzę Zbig że wszystko wiesz najlepiej a mądrego to dobrze posłuchać.

No i o to mu chodziło , bez pomagania a z umniejszaniem i atakami , przyznałeś że wiesz mniej . Chyba ,że to sarkazm z twojej strony  :|. Czyli wszystko w normie , samozwańcy w szeregu a wszechwiedzący nad nimi , niby . Nie poddawaj się , danych ani przykładów nie dostaniesz ni w ząb  <diabel>.

« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2020, 02:26:59 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2224 dnia: 14 Lipca 2020, 19:43:44 »
Rademenes...zaorałeś  <taniec>  Mnie się nawet nie chciało wchodzić w dyskusję. Brawo Ty :good: A wracając do tematu oleju to widze, że ortodoksów na tym forum nie brakuje - 0w20 jest święty i choćby skały srały nie dadzą się przekonać, że skoro producent dopuszcza inny olej to i tak wiedzą lepiej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2225 dnia: 14 Lipca 2020, 20:03:46 »
Mnie się nawet nie chciało wchodzić w dyskusję.
Najpierw musiałbyś znaleźć jakieś argumenty. 

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2226 dnia: 14 Lipca 2020, 21:19:58 »
0w20 jest święty i choćby skały srały nie dadzą się przekonać,
Jak chcesz to możesz przekonywać mnie ale musiał byś zanegowac to co pokazałem na zdjęciach tlokow.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2227 dnia: 15 Lipca 2020, 01:14:03 »
Ojojoj  widzę ,że tutejsi wszechwiedzący na Oil-Club poczytują , douczanie i korki chyba   :o
Chyba nie.  Tamtejsi guru generalnie radzą lać oleje OEM zgodne ze specyfikacją producenta, przynajmniej w wątkach poświęconym silnikom Toyoty, innych nie sprawdzałem, więc żadnej rewolucji nie było.

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Zbig w 12-07-2020, 22:30:43

pewnie w internecie przeczytałeś.

Helow , czy to forum to nie jest też na internecie . To by znaczyło ,że nawet to co tu pisze to bzdury ,ha  :cry:.

Zdradzę Ci sekret - świat nie kończy się na internecie.  Co więcej, naprawdę istotna wiedza, doświadczenie i dane są dostępne tylko po tej drugiej stronie.  Oczywiście można bazować wyłącznie na ogólnie dostępnej informacji w sieci, ale to jest mniej więcej tak jakbyś chciał poznać plan umeblowania, wykończenia i zawartości czyjegoś domu jedynie na podstawie analizy zawartości śmietnika.

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Zbig w 12-07-2020, 22:36:32

Poproszę o spis danych , bo to przypomina ble ble papkę  :shock:.
A jakich danych byś chciał?  Wystarczą numery rejestracyjne i dane pojazdów czy może życzysz sobie karty drogowe, wydruki tachometrów i komplet faktur ze stacji benzynowych i serwisów?  Oczywiście w oryginale ;-)

Cytuj (zaznaczone)
No a komu wystarczy życia ,jak będzie wnioski co auto po 200-300tyś. wyciągał bzdura .
To jest we flotach normalny przebieg przez 3 lata

Cytuj (zaznaczone)
Wystarczy napisać na Oil-Club i wnioski same się utworzą ,ja wyleczyłem się tam będąc z zabobonów i stereotypów które tu jeszcze panują .
To wskaż łaskawie na konkretne tamtejsze wątki bo inaczej to przypomina ble ble papkę  :shock:

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Zbig w 13-07-2020, 14:07:40

Nie chodzi o wnioski ,tylko o dane do wniosków . Jeśli ktoś o danych pisze ,to powinien znać listę tych danych ,bo inaczej zmyśla . Jak z jednej tak i z drugiej nikt się nie doczeka , ale taka sytuacja powoduje blokadę w wątku i brak rozwoju . Ten co niby dużo wie , powinien kolegów nakierować ,aby wnioski były bardziej wiarygodne i miarodajne  :good:.

Zgadza się, tylko nie bardzo rozumiem czemu oczekujesz tych "danych" ode mnie?  Czy to ja tu ogłaszam prawdy objawione, polecając jedynie słuszne oleje? No nie. 

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2228 dnia: 17 Lipca 2020, 09:42:56 »
Odwiedziłem kilka sklepów w Poznaniu ze specjalizacją w większości art. olejowych i jestem pod negatywnym wrażeniem obsługujących. Na pytanie jaki olej posiadają w ofercie 0w20 wybór dosyć wąski może z 3,4 produktów i w odpowiedzi kontrpytanie dlaczego wodą chce zalać silnik, on tylko dla hybryd i to nowych. Zaproponowałem poszukanie oleju zgodnego z specyfikacją danego silnika , pan chwilę pogrzebał w wyszukiwarce i stwierdził że rekomendacja Toyoty to 5w30. Na pytanie o olej na bazie Pao usłyszałem że wszystkie 5w30 to pełne syntetyki. Więcej już nie dyskutywałem . Tak było w każdym sklepie. Tak już jest że wchodząc do domniemanego specjalisty trzeba wcześniej odrobić lekcje  i nie dać się omamić sprzedawcy.Olej muszę zamówić przez internet bo nie ma innego wyjścia.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2229 dnia: 17 Lipca 2020, 17:42:32 »
Olej muszę zamówić przez internet bo nie ma innego wyjścia.

Uważaj tylko na podróbki, bo spora część to nieorginalne oleje ????
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2230 dnia: 25 Lipca 2020, 04:33:01 »
Mnie się nawet nie chciało wchodzić w dyskusję.

Się pomaga , kiedyś było się zaatakowanym przez te guru-a .
A co jakiś czas trzeba być użytecznym , by aureole samouwielbienia pospadały tak do pasa . Poza tym wku ... mnie ta tu tendencja do zjadania "nowych" ofiar w imię własnej boskości . Zero pomocy ,ukierunkowania na te mega dane , tylko kosa i ciach , nie wiesz nie rozumiesz nic i ja ci nie pomogę ( bo nie , bo nie wiem pewnie ) . Jak bym ja był wszechwiedzący ,tak się szczycił ,to to mój wątek by był ,a jak ojciec Mateusz bym pomagał .

Gdybym to ja w papierach swej pierdziawki widział choć raz 0W ,to bym się zastanawiał ,a skoro od urodzenia jest 5W to nawet nie myślę . Gdyby auto dotarło z 0W ,to bym polatał na testowanie , bom stale na mieście raczej a dopiero potem decyzja 0W czy 5W i kropeczka .

Odwiedziłem kilka sklepów w Poznaniu ze specjalizacją w większości art. olejowych i jestem pod negatywnym wrażeniem obsługujących. Na pytanie jaki olej posiadają w ofercie 0w20 wybór dosyć wąski może z 3,4 produktów i w odpowiedzi kontrpytanie dlaczego wodą chce zalać silnik, on tylko dla hybryd i to nowych. Zaproponowałem poszukanie oleju zgodnego z specyfikacją danego silnika , pan chwilę pogrzebał w wyszukiwarce i stwierdził że rekomendacja Toyoty to 5w30. Na pytanie o olej na bazie Pao usłyszałem że wszystkie 5w30 to pełne syntetyki. Więcej już nie dyskutywałem . Tak było w każdym sklepie. Tak już jest że wchodząc do domniemanego specjalisty trzeba wcześniej odrobić lekcje  i nie dać się omamić sprzedawcy.Olej muszę zamówić przez internet bo nie ma innego wyjścia.

No tak akurat nie mieli 0W ,to chcieli 5W opchnąć jakiś ,byle wyrwać kasy . Rekomendacje są szerokie ,a pan dalej chciał Ci opchnąć cokolwiek powyżej 0W, aby blisko .No "pełne syntetyki" , tak pisze i tak czytają . Po prostu byłeś w sklepach ,gdzie mają taki asortyment jaki idzie jak woda, masowo i przez masy . Czyli Ty z większą wiedzą ,trafiłeś na panów z wiedzą mniejszą . A ci panowie ,pomyśl jak przychodzą zwykłe ludźiki , dadzą się urobić na 5W i wszystkie syntetyki , oczywiście i jeszcze kolegami zostaną na dalsze zakupy . Dokładnie albo nic nie wiedzieć i głowa spokojna ,albo mieć wiedzę by wyłapać takie głupotki w sklepach ,gdzie obsługa olejami interesuje się tylko w sensie czy są pełne półki . Nikt za nikogo pracy domowej nie będzie odrabiał , 80% polega tylko na nazwach ,15% wie więcej ,a 5% potrafi z analizy wyczytać skąd są bazy . Samemu dla siebie po łepku się nie zrobi ,ale różne ludziska są , pewnie ci panowie sami do swych aut leją coś tam z nazwy i git . Czasem ludzie tacy są , nie przekraczają granicy , bo nie dbają o nic ,albo się nie chce . Tymczasem ci co chcą zadbać ,a nie wiedzą dużo muszą się męczyć z durnotami tu i tam .

Sądzę że w necie będzie podobnie , tam też większość nastawiona na masowość a nie na informacje .   

Podróby podróbami ,ale są oleje z recyklingu , czyli już latały i ponownie do butelki .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline HATTORI HANZO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2231 dnia: 28 Lipca 2020, 11:19:17 »
WITAM

Pacjent Toyota Auris 1,4 benzyna, rok prod. 2007, przelatane zaledwie 75.000 km.
Przymierzam się do wymiany oleju z Valvoline Synpower FE 5W30 na AMSOIL 5W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASL) 3.784L.
Proszę o opinie.
Niech moc będzie z Toyotą! <taniec>

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2232 dnia: 28 Lipca 2020, 14:19:29 »
szczerze? tam masz stare poczciwe VVT-i ;) silnik nie do zarżnięcia ;) wlej sobie Shell'a 5w30 i będzie git ;) ja w swojej poprzedniej Corolli 1.6 VVT-i właśnie lałem Shell'a.
Nie ma ekonomicznego sensu do starego auta wlewanie drogiego oleju z górnej półki jakim jest Amsoil Signature - co innego w nowszych autach, gdzie silniki są dużo bardziej wrażliwe na jakość oleju, np. mój obecny Auris II 1.33 Dual VVT-i.

Offline HATTORI HANZO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2233 dnia: 28 Lipca 2020, 14:29:54 »
szczerze? tam masz stare poczciwe VVT-i ;) silnik nie do zarżnięcia ;) wlej sobie Shell'a 5w30 i będzie git ;) ja w swojej poprzedniej Corolli 1.6 VVT-i właśnie lałem Shell'a.
Nie ma ekonomicznego sensu do starego auta wlewanie drogiego oleju z górnej półki jakim jest Amsoil Signature - co innego w nowszych autach, gdzie silniki są dużo bardziej wrażliwe na jakość oleju, np. mój obecny Auris II 1.33 Dual VVT-i.
Dzięki za info, olej jaki do tej pory leję to 5W30 A1/B1, A5/B5. Może czas spróbować Shella :-)

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #2234 dnia: 29 Lipca 2020, 13:38:34 »
Zrobiłem "doktorat" z olejów do mojej Auris 1.6 1ZR-FAE ZRE185

Wnioski:
 ASO zaleca olej wg toyota.jpg

Jedyny jaki znalazłem, który odpowiada DOKŁADNIE specyfikacji tego z ASO to
Valvoline Synpower FE motor oil 5W30 vavoline1.jpg

Co sądzicie o tym Valvoline?