Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2295 dnia: 14 Września 2020, 10:50:18 »
Sorry tomery i Zbig, ale straszne z Was sztywniaki. Ciężko Wam, widzę, idzie wychwytywanie ironii. To nie ja wymyśliłem, ze ten olej to "woda". Dla ułatwienia dałem w cudzysłów.
Ale nie Wy pierwsi. Ludzie, poluzujcie sobie kołnierzyki trochę, bo pewnie strasznie uwierają  :-P
Sorry faktycznie d... ze mnie  :-)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2296 dnia: 14 Września 2020, 20:26:08 »
Eee, no coś Ty, nie jest tak źle. Wystarczy poluzować  :good:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2297 dnia: 15 Września 2020, 02:20:54 »
Co ta dyskusja wnosi, dywagacje nad wywodem ,to tylko odstrasza innych ,którzy widzą że pisząc tu muszą liczyć się z atakiem i drwinami reszty sępów . Lepiej dopytajcie a nie zaraz "polejwodę" sobie robić ,powagi trochę .

To pewnie opis z faktury. To jest 5w30 Premium Fuel Economy

Tak opis z faktury . Co do oleju pisałeś ,że ten jest do DPF a ja mam PB95 bez jak mi wiadomo jakiegoś DPF-a do PB95.
Pomylili się czy co .

Wyczyszczeniem nagaru z pierścieni.

Daleka droga do tego ,bo oleje nie wyczyszczą za wiele z depozytów po 240tyś km. Oleje mogą zapobiegać jedynie ,choć zmiana coś tam umyje i ubytki się pojawią czasowe . Kolega nie opisał istotnych faktów (warunki ,interwały,,ubytki ,wcześniejsze traktowanie )bez których można tylko wróżyć z fusów .

Silnik to nie pies co dostanie biegunki po zmianie chrupek.
No nie pies ,ale więcej popijał będzie jeśli bez płukania zmianę się wykona .

Maja tez sporo sluzbówek na przegladach zalanych 10w40 i silniki zyja i nic im nie jest a latwego zycia nie maja.
Niedawno czytalem ze ktos zmienil na rzadszy i zaczelo cieknac przy uszczelce sondy lambda.

Służbówkami się nie kieruj ,są nowe to latają skończy się leasing i ktoś inny nad nimi zapłacze ,co dalej robić .Firma mniej płaci teraz ,a potem inni zapłacą więcej .

Wyciek może wystąpić ,ale to margines . Nie wiadomo jak ktoś tam zaglądał pod czy w około silnika wcześniej . Pewnie leciało ,tylko po zmianie ktoś baczniej obserwował i dopiero zauważył .Uszczelnienie puściło ,zdarza się , naprawić trza i kropka .

Ja od nowosci mialem zalane w hsd 5w30 a jestem kolejnym wlascicielem i w aso pytalem czy nie przejsc na 0w20. Powiedzieli zeby zostawic jak jest.

Tak loteryjnie leją do zwykłych i do hsd , najlepiej się trzymać tego co od nowości było . Ewentualnie lać lepsze smarowidło niż dotychczas i popłukać co 2-3 wymianę .

Wow !

Bez ignorancji proszę ,forum jest od pomagania ,lepiej dopytaj to się dowiesz . Odwrotnie ja mogę napisać Tobie Wow . Serwujesz rozwiązania nie znając podstawowych a zarazem istotnych czynników ,które mają wielki wpływ na dalsze wybory i postępowanie . Tak to nawet cyganka nie robi ,zawsze coś widzi i się pokątnie dowie .

Zbagatelizuj rady bez znajomości przypadku , ciekawy jestem argumentów .

Jak jest nieszczelność to każdy olej będzie ciekł, przecież.różnica w gęstości jest minimalna.

Zgadzam się jak nic , tylko było już bez postu pod postem .

Jak może cieknąć olej z wydechu ?
Pewnie nad lub obok ,bez jaj . Kolega opisał nie pełnie pewnie .

co ten gość p/i/e/r/d/o/l/i
Drwi z mało dokładnego opisu , nic to nie wnosi niestety poza czepialstwem ,o lej to i pamiętaj o tym kto .

Sorry kolego ale może pomyśl dwa razy zanim coś takiego napiszesz.

A Wow to można, dla mnie to to samo a nawet więcej . To słowo dało innym przyzwolenie na takie wywody . Więc apeluję do tych wszechwiedzących niech się dopytają ,a nie piszą słowa zapalniki .

Zastanawia mnie tylko jedno...czemu zatem wszystkie hsd od nowosci nie sa zalane 0w20??? Niektore maja 5w30 a niektore 10w40??? Toyota popelnila bład??? Moje auto od nowosci mialo 5w30. Mieli akurat lepsze ceny na hektolitry innych olejow niz 0w20?
We wszystkich jest różnie ,co ASO i kraj może być różnie ,może kierują się tym co było pierwotnie zalane . A zmieniać w ASO to na pewno nie chcą, bo jak coś to klient powie wasza wina .Do zwykłych w naszej stolicy leją 5W ,w DE w moim też lali 5W a koledzy swoje . Manual dopuszcza wybory to loteria gotowa . Choć z samych wyborów trzeba być zadowolonym , bo warunki każdy ma różne .

To nie ja wymyśliłem, ze ten olej to "woda".
Powielanie zabobonów iście z Czarnogrodu i zaścianka nic tu nie wniesie niestety .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2299 dnia: 05 Października 2020, 19:58:57 »
lepiej lać 0W20 jak naprawiać potem zalepiony nagarem silnik przez 5W30

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2300 dnia: 05 Października 2020, 20:09:00 »
Cytuj (zaznaczone)
Oferta obowiązuje tylko do 30.11.2020 r.,

Powinni to ogłosić jak jechałem na serwis w sierpniu , a nie teraz. Proszę uwzględnić moje postulaty na następny rok  :grin: albo wprowadzić obniżkę na hasło "Toyota Klub".

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2301 dnia: 06 Października 2020, 07:19:38 »
lepiej lać 0W20 jak naprawiać potem zalepiony nagarem silnik przez 5W30

Z innego forum o olejach 0W20.

Olej 0W20 po 7 tyś km nie ma już praktycznie swoich właściwości. Nie chroni silnika w wysokich temperaturach tak jak 5W30. Ze względu na rozcieńczenie paliwem taki olej bardzo łatwo traci swoje właściwości smarujące.

Po rozcieńczeniu 10% paliwa z 5w30 robi się 5W-20. A co będzie z 0W20... dobrze, jak 0W8. Zwłaszcza w upalne dni powodzenia tak się rozwodni że aż panewki ze zdziwienia powypadają do michy. W żadnym aucie bym nie chciał oleju 20 w upał przy ostrzejszej jeździe.. Źle to wróży dla silnika. Jak widać ktoś chce sobie dorobić na remontach silników.

Temperatura robocza oleju jest zazwyczaj od 95 do 130 stopni. W20 przy 130 będzie miał dużo niższą lepkość niż W30.

Jak dla mnie, producenci silników przechodzą na coraz niższe lepkości tylko ze względu na normy CO2 i spalanie. Zalanie silnika olejem 0W30 może oblać test zużycia paliwa.

Ja w naszym klimacie stosuje i zalecam olej 5w40, tak 40 jest do naszego klimatu. (odpowiedź A czemu nie 5w50... Można też 10w60 - zawsze to lepiej.) Najlepiej to wlać olej 0W60.

Będzie dobrze smarował lodowaty silnik zaraz po rozruchu przy -20°C i podczas jazdy po górskich serpentynach z przyczepą kempingową przy 40°C.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2302 dnia: 06 Października 2020, 08:02:47 »
Olej 0W20 po 7 tyś km nie ma już praktycznie swoich właściwości.
No to trzeba zmieniać co 6-7 tys km.
Natomiast co do rozcieńczenia oleju paliwem, to nie wszystkie silniki tak mają. Benzyniaki to nie diesle z dpf, które, aby się wypalić muszą mieć dodatkowe paliwo.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2303 dnia: 06 Października 2020, 08:12:27 »
ale bzdura... zależy  jaki olej 0w20 wlejecie...
te tańsze 0w20 hydrokraki to swoje właściwości faktycznie szybko tracą..
o wiele lepszą żywotność mają oleje na PAO..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2304 dnia: 06 Października 2020, 09:14:02 »
Olej 0W20 po 7 tyś km nie ma już praktycznie swoich właściwości. Nie chroni silnika w wysokich temperaturach tak jak 5W30. Ze względu na rozcieńczenie paliwem taki olej bardzo łatwo traci swoje właściwości smarujące.

Po rozcieńczeniu 10% paliwa z 5w30 robi się 5W-20. A co będzie z 0W20... dobrze, jak 0W8. Zwłaszcza w upalne dni powodzenia tak się rozwodni że aż panewki ze zdziwienia powypadają do michy. W żadnym aucie bym nie chciał oleju 20 w upał przy ostrzejszej jeździe.. Źle to wróży dla silnika. Jak widać ktoś chce sobie dorobić na remontach silników.

Temperatura robocza oleju jest zazwyczaj od 95 do 130 stopni. W20 przy 130 będzie miał dużo niższą lepkość niż W30.

Jak dla mnie, producenci silników przechodzą na coraz niższe lepkości tylko ze względu na normy CO2 i spalanie. Zalanie silnika olejem 0W30 może oblać test zużycia paliwa.

Ja w naszym klimacie stosuje i zalecam olej 5w40, tak 40 jest do naszego klimatu.

Stek bredni.

Do klimatu dobiera się wyłącznie lepkość niskotemperaturową, przy czym im niższa liczba tym lepiej wszędzie, choć oczywiście w basenie Morza Śródziemnego 0W nie jest konieczne bo 15W i tak by zawsze wystarczyło.  Lepkość wysokotemperaturowa w poprawnie skonstruowanym silniku chłodzonym cieczą jest bez znaczenia bo system chłodzenia jest tak policzony aby wystarczył w dowolnej temperaturze otoczenia.

Jeżeli silnik wpuszcza 10% paliwa do oleju to znaczy że jest wadliwy, przy sprawnym silniku zawartość paliwa w oleju pod koniec interwału nie powinna przekraczać 2%.  Zapewne autor bierze swoje doświadczenia z eksploatacji aut z kręconymi licznikami jakich pełno w Polsce, z zajechanymi silnikami o rzeczywistych przebiegach ponad 500 tys km i będących u kresu żywota.

W życiu nie widziałem aby olej osiągnął temperaturę 130 st C w sprawnym aucie.  A przede wszystkim, temperatura robocza oleju zależy nie od temperatury otoczenia, która ma niewielkie znaczenie, tylko od poziomu oleju.  Jak ktoś nie wierzy, niech pojedzie autostradą 150-160 km/h z olejem na dolnej granicy a potem niech doleje do górnej kreski i powtórzy doświadczenie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2305 dnia: 06 Października 2020, 09:40:32 »
Ale  HTHS dobiera się do danego silnika żeby spełnić wyśrubowane normy Eco w połączeniu z zadawalającą producenta  trwałością silnika
Czym wyższy parametr HTHS tym większe opory w silniku, a co za tym idzie większe spalanie, ale zarazem znacznie lepsza ochrona elementów jednostki napędowej
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2306 dnia: 06 Października 2020, 19:18:40 »
Ale  HTHS dobiera się do danego silnika żeby spełnić wyśrubowane normy Eco w połączeniu z zadawalającą producenta  trwałością silnika
Czym wyższy parametr HTHS tym większe opory w silniku, a co za tym idzie większe spalanie, ale zarazem znacznie lepsza ochrona elementów jednostki napędowej

Czyli podsumowując:
0W20 to gorsza ochrona silnika i minimalnie niższe zużycie paliwa (ok. 0,2L/100km) oraz szybsze smarowanie na mrozie.
5W30 to lepsza ochrona silnika i minimalnie wyższe zużycie paliwa oraz wolniejsze smarowanie przy rozruchu na mrozie.
0W30  to lepsza ochrona silnika i minimalnie wyższe zużycie paliwa oraz szybsze smarowanie na mrozie.

Co ciekawe oleju 0W30 instrukcja w ogóle nie wspomina jako dopuszczalny.
Dopuszcza za to 10W30 z adnotacją że przy bardzo niskich temperaturach otoczenia, mogą wystąpić trudności z rozruchem silnika.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2307 dnia: 07 Października 2020, 09:10:43 »
Czyli podsumowując:
Nie.
Pokazywałem na zdjęciach gdzie jest problem.
To co piszesz to internetowe wydumki.
"Lepsza ochrona" - ale dokładnie czego?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2308 dnia: 07 Października 2020, 09:14:51 »
0W20 to gorsza ochrona silnika i minimalnie niższe zużycie paliwa (ok. 0,2L/100km)
Skąd takie wartości?  Na torze w Millbrook robiono testy dla ciągników siodłowych z obciążeniem 75% przy jeździe autostradowej i różnica w spalaniu pomiędzy syntetykiem 5W30 i mineralnym 15W40 wyniosła 1.8%.
Z tego dość jasno wynika, że różnica pomiędzy 0W20 i 5W30 w przeciętnie użytkowanym aucie osobowym będzie kilkakrotnie niższa czyli praktycznie niemierzalna.
Ocena zdolności ochrony silnika przez olej wyłącznie na podstawie jego lepkości wysokotemperaturowej to jest błąd, bo równie ważna jest funkcja chłodzenia silnika przez olej a tu olej o wyższej lepkości ma gorsze parametry. 

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2309 dnia: 07 Października 2020, 19:18:27 »
Czyli podsumowując:
...
"Lepsza ochrona" - ale dokładnie czego?

Serio pytasz czy tylko udajesz że nie wiesz o co chodzi.

Zacytuje może fakty o oleju 10W60: "Olej silnikowy 10W60 zalecany jest do silników wymagających mocnego i stabilnego filmu olejowego z turbo jak i bez turbo doładowania. Dedykowany do wielu nowoczesnych jak i starszych konstrukcji samochodów wyczynowych i sportowych. Olej 10W60 ma bardzo gruby filtr olejowy, co stawia znaczne opory, ale też zapewnia najwyższy stopień ochrony".

I jeszcze cytat ze strony Castrol: "Olej 5W40 jest nieco bardziej lepki w wyższych temperaturach, co oznacza, że będzie on lepiej smarował silnik w podwyższonych temperaturach w porównaniu do oleju 5W30. "

A więc czym mniejsza liczba po W to słabsza ochrona silnika.
Coś jeszcze chciałeś wiedzieć czy masz inne informacje na ten temat ?
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2020, 19:25:15 wysłana przez bardos.1979 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl