Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578412 razy)

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2700 dnia: 30 Czerwca 2021, 21:18:43 »
Cytuj (zaznaczone)
w 1.6 fakt nie zrobi to zadnej roznicy ;)
są jednak silniki bardzo czułe na olej i taki 1.33 musi być wręcz zalewany 0w20 ;)

Nie ma tu opcji "lubię to" bo bym kliknął  :cheesy:
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2701 dnia: 30 Czerwca 2021, 21:46:22 »
Trzy lata miałem gwarancję więc olej lał mi serwis ASO 5w30. Kiedyś zapytałem gościa czemu leją taki olej skoro pisze w książce 0w20? Panie a jaka to WIELKA różnica jest?

Mam lepiej, bo już 8 interwał na 5W30, w tym tylko 2 moje na 5W30. Podobnie odpisali z ASO w DE, nie widzieli powodu zmieniać na 0W20, normalnie prawie napisali, jeśli był olej TGMO to zawsze OK. Takie wyjaśnienie mogli by napisać również do 10W30 może. Osobiście manual czytać trzeba, ale dalej samemu coś wnioskować, bo warunki w przypadkach życia są różne. W ASO powinni pytać o warunki tych niezorientowanych, wtedy teoria + fizyczność i było by właściwiej, bardziej życiowo niż zalecenie. Tak klimatycznie 5W30 jest bardziej uniwersalne, ale w warunkach extremum miasta 4x4km i nocka, może 0W20 lepiej się spisać. Bo niby oleje dzieli oczko, ale w pewnych warunkach/sytuacjach mają swoje predyspozycje. Niby w Toyocie nie ma to znaczenia, bo z 0W20 pracują chyba od 2000 roku, ale z 0W gdzieś tam może filmu zabraknąć, a z 5W może syfu się narobić. Przy tym warto pamiętać po jakim oleju, jakim innym się coś tam leczy czy pudruje, to też niezaprzeczalny fakt.

Istotne są warunki, czystość silnika, ew. pobory, co jakiś czas postojowa i ew. co interwał/rok coś do baku. Nikt na oko nie wie, jak w swoich warunkach dochodzi paliwo czy pojawia się woda, może wcale a może sporo. Nawet jak serwisy w ASO, czy gwarancja, to warto by choć raz zbadać swój stały olej tak po 10kkm. Bo od tego stanu wartości spadają, a producenci aut i olei wiele na wyrost zakładają. Wtedy było by jasne, jak moje warunki wpływają na silnik i olej, czy silnik sypie i jak metalami, czy dochodzi do degradacji lepkości, ile mamy wody i paliwa, ile krzemu z ew. nieszczelności. To pokarze podstawowa analiza i ona tak naprawdę najwięcej nam powie o danym oleju w perspektywie czasu i kilometrów NASZYCH...

są jednak silniki bardzo czułe na olej
Gdzieś tu kiedyś chyba czytałem, że to jakaś przypadłość tego silnika, że na pow. 0W zaczyna się odkładanie. Może to był pojedynczy przypadek, nie wiem. Zawsze nawet super silnik, czy olej ktoś tam jest w stanie uwalić na max, ale wyjątek nie stanowi opinii.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2702 dnia: 03 Lipca 2021, 23:47:56 »
Natrafiłem na taką ciekawostkę.
http://www.mitasuoil.com.pl
http://www.mitasuoil.com.pl/?marka=toyota&model=auris&silnik=1.6%2016v%20vvt-i%20(130%20hp)
http://www.mitasuoil.com.pl/?marka=toyota&model=auris&silnik=1.6%2016v%20vvt-i

1. Zalecenia oleju silnikowego są podzielone na do 100kkm i po 100kkm.
2. Po 100kkm widać albo 0W30, albo 5W30.

Czyżby w Japan zakładali/wiedzieli coś nie tak po 100kkm ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2703 dnia: 04 Lipca 2021, 13:17:33 »
https://youtu.be/_XpeFBfV8jg

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2704 dnia: 04 Lipca 2021, 19:33:30 »
W filmie test trwał ok. 3 mc, po tym widać, że czas bycia oleju w silniku ma mniejsze znaczenie, niż ilość km. Dalej auto handlowca, bankowo latało tras dużo więcej, a tam się olej mniej degraduje niż w mieście. W warunkach odwrotnych, czyli miasta i np. rok oleju w silniku, parametry oleju mogą bardziej spadać. Tabelki z tego filmu już występowały na innym forum, we wstawionym linku do wątku tam. Skoki od 10kkm do 20kkm są 2-3 razy do przodu. Zastanawiające jest, że na hamowni nie było różnic, a bywają sprawdziany pomiędzy markami olei, czy lepkościami lub z dodatkami i coś tam różnic wychodzi. Tym bardziej to dziwne, że początkowo olej nie ubywał, a przy 20kkm już tak. 

W wielu miejscach wychodzi taki klucz 10kk i wymiana. Ew. jak strikte trasy i olej jakiś "lepszy" to do 15kkm, jak miasto i 4x4km to nawet wcześniej, o jakichś torowych specyfikach nie wspominam. Ale bez podstawowej analizy jak ktoś na oko, kolor oleju, czy ucho, wiarę w ASO, chce oceniać swój olej, to teraz powinien widzieć bezsens odczuć do zwykłej analizy. Oczywiście są pewne przypadłości, czy bolączki konstrukcji, to jest dodatkowa niewiadoma, tym bardziej mając taki silnik warto sprawdzić sobie olej. Podstawa to latać na oleju jeszcze w wartościach i wtedy wymiana, a nie do końca zużycia oleju. Tu niektórzy mylą prawidłowe myślenie.   

Warunki, konstrukcja i klasa oleju w indywidualnym przypadku mają duże znaczenie. Tak zwykła analiza powie wiele właścicielowi, no i dopiero po tym można wydawać sądy osobiste. Nie jeden by się zdziwił co tam takiego może wyjść ciekawego, już ocena powierzchowna w oparciu o zwykłe info powie sporo. Oczywiście zawsze ktoś z głębszą wiedzą może coś w tym jeszcze zobaczyć innego. 

Offline paul111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2705 dnia: 06 Lipca 2021, 21:42:24 »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2706 dnia: 07 Lipca 2021, 10:38:44 »
Czyżby w Japan zakładali/wiedzieli coś nie tak po 100kkm ?

A strona jest "Japan" czy dystrybutora?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2707 dnia: 09 Lipca 2021, 15:49:05 »
Strona jest polskiej firmy Mitoil S.C, bazują na chemii z  Japan firmy Mitsui Chemicals. A od 2015 są u nas jako Mitoil i są wyłącznym dystrybutorem produktów MITASU OIL CORPORATION.

Poczytaj na dole, ja przypadkiem na tą firmę trafiłem.
http://www.mitasuoil.com.pl/o-nas/historia-firmy

Widać, że sami testy/analizy robią i się nimi chwalą.
http://www.mitasuoil.com.pl/kariera/testy-olejow-mitasu

Nie mam zdania, jedynie zaciekawił mnie ten podział, do 100kkm i po 100kkm. Chyba ich zapytam z czego to wynika.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2708 dnia: 10 Lipca 2021, 00:57:31 »
Jest odpowiedź.

"Przed wprowadzeniem produktów MitasuOil na rynek EU i Polski w 2015 roku wspólnie z producentem ustaliliśmy takie warunki brzegowe. Głównie było to podyktowane niską jakością olejów smarowych i usług serwisowych w Polsce. Dodatkowo średni przebieg pojazdu oscylował w okolicach 150 000 km. Produkty MitasuOil są wysokiej jakości, ponieważ spełniają m.in. klasy API SN ? SN+/CJ, ILSAC GF-5; GF-6. Obawialiśmy się, że zastosowanie wysokiej jakości olejów bezpośrednio do smarowania (bez profesjonalnego płukania) może przyczyniać się do nadmiernego zużycia.  Dlatego na pierwszą wymianę proponujemy zawsze zastosować produkty MitasuOil o klasę jakości niższą (zamiast SN to SM).  Taki proces "przystosuje" głównie silnik płynnie do olejów klasy Premium. Płynnie to znaczy bez nadmiernego płukania, czyszczenia z nagarów, szlamów, które mogą prowadzić do nadmiernego zużycia współpracujących części. W szczególności chodzi o pary cierne (tłok-cylinder, panewka ? czop wału korbowego)."

Czyli uznali, że większość jest ostro zawalona nagarem i ich super cacka bez płukania mogą tylko zaszkodzić. O ile podejście w granicach mają dobre, oraz to że oczko wyżej z dopuszczeń nie zaszkodzi. To przynajmniej nie chcą leczyć nalatanych aut jakimś 10W. Taki dupochron, zasadny lecz nieprzesadny. 

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2709 dnia: 18 Lipca 2021, 12:45:15 »
Witam czy ktoś z Was spotkał się w Polsce z olejem Royal Purple 0W30?
i drugie pytanie czy olej AMSOIL jest lepszy niż MOTUL czy gorszy ?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2710 dnia: 18 Lipca 2021, 14:55:44 »
Motul jest olejem ze średniej półki, coś na poziomie Mobil czy Valvoline. Amsoil to moim zdaniem liga wyżej.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2711 dnia: 18 Lipca 2021, 15:52:29 »
Witam czy ktoś z Was spotkał się w Polsce z olejem Royal Purple 0W30?

Ja nie widziałem od nich 0W30, możesz zapytać u Polskiego dystrybutora.
http://innochem.pl/sklep/
Lub poszukać na stronie ich obecnego właściciela.
https://www.calumetspecialty.com
Jeszcze taka nasza stronka.
http://www.royalpurple.waw.pl/

Zwykłe RP to raczej samo HC z ew. ich synerlekiem, czyli dodatkiem opartym głównie na siarce. W 5W30 API SN PLUS nie było tego dodatku, tyle siary nie pasuje do wszystkich konstrukcji. Czyli przerost kosztu nad wartościami. U nas te oleje są mało znane i nie testowane. Test z wałeczkiem i skazą to nie jest do końca miarodajny wyznacznik, to tylko jeden jakiś parametr który występuje w silniku. Ja się tym kiedyś błędnie kierowałem. Nie wiem jak jest z ich linią HPR i XPR, może te są w wartościach warte swej ceny, nie wiem. Na takie ceny jest mało wyjaśnień, skoro popularność nikła i reklam brak. Kolor olei mają taki jak butelki ;)

Co do Motul/AMS, Motule to raczej HC, AMS raczej PAO i tak jak kolega pisze. Ogólnie Motul oleje podupadły w ocenach, AMS stoją raczej na wyższym, stałym poziomie w ocenach. Motul ma bankowo wszystko wykupione, normy i aprobaty, a AMS nie bo niby sami testują. W pewnych warunkach HC jest wystarczający, w innych PAO wskazany, a jeśli ktoś chce mieć lepiej, to nikt nikomu nie zabroni.

Zamiast 0W30 RP, o ile istnieje, lepiej wyjdzie Mobil 1 EXP lub FS, taniej, pewniej i baza jest składanką GTL HC PAO i Ester. Czyli ew. wszystko co dobre z każdego typu bazy.   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2712 dnia: 22 Lipca 2021, 03:37:17 »
Bardzo ciekawa dyskusja, poczytajcie.
 https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-stosujemy-oleje-o-niskich-lepko%C5%9Bciach.1554/post-81608

0W20/5W30 niby mało się różnią, ale jednak w końcach zakresów najbardziej, najlepszy jest ostatni post.
 https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-stosujemy-oleje-o-niskich-lepko%C5%9Bciach.1554/post-82022

W tej dyskusji widać jasno to o czym ja wiem, zalecenia to jedno, a życiowe czynniki i standardowe sytuacje w silnikach to drugie. Wszystko razem trzeba brać pod uwagę, a nie tylko zalecenie i klapki jak u konia. Swój dupochron jest najlepszy, bo kto lepiej będzie wiedział co ktoś inny wyprawia z autem.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2713 dnia: 22 Lipca 2021, 10:18:07 »
Najlepiej 0W30

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2714 dnia: 22 Lipca 2021, 12:52:07 »
Najlepiej 0W30
Widełki 0w30 są na tyle duże że proponuję zajżeć w kartę i sprawdzić lpekość wysokotemperaturową.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl