Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578532 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2895 dnia: 06 Kwietnia 2022, 18:25:06 »
Remontował ktoś jakiś silnik benzynowy Toyoty ? Albo słyszał że ktoś remontował bo się skończył albo żarł już olej ? (nie mówię tu o czyszczeniu głowicy np. w 1.33).

Nie jeden - głównie 2ZRFE.

Naprawdę ? Przy kakim przebiegu i z jakiego powodu ? Wymieniał olej w/g książki serwisowej odnośnie lepkości i terminu ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2896 dnia: 06 Kwietnia 2022, 18:57:42 »
Wszystko jest w tym temacie - zdiecia powinny jeszcze działać.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2897 dnia: 07 Kwietnia 2022, 03:59:40 »
@bardos.1979 Specjalnie dla Cię. Ponieważ ta "masakra" na W40 mnie rozbawiła, to wskaże Ci gdzie te foto + trochę cytatu, tylko doczytaj bo kolega nie dodał, lany był 5W40, tak 40 nie 30. Na foto tragedii nie ma, można z neta lepsze wkleić. Poszukam i ja stworzę historyjkę.  :-P

tu post 1865

"Nie trzeba było długo czekać.
Kolejny ZR rozłożony na części - brał olej, wypadał zapłon pod koniec.
Przebieg 108kkm. Ostatnie 60tyś na oleju zapewniającym wyższą "ochronę silnika" - motul 5w40."

tu post 1875

"Historia 100% pewna.
Do 40tys zalewane olejem z aso - zapewne 5w30.
Potem motul z pewnego źródła.
Auto intensywnie użytkowane w mieście.
Co jakiś czas szybkie przeloty Katowice - Wrocław.

Dodam że nie jest to rekordzista jeśli chodzi o usmażenie oleju.
Najszybciej usmażył się yaris 1.8 Przy przebiegu z tego co pamiętam 80kkm. Z tym że tam pierścienie ogniowe były jeszcze ok a olejowy zabity. Ale skoro jest znaczek TS to lejemy 5w50 - no bo to sport :)"

Wszystko było by cacy, tylko tak, wiedza o warunkach lakonicznie zdawkowa i zero opisowa. Historia niby pewna, a zaraz zapewne i nie ma co liczyć na wiedzę o interwał/czas/książka. :shock: Co by w mieście nie robił, to i tak warunki są najgorsze dla silnika. Pytanie powstaje czy to stały klient i który w tym przybytku mu doradził 5W40. Koledzy opierając się na tym przykładzie, starają się zrównać 5W40 z 5W30. Czyli że niby to co się niby stało na 5W40, będzie i na 5W30. Ten przykład jest zerowy w wartości z zasadniczego powodu, w instrukcji nie występuje nigdzie W40. Tym bardziej jakiś ekstremalny czyjś eksperyment, nie jest normalną typową sytuacją. Tyle w tym lipnym przykładzie, odświeżanym co jakiś czas.  :grin:
Muszę spreparować i ja swój, ale ładniejszy.  :-)

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2022, 04:27:34 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2898 dnia: 07 Kwietnia 2022, 08:19:00 »
Ostatnio koleś się chwalił w TVN Turbo że w silniku 2.0 w Hondzie Acord zawsze wymieniał olej na zimę na 0W20 a na lato 5W30.

To najlepiej by było zmieniać olej co 3 miesiące.
Na grudzień styczeń i luty proponuję 0W30 (dla latających po autostradach koniecznie 0W40).
Na marzec kwiecień i maj 5W30  (dla latających po autostradach koniecznie 5W40).
Na czerwiec lipiec  sierpień 5W50 (dla latających po autostradach koniecznie 10W60).
Wrzesień październik Listopad 5W30 (dla latających po autostradach koniecznie 5W40).

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2022, 08:20:57 wysłana przez bardos.1979 »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #2899 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:22:35 »
Ile można tłumaczyć kończą się czasy oleju z cyferka po W, 0W8 jest tego przykładem oleje z dużą różnicą jak 5W50 i  0W40 to najgorsze możliwe oleje i nie pasują do nowoczesnych aut i nikt już nie stosuje. Jak się boisz, że spadnie lepkość oleju 0w20 pomimo zastosowania dodatków by nie spadła, to zalej 0w20 w maju i na ciepłe miesiące będziesz miał max ochronę!
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2900 dnia: 07 Kwietnia 2022, 18:57:17 »
Ile można tłumaczyć kończą się czasy oleju z cyferka po W, 0W8 jest tego przykładem oleje z dużą różnicą jak 5W50 i  0W40 to najgorsze możliwe oleje i nie pasują do nowoczesnych aut i nikt już nie stosuje. Jak się boisz, że spadnie lepkość oleju 0w20 pomimo zastosowania dodatków by nie spadła, to zalej 0w20 w maju i na ciepłe miesiące będziesz miał max ochronę!

Wytłumacz to Rademenesowi.
On jest nie reformowalny.
Ciekawe co będzie lał jak będą tylko oleje 0W 5W i 10W bez liter po W jak ma to już miejsce w olejach przekładniowych gdzie do Toyoty jest olej 75W który zastąpił olej 75W90.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2901 dnia: 08 Kwietnia 2022, 02:04:07 »
To najlepiej by było zmieniać olej co 3 miesiące.

@bardos.1979 sprawa formalna, nie cytujemy bezpośrednio pod czyimś postem jego postu. Bo zaśmiecasz zbędnie. Jak się nie zgadzasz, to zapytaj moda.

Jestem tu posądzany o przesadę, ale nawet ja bym tak nie robił. Oleje sezonowe były kiedyś, teraz wszystkie na cały rok, do PB/ON jednocześnie jest wiele. Dużo taniej jest zalać jeden wybrany i w badaniu sobie sprawdzić, czy na określone kkm, czas/rok starcza. Dużo taniej i wiedza lepsza. W tamtej wersji, koszty mega i sama wiara w słuszność ślepych wymian.

kończą się czasy oleju z cyferka po W, 0W8 jest tego przykładem

Podstawy są głębsze, powoduje to eko w coraz to "lepszych normach". Chodzi o redukcję emisji i redukcję spalania. Dlatego oleje się stają masakrą lekko bieżności. Jedni mają lepsze w tym doświadczenia a inni nie. Jedni od dawna konstrukcje z tym zgrywali, a inni jedynie po czasie w dobieraczkach zaczynają oferować te 0W. Czyli jedni od dawna testowali silniki z 0W. Zaś inni po latach, gdzie w książce najniżej jest 5W, nagle podsyłają w dobieraczkach 0W. Pierwszych można zrozumieć, drugich już nie.

0W40 to się nie zgodzę, stosuje wielu ludzi zamiennie z 5W40, nawet jak 5W30 w książce jest dnem. Przeważnie powodem wyboru 0W40 jest to, że te oleje mają najczęściej lepsze bazy, oraz mają wyższe wartości lepkości w KV100C i KV40C.

Co do 5W50, no nie do każdego, ani każdemu. Ale jak w innych olejach i w tych, odbija się piętno spadku względem ekonomi spalania. Czyli to już z nazwy mogą być tylko grubasy, a tak naprawdę wysokie 5W40. Ba by znaleźć "gruby" olej 5W40 w widełkach SAE40, to ze świecą.

1. Takie czasy, że producenci pod wpływem schodzą na dno, jak i przymusem norm kolejnych. Dlatego wiele olei mimo liczb w nazwie może być już teraz na dnie ich spełnienia. Tym bardziej jeszcze warto się zastanowić obecnie, jak u mnie z tym po W w interwale wychodzi.

2. Jakiś wybiorę, zaleję, zbadam i gites majonez.
3. Co do oleju w skrzyni, może jak tu jeden gieniusz napisał, warto będzie wlewać jakiś silnikowy 10W.
4. Co do reformowalności twojej, mogę napisać identycznie. Idziesz w przeciwnym kierunku i masz zerowe argumenty.

Zrozum to wreszcie, opierasz się na jakichś tam czyichś nie zweryfikowanych przykładach. Lub braku występowania opisu typu, tak od lata dawałem ciała i silnik wybuchł. To tak jakby putler miał napisać, ku.... przegrywam sromotnie. Mogę ci napisać jak tu gieniusze, opierasz się o internetowe zasoby, a nie weryfikowane przykłady. Ja nawet z wstępu wiem i widzę więcej, niż twoja wielka wiara w ASO.

Niereformowalne różnice między nami są wyraźne. Ty ślepo polegasz na producencie i ASO, którzy postawili tezy masakrycznie ogólne, naturalnie nie obejmujące jednostki. Zalecenia są na całe kontynenty, wedle ciebie wszystkim wszędzie w EU 0W20 w tak różnych warunkach się spisze. Ja nie potrafię już tak jak ty napisać, bo ktoś tam coś napisał, bo nikt w necie nic nie opisał. Takie informacje i widoczne tendencje wyciągam z ciągu choćby podstawowych badań, które wiele mówią o tym jak i co tam się w silniku z olejem dzieje. Wiara czyni cuda, jak propaganda RU. A weryfikuje to teraz UA. Widać wyraźnie, że ci tworzący propagandę sami się w niej utopili i oszukali.

Wolisz wiarę i zapewnienia OK. Ale uzmysłów sobie, nie jesteś w stanie zakrzyczeć prawdy.

0. 5W30 w strikte mieście krzywdy 1.6 nie robi.
1. W Toyotach też paliwo dochodzi do oleju.
2. 0W20 będąc na dnie, w sytuacji spadku lepkości staje się niedopuszczalny.
3. Warunki strikte miasta, są najgorsze i w ich wyniku możliwy jest spadek lepkości oleju o klasę.
4. Im większy udział % tras, tym lepiej dla oleju i na dłużej zostaje w wartościach.

Nadal nie rozumiesz, tu chodzi o zaobserwowane tendencje z punktacji. Które przy stosowaniu 0W20 w jakichś mało odpowiednich warunkach, mogą pogłębiać ryzyko nadmiernego zużycia. To nie będzie tu i teraz, ale szybciej niż wolniej. I nie pisz znowu bo nikomu nic. Jak w medycynie, tańsza jest profilaktyka niż leczenie, a profilaktyka wymaga choćby jednej konfrontacji od jednostki. Teoria bardziej błądzi, praktyka to weryfikuje. Jak już chcesz coś obalać, to poza doniesieniami lub ich brakiem, musisz w ręku mieć coś więcej.   

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2902 dnia: 08 Kwietnia 2022, 09:57:27 »
Ja po tych wszystkich dyskusjach i dalej będąc głupi postanowiłem, że na przeglądzie przy 90tysiach wleje to co będą mieli w serwisie, a po prostu po roku sobie zrobię badanie tego oleju i wtedy może będę mądrzejszy co dalej.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2903 dnia: 08 Kwietnia 2022, 09:59:22 »
A ja zaryzykuje i będę się trzymał zaleceń producenta i będę wymieniał olej 0W16 (taki mam zalecany) według interwałów wg. książki serwisowej czyli co 15 000 km / lub rok.
Jeżdżę tylko na odcinkach 15 km + 15 Km z powrotem i droga ekspresowa + miasto.
Jak mi się silnik skończy to dam znać.  :grin: :grin: :grin:
Na razie mam 19 000 km tak więc nie prędko bo człowiek tak długo nie żyje.  :grin:
Po drugie pewno sprzedam najdalej przy 200k chyba że zostanie w rodzinie to może dożyję do 300K  :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2022, 10:01:44 wysłana przez bardos.1979 »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2904 dnia: 08 Kwietnia 2022, 11:25:40 »
wleje to co będą mieli w serwisie
i słusznie,
moje auto ma ok. 80 tyś. km, z czego ok. 15 tyś na 0w20, 60 tyś na 10w40 i ostatnie 5 tyś na 5w30.
Silnik nie wykazuje żadnych "oznak", w środku czysto jak w nowym, jak się rozpadnie poinformuję.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2905 dnia: 08 Kwietnia 2022, 11:46:27 »
na przeglądzie przy 90tysiach wleje to co będą mieli w serwisie, a po prostu po roku sobie zrobię badanie tego oleju i wtedy może będę mądrzejszy co dalej.

Mądra decyzja środka. Dokładnie taka droga jest dla tych, co choć raz są w stanie zweryfikować swoje warunki kontra zalecenie. Dotyczy to tylko tych, którzy nie są ślepo i naiwnie zapatrzeni w jakieś zapisy. Oczywiście zapisy są w części istotne, ale pozostaje w tym konfrontacja wobec danego przypadku. Praktycznie nie ma tych samych warunków, w dwóch innych przypadkach, ale tendencje dotyczą wszystkich. Warunki w życiu nie ulegają częstym radykalnym zmianom, dlatego po teście można przyjąć jakiś większy pewnik na dalsze interwały, a nie bo tak i kropka. Różnica tu jest taka, wiara w cuda/ lepsza świadomość własnego przypadku. Jeśli ktoś lubi iść z masami, to niech sobie idzie i nie chlapie błotem tym co bardziej się dla siebie pochylają nad tematem. No ale jak kupuje się drogi niby cudowny olej, to szczypawka jest i na weryfikację i na częstszą wymianę. Ja naprawdę nie rozumiem tych co mają auta nowe od początku, stać ich było na tryliony za auto, a 125pln i grosze na olej ich tak bolą. Nie można olei podstawiać pod ceny TGMO, bo to kosmos, są tańsze i lepsze, to czemu nie zadbać profilaktycznie i to przy lepszej wiedzy. Ja wolę mieć co przyjęty interwał 7ppm Fe, niż 60ppm po zalecanym. To nie jest jak działanie pilnika, ale jest już znacząco "lepsze".

Podstaw problemów z silnikiem jest kilka: 

1. ASO leje co mają, lub to na czym najwięcej przycinają, a ludzie tu się spinają na samo zalecenie.
2. W ASO nikt nie pyta o warunki.
3. Klienci nie są świadomi swoich warunków, czy są tragiczne, czy wymagające.
4. Mało kto czyta małe druki pod spodem.
5. I to wszystko zderza się w zaleceniu/kkm w silniku. Od razu katastrofy nie będzie, ale gdyby zawsze było OK, to nie było by potem zapytań kolejnych właścicieli z typu co dalej robić.
6. W ASO nikt nie pyta o warunki, bo nie po drodze im z reklamami potrzeby częstszej wymiany. Tak samo jak i przyjęcie przez klienta, panie wymieniaj wcześniej. Tym bardziej na gwarancji koszty nie do przyjęcia.

@bardos.1979 twoje postępowanie mogę opisać tak. Siedzisz rozwalony w fotelu, ja cię wołam byś coś zobaczył. Mentalnie ci się nie chce, a odpowiadasz nie to nie możliwe. W końcu doszło do zasadniczej różnicy, chęci. Możesz robić jak chcesz, ale nie jesteś w stanie swoją wiarą nic zbadanego obalić. Po prostu nie masz danych swoich, jakie ja posiadam. To taka różnica jak pomiędzy znachorem a lekarzem. Pierwszy to wiara w jego zdolności, drugi to wiedza poprzez badania.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2022, 11:49:45 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2906 dnia: 08 Kwietnia 2022, 19:19:19 »
Zaryzykuje i obędzie się u mnie bez dodatkowych badań olejowych i bez wymyślania cudownych olei, dodatków, płukanek i skracania interwałów.
Zaryzykuję i będę się sztywno trzymał zaleceń producenta zwłaszcza że tym producentem jest Toyota a nie VW z silnikami TSI i olejami Longlife  albo Renault DCI z interwałami 30 000 km.
Taksówkarze jeżdżą Toyotami po 300 - 400 i więcej km bez remontu i też trzymają się tylko zaleceń producenta.
Floty latają na oleju 10W40 i też przez 200-300 tyś km nic się nie dzieje z tymi silnikami.
Nawet hipotetycznie jak częstsza wymiana oleju np. co 10 000 km faktycznie wydłuża żywotność silnika i dla mnie to nie był by żaden problem wydać na olej dodatkowo nawet i co 5 000 km.
Tyle że ja nie potrzebuję wydłużać przebiegu do remontu bo i tak wcześniej sprzedam niż 200 tyś km przebiegu zrobię.
Jak ktoś planuje zrobić 1 000 000 km do remontu to niech wymienia i co 5 tyś km i leje nawet 10W60 i bada olej co 2 000 km.
Wolna wola.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2907 dnia: 09 Kwietnia 2022, 09:43:33 »
ja z kolei uważam, że np. takie 0w20 jest dość... no dość takim olejem, że normalnie bym go nie zalewał, ale jeśli producent taki zaleca w pierwszej kolejności (bo zaleca też inne) to ja nie dyskutuję z inżynierami, nie wymądrzam się i zalewam 0w20... przy czym jeśli wierci mi w głowie fakt, że jest to 0w20, to staram się zalewać możliwie jak najlepszy dostępny na rynku 0w20.
dlatego np. ja już trzecią wymianę latam na Amsoil'u.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2908 dnia: 10 Kwietnia 2022, 16:54:18 »
A rób sobie jak chcesz. :laugh: Jeśli ryzykujesz, a nie chcesz się za 125pln upewnić, to nie atakuj tych co wiedzą więcej. Bo jasnowidzowi, czy znachorowi daleko do lekarza. Praktycznie nie ma też jakichś opracowań, których podstawą nie były by badania, zamiast czczych opinii. Oczywiście zalecane interwały i historia Toyoty z 0W20 podłóg innych jest lepsza. Ale nie jesteś w stanie zakrzyczeć zjawiska dochodzenia paliwa do oleju. No chyba, że udowodnisz hermetyczność pomiędzy olejem a paliwem. Tym bardziej jak w przykładzie Toyoty 1.33 na LPG, przy specyfice 50/50% miasto/trasa też było 0.5% paliwa w oleju. Bo w zależności od warunków to zjawisko może się nasilać, lub nie mieć wpływu większego na olej. Ja sprawdziłem i wiem jaki mam udział paliwa w oleju w danych warunkach. Pomijam widok ilości metali ze zużycia, czy dalsze możliwości w oleju neutralizacji pochodnych procesu spalania mieszanki. Potocznie przeciwdziałaniu zakwaszeniu oleju, co wraz z zwiększonym utlenianiem prowadzi do syfu. Musisz zrozumieć, że tak robiąc hołdujesz jedynie wierze w cuda i w to, że wszyscy producenci na pierwszym miejscu mają dobro klienta. Czy też planują swoje konstrukcje na lata, a nie przewidują tylko tego co do gwarancji.

Trzymasz się zaleceń, OK. Tylko nie zapominaj, nie wszystkie Toyoty latają na 0W20. W wielu ASO leją od zawsze 5W30, z bzdurnych powodów też. Nawet w moim przypadku w DE lali od zawsze 5W30, nie widzieli w tym problemu. A przecie ten kraj jest bardziej niby technicznie w olejach rozeznany, nie wspominając o przepisach rozgraniczających u nich syntetyczne naprawdę, od tych u nas tylko tak nazywanych. Są też przykłady gdzie ktoś ma zalany np. 0W20, a w ASO bez pytania leją 5W30.

Działasz w hipokryzji jak nieliczni nasi politycy, ktoś coś, hejt dla hejtu lub z nudy, ten ktoś wyjaśnia i ma argumenty racji, no to ty wtedy a co mnie to interesuje, ja robię inaczej. To takie bzdurne tworzenie feików. Jeśli robisz inaczej i nie masz odpowiednich tej samej wagi argumentów, to kiego pijesz i wszczynasz bzdurną dyskusję. Jak tak nie robisz i nie zamierzasz, to z góry wszystko widzisz inaczej. Ale takie podejście nie równa się z racją. Zauważ też, że zestawiasz niezweryfikowane przykłady, ze zweryfikowanymi. A to pachnie jedynie przekonaniem bo tak i już. Ciekawe czy ze wszystkim co tam napiszą producenci się zawsze zgodzisz.

Taksówka nie ma warunków zwykłego ludka. Porównania do kogoś z innego kontynentu, czy bez rozpisanych warunków są nijakie.
Tak floty latają, a ile ludzi po zakupie takiego auta ma nie lada zagwozdkę. Płukać czy nie, łyka olej i co dalej, lać dalej 10W czy najpierw 5W bo mają stracha przed od razu 0W20.

Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej, nie widzi sensu w cenach TGMO, kupuje tańszy i wymienia częściej. To ma lepsze pojęcie, a kosztowo nie wyda wiele więcej. Jeśli ja sprawdziłem nasz olej Specol za 74pln, który wypadł dobrze i wymienił bym w roku dwa razy, to sam sobie policz te wielkie koszty.  :grin: Ba nawet Shell pewny produkt od giganta samowystarczalnego kosztuje tylko jakieś 110pln. Tym bardziej ma to znaczenie w przypadku aut nienowych i w kiepskich warunkach. No ale to by trzeba zaczynać od świadomości ludka, jak zaszeregować jego warunki. 

Więc na koniec, jeśli ktoś robi jak zwykle, jak masy, jak napisali i nie ma chęci wiedzieć więcej, to na miłość boską niech nie strzępi języka tylko dla strzępienia. Tu nie chodzi o to kiedy na jakim oleju komuś silnik wybuchnie. Tu chodzi o to by uzmysłowić innym, że paliwo nawet na pośrednim dochodzi do oleju. Ale też o uświadomienie jak interpretować swoje warunki, względem tego w jakich tego paliwa jest najwięcej i co ma wpływ na poprawę tego stanu. Świadomość kiedy z oleju robi się tłuste błoto, też jest bezcenna. Oraz ta zasadnicza myśl, olej powinien być kompromisem między ochroną na zimnym, a ochroną na ciepłym, a nie kompromisem między ekologią, a ekonomią jak to często bywa.

@TheMrSkiBar wedle opinii o 1.33 jesteś raczej zmuszony lać 0W20. Ale to i to co piszesz, oraz cena AMS, nie wyklucza możliwości sprawdzenia tak zasadności interwału, jak i cudownego oleju AMS (ogólnie polecanego), który nie ma żadnych producenckich aprobat, a jedynie niby sam testuje. Znam jednego kolo, co myślał że leje cud olej, a jak zweryfikował, to się okazało, że się mocno przeliczył. Wyglądało tak jakby sporo tańszy olej poradził by sobie w jego warunkach. Ja już widzę, że jeśli warunki są sprzyjające, to tak naprawdę wiele olei da radę. Ale określanie tego na 10 czy 15kkm, to już po takim interwale musiało by być sprawdzone. 

W drugim aucie mam zalecenie 5W30, po latach w dobieraczkach pojawiają się oleje 0W20 i 0W30. Co byś w takim przypadku zrobił ?
Do kilkuletniego auta, usilnie trzymając się producenta zalał 0W, czy jednak nie popadał w nowe doniesienia po latach na 5W. 
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2022, 17:08:21 wysłana przez Rademenes »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #2909 dnia: 10 Kwietnia 2022, 23:09:10 »
Nawet w moim przypadku w DE lali od zawsze 5W30, nie widzieli w tym problemu. A przecie ten kraj jest bardziej niby technicznie w olejach rozeznany, nie wspominając o przepisach rozgraniczających u nich syntetyczne naprawdę, od tych u nas tylko tak nazywanych
Co powiesz na to że mam identyczny samochód jak Twój,też z DE, też 1,6 nawet kolor i model ten sam. Od nowości lali 0W20 i do dzisiaj taki jest zalewany.
W maju będę wymieniał olej oczywiście 0W 20
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2022, 23:10:45 wysłana przez zikr6 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl