0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tzn nie wiem jak teraz, ale dopóki TGMO robił Mobil, to były to hydrokraki
I wpadł Motul do hybrydki po płukance . Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Cytat: talib1990 w 30 Października 2020, 00:39:42I wpadł Motul do hybrydki po płukance . Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka"Ale że Ci do Hybrydy 5W30 wlali ? "
Cytat: bardos.1979 w 30 Października 2020, 07:32:04Cytat: talib1990 w 30 Października 2020, 00:39:42I wpadł Motul do hybrydki po płukance . Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka"Ale że Ci do Hybrydy 5W30 wlali ? " 5w30 jest również dopuszczony , normy spełnia , tyle w temacie Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Specyfika pracy HSD jest nieco inna niż w zwykłych silnikach. Bardzo często jeździ ona niedogrzana (ICE gaśnie jeżeli osiągnie ok 50 stopni czy coś takiego). Przy przyspieszeniu następuje jej zagrzanie a potem stygnie i tak w kółko, mając włączone ogrzewanie dodatkowo silniczek wychładzamy. Tak naprawdę tylko na trasie bądź autostradzie silnik zdoła się dobrze dogrzać do ok 90st, a co za tym olej. Nie dziwi więc fakt, że zastosowano taki olej a nie inny - 0w20 - nazywany przez niektórych wodą (komentarze do reklamy toyoty na fb) :D I większość taki leje. I raczej nikt nie miał jakiś problemów przez to z tego co wiem? A priusów 3/aurisów z wysokimi przebiegami nie brakuje.. (temat upg i pompy wody to raczej tematy nie powiązane)
Cytat: dav4 w 05 Listopada 2020, 07:15:03Specyfika pracy HSD jest nieco inna niż w zwykłych silnikach. Bardzo często jeździ ona niedogrzana (ICE gaśnie jeżeli osiągnie ok 50 stopni czy coś takiego). Przy przyspieszeniu następuje jej zagrzanie a potem stygnie i tak w kółko, mając włączone ogrzewanie dodatkowo silniczek wychładzamy. Tak naprawdę tylko na trasie bądź autostradzie silnik zdoła się dobrze dogrzać do ok 90st, a co za tym olej. Nie dziwi więc fakt, że zastosowano taki olej a nie inny - 0w20 - nazywany przez niektórych wodą (komentarze do reklamy toyoty na fb) :D I większość taki leje. I raczej nikt nie miał jakiś problemów przez to z tego co wiem? A priusów 3/aurisów z wysokimi przebiegami nie brakuje.. (temat upg i pompy wody to raczej tematy nie powiązane) Powyższa opinia jest często przytaczana i w dużej mierze mityczna. Emisja ciepła przez hybrydę podczas jazdy miejskiej jest porównywalna z dieslem (przy czym szybkość rozgrzewania po zimnym starcie jest moim zdaniem w hybrydzie większa), a jakoś nikt nie przypisuje dieslom użytkowanym w mieście niedogrzania, ich miejskie problemy wynikają z przyczyn które w hybrydach nie występują. Podobnie kwestia ew. ryzyka przegrzania podczas jazdy autostradowej - Auris Hybrid podczas testów autostradowych spala o około litr mniej od wersji benzynowych, ze względu na pracę w trybie Atkinsona i wykorzystywanie przez eCVT nadwyżek momentu ICE do wspomagania się silnikiem elektrycznym. Na koniec przypomnę, że Toyota zaleca od lat 0W20 we wszystkich jednostkach benzynowych, nie tylko w hybrydzie.
jakoś nikt nie przypisuje dieslom użytkowanym w mieście niedogrzania