Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579544 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2835 dnia: 27 Lutego 2022, 00:09:34 »
"Woda" + PB = Benzyna ekstrakcyjna, spoko film. :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2022, 00:12:08 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2836 dnia: 27 Lutego 2022, 19:52:20 »
Pytanie jak sprawdziłeś PB w oleju, tylko nie pisz, że na nosa.
Rozczaruję Cię - na nosa.
Ale gdy przybywa oleju na miarce to może być to tylko benzyna lub woda. Wodę łatwo zauważyć, a benzynę wyczuć.
Zresztą ja się za żadnego znawcę tematu nie uważam. Częstsze interwały wymiany poradził mi po prostu znajomy mechanik.
To na pewno nie zaszkodzi, a dodatkowy koszt w stosunku do wartości auta jest nie wysoki.
W dodatku tak sobie skalkulowałem, że najdłuższe trasy robię w wakacje, no to chyba lepiej na nowym oleju niż na rozrzedzonym benzyną.
Możliwe, że dmucham na zimne ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2837 dnia: 27 Lutego 2022, 19:59:23 »
Serdecznie pozdrawiam mądrych ludzi.
... ale mi przysłodziłeś kolego. No dzięki. Miło mi. Serio. I jak zwykle zapraszam na browarek jeśli będziesz w naszym pięknym Świętokrzyskim. ;)
Tematów do pogadania lub drobiazgów do pooglądania w naszych RAVkach jest co nie miara i sprawdzimy oczywiście jak tam stan oleju.
Sorry za offtop na kanale olejowym. ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2838 dnia: 27 Lutego 2022, 20:40:52 »
Niesamowite.... Ale zaraz... skoro tak szybko wpływa w zakamarki to tak samo szybko spływa kiedy wyłącza się silnik spalinowy i jedziemy na EV chyba nawet szybciej bo olej rozgrzany. To dobrze czy źle? Mowa oczywiscie o tym co po W

O ile dobrze pamiętam, to w HSD pompa oleju jest elektryczna nie mechaniczna.  To oznacza że podczas jazdy w trybie eV ciśnienie i cyrkulacja oleju są podtrzymane.  Dodatkowo, nie cały olej ścieka do miski, są specjalne mikrorowki np. w panewkach korbowodu, w których zalega olej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2839 dnia: 27 Lutego 2022, 20:59:42 »
Elektryczna jest pompa płynu chłodzącego. Olejowa nie wiem jakiego jest typu ale nigdzie nie spotkałem się z informacją, że jest elektryczna.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2840 dnia: 27 Lutego 2022, 22:30:54 »
Wodę łatwo zauważyć, a benzynę wyczuć.

Osobiście lubię zapachy takiego typu, to znaczy nie przeszkadzają mi. Ale nie jestem w stanie, wąchając olej stwierdzić obecność paliwa. Nawet robiąc takie testy, jak niżej nic w nich nie wyszło widocznego, a jednak w analizie było paliwo i to maksymalnie prawie 110ml, na całą ilość oleju. 

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/test-jednokroplowy.516/

Takie testy ja sobie robię, by widzieć zmiany w obrazie tak co 1kkm.

Częstsze interwały wymiany poradził mi po prostu znajomy mechanik. To na pewno nie zaszkodzi, a dodatkowy koszt w stosunku do wartości auta jest nie wysoki.

Doradził Ci ktoś mądry, o dziwo tu nikt Ciebie za takie dwa twierdzenia nie atakuje, mnie już tak. :shock: Wiesz jedni kupują drogi olej i liczą, że po takiej cenie to on wszystko wytrzyma, lub nawet wydłużają interwał. Od warunków własnych i ilości km w roku, zależy czego szukać. Tak czy inaczej można kupić olej środka jakoś potwierdzony i robić dwie wymiany. Kto oszczędza na oleju, albo syfi silnik, albo powiększa jego zużycie. Bo albo odpłynie w lepkości, albo nie będzie już w stanie neutralizować syfu, albo poleci nitracja/oksydacja i zacznie się odkładanie syfu. Koszt oleju x 2 nigdy nawet w latach, nie zrówna się z kosztem remontu. Ale jak ktoś kupuje olej po mega cenie, to się szczypie i trzyma zasad z czapy. A tym bardziej jak płaci w ASO. Popatrz, sprowadzają auta, one często mają problemy. A przecież latały na zaleceniu i w interwale zalecanym + szczypta warunków przypadku i gotowe. To co lipę produkują, czy jednak zalecenia do du..., a może jedno i drugie daje taki efekt ?

W dodatku tak sobie skalkulowałem, że najdłuższe trasy robię w wakacje, no to chyba lepiej na nowym oleju niż na rozrzedzonym benzyną.
Możliwe, że dmucham na zimne

Być może paliwo w trasach by odparowało. Wiem tyle, że mimo odparowania paliwa, lepkość się poprawi, ale nie wróci na miejsce. Tym bardziej, że jeszcze inne sprawy na to trochę wpływają. Dobrze skalkulowałeś i gdzieś widziałem jeszcze takich co przed wakacjami wymieniają. Dobre działanie, ale na ślepo. Analiza oleju po całym interwale, dała by odpowiedź lepszą. Może zaoszczędził byś na jednej wymianie, ale możesz i tak robić jak teraz.

Klucz to mieć w silniku nadal olej w wartości, a nie czekać aż będzie tylko tłustym błotem.

Ja się nie znam na HSD, zapytam z ciekawości. To co kiedy spalinowy nie działa, to olej nadal krąży, nawet w rejonie cylinder/tłok ? Czy może jakimś mniejszym obiegiem ? Tylko takie bez sensu krążenie oleju, bez pracy silnika go wychładza. Czy może jest wtedy podgrzewany ?
Jedynie z podgrzewaniem miało by to sen, inaczej jaki w tym cel ?

Myślałem przez chwile, że masz pojęcie w temacie

Twoje takie wpisy nie w temacie, a noszące znamiona złośliwego prywatnego ataku, jasno dowodzą, że nie masz pojęcia i zastępujesz to atakiem.
Mądrość furiata z problemami przeszłości, tak jak to się blisko nas dzieje....   <diabel>
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2022, 22:34:57 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2841 dnia: 28 Lutego 2022, 08:42:34 »
Gdybyś wiedział jak jest zbudowane miejsce gdzie wchodzi bagnet, to byś wiedział, że Twoje wyliczenia w buty można wsadzić. I bez wycieczek proszę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2842 dnia: 28 Lutego 2022, 10:05:56 »
Nie obchodzi mnie budowa miejsca. :shock: Wszelkie informacje inne, jak i producenta jasno wskazują, aby się kierować widokiem oznaczeń na bagnecie MIN-MAX. W tym względzie nic nowego nikt nie wymyśli. Gdybyś nie wiedział, to ja to fizycznie sprawdziłem, a nie szukałem w instrukcji, bo tam nic nie ma. Producent przez ASO podaje dopuszczalne zużycie oleju, ale nie podaje ile oleju mieści się między MIN a MAX. Paranoja która nie pomaga tego ocenić w żaden sposób logiczny. Bo nie ma głównej podstawowej danej. W jaki inny sposób ocenić zmiany stanu oleju (pobory, przybywanie), nie staram się poprawić konstruktora, tylko doprecyzować jego zapis z fizycznością.

A więc tak. Auto ustawione w poziomie, dokładnie sprawdzony poziom, a nie gdzieś tam na równym tylko. Stan oleju MAX, przez rurkę bagnetu odciągnięty olej do stanu MIN i z powrotem wlany sięgał ponownie MAX. Olej pobierany strzykawką 100ml, w butelki po oleju z podziałką, także ustawione w poziomie sprawdzonym. Tolerancja +/- 10ml jest dodana tak naprawdę pomimo wszystko, na ewentualne pozostałości w strzykawce i wężyku. A taki wynik mi wyszedł i gdzieś to już tu chyba wstawiałem. Podważ to jeśli potrafisz i opisz jak dokładniej sam byś to zweryfikował. :laugh: :shock: :-)

Jeśli ubytek teraz, zgadza mi się z dolewką wedle MAX to mi to wystarcza. Uważam, że robię i oceniam ubytki wedle tego sprawdzianu, dokładniej niż wielu tutaj. Oczywiście można jeszcze dokładniej, ale niech piszą o tym ci którzy tak robią, a nie ci którzy oceniają tylko na oko.  [/color] :-P

« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2022, 10:15:45 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2843 dnia: 28 Lutego 2022, 15:21:38 »
Żeby dotarło, 200ml ponad max to u mnie ponad 1cm nad pozycją max! Nie piszę o zakresie miedzy min. a max.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2022, 15:23:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2844 dnia: 01 Marca 2022, 02:30:30 »
Aby dotarło, to musiało by być opisane w ml/mm i zakresie. Jak ja "lubię" taką byle jakość, takie czasy i masy.

Skąd wiesz, że olej był do max, a to co powyżej to PB ? Jak sprawdziłeś 200ml=ponad 1cm ?

Słowo ponad, wskazuje na badanie okiem.

Twoje wyliczenia w buty można wsadzić

Napisać można wszystko, ale podważenia mojej weryfikacji MIN-MAX nie widzę, brak konsekwencji, czy po prostu fake ?

Zaznaczam aby dotarło, wszelkie zapisy wskazują na ocenę po stanie oleju na bagnecie. A to wprost się łączy z zapisem dopuszczalnego zużycia oleju. Jedynie tak na ślepo bez danej matematycznej. No chyba, że masz jakąś rewelację ponadczasową. Lub inaczej w instrukcji opisaną kontrolę poziomu oleju. :laugh: :laugh: :laugh:

I bez wycieczek proszę.

Jak na razie, to tylko ty piszesz posty bez treści w temacie, a prywatnie zaczepne, które są kasowane czasem. Więc powyższy tekst jest raczej do cię, z wskazaniem merytoryka zamiast frustracja.  :grin: :laugh: :laugh:
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2022, 02:42:20 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2845 dnia: 01 Marca 2022, 07:26:59 »
Rademenes - wysłałem Ci PW

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2846 dnia: 01 Marca 2022, 07:52:34 »
[OT]
Od dłuższego czasu oglądam ten wątek i dochodzę do wniosku że najlepiej by było aby go "oczyścić" a może i zamknąć.
Co do poniektórych osób mam wrażenie że uważają się za wszchechwiedzących i "muszących" odpisywać na każdy post, a odpowiedź jak zwykle nie jest przejrzysta tylko pokrętna.
Prośba
Jeśli moder nie oczyści ego wątku to proszę was piszcie krótko i na temat.
P.S.
Obi

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2847 dnia: 01 Marca 2022, 13:53:26 »
No to masz krótko.

Ktoś kto nie zabrnął w ten temat wcale, może myśleć, że jest prosto 1:1, ale tak nie jest. Wszystko wiedzą tylko producenci, ktoś co coś tam wie może coś domniemać, a reszta większa robi jak zwykle. Nawet na oil pl, de, ru też wszystkiego nie wiedzą, bo na takie zaangażowanie finansowe stać tylko producentów. Wobec tego nigdy nic do końca nie będzie jasne, bo nie ma jasno w tabelce sprecyzowanych cech "lepszości" oleju. Osobiście zrezygnowałem z porównań, na rzecz kierowania się parametrami i fizycznym sprawdzeniem przypadku u siebie. To jest świadomy wybór, pomijający brak pełnej wiedzy. Płynna materia jest bardziej nieprzewidywalna i dlatego różne zdania i opinie.   
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2022, 13:56:17 wysłana przez Rademenes »

Offline Formosus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6 2014
« Odpowiedź #2848 dnia: 20 Marca 2022, 10:09:33 »
Witajcie.
Od początku użytkowania toyoty, zalewałem ją Shell Helix-em 0w20 SN Plus, ACEA A1/B1, API SN, lecz tym razem - pomimo iż zamówiłem ten sam olej co zawsze - przysłali mi, owszem Shell-a 0W20, ale z normą API SP oraz ACEA C5:
https://sklepshell.pl/shell-helix-ultra-sp-0w-20-5l.html
Moje pytanie, mogę bezpiecznie użytkować auto na tym oleju?
Toyota Auris, 2014 rok, 1,6 velvematic.
Dziekuję.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2849 dnia: 20 Marca 2022, 10:52:58 »
Spokojnie możesz stosować.
Nawet toyota zmienia z sn  na sp i gf5 na gf6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl