Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2790 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:52:52 »
Owszem w Toyocie nie ma w interwałach przesady. Silniki też są sprawdzone i nie wysilone ponad miarę. Widać to jak dany producent ma w gamie silniki, które produkuje przez wiele lat, nie wypuszcza nowinek dla klienta królika. Ale chyb się zgodzisz, że dawne konstrukcje i zasady przyświecające inżynierom, to nie to samo co dziś. Bezmyślnie jest wierzyć w tych czasach, że producentom bardziej zależy na długowieczności silnika, a nie na spełnieniu norm. Na klienta nie ma w tym miejsca.

LL 30kkm, teraz już są po 40 i 50kkm ponoć. Za usilnie próbujesz innym odradzać świadomość, by tu chodziło tylko o + śmieszne koszty, jakaś ideologia i wiara w producenta i ASO.

Czy producent testuje silniki/oleje w warunkach drogowych, a nie lab ?
Czy w ASO pytają w zgodzie z drobnym drukiem, jakie pan serwujesz warunki. Notoryczne góry, przyczepy, trasy, miasto to nie jest zawsze 15kkm ?

Ja pochyliłem się bardziej nad tematem, mam osobiste wyniki. Nie myli się ten co nic nie robi, a że ktoś nic nie robi i chciałby zakazać innym wtajemniczenia, to hipokryzja poparta nadziejami dla mas. Oczywiście moje wyniki nie są 1:1 dla innych, ale pogląd warunki vs stan oleju już może uświadamiać, jaki wpływ mamy na olej. Jak olej za 360 dukatów starczył na pow. 8kkm bo paliwo zrobiło z niego lepkość niżej i kwas był na równi z detergentami. Tak nasz za 74 dukatów w zmienionych trochę warunkach przetrwał piknie pow. 7kkm, prawie bez paliwa, mógł by wystarczyć na 12kk, a może 15kkm. Ja wiem w ml ile w tych olejach miałem paliwa czy wody i jak to się zmieniło. To wszystko z oleju z Aurisa i długoletniego pancernego silnika 1.6. Widać jasno, warunki warunkują długość interwału, a nie jakieś zapewnienia inne. Praktyka vs teoria dla mas.

Zamierzam to zaprezentować, ale jak jesteś nie zainteresowany, to proszę na przyszłość abyś nie czadził mi tam, tylko założył sobie swój wątek, ASO najlepsze i basta. Każdy będzie miał to co lubi, ja do Ciebie bankowo tam nie zajrzę, bo ogólne zasady olewam.

Namawiam i sugeruję, nie opierać się o coś tam dla milionów. Coś dla wszystkich nie obejmuje jednostkowych przykładów. Miliony lat temu, były miliony dinozaurów i co już ich nie ma, bo wszystkie robiły tak samo. Jeśli ktoś kupuje nowe auto, wymieni olej po docieraniu, to niech sobie zrobi raz analizę po interwale. Wszystko zgodnie z ASO, a zobaczy czy w jego przypadku, na danym oleju 15 czy ileś tam kkm jest OK. A dalej tylko lać ten sam olej i latać tyle kkm, co pierwowzór wytrwał. Jak w życiu jeśli warunki ew. zrobią się lepsze, to lepiej, a jak gorsze to trzeba coś tam odjąć. Czy taka świadomość nie jest warta analizy, która kosztuje obecnie jakieś 120 dukatów. Straszne koszty, wobec zakupu nowego auta i serwisów w ASO, oj straszna.     

Producenci swoje, klienci swoje, a potem ktoś bezpodstawnie wiesza psy na marce czy silniku. Nikt nie napisze, non-stop LL było, lałem zły olej, zapominałem wymieniać na czas. Latałem tylko po bułki z może 10W. A potem ku....a te silniki do du... i to są potem podstawy merytoryczne. Dawne zachwyty na słowa, panie tylko żona do pracy jeździła 5 na 5km, już dawno się mijają z wartością.   
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021, 22:09:53 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2791 dnia: 13 Grudnia 2021, 23:25:26 »
wiadomo jakie spustoszenie potrafi wywołać olej Longlife wymieniany co 30K.

Czy tak do końca wiadomo to nie jestem pewien.  Wprowadzenie olejów LL nałożyło się na trendy downsizingu i wysilania jednostek aby móc uzyskać jednocześnie niskie wyniki emisji w testach przy zachowaniu dobrych osiągów jak ktoś chce pocisnąć.  Dużo zależy od intensywności eksploatacji i dynamiki jazdy - w tym momencie skrócenie interwału staje się oczywiste, ale jak się okazuje nie dla wszystkich.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2792 dnia: 13 Grudnia 2021, 23:36:55 »
wiadomo jakie spustoszenie potrafi wywołać olej Longlife wymieniany co 30K.

Czy tak do końca wiadomo to nie jestem pewien.  Wprowadzenie olejów LL nałożyło się na trendy downsizingu i wysilania jednostek aby móc uzyskać jednocześnie niskie wyniki emisji w testach przy zachowaniu dobrych osiągów jak ktoś chce pocisnąć.  Dużo zależy od intensywności eksploatacji i dynamiki jazdy - w tym momencie skrócenie interwału staje się oczywiste, ale jak się okazuje nie dla wszystkich.

Mi chodziło tylko o Renault i jego sławetne silniki dCi i wymiana oleju LL co 30K ale i VW ze swoim LL też miał wpadki.
Interwał wymiany co 15K wydaje się optymalny dla wszystkich marek dla oleju syntetycznego.
Tym bardziej w Toyocie które ma trwałe silniki a w HSD który na 15K silnik spalinowy pracuje np. przez 10K to olej i tak ma lekkie życie i moim zdaniem wymienianie go częściej jest bez sensu.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2793 dnia: 13 Grudnia 2021, 23:48:06 »
Oleje LL wprowadzono też dla portfela klienta, jak to ładnie i tanio wymieniać olej co te 30kkm, no bezproblemowa eksploatacja. I który klient pojedzie do ASO i powie, panowie ustawcie mi 15kkm a nie LL. Prosty przykład, oleje Castrol są OK, a wszyscy przez pryzmat historii z VW wieszają na nim psy. No tak wychodzi jak producenci aut w jedną oszczędzają, a producenci oleju w drugą. Na końcu wiadomo kto ma problem i buli. Jednostki wysilone, te to już wymagają opieki, zależy od marki, ale tam przesada szybciej się kończy niż w jakimś zwykłym silniku Toyoty. Olej w trasach mniej się degraduje, a jakieś 120km/h to wymarzony stan i ew. 10% miasta. Tylko na takie warunki trzeba szukać oleju na górnej półce. Tak na miasto oleje środka i pod tyci są wystarczające. Super olej w mieście nie będzie miał się kiedy wykazać. Ba są oleje co dopiero w odpowiednich warunkach zaczynają właściwie działać, a niektóre dodatki działają od pewnych temperatur, których olej w mieście może nie osiągać. Miasto- częściej, trasy rzadziej, ale jakieś LL aut czy oleju to czysty marketing, który ew. opiera się o badania w lab, a nie przypadek Kowalskiego. Nikt warunków jak w lab nie jest w stanie uzyskać. W wiadomym mi miejscu, analiz po 30kkm jest jak na lekarstwo, a już takich dobrych zero. Czasem jak ktoś ma trasy, dobry olej + jakiś dodatek, to widać 15kkm i ew. można zakładać 20kkm. Przykłady w miejscu tematycznym, a zwykłe masowe postępowanie, to zerowe porównanie.   

Moje wyniki są z warunków miasta w 80% lub więcej, a większość Toyot to miejskie auta. No i jak na razie, jeden olej, w zmodyfikowanych nieco warunkach tylko rokował na 15kkm. Jak ktoś chce to może latać z zakwaszonym szambem w silniku, na bagnecie dalej toto wygląda jak olej. Jeśli nasz olej rokował na 12-15kkm, a kosztował 74pln, to z dwiema wymianami w roku zamiast jednej może wyjść identyczny koszt. I to jest dopiero humor, jak jeszcze starcza na inne dodatki.

15kkm jest dawnym prawidłem, które wobec LL jest teraz rozsądkiem. Ale póki się nie sprawdzi, to tylko nadzieja wobec swojego przypadku.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021, 23:52:32 wysłana przez Rademenes »

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2794 dnia: 14 Grudnia 2021, 00:14:50 »
Jeśli nasz olej rokował na 12-15kkm, a kosztował 74pln

Jaki to olej?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2795 dnia: 14 Grudnia 2021, 00:20:50 »
Specol Gold 5W30 A3/B4 na nowym pakiecie z dużą ilością Mg i Bor. Nie posiada aprobat producenckich.

Tylko ja dochodzę do wniosku takiego, że pomiędzy olejami w danej normie i lepkości nie ma wielkich różnic. Kluczem wpływu na ten czy inny olej są warunki i to z ich powodu ten super odleci szybciej, niż w tyci lepszych warunkach ten tani.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 00:23:46 wysłana przez Rademenes »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2796 dnia: 16 Grudnia 2021, 09:05:37 »
Rademenes pytanie głównie do Ciebie.
Z zeszłego roku zostało mi pół litra i sprzed dwóch lat też i teraz mam litr oleju na zapas. Do mojego 1.33 wchodzi na sucho 3.4 l.
Mogę kupić teraz np. trzy butelki oleju i będę miał 2,8 l i czy mogę dolać tego co mi zostało? Cały czas go woziłem w bagażniku przez ten czas.
Oczywiście prawilny Amsoil Signature 0w20.

Offline Piociula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2797 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:27:57 »
Siedzę na oilclub od 2-ch lat więc myślę , że znam odpowiedź. Wlej zeszłoroczne pół litra i będzie OK. Zamknięty olej w szczególności takie PAO jak Amsoil nie starzeje się zbyt szybko i po roku nadaje się w zupełności. Dwuletni darowałbym sobie gdyż nie był przechowywany w stałej temp i mógł się lekko zdegradować. Jeśli są zmieszane to nie podpowiem, ale u siebie wlałbym. 0.6l. do 3,4l. to zaledwie 20%

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2798 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:43:02 »
No zmieszane zmieszane razem ;)

Offline Piociula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2799 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:54:46 »
Zawartość dwuletniego w mieszaninie to o ile się nie mylę będzie 8,82%.  Producenci gwarantują  co najmniej 5 lat przydatności oleju bez otwierania butelki a na oliclubie jest analiza oleju po 25 latach w butelce. Co ciekawe jego właściwości nie odbiegają znacząco od nowego.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2800 dnia: 16 Grudnia 2021, 13:58:28 »
Z zeszłego roku zostało mi pół litra i sprzed dwóch lat też i teraz mam litr oleju na zapas.

Oczywiście że możesz. Na oil są tacy co różne resztki różnych olei z garażu mieszają. Jakiś czas temu kupowali po promo 0W40 Orlenowe, które odstało 2 czy 3 lata nie wiadomo gdzie i wszyscy piali z zachwytu ceny. Jeśli to ten sam, to tym bardziej na spokojnie. Jeśli mieszał byś dwa oleje o tym samym pakiecie, to nawet lepkości obok siebie można, sam tak robiłem 5W30/5W40. Tylko aby nie dolewać takiej lepkości, która jest niżej niż najniższe zalecenie. Co do olei  z USA, to na przykładzie mojej historii z RP, wiem że ich oleje są wieczne niby. Jak pytałem, to za przykład mi podali, że ktoś u nich w firmie zalał 10 letni ich olej i OK. A tak naprawdę, piszą o warunkach do spełnienia i wtedy olej wieczny jest. Sam kiedyś do VW kupowałem po 5L ich olej, po trzech zakupach chyba, kolejna wymiana oleju była bez zakupu nowego. Tylko resztki nie latały w aucie, a na półce stały.
Lej szkoda oleju.  Możesz też poczytać.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/mieszanie-srodków-smarnych-o-różnych-lepkościach-itp.1353/

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2801 dnia: 16 Grudnia 2021, 14:34:30 »
Ten sam olej ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2802 dnia: 16 Grudnia 2021, 14:41:11 »
No to nie ma pytania. Lej i poczytaj. Tylko normal interwał a nie 30kkm.  :|

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2803 dnia: 20 Lutego 2022, 20:03:29 »
Jeszcze nie słyszałem żeby analiza poprawiła jakość oleju.
A na poważnie co mnie to obchodzi co się dzieje z olejem po 7 czy 10 tyś przebiegu.
Producent przewidział widocznie że olej sie pogorszy ale nie szkodzi to w widoczny sposób silnikowi a jeśli nawet szkodzi to na tyle że i tak silnik przeżyje pół miliona km.
To ja jak mam zamiar jeździć do max 200 czy 300 tyś km to po co mam przepłacać i częściej wymieniać olej ?

Co do zmiany lepkości to zacytuję z fachowej literatury:

Olej to element konstrukcyjny silnika. Jest dopasowany do określonych parametrów pracy pampy oleju, luzów montażowych, wysilenia i zastosowanych systemów oczyszczania spalin. Właśnie dlatego, niezależnie od przebiegu, w silniku zawsze powinien się znajdować olej do niego dedykowany przez producenta pojazdu.

Analiza nie ma poprawiać jakości oleju, tylko świadomość przypadku w głowie właściciela. Bo już po takiej pierwiastkowej analizie widać więcej w danym przypadku, niż w papce reklamowej, słabych przykładach z innego kontynentu. Widać będzie spadki w pierwiastkach z oleju, wzrosty w pierwiastkach ze zużycia. Ale też ilość paliwa, sadzy, wody, stosunek TBN/TAN i wzrosty w utlenianiu i nitrowaniu. Oraz spadki lepkości. Jaki olej by nie był, to paliwo ma na niego drastyczny wpływ, tym bardziej PB. W tym temacie bazy oleju nie odgrywają spektakularnych różnic.

Ja pisałem w oparciu o swój zbadany przypadek, z warunków strikte miasta. Jak Cię nie obchodzi, to po co się tego czepiasz i usiłujesz podstawić coś z netu, zamiast swoje merytoryczne badanie. No nie jest to adekwatne porównanie, w skali 1:0. Ja nie twierdzę, że oleje 0W są złe, tylko że nie mają już zapasu lepkości, wobec najniższego dopuszczenia Toyoty, w kontrze tego że strikte w mieście i nie tylko dochodzi do oleju paliwo. Jeśli mi z 5W30 zrobił się w górnej skali 5W20, przy 2.7% paliwa, to uważasz, że 0W20 nie spadnie w lepkości nic ?
Jeśli w oleju spadnie lepkość za nisko, to żadne pierwiastki, bazy, czy dodatki tego nie są wstanie zniwelować. A dalej to już tylko wzrost ścieru, przy za długich interwałach. Dalsza droga zależy od kolejnych błędów i żywot silnika się skraca. Pomyśl statystycznie, czy ludzie chcą opisywać własne wtopy, zakup szmelcu z problemami, czy większość pozytywnych jednak się rozpisuje. Moim zdaniem większość się chce pochwalić, niż opisać jak to się dała nabrać, czy głupio robiła. Taka jest rzeczywistość, więc na jeden pozytywny przypadek, przypada przynajmniej jeden negatywny nie opisany.

Producent robi tak, by spełnić pewne normy, pcha w auta różne rozwiązania jak DPF FAP i GPF, oraz nakazuje stosować oleje mało emisyjne i takie które będą powodować iż z wydechu nie będzie leciała cała tablica Mendelejewa. Jest wiele przykładów, że to wszystko nie jest korzystne dla trwałości silnika. Producenta ten stan obchodzi tylko przy dopuszczeniu aut na dany rynek, oraz w czasie gwarancji. Dalej ich to nie obchodzi, dlatego są w stanie wiele zaryzykować na gwarancji, a jak coś to usilnie i dokąd się da pokarzą klientowi plecy.. Oczywiście Toyota od dawna ma doświadczenia z 0W20. Ale inni w myśl nowych norm, po latach w starszych autach nagle w dobieraczkach zalecają oleje 0W, podczas gdy w manualu auta pierwsze jest 5W. Taki jest trend światowy, aby auta wymieniać jak najczęściej, wieczny obrót gotówki u producenta. A większość zasad, interwałów jest szykowana pod floty, a nie cywila w mieście strikte.

Dlaczego z góry zakładasz częściej olej. Zbadasz i się dowiesz dopiero, a ja nie jestem w stanie nic wywróżyć, bo ktoś coś w necie pisze. Będziesz miał papier, to sam się dowiesz i zdecydujesz. Net przyjmie wszystko, a papier z lab. pod tym względem jest święty i nie ma w nim miejsca na odczucia, reklamy, brak bezstronności, lokowanie produktu. Zbadaj 0W20 po 15kkm, ja naprawdę chętnie obejrzę, może się okazać, że jest dobrze, albo że interwał za długi.

W tym przykładzie po blisko 10kkm 0W20 wyszedł dobrze, tylko był z dodatkiem i 50/50 miasto/trasa.             
 https://www.oilclub.pl/index.php?threads/specol-0w20-spec-gold-sn-sm-cf.3208/#post-104853

Odnośnie fachowego tekstu.

Gdyby tak było, to nie było by tak szeroko 0W20 .... 10W30. Bo w ten sposób wszystkie te oleje są właściwe, ino nie na stałe niektóre. Ten tekst (dedykowany), to niczym w manualu wszędzie jak coś, to tylko do ASO po ich święty towar. Wystarczy pomyśleć, czemu w ASO w różnych miejscach i krajach nie leją 0W20, a 5W30. Ja w moim Auris mam non stop 5W30 i ASO z DE napisało jak w tym tekście, był adekwatny, nie widzieliśmy problemu i potrzeby stosowania innego. 

Szerokość w lepkościach jest taka, aby względem klimatu miejsca i temperatur dobrać właściwą. A więc tak producent zaleca najniżej 0W20, a jeśli klimat cieplejszy to wyżej. Tylko tu jest sprzeczność, bo inne niż 0W20 tylko na rok. Sam pomyśl, zobacz w jakim zakresie temp. stosuje się 0W20, czy my mamy zimy z -40C ?

W strikte mieście, a mam zbadane u siebie stopniowo wchodząc na więcej tras, występuje największa ilość paliwa w oleju. Nagrzewanie oleju to nie po temp. płynu chłodzącego, bo te dwie ciecze nie nagrzewają się tak samo. Tak przynajmniej 15 min. jazdy i to nie w mrozy, a olej dopiero ma temp. roboczą. Aby były warunki do pozbywania się paliwa z oleju, to niestety miasto tu nie pomaga. Bo w mieście to już jest super jak olej ma temp. roboczą. Tylko warunki dalszej jazdy, sprzyjają większej temp. oleju i możliwości pozbycia się paliwa. Choć już wiem, że jest tego kres i aby mieć 0, to już muszą być warunki lepiej sprzyjające.

Jeśli Ciebie to nie interesuje, to się nie czepiaj mnie, bo ja opieram się o papier z lab. i zakończmy temat. Nie jesteś w stanie nić udowodnić, do puki nie będziesz miał papieru, aby swój przykład ubrać w stwierdzenie 0W20 daję radę w 15kkm i wystarczy.     
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2022, 20:09:33 wysłana przez Rademenes »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2804 dnia: 21 Lutego 2022, 10:03:44 »
Czytam i czytam i dalej jestem głupi. Z jednej strony to lać 5w bo głownie miasto a z drugiej 0w bo rzadszy i lepiej na chłodnym działa ?
U mnie dochodzi że mam lpg więc na benzynie chodzi tylko 1-2 pierwsze kilometry potem już jej nie ma wiec pewnie i się do oleju dostawać nie będzie. Wychodzi więc że dla mnie z lpg lepiej jednak 0w20 lać dla lepszych zimnych startów a bez zagrożenia benzynowego. Jak już pisałem przy temperaturach okołozerowych (czyli -10 do 10) silnik w mieście osiąga max 70 stopni a zazwyczaj na trasie w korkach 10kilometrowej wacha się na 60stopniach.

Więc czy dobrze myślę że jedna 0w20 dla mnie będzie dużo lepszy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl