Auris 1,6, 132 KM z końca 2011 r. sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 81.000 km (przebieg pewny), w bardzo dobrym stanie technicznym. W Niemczech zalewany prawdopodobnie 5W30, przynajmniej taki był zalany w ostatnim przeglądzie w Niemczech, co było widać na wywieszce w komorze silnika.
A jakieś faktury masz, tam będzie podane co zalane, bo kartki przy silniku to z tym różnie może być. Zawsze możesz napisać do toyoty.de i podadzą /sprawdzą co zawsze lane było. Ja tak zrobiłem i był odzew OK, w ASO DE już gorzej było, chcieli kasy albo tajemnicę robili z danych osobowych poprzedników, które ja doskonale znam.
No popatrzcie kolejny z DE na 5W30, jak to jest manual sobie, a oni tam sobie. Mimo że przepisy i świadomość w DE olejowa lepsza.
Warto zalać 0W20?
Sprawdź to co wyżej, jeśli raz 5W30 to inna sprawa, niż jak zawsze. Jakie interwały są w książce. Spisz powody za 0W20, zapal fajkę przemyśl i zdecyduj, warto czy nie warto. Ja bym jeszcze silnik obejrzał, wycieki i sprawdził czy nie pobiera oleju, oraz jak jest pod korkiem. Zależy jak blisko do wymiany, interwały twoje znakomite, więc jak wolisz, do obydwu lepkości brak kategorycznych przeciwskazań. W tych warunkach praktycznie każdy olej da radę, byle nie z samego dołu regału. Zawsze możesz polatać na tym 5W30 i potem 0W20 dla porównania. Tylko nie licz, że na 0W20 spalanie spadnie o 2L
Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem ale raz w roku wymiana powinna być stosowana i nie widzę sensu kombinować, koszt nie powala by w ten sposób "oszczędzać"
Popieram w pełni, jak kolega się chce trzymać manuala, to rok i te jego 10kkm. Mi wyszło 8kkm z roku na oleju za 360pln i nie płaczę. Nie ma co wierzyć w jakieś LL jakiegokolwiek producenta. Ja myślałem że u nas jeszcze tak ludziska nie oszczędzają na oleju, a tu takie kwiatki. Jak widać kolega autor nie zamierza dorabiać ASO i brawo, sam też zawinie rękawy, wymiana filtrów to bajka, a olej i filtr jak się ma kanał to przyjemność. Popieram własny spis, bo na podstawie tego mamy co przedstawić w uporządkowany sposób przy sprzedaży.