Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578366 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2760 dnia: 03 Listopada 2021, 23:15:36 »

olej toyoty jest dla niego za drogi... pomijając, że dobry olej swoje kosztuje

W analizach TGMO naprawdę rewelacji nie widać, oczywiście 0W20 może być GTL, ale 5W30 już nie. Olej jak inny, więc za znaczek jakieś 170 + to czysta fanaberia. Tym bardziej, że milczą kto to dla nich robi i z jakiego kraju przybywa, to tajemnica, niby nie wiedzą. Jestem już po interwale i analizie 5W30 Specola, wypadł po 7.5kkm jak nienaruszony i na pewno do 10-12kkm by dał radę. A skoro TGMO 5W30 nie jest GTL, to obecnie za poniżej pół ceny mam Shell HU 5W30. Sprzyjanie w mniejszym spalaniu jest, reszta normalnie.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-genuine-motor-oil-5w-30-fuel-economy.2540/

Przeczytajcie podsumowanie, a zobaczycie alternatywy. Być może 0W20 TGMO jest choćby GTL, ale super puper raczej nie, bo zwykłym Toykom takie niepotrzebne. Revenola, Repsola, Penrite tam nie znajdziecie.

Poza tym jest kilka o wiele lepszych olejów niż oryginalny Toyoty w podobnych cenach... Nie widzę sensu zalewania TGMO

Dokładnie, chyba wcześniej źle zrozumiałem.

Royal Purple jeszcze trzyma jakość

Miałem taki 5W30 API SN PLUS (nie miał synerleka) i niestety po 8kkm TBN/TAN było na równi. Czyli za chwilę kwas by był większością. To w warunkach miasta. Wyleczyłem się z takich cen za olej. Ten za 360pln wystarczył na 8kkm, a Specol nasz w ciut lepszych warunkach za 74pln po 7kkm był jak nowy.

Dalej mam plan na Mobil 1 ESP 5W30, baza jest mieszaniną HC GTL i ester, być może z każdego typu coś dobrego się uzyska. Panowie w zwykłej Toyce aby wykorzystać super olej to trzeba by trasy latać tylko. Na mieście taki olej nie będzie miał szans się wykazać. A czasami te super dopiero w ciężkich warunkach zaczynają właściwie działać. Ja cenowo na równi stawiam RP 5W30 i TGMO 5W30, cena kosmos a olej jak innych masa. Jak ktoś chce Japan, to niech sobie poszuka Mitasu. Jednak po ostatniej informacji. Wynika ,że oni w DE nie istnieją oficjalnie, co w wątpliwość poddaje ich 100% syntetyk. Do DE to oni wysyłają detalistom paczki i na podstawie tego twierdzą, że ich oleje tam są z tym samym napisem 100%. Co innego oficjalny rynek, a co innego wysyłka sztuk w pudłach bez spełnienia przepisów tamtejszych. 

Nie ma tak, że na zwykłym oleju silnik zrobi 200kkm, a na super 400kkm, te różnice są duuuużo mniejsze. Lepiej tańszy i częściej wymienić, a będzie bez ryzyka i lepiej dla silnika. Decydujące są w tym warunki i długość interwału. Na każdym oleju da się w silniku zrobić błoto, kwestia własnego postępowania i gotowe. Jak w danej normie i lepkości między olejami będą tyci różnice w zastosowaniu, tak aby super olej wytrzymał 15kkm w warunkach miasta, potrzeba odpowiednich warunków. Oleje LL na 20-30-40kkm to mit, ASO nie pyta o warunki, klient nie czyta drobnego druku i placek gotowy. 

Każdy człek i nawet ten sam silnik, to może być indywidualny przypadek. Tak ten sam olej, w tym samym silniku a pod innym butem, nie koniecznie zadziała identycznie. Czemu bo kto dokładnie warunki opisuje i kto inny na warunki nie zwraca tak uwagi. Taka jest prawda. Polecanie oleju zgodnego z normą i lepkością to jest tylko 50% sukcesu. Następne 50% to warunki.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2761 dnia: 03 Listopada 2021, 23:17:00 »
Martwe dusze, Święto Zmarłych. wiedziałem od początku :)  0.5.10...W...16,20,30...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2762 dnia: 11 Listopada 2021, 21:44:30 »
Nie mogę pisać w szybkim pytaniu i odpowiedzi, nadal pojawia się ten sam komunikat o jakimś błędzie. Powiadomienia dochodziły i znowu nie dochodzą. O władzo tutejszego forum, robicie coś z tym ?

Zgroza, odechciewa mi się tu zaglądać.  :-( <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2021, 21:47:13 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2763 dnia: 14 Listopada 2021, 21:10:26 »
Jeśli ktoś się nastawia na Mobil 1 ESP, to niech się nie zdziwi jak zobaczy zieloną poświatę po tym oleju. Taki kolor ten olej ma. A to stronka ze wskazaniem do sprawdzenia autentyczności.
 https://www.drive2.ru/l/555391086932002651/

Ci co zawsze szukają PAO, mogą się niebawem rozczarować. Od zawsze ekonomia to u producentów dyktowała, skoro bazy HC przechodzą testy. Tak jak PAO tak i HC to nie jest 1:1, są te i te różne. Ale obecny cyrk z cenami paliwa i reszty pochodnych wszystko tylko przyspiesza. Skoro ceny takich baz rosną, to jasne jest, że producenci zaczną mieszać i całkowicie odchodzić od PAO. Tym bardziej, że PAO stało się dodatkiem jak cząstka mocniejszego feromonu w perfumach, która ma coś tylko poprawić, aby spełnić daną normę. Na rynku są te ze sporą ilością PAO, ale to są stare formulacje, nie zawsze do nowoczesnych aut dobre. 

Co do problemów z pisaniem postów, cytowanie dawniejszych postów, powoduje problem z zapisaniem obecnie postu. Wszystkie z czasów cyrków tu na forum są chyba tym naznaczone.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 21:12:27 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2764 dnia: 14 Listopada 2021, 21:21:38 »
Jak widzę "ru" w adresie, to nie klikam z zasady w dobie "GRUnetu :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2765 dnia: 14 Listopada 2021, 21:31:39 »
Dobra informacja, wiarygodna, przydatna i sprawdzająca się, bez szmiry nie ma narodowości w necie. Nie ma w tym kszty jakiegoś poparcia, raczej czerpanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2766 dnia: 14 Listopada 2021, 21:40:50 »
Nie ma w tym kszty jakiegoś poparcia, raczej czerpanie.
Może i bez "krzty poparcia", ale mam zasady ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2767 dnia: 14 Listopada 2021, 21:48:45 »
Czytając takie info nawet o tym w ten sposób nie myślę. Raczej na wszystkich tego typu miejscach, polityka jest zakazana. Jak by co flagę wywiesiłem rozmiaru 1/1.5m i to z godłem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2768 dnia: 14 Listopada 2021, 22:22:10 »
Czytając takie info nawet o tym w ten sposób nie myślę. Raczej na wszystkich tego typu miejscach, polityka jest zakazana. Jak by co flagę wywiesiłem rozmiaru 1/1.5m i to z godłem.
Nie o to chodzi, dla mnie to możesz wywiesić i tęczową :) Po prostu mam BARDZO przykre doświadczenie z życia wzięte, po kliknięciu w link na forum z końcówką ru, dodany ponoć w dobrej wierze ;)
Odtąd staram się nie klikać w "byle co" chyba, że sprawdzę.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2769 dnia: 14 Listopada 2021, 23:06:15 »
Ja polityką się nie zajmuję, więc mnie nie szukają. Na Ciebie omyłkowo trafili, może nazwisko zbieżne, poza tym antywirus mi czuwa, uważam co otwieram za pliki i wsio. Ja tu nic nie wstawiam, bez osobistego oglądania, widzę temat, pamiętam o jakiejś stronce i wtedy wklejam. Ale nic na darmo, postraszyłeś i zapisane.  :roll: :|

Offline venom1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2770 dnia: 18 Listopada 2021, 21:33:51 »
Koledzy, koleżanki, serwis na przeglądzie zerowym do Suzuki Swace (Toyota Corolla TS 1.8 hybrid) zalał mi olej 5W30 do silnika, ponoć lepszy na polskie warunki, prawda to? Czy reklamować?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2771 dnia: 18 Listopada 2021, 23:04:49 »
Koledzy, koleżanki, serwis na przeglądzie zerowym do Suzuki Swace (Toyota Corolla TS 1.8 hybrid) zalał mi olej 5W30 do silnika, ponoć lepszy na polskie warunki, prawda to? Czy reklamować?

Jaki przegląd zerowy ? Sprowadzony czy nowy ale roczny ? Bo chyba nie fabrycznie nowy tegoroczny  ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2772 dnia: 18 Listopada 2021, 23:15:33 »
Lepszy na lokalne warunki jest zawsze ten olej, na którym serwis ma wyższą marżę ;-)

Co jest napisane w instrukcji auta?

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2773 dnia: 19 Listopada 2021, 20:33:11 »
Co jest napisane w instrukcji auta?
temat wałkowany po raz Nty
ja słyszałem o taksówkarzach którzy po 800tyś km przejechali na 0W20 wymieniając co 10tyś km
natomiast nie znam przypadku gdzie by się ten silnik zatarł albo korba wyszła bokiem
może kiedyś ktoś coś tu wrzuci w tym temacie
natomiast wciąż pokutuje opinia im gęstszy olej tym lepiej /bo mechanicy w komunie tak mawiali/
obecna technologia spasowania silnika i magistrale olejowe to technologia XXI wieku a oleje do takich konstrukcji to popularna "woda"
olej jest medium które hydraulicznie reguluje silnik w kilku miejscach jak luz zaworowy czy napinacze oraz fazy rozrządu jest niejako elementem konstrukcyjnym silnika
zalejcie od razu 20W60 jeszcze jakiś extrime - do sportu - super ochrona silnika tylko po kilkudziesięciu tysiącach ten silnik się poprostu zatrze, nagar zablokuje jakiś kanalik w tłoku, tłok nie chłodzony spuchnie jak wylecicie na autostradę i będzie pierwszy przypadek tu na forum zajechania 1,8 HSD lol:)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2774 dnia: 19 Listopada 2021, 23:31:35 »
Nic dodać nic ująć.
Jak producent zalewa w fabryce i zaleca 0W20 to na takim należy jeździć.
Jak producent zalewa w fabryce i zaleca 0W16 to na takim należy jeździć.
Koniec kropka.
Jak się mogę kłócić z inżynierami w VW (TSI & longlife) czy w Renault (dCi).
Ale z inżynierami z Toyoty nie mam zamiaru się wchodzić w polemikę.
To taka człowieka natura że jak coś jest nawet bardzo dobre to jeszcze chce coś polepszyć nawet jak nie wie po co.
Czasem to choroba którą wypadało by leczyć.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl