Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2535 dnia: 16 Lutego 2021, 20:25:08 »
Do serwisu jedziesz raz w roku (lub po 15kkm, jeśli ten przebieg uzyskasz przed terminem 12 miesięcy) i wymieniasz to, co przeglądówka przewiduje, a nie po 15kkm :) np. po 17 miesiącach . Myślałem że takie rzeczy są jasne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2536 dnia: 16 Lutego 2021, 22:57:54 »
Do serwisu jedziesz raz w roku (lub po 15kkm, jeśli ten przebieg uzyskasz przed terminem 12 miesięcy) i wymieniasz to, co przeglądówka przewiduje, a nie po 15kkm :) np. po 17 miesiącach . Myślałem że takie rzeczy są jasne.

Wiem że w/g książki serwis jest co 15k lub co rok w zależności co nastąpi wcześniej ale jeśli robisz np. 5 tyś rocznie to co roku chyba nie ma sensu wymieniać po za ewentualnym olejem wszystkich filtrów albo co 5 tyś km płacić np. 600 zł za pełny przegląd. No chyba że ktoś nie ma co z kasą robić.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2537 dnia: 16 Lutego 2021, 23:14:03 »
...lub chce mieć gwarancję ważną :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2538 dnia: 17 Lutego 2021, 00:39:46 »
Wiem że w/g książki serwis jest co 15k lub co rok w zależności co nastąpi wcześniej ale jeśli robisz np. 5 tyś rocznie to co roku chyba nie ma sensu wymieniać po za ewentualnym olejem wszystkich filtrów albo co 5 tyś km płacić np. 600 zł za pełny przegląd. No chyba że ktoś nie ma co z kasą robić.
Mam auto po gwarancji i zrobioną tabelkę w Excelu z każdym filtrem i płynem oraz interwałami wymiany z książki serwisowej. Wpisuję datę oraz przebieg poprzednich wymian i obliczam datę następnych. Jak część rzeczy robi się samemu i u niezależnego mechanika to łatwo jest stracić rachubę.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2539 dnia: 17 Lutego 2021, 03:09:06 »
Auris 1,6, 132 KM z końca 2011 r. sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 81.000 km (przebieg pewny), w bardzo dobrym stanie technicznym. W Niemczech zalewany prawdopodobnie 5W30, przynajmniej taki był zalany w ostatnim przeglądzie w Niemczech, co było widać na wywieszce w komorze silnika.

A jakieś faktury masz, tam będzie podane co zalane, bo kartki przy silniku to z tym różnie może być. Zawsze możesz napisać do toyoty.de i podadzą /sprawdzą co zawsze lane było. Ja tak zrobiłem i był odzew OK, w ASO DE już gorzej było, chcieli kasy albo tajemnicę robili z danych osobowych poprzedników, które ja doskonale znam.

No popatrzcie kolejny z DE na 5W30, jak to jest manual sobie, a oni tam sobie. Mimo że przepisy i świadomość w DE olejowa lepsza.

Warto zalać 0W20?

Sprawdź to co wyżej, jeśli raz 5W30 to inna sprawa, niż jak zawsze. Jakie interwały są w książce. Spisz powody za 0W20, zapal fajkę przemyśl i zdecyduj, warto czy nie warto. Ja bym jeszcze silnik obejrzał, wycieki i sprawdził czy nie pobiera oleju, oraz jak jest pod korkiem.  Zależy jak blisko do wymiany, interwały twoje znakomite, więc jak wolisz, do obydwu lepkości brak kategorycznych przeciwskazań. W tych warunkach praktycznie każdy olej da radę, byle nie z samego dołu regału. Zawsze możesz polatać na tym 5W30 i potem 0W20 dla porównania. Tylko nie licz, że na 0W20 spalanie spadnie o 2L  :laugh:

Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem ale raz w roku wymiana powinna być stosowana i nie widzę sensu kombinować, koszt nie powala by w ten sposób "oszczędzać"

Popieram w pełni, jak kolega się chce trzymać manuala, to rok i te jego 10kkm. Mi wyszło 8kkm z roku na oleju za 360pln i nie płaczę. Nie ma co wierzyć w jakieś LL jakiegokolwiek producenta. Ja myślałem że u nas jeszcze tak ludziska nie oszczędzają na oleju, a tu takie kwiatki. Jak widać kolega autor nie zamierza dorabiać ASO i brawo, sam też zawinie rękawy, wymiana filtrów to bajka, a olej i filtr jak się ma kanał to przyjemność. Popieram własny spis, bo na podstawie tego mamy co przedstawić w uporządkowany sposób przy sprzedaży.

« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 03:18:36 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2540 dnia: 17 Lutego 2021, 10:24:07 »
Rademenes - wysłałem Ci PW.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2541 dnia: 18 Lutego 2021, 16:34:33 »
Mam auto po gwarancji i zrobioną tabelkę w Excelu z każdym filtrem i płynem

Też mam taką tabelkę do Wagona.

Tabelka ma już 16 lat.

dodatkowo zawiera wszystkie tankowania i od 10 lat liczy oszczędności na LPG
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2542 dnia: 20 Lutego 2021, 09:58:28 »
Rademenes - dzięki za odpowiedź.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2543 dnia: 20 Lutego 2021, 19:35:45 »
josef działaj  <kawusia> <palacz> <narka>

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2544 dnia: 01 Marca 2021, 21:16:19 »
Szanowni Forumowicze jak to jest właściwie z tym olejem lanym w ASO ?. Po przekroczeniu 2K km przebiegu, zdecyduje  się na wymiane oleju oraz filtru oleju. Zadzwoniłem do ASO umówiłem termin (za tydzień) usłyszałem od Pana serwisanta ze oni do takiego silnika jak w moim aucie zaleją olej Toyoty 0-W20 bo taki jest najlepszy do tego silnika (2.5 hybryda) oraz warunków pogodowych jakie są w Polsce. Czy ślepo wierzyć ASO Toyoty ? Wielokorotnie wspominano tu na forum odnośnie RAV 4 V ze jest napisane w instrukcji ze mozna wlać 0W20 ale przy najbliższej okazji wrócic do 0W16.  Dodam jeszcze że zamierzam robić ok 10k-15k rocznie i jezeli chodzi o dłuższe odcinki jazdy to beda to w wiekszości przypadków autostrady i raczej w ciepłe miesiace .

1.Myślę też nad kupnem własnego oleju: MOTUL HYBRID 0W16 4L lub 0W20 lub Amsoil i poproszeniu aby wlali właśnie mój olej.
2.Czy używaliście w/w oleju w swoich hybrydach?
3.Czy jakościowo nie odbiegają one od oleju sygnowanego TOYOTA  ?
4. Czy bańka 4L starczy do silnika 2.5 Hybryda 218KM ?

Pozzdrawiam

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2545 dnia: 01 Marca 2021, 22:33:45 »
Szanowni Forumowicze jak to jest właściwie z tym olejem lanym w ASO ?. Po przekroczeniu 2K km przebiegu, zdecyduje  się na wymiane oleju oraz filtru oleju. Zadzwoniłem do ASO umówiłem termin (za tydzień) usłyszałem od Pana serwisanta ze oni do takiego silnika jak w moim aucie zaleją olej Toyoty 0-W20 bo taki jest najlepszy do tego silnika (2.5 hybryda) oraz warunków pogodowych jakie są w Polsce. Czy ślepo wierzyć ASO Toyoty ? Wielokorotnie wspominano tu na forum odnośnie RAV 4 V ze jest napisane w instrukcji ze mozna wlać 0W20 ale przy najbliższej okazji wrócic do 0W16.  Dodam jeszcze że zamierzam robić ok 10k-15k rocznie i jezeli chodzi o dłuższe odcinki jazdy to beda to w wiekszości przypadków autostrady i raczej w ciepłe miesiace .

1.Myślę też nad kupnem własnego oleju: MOTUL HYBRID 0W16 4L lub 0W20 lub Amsoil i poproszeniu aby wlali właśnie mój olej.
2.Czy używaliście w/w oleju w swoich hybrydach?
3.Czy jakościowo nie odbiegają one od oleju sygnowanego TOYOTA  ?
4. Czy bańka 4L starczy do silnika 2.5 Hybryda 218KM ?

Pozzdrawiam

Bez przesady. To już dzielenie włosa na cztery.
Spokojnie możesz jeździć na oleju Toyoty 0W20 wymienianym w ASO co rok lub 15K.
Jak będziesz jeździł 15k rocznie to 300 tyś zrobisz za 20 lat a silnik będzie w idealnym stanie i nie ma sobie co głowy zawracać jakimiś kombinacjami olejowymi.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2546 dnia: 02 Marca 2021, 01:27:17 »
Szanowni Forumowicze jak to jest właściwie z tym olejem lanym w ASO ?

Nic na siłę, zaznacz w ASO jaki chcesz i taki mają załatwić, albo jedź ze swoim. Za bardzo przywykli do sytuacji, kiedy to klient nie wnika, a oni bóg wie dlaczego robią inaczej niż w manualu. Czyli jak Ty tak zrobisz na gwarancji, to mogą się czepiać, ale jak oni to OK. Ty byś musiał się tłumaczyć, a oni odpiszą Ci tak jak mi z DE, prawie dosłownie bo tak i już.

Dodam jeszcze że zamierzam robić ok 10k-15k rocznie i jezeli chodzi o dłuższe odcinki jazdy to beda to w wiekszości przypadków autostrady i raczej w ciepłe miesiace .

A to to już tak tendencyjnie napisałeś, jakbyś obstawiał po cichu na 0W20. Różnice między tymi olejami są jeszcze bardziej znikome niż pomiędzy 0W20/5W30. 

Ad1. Ok, ale auto masz na gwarancji, więc olej musi trzymać którąś z norm co są podane w manualu. Po gwarancji lepszy Amsoil, ale on już po gwarancji, bo nie ma norm, jedynie pewne spełnia, a producent ten swoje oleje dobrze testuje i się to sprawdza.

Ad2. Nie mam hybrydy, ale zamierzam przetestować 5W30 Amsoil SS.
Ad3. 0W20 TGMO to jak pamiętam GTL, a Amsoil raczej PAO. Na 10kkm każdy rodzaj oleju powinien dać radę.
Nie wiem gdzie była by analiza TGMO, nowego Amsoil 0W20 brak, ale zużytego Amsoil 0W20 jest poczytaj.
   https://www.oilclub.pl/index.php?threads/amsoil-signature-series-0w20.420/
Ad4. Patrz manual.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2547 dnia: 02 Marca 2021, 07:55:19 »
Rademenes poleca Amsoil'a XD nie no ja się tam cieszę sam zalewam XD ale no...XD

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2548 dnia: 02 Marca 2021, 16:08:38 »
Nie polecam, piszę jak jest, baza PAO, bez wykupionych norm a tylko spełnia normy i ponoć producent dobrze swoje oliwy w tym względzie testuje. Mam zamiar przetestować 5W30 HC- 70pln, GTL-100pln, PAO-100 coś pln, jak wyjdzie w porównaniu nie wiem jeszcze, nie wykluczone że Amsoil zagości na stałe. A może po testach wyjdzie, że nie ma co przepłacać skoro HC nasz daje radę. Ale testy jeszcze potrwają, bo nie latam km super dużo.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2021, 16:11:55 wysłana przez Rademenes »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2549 dnia: 02 Marca 2021, 23:03:59 »
U mnie Amsoil 0W30 (najpierw SSO, potem AZO) gości od 10 lat.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl