Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2730 dnia: 06 Sierpnia 2021, 13:22:05 »
Przecież on jeździ autami w leasingu a taka osoba może mieć wszystko gdzieś, i tak auto nie należy do niej a nowe to jakiś dystans przejedzie. Potem jak na końcu tekstu - że następnej osobie się coś psuje ? To nie obchodzi pierwszego właściciela nic a nic. Jednorazówka.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2731 dnia: 07 Sierpnia 2021, 00:23:00 »
Dlatego opinia takich ludzi, którzy mają zawsze nowe lub nie swoje nowe auto i tylko ASO zasady, jest do kitu. Ew. jako reklama producenta. Ot ktoś podchwycił kolejną gupotę jako ciekawostkę. No i na foto interwał prawie 50kkm, u la la ciekawe jaki ASO tam super olej leje, chyba od samolotów. No ludzie, nie ma oleju który by tyle wytrzymał, mazut w środku się zrobi jak nic.     
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2732 dnia: 18 Sierpnia 2021, 22:23:47 »
Trzy lata miałem gwarancję więc olej lał mi serwis ASO 5w30. Kiedyś zapytałem gościa czemu leją taki olej skoro pisze w książce 0w20? Panie a jaka to WIELKA różnica jest?

Mam lepiej, bo już 8 interwał na 5W30, w tym tylko 2 moje na 5W30. Podobnie odpisali z ASO w DE, nie widzieli powodu zmieniać na 0W20,.........

..

Przymierzam się do Corolli 1.8 HSD 122KM.
W tym silniku fabrycznie jest wlany 0W16 i ASO zaleca taki sam.
No i tu jest pytanie.
Co sądzicie o takiej lepkości 0W16 ?  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2733 dnia: 19 Sierpnia 2021, 02:06:37 »
Kurczaki Ty też zmieniasz na Corollę jak Fynoh, no nie.  :o

Tak bezstronnie, hybrid mi nieznany jest. Nie widziałem jakiejś analizy oleju zużytego z hybrydy jeszcze. Jak dużo miasta to niby zimne starty często, wtedy istotne jest aby olej szybko docierał na czas, no i aby szybko się silnik dogrzał (rozprowadzenie). Czyli mimo braku mrozów syberyjskich u nas, te silniki mają bardziej przerywany tryb pracy, czyli częściej są niedogrzane i raczej niska lepkość jest wskazana. To jakieś małe silniczki są niby. Nie jestem zwolennikiem 0W, ale może faktycznie 5W to będzie przesada. Ja już dochodzę do wniosku takiego, że w danej klasie i lepkości oleje nie odstają od siebie zbytnio. No i w warunkach sprzyjających, większość od normalnych marek wytrzyma podobnie. A więc warunki są bardzo istotne. Nie wiadomo ile w oleju z takiej konstrukcji, może być wody czy paliwa, a to ma wpływ na spadek po W i ew. braki filmu olejowego. Może 0W20 jakiś zgodny, ciekawe co w manualu jest dalej w dopuszczeniu, no i może takiego 0W20 własna analiza. Wtedy dowiesz się sporo co i jak. Bankowo o oczko wyżej niż zalecenie nic się nie stanie. A te zejścia z 0W20 na 0W16 i może 0W8 to już ewidentnie eco terror i zapowiedź końca spalinówek.
Zasady, normy, przepisy wykańczają kopaliny, ale i doprowadzają obecne silniki do szybszego zgonu.

Tak napisałem, ale twe pytanie raczej filozoficzne jest, bo gwarancja nieubłaganie chyba będzie wskazywać na 0W16. Zawsze możesz w ASO zapytać, a do 1ZR-FAE to wy zawsze lejecie 0W20. Może trafisz tam na paradoks z 5W30 i na podstawie tego uzyskasz 0W20. Filozofuję trochę. :cool:

Czy tylko ja miałem jakieś problemy z forum, nie mogłem nic napisać, jak u Was było ?
Gwiazdki się pojawiły jakieś, ciekawe co jeszcze nowego chyba aktualizacja przyniosła. :-)

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 02:20:50 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2734 dnia: 19 Sierpnia 2021, 07:50:22 »
Kurczaki Ty też zmieniasz na Corollę jak Fynoh, no nie.  :o

Tak bezstronnie, hybrid mi nieznany jest. Nie widziałem jakiejś analizy oleju zużytego z hybrydy jeszcze. Jak dużo miasta to niby zimne starty często, wtedy istotne jest aby olej szybko docierał na czas, no i aby szybko się silnik dogrzał (rozprowadzenie). Czyli mimo braku mrozów syberyjskich u nas, te silniki mają bardziej przerywany tryb pracy, czyli częściej są niedogrzane i raczej niska lepkość jest wskazana. To jakieś małe silniczki są niby. Nie jestem zwolennikiem 0W, ale może faktycznie 5W to będzie przesada. Ja już dochodzę do wniosku takiego, że w danej klasie i lepkości oleje nie odstają od siebie zbytnio. No i w warunkach sprzyjających, większość od normalnych marek wytrzyma podobnie. A więc warunki są bardzo istotne. Nie wiadomo ile w oleju z takiej konstrukcji, może być wody czy paliwa, a to ma wpływ na spadek po W i ew. braki filmu olejowego. Może 0W20 jakiś zgodny, ciekawe co w manualu jest dalej w dopuszczeniu, no i może takiego 0W20 własna analiza. Wtedy dowiesz się sporo co i jak. Bankowo o oczko wyżej niż zalecenie nic się nie stanie. A te zejścia z 0W20 na 0W16 i może 0W8 to już ewidentnie eco terror i zapowiedź końca spalinówek.
Zasady, normy, przepisy wykańczają kopaliny, ale i doprowadzają obecne silniki do szybszego zgonu.

Tak napisałem, ale twe pytanie raczej filozoficzne jest, bo gwarancja nieubłaganie chyba będzie wskazywać na 0W16. Zawsze możesz w ASO zapytać, a do 1ZR-FAE to wy zawsze lejecie 0W20. Może trafisz tam na paradoks z 5W30 i na podstawie tego uzyskasz 0W20. Filozofuję trochę. :cool:

Czy tylko ja miałem jakieś problemy z forum, nie mogłem nic napisać, jak u Was było ?
Gwiazdki się pojawiły jakieś, ciekawe co jeszcze nowego chyba aktualizacja przyniosła. :-)

Aso zaleca tak jak fabryka 0W16 i na taki już wymienia w tych samochodach czyli w 1.8 HSD 4 generacji.
W instrukcji też jest napisane że fabrycznie zalewają 0W16 i na takim należy jeździć.
Jeśli niedostępny to można wlać 0W20 ale przy następnej wymianie należy przejść na 0W16.

No ale czy Twoje stwierdzenie "A te zejścia z 0W20 na 0W16 i może 0W8 to już ewidentnie eco terror i zapowiedź końca spalinówek.
Zasady, normy, przepisy wykańczają kopaliny, ale i doprowadzają obecne silniki do szybszego zgonu." ma jakieś potwierdzenie w praktyce ?

Przecież Toyoty na 0W20 popylają po całej europie i na taksówkach biją duże przebiegi i jakoś się nie słyszy o problemach z silnikami.
A ten niby szybszy zgon to przy ilu ? 400 000 zamiast 600 000 przebiegu silniki się kończą ?
Były jakieś dowody na tą teorię.
Jeśli by nawet tak było to co to obchodzi użytkowników co przejadą najwyżej 200 czy 300 tyś km i sprzedadzą auto.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 07:53:29 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2735 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:15:08 »
Ja bym zrobił tak, jeśli nówka to olej wymienić po 2-3kkm, po docieraniu. A dalej nowy z ASO 0W16 i po czasie analiza. Wtedy by była większa wiedza jak on się sprawdza w tych warunkach i przy danej ilości kkm. W nowym silniku, będzie istotne ile w naszych warunkach pojawi się paliwa i wody. Bo to najbardziej degraduje olej i wtedy wyjdzie czy lepkość po W nie spada i jak. Dalej jak będzie z zakwaszeniem oleju, kontra zasadowość, czyli TAN/TBN. Po tej relacji, będzie też widać, w jakiej wartości olej jest i na ile ew. dalej starczyć powinien.

Moje stwierdzenie:
1. Nie słyszałem by ktoś po 5W30 coś leczył 0W20. Oczywiście to są przypadki, ale takie jest życie, że w pewnych warunkach silniki po zalecanym niedomagać zaczynają. 
2. Nie ma u nas takich mrozów zimą.
3. Do każdego silnika leci paliwo, kwestia konstrukcji i warunków ile tego będzie. Ja latam na 5W30 i silnik super się trzyma, a w pierwszej analizie przez paliwo i wodę, lepkość spadła po W na zalecenie, czyli 5W20. Czyli zrobiło się zalecenie po 8kkm, pytanie co wtedy się zrobi z tych 0W16, czy 0W20. Wolę nie wiedzieć.
4. Oczko wyżej z dopuszczeń nie zabije silnika, skoro w ASO sami w tym są niestali.   
5. Oleje 0W są ewidentnie robione pod normy i oszczędności paliwa, ba nawet 5W30 są też eco.

Oczywiście do hybrydy te lepkości są wskazane, ale jak dodasz warunki, analizę po interwale, to się dowiesz czy czasem z 0W16 nie zrobiło się 0W8, bo to będzie przemawiać za 0W20. O ile warunki serwowane silnikowi się nie zmienią. Wszystko też zależy jaką przyszłość auta widzisz. Za 3 lata nowy, to nie ma się co przejmować, w tym czasie Tobie nic nie wyjdzie, a ew. będzie dla kolejnych właścicieli. Ale jeśli będzie u Ciebie lata i zrobi masę km, to już warto się pochylić i zastanowić.

Moja Toyota od zawsze lata na 5W30 i też ma się doskonale. Powtarzam, znajdź przykład, gdzie ktoś po zmianie z 5W30 na 0W20 coś leczył. Po prostu o oczko wyżej olej jest bardziej uniwersalny i ma większy zapas. Ale warunki są bardzo istotne i mogą decydować bardzo o wyborze.

Szybszy zgon, Toyota ma z 0W20 większe doświadczenie, ale jak olej po W spada o 10, w warunkach miasta po 8kkm, to sam sobie odpowiedź, który olej ma większy zapas w takich warunkach.

Wiesz co, zanim zadasz pytania kolejne, to musisz opisać swoje warunki i jaką przyszłość tego auta widzisz. Będzie jakiś kierunek. Bo tak to można zginąć.     

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2736 dnia: 19 Sierpnia 2021, 23:41:01 »
3 lata nowy, to nie ma się co przejmować, w tym czasie Tobie nic nie wyjdzie, a ew. będzie dla kolejnych właścicieli. Ale jeśli będzie u Ciebie lata i zrobi masę km, to już warto się pochylić i zastanowić.

Auto ponad roczne już po 1 wymianie oleju przez ASO na 0W16 przy przebiegu 13K.
Auto 12-15 tyś rocznie (narazie).
Jak się nic nie zmieni to z 10 lat pojeżdżę może mniej może więcej.
10 lat po 15 tyś to jest 150 000 przebiegu.
Jazda 70% miasto 30 %  trasa.

Bardziej mnie zastanawia czy nie zrobić konserwacji podwozia niż jaki olej wlać za niecały rok.
Wiadomo że nowe Toyoty już tak nie rdzewieją (chodzi o podwozie) ale jeśli robić dodatkową konserwacje to chyba najtaniej zrobić w nowym czy prawie nowym.  :o

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2737 dnia: 20 Sierpnia 2021, 00:04:22 »
Młode auto i silnik, do tego 10 lat i 150kkm. Masz idealną sytuację by sprawdzić olej z ASO vs 15kkm w swoich warunkach. Ja bym przy 10kkm zrobił analizę zużytego. Ja nic nie twierdzę, ale bez podstawowej analizy nic się nie dowiemy. Może być ok, a może nie być ok, to indywidualne sprawy. Tylko tak można sprawdzić, czy u Ciebie 0W16 wystarcza, czy 0W20 jest wskazany.

Profilaktycznie możesz też po iluś kkm, wlać do próbówki 4ml nowego oleju i z silnika, a po przechyleniu porównać szybkość różnicy spływu. Jeśli używany mocno wyprzedza nowy, to jego lepkość spadła sporawo.

Pytałeś o olej a nie podwozie, więc....

Offline suracuse

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2738 dnia: 23 Października 2021, 21:12:45 »
Witam Panowie i Panie.
Przeglądnąłem z 50 stron i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Potrzebny olej 0W20 do Toyoty Auris 1.8 Hybrid 2017.
Chodzi mi o konkretne wersje bo nawet jak szukałem na stronie producenta np. castrol to tego auta to wyskakiwał np. 5W40.
Jedyny jaki znalazłem to Motul, w pozostałych nie zgadzały się parametry podane przez toyotę.
https://intercars.pl/produkty/1658975-olej-silnikowy-motul-hybrid-0w20-4l
Oczywiście poza olejami Toyoty, które dla mnie są za drogie.
Chciałbym mieć jednak jakiś wybór.
Z góry dziękuję.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2739 dnia: 23 Października 2021, 22:04:59 »
Polecam Shell Helix Ultra SN PLUS 0W20 - miałem używałem od nowości w moim Aurisie II FL Hybrid 2016 i naprawę za ta cenę super olej.
Szczegóły w moim wątku:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39046.0.html

Używam go też w Yarisie III FL Hybrid i będę używał w RAV 4 plug-in  :cheesy:

Teraz też już jest wersja tego oleju specjalnie do hybryd.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2740 dnia: 23 Października 2021, 22:28:58 »
A ja polecam w zasadzie OEM ale z logo mobil1 https://www.mobil.pl/pl-pl/mobil-1/car-approvals/which-oil-for-my-toyota/ Dobrać po VIN na tej stronie i kupić w korzystnej cenie ze sprawdzonego źródła.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 22:30:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2741 dnia: 23 Października 2021, 23:10:10 »
A ja polecam w zasadzie OEM ale z logo mobil1 https://www.mobil.pl/pl-pl/mobil-1/car-approvals/which-oil-for-my-toyota/ Dobrać po VIN na tej stronie i kupić w korzystnej cenie ze sprawdzonego źródła.

Mi po wpisaniu modelu wyszedł komunikat:

Olej silnikowy rekomendowany do twojego pojazdu
Marka: TOYOTA
Model: COROLLA Hatchback 1.8 Hybrid 72kW
Rok: 2020
Typ paliwa: Benzynowy/Elektryczny
Pojemność: 1.8 L
Wyślij rekomendację e-mailem
Niestety nie mogliśmy znaleźć produktu spełniającego wpisane kryteria wyszukiwania. Skontaktuj się z działem pomocy technicznej 00800 441 1603, aby uzyskać rekomendacje.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2742 dnia: 24 Października 2021, 09:49:27 »
jak kolega pisze, że olej toyoty jest dla niego za drogi... pomijając, że dobry olej swoje kosztuje... to niech lepiej sprzeda to auto jak żałuje 200/300 zł na olej raz w roku!

Offline suracuse

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2743 dnia: 24 Października 2021, 11:12:53 »
jak kolega pisze, że olej toyoty jest dla niego za drogi... pomijając, że dobry olej swoje kosztuje... to niech lepiej sprzeda to auto jak żałuje 200/300 zł na olej raz w roku!
Miałem na myśli kolego ceny oleju w ASO Toyota, które są w granicach 400 zł i więcej. Jeśli masz namiar na olej toyoty oryginalny z pewnego źródła za 200 zł to biorę.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2744 dnia: 24 Października 2021, 14:13:44 »
A nie prościej zapytać u eksperta z naszego forum? zmienolej.pl
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl