Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578348 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2775 dnia: 19 Listopada 2021, 23:36:56 »
pierwszy przypadek tu na forum zajechania 1,8 HSD
Spotkałem się z opinią, że 1.8 HSD zajechać się nie da, w każdym razie nie podczas jazdy.  Nawet jadąc z maksymalną prędkością to jest tylko 99KM i 5200 rpm z pojemności 1.8, do tego każda nadwyżka momentu obrotowego ICE jest przekazywana na odwrócony układ MG2>MG1 odciążający w ten sposób silnik spalinowy przy każdej możliwej okazji.

Offline venom1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2776 dnia: 19 Listopada 2021, 23:37:09 »
ja yebe...xD
O co chodzi?
Koledzy, koleżanki, serwis na przeglądzie zerowym do Suzuki Swace (Toyota Corolla TS 1.8 hybrid) zalał mi olej 5W30 do silnika, ponoć lepszy na polskie warunki, prawda to? Czy reklamować?

Jaki przegląd zerowy ? Sprowadzony czy nowy ale roczny ? Bo chyba nie fabrycznie nowy tegoroczny  ?

Nowy, fabrycznie, produkcja wrzesień 2021, nazwałem to serwisem zerowym bo to pierwszy przegląd przewidziany w Suzuki na 1000 km, ale może to nieprawidłowe określenie...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2777 dnia: 19 Listopada 2021, 23:39:54 »
ja yebe...xD
O co chodzi?
Koledzy, koleżanki, serwis na przeglądzie zerowym do Suzuki Swace (Toyota Corolla TS 1.8 hybrid) zalał mi olej 5W30 do silnika, ponoć lepszy na polskie warunki, prawda to? Czy reklamować?

Jaki przegląd zerowy ? Sprowadzony czy nowy ale roczny ? Bo chyba nie fabrycznie nowy tegoroczny  ?

Nowy, fabrycznie, produkcja wrzesień 2021, nazwałem to serwisem zerowym bo to pierwszy przegląd przewidziany w Suzuki na 1000 km, ale może to nieprawidłowe określenie...
To bym się kłócił z nimi że producent zaleca 0W20 i taki ma być a nie taki jaki oni sobie wymyślą.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2778 dnia: 19 Listopada 2021, 23:42:28 »
A ich tłumaczenie że 5W30 też jest dopuszczalny mnie by nie interesowało bo za niedługo będą wlewać mineralny 15W40 bo powiedzą że też jest dopuszczalny.

Offline venom1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2779 dnia: 19 Listopada 2021, 23:47:11 »
Co jest napisane w instrukcji auta?
Instrukcja wg mnie 1:1 kopia tej z Toyoty.
Olej fabryczny 0W16, można niby użyć 0W20 jeśli ten pierwszy jest niedostępny, jednak powinien być zastąpiony przez 0W16 podczas następnej wymiany.
Następny akapit: (...) zalecany jest olej SAE 0W16, 0W20 lub 5W30.
Wkurza mnie ten serwis....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2780 dnia: 19 Listopada 2021, 23:51:12 »
Zerowy przegląd robi ASO przed odbiorem.
Przegląd po 1000km ??? Naprawdę to jest obowiązkowy przegląd w Suzuki? Bo jeśli tak, to już NIGDY nie splunę w ich kierunku .
Jak wyżej,  poprawiają fabrykę. Zapewne nie zaszkodzi,  tylko po co?
Ano po to, że mają wyższy zysk.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline venom1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2781 dnia: 19 Listopada 2021, 23:56:11 »
Zerowy przegląd robi ASO przed odbiorem.
Przegląd po 1000km ??? Naprawdę to jest obowiązkowy przegląd w Suzuki? Bo jeśli tak, to już NIGDY nie splunę w ich kierunku .
Jak wyżej,  poprawiają fabrykę. Zapewne nie zaszkodzi,  tylko po co?
Ano po to, że mają wyższy zysk.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
To przepraszam, to nie przegląd zerowy tylko pierwszy, jest na to specjalna rubryka na 1000 km, nie wiem czy to ma sens ale sam też bym prosił o zmianę oleju po 1000-1500 km, niezależnie czy to Toyota czy Suzuki...
Chyba poproszę o zmianę oleju na 0W16, dziękuję wszystkim za pomoc!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2782 dnia: 20 Listopada 2021, 00:22:31 »
Bez jaj, zmień następnym razem 
Nic się nie wydarzy złego przez następne 1119000km ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2783 dnia: 20 Listopada 2021, 10:10:07 »
A jak nie zmienisz to zapewne też się nic nie wydarzy. U mnie 307tys.km na 5w30 i żadnych uwag do pracy silnika nie mam.

Offline venom1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2784 dnia: 20 Listopada 2021, 10:13:44 »
Bardzo dziękuję wszystkim!  :-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2785 dnia: 12 Grudnia 2021, 03:42:52 »
venom1984

Ogólne, czy kogoś warunki nie są wyznacznikiem tego co zalane. Tylko twoje warunki tu są najistotniejsze, czyli jakie warunki musi znieść silnik i olej. Żadne książkowe dane nie są wyznacznikiem, choć niektóre akapity jeśli wystąpią w twoich warunkach, mogą być wskazówką i odpowiedzią. Przy oleju z palety wyboru i zgodności normy, to 50% a warunki to drugie 50%.

Ja np. mam Aurisa gdzie w DE od nowości lali 5W30, silnik czysty tyci wciąga i już 8 czy 9 interwał na 5W30. A nawet więcej bo zalewam A3/B4 i w analizach te oleje wychodzą dobrze, silnik nie wybuchł. Jak w ASO jest różnie, tak i ludzie robią różnie. ASO w DE, gdzie odbyły się wszystkie serwisy, tak tłumaczyli notoryczne zalewanie 5W30.  "Używany przez nas olej 5W30 jest zdecydowanie przeznaczony dla Toyoty. Z tego powodu nie było i nie ma powodu, aby wracać do innej specyfikacji." I jak to ma się do książkowego zalecenia, 5W30 tylko rok.

Akurat przez pryzmat technologii wystarczy zobaczyć tabelę doboru oleju, jak na super spasowania jest mega szeroka. Bo każdy powinien się zastanowić jakie ma warunki. Jeśli u Kazia po mieście 0W20 wyrabia, a we flocie 10W40, to klucz jest jeden, warunki. Jeśli pan Kaziu zaleje 10W40 to w jego warunkach zbierze sporo i szybko dużo "miodu". A jeśli we flocie zaleją 0W20, to być może silnik dostanie w kość i będą dolewać sporo.  Pomiędzy 0W20 a 5W30 nie ma kolosalnej różnicy, te i te są niby paliwo oszczędne. Oczko wyżej od zaleceń nie sprawi problemów jeśli nie ma ekstremalnych warunków. Oczko w dół poniżej zaleceń, to już jest przesada.

Nie zapominaj, że świadomość warunków własnych względem oleju, to nie fanaberia. Fanaberią jest jak masa ludzi lata na LL, bo biernie przyjmuje ustawienia ASO i nie czyta w manualu drobnego druczku, pod zapisami o trybie LL. Świadomość jest wskazana, choć może powodować problemy. Jeśli ktoś co 3 lata ma nowe auto, to nie musi się przejmować niczym. Ale o używane choćby po zasadach ASO, lub ludzi błędach i ew. sprowadzone "laleczki", wypada się pomartwić i zastanowić.

Tak jak na 0W20 tak i 5W30 nie ma raczej przykładów, by silnik wybuchł, zatarł się. Jednak nikt nie leczy silnika mniejszą lepkością po większej. Tylko bez przesady z przeskokiem, oczko to nie 10W jak flota.

Dalej warunki swoje, jeśli miało by być sporo PB95 w oleju to wskazane będzie 0W20 a nie dno 0W16, a czy aż 5W30 to nie wiem. Kolego jeśli mnie stać na analizy oleju z auta z 13, to Ciebie na początku życia auta tym bardziej. Wypadało by choć raz przebadać 0W20 czy 5W30 po interwale. Coś takiego da jasną odpowiedź, na ile danej lepkości olej w Twoich warunkach wytrzyma. Tylko analiza pozwala dokładnie ustalić, czy danej lepkości olej w danych warunkach wytrzyma do 10kkm czy 15kkm. No taka jest prawda, w porównaniu do innych gadania, ten lepszy ten mi wyciszył silnik. Oni nie wiedzą ile kto w oleju może mieć paliwa, ani jakie są ilości metali ze ze zużycia, ani kiedy z oleju robi się kwas.

Co do wymiany przy docieraniu. Zawsze może w tym czasie być w oleju coś więcej pierwiastków z silnika, zawsze jakieś montażowe substancje też. Niby silniki są wstępnie docierane, ale to nie są warunki Kowalskiego, tylko takie jak w labolatorium. Nie każdy wie jak się zachować i każdy może mieć inny wpływ na taki proces. Dlatego warto wymienić. Ogólnie częstsza wymiana oleju, jest tańsza niż naprawy lub problemy z powodu syfu czy kwasu w silniku. Kwestia kto ile lata, jak mało można kupować lepszy, tak jeśli więcej można latać na tańszym. Najważniejsze jest to, aby olej w porę wymieniać i nie na koniec jego wartości, tylko zawsze coś przed.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021, 03:44:41 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2786 dnia: 12 Grudnia 2021, 08:59:11 »
venom1984

Wypadało by choć raz przebadać 0W20 czy 5W30 po interwale. Coś takiego da jasną odpowiedź, na ile danej lepkości olej w Twoich warunkach wytrzyma. Tylko analiza pozwala dokładnie ustalić, czy danej lepkości olej w danych warunkach wytrzyma do 10kkm czy 15kkm. No taka jest prawda, ..........

O nie !! ja nie zrobiłem nigdy analizy oleju - na śmierć zapomniałem ! I co teraz ?

Podobnie jak miliony kierowców na całym świecie w tym tysiące taksówkarzy którzy jeżdżą i na 0W20 i na 0W16 i wymieniają olej co 15K.
Nie było słychać ani o jednym przypadku żeby przez to były jakieś problemy z silnikiem.
Ale jak planujecie zrobić milion km bez remontu to warto wymieniać olej co 10K a jak komuś to poprawi samopoczucie to co 8K najlepiej 5W40.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2787 dnia: 13 Grudnia 2021, 03:20:27 »
A czy ja coś komuś narzucam ?

A lej sobie kujawski nawet, jak tak chcesz. Tylko nie wplataj w moje słowa, co do Toyot jakiś 5W40. Bo Ci się coś myli z kogoś przykładem, gdzie po takim oleju, który zawalił motor, miała być burza na 5W30. 

Nadal żyjesz w nieświadomości swoich warunków i ich wpływu na olej, nadal zakładasz i biernie ufasz w super olej z ASO. Zadaj sobie choć raz pytanie, na ile jesteś pewny i na czym się opierasz, na ucho, bo u kogoś OK i marketing odpada. Zapytaj w swoim ASO na ile oni przewidują auta, obyś nie usłyszał do gwarancji, bo taka jest prawda. A wobec tego producent i ASO mogą wszystko, bo w tym czasie silnik zniesie wiele. Gdyby choć większość zdawała sobie sprawę z wielu tematów, to nie było by takiej loterii w używanych. 

Miliony kierowców nawet tu nie zaglądają, robią jak robią bo tak napisane, a warunki każdy ma inne, tak jak sam jest inny. A potem część kupuje te cuda i przychodzi tu, lub gdzie indziej z płaczem, pomocy.

Jeśli zawsze masz nowe auto co 3 lata, no to można Ci wybaczyć gupoty. Tylko kolejni właściciele czy się z tym zgodzą. W zgodzie z eco i nie nakręcaniem CO2, warto by się nie zgadzać z tendencją producentów, 3 lata i nowy. A oni w tym wybitnie się wykazują, tudzież pomaga im w tym wszelka maść ustrojstw eco.

Żyj sobie jak chcesz, a innym pozwól samemu wybrać. To że Ty się z tym nie zgadzasz, nie znaczy, że taki punkt widzenia nie może być prezentowany. Tylko na czym opierasz własne przekonanie. Miliony kierowców, bez konkretnych danych, to jest przykład z czapki.

Oczywiście dalej możesz żyć w nieświadomości. Zadaj sobie pytanie, ile osób z tych milionów jest chętna się pochwalić uwalonym motorem, tym bardziej skoro na forach nie siedzą. Czy koszty częstszej wymiany oleju, są w stanie pokryć grubsze naprawy. To jest Twoja wojna o może +150PLN rocznie, bez przesady taki biedny chyba nie jesteś.

Powtarzam, sztuką jest wymieniać olej zanim jego wartości będą powodować powiększone zużycie. Jeśli ktoś w swoich warunkach, jest to w stanie na ucho wyczuć, to chwała mu.   

Jak chcesz to możemy się pospierać, ale na jednostkowe, potwierdzone i merytoryczne informacje, ja takie posiadam, a Ty ?
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021, 03:27:30 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2788 dnia: 13 Grudnia 2021, 18:16:48 »
Nie było słychać ani o jednym przypadku żeby przez to były jakieś problemy z silnikiem.
Z pewnością można coś znaleźć, ale to i tak w 99% będzie dotyczyło aut powypadkowych, niewłaściwie serwisowanych i/lub z kręconymi licznikami.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2789 dnia: 13 Grudnia 2021, 19:05:49 »
........

Jak chcesz to możemy się pospierać, ale na jednostkowe, potwierdzone i merytoryczne informacje, ja takie posiadam, a Ty ?

A ja się nie będę kłócił z inżynierami Toyoty którzy nakazują mi wymianę oleju 0W16 co 15000 km.
Gdybym miał Renault 1.5 dCi z interwałem olejowym co 30 000 km to tu bym się na to nie zgodził bo wiadomo jakie spustoszenie potrafi wywołać olej Longlife wymieniany co 30K.
Ale z Toyotami nie ma żadnych problemów przy wymianie oleju co 15k.
I nie chodzi tu o oszczędności 300 zł na wymianie oleju tylko o bez sensowną wymianę - tracenie nie tylko PLN ale i czasu.

Ale jak komuś to humor poprawia to niech sobie wymienia olej co 10K albo nawet co 5k. Jego pieniądze i może sobie z nimi robić co chce.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021, 19:09:35 wysłana przez bardos.1979 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl