Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578866 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2370 dnia: 18 Października 2020, 11:56:04 »
Ja myślę że na Castrolu po 300 tys. silnik będziesz miał zayebany szlamem... Dlatego właśnie chodzi o to żeby lać olej w pełni syntetyczny (na bazie syntetycznej) a nie marketowy olej który opisany jest jako syntetyczny a produkowany jest z bazy mineralnej...
To się dobrze składa. Bo mam teraz 76 tyś przebiegu a jak będę najdalej za 10 lat sprzedawał będzie miał góra 250 tyś km. przebiegu to co mam się przejmować.  :cheesy:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2371 dnia: 18 Października 2020, 12:11:51 »
no to jest takie "januszowe" podejście ;) ale to Twoj samochód ;) a ja np. lubie dbać i mieć świadomość, że możliwie jak najlepiej dbam o kondycję auta ;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2372 dnia: 18 Października 2020, 12:55:03 »
no to jest takie "januszowe" podejście ;) ale to Twoj samochód ;) a ja np. lubie dbać i mieć świadomość, że możliwie jak najlepiej dbam o kondycję auta ;)

Zawsze dbałem i dbam o samochód. Ale jak się cofnę w czasie pamięcią to liczę ile głupio wydałem niepotrzebnie chociażby w poprzednim Aurisie I na wymianę oleju w skrzyni biegów, osłonę pod silnik czy konserwacje i itp. gdzie przy odsprzedaży to nikogo nie interesowało.  :beer:

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2373 dnia: 18 Października 2020, 13:11:32 »
a mnie by interesowało jakbym kupował auto z większym przebiegiem ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2374 dnia: 18 Października 2020, 13:34:36 »
300 tys.km i szlam w silniku? Jak to wyliczyłeś?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2375 dnia: 18 Października 2020, 13:37:36 »
Mamy do dziś w domu micrę k12 z 2005 roku i ostatnie 12lat przebieg 180kkm hula na castrol edge, szkoda że nie zrobiłem zdjęć klawiatury podczas wymiany uszczelki, lustro. Toyota miała wielką "wtopę" z magnatec, ale edge to zupełnie inny olej.
Nie neguję, że są dużo lepsze hiper super syntetyki, ale nie twórzmy wrażenia, że na dobrym oleju syntetycznym na bazie mineralnej  silnik zaraz szlag trafi i sam szlam będzie. Owszem silnik silnikowi nie równy i trzeba się stosować do zaleceń, modyfikując je jednak gdy stosujemy nie standardowy styl jazdy (Off Road, czy ekstremalne warunki temperaturowe pracy)
Nie popadajmy w paranoję.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kris125

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2376 dnia: 18 Października 2020, 14:18:05 »
Witam
Mam wlany olej Castrol Edge 5w/30.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2377 dnia: 18 Października 2020, 14:30:26 »
Toyota miała wielką "wtopę" z magnatec, ...

Coś więcej o tej wtopie Toyoty z magnatec ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2378 dnia: 18 Października 2020, 16:05:01 »
Było głośno o tym, coś z reakcją i zatykaniem kanalików. Dawno temu to było, zrezygnowali wtedy chyba z rekomendacji.

Tekst sprzed 19 lat:

"[http://picsrv]Wysłany: Sob 0:27, 2011_09_24    Temat postu:[http://picsrv]A no mam. Po rozebraniu parunastu silnikow po magnatecu mozna stwierdzic za ma te swoje własciwosci magnetyczne....cały shit zostaje w silniku, w porównaniu do innych zostaje brązowy osad,generalnie dziadostwo, nie bede sie rozpisywał jakie pózniej sa konsekwencje. Najlepiej silnik czysci shell i mobil;) Co do zmiany oleju to powiem tak-jezeli nie ma zwiekszonego zuzycia i licznych dziwnych wyciekow to jezdzic jak najdłuzej na pełnym syntetyku, silnik bedzie słuzył;) Nie stosowac sie do przebiegu ale do kondycji silnika."

"Pracuję w sklepie motoryzacyjnym więc mam na co dzień kontakt z kilkudziesięcioma mechanikami dziennie i podpisuję się pod tym co napisałeś.w przypadku Castrola pozostawia on dość spory osad na silniku(nie nazwałbym tego szlamem)aczkolwiek każdy silnik jeżdżący na tym oleju po jakimś tam przebiegu np. po 100tys km silnik w środku po rozebraniu nie wygląda ciekawie. [http://forum3]
https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/267703-do-mechanik%C3%B3w-oleje-castrol-i-szlam/"
T5

" Swego czasu m in z tego powodu Toyota zakończyła współpracę z Castrolem (i było to sporo wcześniej niż wdrożenie TGMO)

Najgorszy problem był w okolicach lat 2000-2003, zwłaszcza z SLX-em.

Widziałem parę samochodów (nie tylko Toyot, żeby uprzedzić dywagacje) z blokami bardzo silnie zaszlamionymi, do stopnia takiego, że następowały awarie zużyciowe silników spowodowane złym smarowaniem przy przebiegach wręcz bardzo niskich, jak na powszechnie znaną trwałość tych sprzętów.

Ból jest taki, że wlanie oleju o bardzo silnych własnościach myjących i/lub dodatku myjącego (specjalnego detergentu) do oleju może się źle skończyć, gdyż podobno szlamy po użyciu takich specyfików "łuszczą się" i potrafią zatkać magistrale olejowe.

W ramach naprawy pewnego silnika zagnojonego castrolem proponowano mi rozbiórkę silnika, jego dokładne czyszczenie, ze szczególnym naciskiem na kanały olejowe (wycior w łapkę, środki myjące i heja-banana) + oczywiście koszta niezbędnych wymian (w tym przypadku - szlif wału i panewki na nadwymiar."

« Ostatnia zmiana: 18 Października 2020, 16:17:18 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2379 dnia: 18 Października 2020, 18:02:31 »
Było głośno o tym, coś z reakcją i zatykaniem kanalików. Dawno temu to było, zrezygnowali wtedy chyba z rekomendacji.

Nie twierdzę że faktycznie Magnatec to najlepszy olej w sprzedaży bo tak nie jest ale po za negatywnymi komentarzami są też pozytywne:

"Nie odnotowałem. Trzy auta mi jeżdżą na 10W40 Magnatec i w jednym przypadku ściągałem miskę olejową i było czysto, w drugim robiłem uszczelkę pod pokrywą zaworów i było czysto a w trzecim demontowałem miskę, głowicę, wyciągałem tłoki i też było OK."

"Ojciec w oplu od nowości jeździ na castrolu magnatec, po 200kkm była zdejmowana głowica i nie było ani śladu syfu, wszystko czyste jak w nowym silniku. Wymiana oleju co 20kkm"

"Moje auto jeździ od nowości na oleju castrol txt 5w40 - teraz ma 230kkm. 15kkm była ściągana miska olejowa i było czyściutko "

"Widziałem już wiele rozebranych silników w pewnym zaprzyjaźnionym duzym warsztacie bosh'a i mimo że zalewają auta castrolem wszystko było czyste itp, mimo że flotówki które robia kulają po 100kkm rocznie".

Ja słyszałem że Castrol to najbardziej podrabiany olej na świecie i stąd mogą wynikać problemy niektórych. Dla mnie to było by nieprawdopodobne żeby taki gigant pozwolił sobie aż na takie wpadki wizerunkowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2380 dnia: 18 Października 2020, 18:12:40 »
To było dawno temu i było wtedy głośno o tym (nawet w prasie motoryzacyjnej coś było) Sam od wielu lat zalewam castrol w Micrze żony, tyle że EDGE i lustro.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2381 dnia: 18 Października 2020, 19:40:59 »
Ja myślę że na Castrolu po 300 tys. silnik będziesz miał zayebany szlamem... Dlatego właśnie chodzi o to żeby lać olej w pełni syntetyczny (na bazie syntetycznej) a nie marketowy olej który opisany jest jako syntetyczny a produkowany jest z bazy mineralnej...
To się dobrze składa. Bo mam teraz 76 tyś przebiegu a jak będę najdalej za 10 lat sprzedawał będzie miał góra 250 tyś km. przebiegu to co mam się przejmować.  :cheesy:
To ile lat planujesz tym autem jeździć?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2382 dnia: 18 Października 2020, 19:48:20 »
To ile lat planujesz tym autem jeździć?

Przecież napisałem że max. 10 lat.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2383 dnia: 18 Października 2020, 19:51:08 »
Mamy 2020 rok i sytuacja jest diametralnie inna niż kilkadziesiąt lat temu, kiedy pomiędzy pierwszymi olejami syntetycznymi a mineralnymi była naprawdę dużą różnica.  W tej chwili to się zatarło bo technologia zarówno hydrokrakingu jak i dodatków uszlachetniających poszła do przodu i pomiędzy olejami III i IV/V grupy nie ma w przypadku zastosowań "cywilnych" istotnej różnicy.  Poza tym kto, poza niektórymi taksówkarzami, robi prywatnym autem takie przebiegi, skoro średni roczny to około 15 tys km a średni czas od kupna do odsprzedaży to 3,5 roku?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2384 dnia: 18 Października 2020, 20:02:40 »
Przecież napisałem że max. 10 lat.
Napisałeś, że jeszcze z 10 a już masz nastukane 74 tysiące km, stąd pytanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl