Co ta dyskusja wnosi, dywagacje nad wywodem ,to tylko odstrasza innych ,którzy widzą że pisząc tu muszą liczyć się z atakiem i drwinami reszty sępów . Lepiej dopytajcie a nie zaraz "polejwodę" sobie robić ,powagi trochę .
To pewnie opis z faktury. To jest 5w30 Premium Fuel Economy
Tak opis z faktury . Co do oleju pisałeś ,że ten jest do DPF a ja mam PB95 bez jak mi wiadomo jakiegoś DPF-a do PB95.
Pomylili się czy co .
Wyczyszczeniem nagaru z pierścieni.
Daleka droga do tego ,bo oleje nie wyczyszczą za wiele z depozytów po 240tyś km. Oleje mogą zapobiegać jedynie ,choć zmiana coś tam umyje i ubytki się pojawią czasowe . Kolega nie opisał istotnych faktów (warunki ,interwały,,ubytki ,wcześniejsze traktowanie )bez których można tylko wróżyć z fusów .
Silnik to nie pies co dostanie biegunki po zmianie chrupek.
No nie pies ,ale więcej popijał będzie jeśli bez płukania zmianę się wykona .
Maja tez sporo sluzbówek na przegladach zalanych 10w40 i silniki zyja i nic im nie jest a latwego zycia nie maja.
Niedawno czytalem ze ktos zmienil na rzadszy i zaczelo cieknac przy uszczelce sondy lambda.
Służbówkami się nie kieruj ,są nowe to latają skończy się leasing i ktoś inny nad nimi zapłacze ,co dalej robić .Firma mniej płaci teraz ,a potem inni zapłacą więcej .
Wyciek może wystąpić ,ale to margines . Nie wiadomo jak ktoś tam zaglądał pod czy w około silnika wcześniej . Pewnie leciało ,tylko po zmianie ktoś baczniej obserwował i dopiero zauważył .Uszczelnienie puściło ,zdarza się , naprawić trza i kropka .
Ja od nowosci mialem zalane w hsd 5w30 a jestem kolejnym wlascicielem i w aso pytalem czy nie przejsc na 0w20. Powiedzieli zeby zostawic jak jest.
Tak loteryjnie leją do zwykłych i do hsd , najlepiej się trzymać tego co od nowości było . Ewentualnie lać lepsze smarowidło niż dotychczas i popłukać co 2-3 wymianę .
Wow !
Bez ignorancji proszę ,forum jest od pomagania ,lepiej dopytaj to się dowiesz . Odwrotnie ja mogę napisać Tobie Wow . Serwujesz rozwiązania nie znając podstawowych a zarazem istotnych czynników ,które mają wielki wpływ na dalsze wybory i postępowanie . Tak to nawet cyganka nie robi ,zawsze coś widzi i się pokątnie dowie .
Zbagatelizuj rady bez znajomości przypadku , ciekawy jestem argumentów .
Jak jest nieszczelność to każdy olej będzie ciekł, przecież.różnica w gęstości jest minimalna.
Zgadzam się jak nic , tylko było już bez postu pod postem .
Jak może cieknąć olej z wydechu ?
Pewnie nad lub obok ,bez jaj . Kolega opisał nie pełnie pewnie .
co ten gość p/i/e/r/d/o/l/i
Drwi z mało dokładnego opisu , nic to nie wnosi niestety poza czepialstwem ,o lej to i pamiętaj o tym kto .
Sorry kolego ale może pomyśl dwa razy zanim coś takiego napiszesz.
A Wow to można, dla mnie to to samo a nawet więcej . To słowo dało innym przyzwolenie na takie wywody . Więc apeluję do tych wszechwiedzących niech się dopytają ,a nie piszą słowa zapalniki .
Zastanawia mnie tylko jedno...czemu zatem wszystkie hsd od nowosci nie sa zalane 0w20??? Niektore maja 5w30 a niektore 10w40??? Toyota popelnila bład??? Moje auto od nowosci mialo 5w30. Mieli akurat lepsze ceny na hektolitry innych olejow niz 0w20?
We wszystkich jest różnie ,co ASO i kraj może być różnie ,może kierują się tym co było pierwotnie zalane . A zmieniać w ASO to na pewno nie chcą, bo jak coś to klient powie wasza wina .Do zwykłych w naszej stolicy leją 5W ,w DE w moim też lali 5W a koledzy swoje . Manual dopuszcza wybory to loteria gotowa . Choć z samych wyborów trzeba być zadowolonym , bo warunki każdy ma różne .
To nie ja wymyśliłem, ze ten olej to "woda".
Powielanie zabobonów iście z Czarnogrodu i zaścianka nic tu nie wniesie niestety .