To co pokazujesz to czujnik wody
Byłem na pierwszej lepszej stronie z częściami i czujniki temperatury oleju są w toyotach.
Według mnie musi być bo temperatura oleju silnika i płynu chłodzącego bo to dwie osobne sprawy. Zwłaszcza w hsd komputer musi mieć tak istotne informacje. Zapominacie też że:
-ogrzewanie kabiny jest brane z płynu chłodzącego, jeśli podkręcimy wysoko temperaturę to benzyna będzie dłużej pracować i częściej
-płyn chłodzący ma dodatkowy obieg w wielu autach przez chłodniczkę egr aby właśnie w zimę szybciej się nagrzał silnik od spalin albo klapy sterowane elektronicznie np bmw zamykające wlot powietrza do maski
-większość tdi, dci mają świece żarowe podgrzewające ciecz chłodzącą gdy temp otoczenia jest niższa niż 10stopni
-poprzednio miałem diesla 1.9 i jadąc w temperaturze -5...0stopnia po dojechaniu do pracy po 10km wskazówka temp cieczy dopiero lekko się unosiła ale w korku opadała. Oczywiście w kabinie lodówka. Silnik był zalany 5w40 wedle producenta....i motor zrobil 140k km z turbiną bez żadnych problemów