Piszesz do mnie jakbym był bezwzględnie za 5W30.
Tak nie jest. Jako argumenty na 0W20, najlepsze by było badanie. Ja się przekonam, że w pewnych dobrze opisanych warunkach komuś się sprawdza. Ktoś też będzie pewniejszy tak w stosowaniu jak i bardziej uzasadnione będą tezy jego. No ale najlepiej pisać, bo wszyscy latają i nic. Bez badania to i ja tak mogę napisać o 5W30, skoro w silniku błysk, pobory małe i zero problemu. Panowie brak potwierdzenia macie na twierdzenie 0W20 u wszystkich najlepszy, na ucho i oko to można wykiprować w szpitalu.
Co powiem, to co pisałem, tak jak w cywilnych wyborach, tak samo co ASO jest inaczej, tak u nas i w DE. Różnica skupia się w powodach. Wielu się spina na 0W20, a w ASO na luzaka leją 5W30 bo akurat lepsza marża jest. Niech ortodoksi 0W20 to wyjaśnią, czemu ci w ASO mają czelność olewać zapisy im przykazane. My się tu sprzeczamy, ja mam coś więcej poza odczuciami, a najbardziej zobligowani olewają te święte zapisy producenta.

Toż to jakaś kpina.

No gdybym miał po roku tylko na 5W30 jak w knidze pisze i powrót na 0W20, ale u mnie co roku był i jest 5W30.
Pytanie do Ciebie
@zikr6, czy masz potwierdzenie że zawsze był 0W20, bo w knidze nie piszą oznaczeń oleju, a jedynie odnotowują wymianę ?
Ja dotarłem przez centralę w DE do jedynego ASO, w którym zawsze był serwis mojego Aurisa i mam potwierdzenie czarno na białym. Może rejon ma znaczenie, moje auto pochodzi z Halle (Salle) koło Lipska.
Wszyscy strzępiom jęzory, a nie mają czym potwierdzić merytorycznie swoich twierdzeń. Pewne są dwie sprawy.
W Toyocie na pośrednim leci paliwo do oleju, 0W20 jest najniższym dopuszczalnym zaleceniem bez jakiegokolwiek zapasu. W kiepskich warunkach nie każdemu wskazany 0W20, tak w lepszych 5W30. No ale tego niestety na ucho nie wybadacie i tyle w temacie.